ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:37/932)

Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 379

bakaliami 1 jajko   PRZYGOTOWANIE Z każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło.    Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzamy masę makową, zostawiając wolne brzegi. Oddzielamy białko od żółtka. Niewielką ilością białka smarujemy drugie ciasto.   Przykrywamy ciasto z makiem drugim kołem - białkiem w dół. Sklejamy na końcach dookoła. Nacinamy powstałe koło(...)przeciwnych kierunkach - to znaczy  w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo :)  Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty. Pozostałą część białka mieszamy z żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Przenosimy papier z ciastem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni. Pozostawiamy ciasto

Moje Kuchenne Rewelacje
Marysieńka 200

szklanki cukru 2 pełne łyżki cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciasto orzechowe: 250g orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1,5 łyżki płynnego miodu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra(...)mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Wszystko dokładnie połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30-40 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na dwa poziome blaty. Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Posiekane drobno orzechy

Tagebuch po polsku
Świąteczny makowiec 222

lśniąca. Wlać masło i wmieszać je w ciasto. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną zostawić w misce, a drugą wyjąć na blat i chwilę wyrobić rękami. Podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pamiętając o tym, żeby ciasto miało mniej więcej kształt prostokąta i długość(...)długość blachy, na której będzie pieczone. Zostawione ostatnie białko lekko ubić i posmarować nim ciasto. Położyć połowę masy makowej zostawiając 2 cm wolnego miejsca na wszystkich krawędziach. Zwinąć ciasto w roladę. Dokładnie skleić bok i oba końce. Uciąć spory kawałek papieru do pieczenia, podłożyć pod roladę i luźno zwinąć, aby ciasto swobodnie mogło rosnąć. Miejsce sklejenia makowca powinno znajdować

Posadzone i zjedzone
Tort Wielkanocny Zajączek 347

mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia  skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny   Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) : 3 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy 3 żółtka(...)pudru łyżka czerwonej galaretki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka wody Dodatkowo: zielona galaretka wiórki kokosowe opakowanie delicji szklanka herbaty+ sok z jednej cytryny 4 łyżki marmolady wieloowocowej Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy

Czerwona Porzeczka
Sernik 366

Sernik : (klasyczny-prosty-delikatny) Produkty: Ciasto: -1,5 szklanki mąki krupczatki -0,5 szklanki cukru pudru  -80g margaryny  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 1 jajko  Masa: -1kg twarogu (półtłusty) -1 szklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki)  - 3-4 łyżki śmietany  - 3 łyżki oliwy  - 5-6 żółtek(...)masę. Piec w 200C przez 40 minut.  4.Pianka:  Ubić białka ze szczypta soli. Dodać cukier. 5. Po 40 minutach wyjąć sernik i wylać na ciasto ubite białka z cukrem. Wygładzić i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut . Smacznego ;) Michał

Gotuj Z Muzyką
Pani Walewska 229

bakaliami przełożone lekkim kremem budyniowym. Ciasto ładnie się prezentuje, znika ze stołu w mgnieniu oka. Składniki: Ciasto kruche: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 6 żółtek 200 gram masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 100 gram(...)gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.   Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Babka makowa z polewą czekoladową 313

wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka

Marta Gotuje
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 212

ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta(...)czasu do czasu mieszać). Na koniec dodać posiekane liście bazylii i oregano, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Ciasto podzielić na mniejsze części. Blat podsypać mąką. Każdą z części cienko rozwałkować w kształt prostokąta. Połowę rozwałkowanego ciasta posmarować białkiem i na tej części wykładać małą łyżeczką farsz w odległości około 2 cm od siebie. Przykryć drugą częścią ciasta

Bullio
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 236

ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta(...)czasu do czasu mieszać). Na koniec dodać posiekane liście bazylii i oregano, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Ciasto podzielić na mniejsze części. Blat podsypać mąką. Każdą z części cienko rozwałkować w kształt prostokąta. Połowę rozwałkowanego ciasta posmarować białkiem i na tej części wykładać małą łyżeczką farsz w odległości około 2 cm od siebie. Przykryć drugą częścią ciasta

Bullio
KREM Z BIAŁEK 258

Szybki w przygotowaniu, idealny gdy zostaną białka np, z robienia pączków najlepiej smakuje z ptysiami. Składniki 6 białek 300 g cukru

RAROSSA
Ciasto makowo-kokosowe 642

ciasto makowo-kokosowe :) Ciasto z dużą ilością maku przełożone jest masą budyniowo-maślaną z dodatkiem wiórków kokosowych, polane roztopioną białą czekoladą i udekorowane (a jakże!) wiórkami kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła (a blaty suche) ciasto warto nasączyć likierem Malibu (w wersji dla dorosłych), który jeszcze podkreśli kokosową nutę kremu lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Ciasto(...)pewnością zadowoli wszystkich entuzjastów kokosa oraz wypieków przekładanych masą maślaną :) Składniki: Ciasto makowe: 10 białek (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 125 g masła (lub margaryny) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowo kokosowa: 2 szklanki mleka 180 g masła (lub margaryny) – w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki

MyCookBook.pl
ciasto makowo drożdżowe 178

wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Rozprowadzamy masę równomiernie i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, smarujemy białkiem, wykładamy drugą część maku i przykrywamy rozwałkowaną trzecią częścią ciasta. Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min. w temp

Domowy Smak Jedzenia
Sernik królewski 2702

dużej miski, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Rozdzielam do dwóch woreczków i  wkładam do zamrażarki na  jakieś półtorej godziny. Masa serowa: Białka oddzielam od żółtek, ubijam razem z odłożonym z ciasta, ze szczyptą soli na sztywno. Osobno ubijam żółtka z cukrem , aż masa podwoi swoją objętość a cukier się rozpuści.  Dodaję porcjami masło, cały(...)dodaję po łyżce sera.  Na koniec  przekładam wcześniej ubitą pianę z białek,  mieszam całość łyżką.  Rodzynki dodaję na koniec i delikatnie mieszam z resztą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 35 x 24), ścieram na tarce jedną połowę schłodzonego ciasta, ugniatam je troszkę i wykładam masę serową. Na wierz trę drugą połowę ciasta. Wkładam

Takie tam pichcenie
Śmietankowa szarlotka 933

zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś

Słodkości i nie tylko
Kostka szczęścia ;) 547

oczekiwany. Żeby było bardziej świątecznie, pyszne ciasto do kawy ;) Poza tym to był ciężki ale szczęśliwy tydzień, także stąd kostka szczęścia :) Ciasto na formę 24x24cm. Składniki: Ciasto : 5 jajek+ 2 białka z kremu 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao margaryna 250g 2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: masło 200g 1/2 litra mleka(...)mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż do zagotowania. Mamy budyń, który odstawiamy do schłodzenia. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Margarynę, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w garnku, a potem studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy kakaowa mieszanina wystygnie, wlewamy ją do mąki, dodajemy żółtka

Czerwona Porzeczka