momentu, aż pieczarki odparują całą wodę. Farsz studzimy (ja przygotowałam go poprzedniego wieczoru i schowałam do lodówki). Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite, delikatne i elastyczne ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało(...)zamrażalnika. Dzięki takiemu systemowi zachowają swój kształt, nie pogniotą się. Potem wystarczy je wrzucić na wrzątek i chwilkę pogotować po wypłynięciu. Uszka lub pierogi można zamrozić surowe, czyli bez gotowania . Postępujemy tak samo jak z ugotowanymi, czyli układamy obok siebie, ale w odstępach, aby się nie posklejały, zamrażamy, potem możemy je przesypać. Nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania przed gotowaniem - wrzucamy
Kolorowy Przepisownikczasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, Delikatnie rozprowadzając palcami. Można nakłuć spód w kilku miejscach widelcem. Piec: 15-25 min w temperaturze 180 stopni Ciasto ostudzić Krem śmietankowy i krem czekoladowy: 1.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder 2. Śmietanę rozdzielić do dwóch misek 3. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić(...)naczyniu aż zacznie tężeć, lecz nadal będzie płynna. 6. Tężejącą galaretkę rozlać na warstwę śmietany 36%. Chłodzenie: Chłodzić w lodówce aż do całkowitego stężenia galaretki. Można udekorować wierzch pokruszonymi bezami, bądź herbatnikami Smacznego
KreatywnePinyłyżki WYKONANIE: /ciasto: Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!). /nadzienie: Sezam prażymy(...)mąka doskonale wiąże, więc ma szereg możliwości jeśli o wykorzystanie chodzi! Pieczywo, słodkości, zagęszczanie - nigdzie Was nie zawiedzie. W kuchni bezglutenowych (zresztą, nie tylko) przyda się bez dwóch zdań. Mąka dostępna jest tutaj: SKWORCU . W tym sklepie zapłacicie za PRODUKT a nie za opakowanie. Mąka pakowana jest tak, jak widać na wyżej załączonym obrazku. Nadzienie: Karmelizowany, prażony
Wypisz WymalujKtóregoś dnia zauważyłam w sklepie deserek typu „ryż na mleku”. Rano w pracy mam ochotę na takie rzeczy, więc postanowiłam wypróbować. Mniej więcej o
Poezja smakuCUDOWNY SŁONECZNY DZIEŃ ! ! ! :) a do tego 3-godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas temu na stronie kotlet.tv i wczoraj w ramach mojej indywidualnej, jednoosobowej akcji "pieczenie na poprawę humoru" w końcu zabrałam się do pieczenia ;) Składniki: 1 szklanka otrębów pszennych firmy Kupiec 1 szklanka(...)cynamon, goździki i wszystko co piernikowe ;) 3. Zaczęłam prowadzić bloga ponieważ ....? pomyślałam, że komuś mogą przydać się moje przepisy ;) 4. Mój pierwszy wpis na blogu dotyczył .....? zaczęłam bez żadnego wstępu wprowadzającego, po prostu dodałam przepis na dietetyczny naleśnik z kurczakiem ;) 5. Za 5 minut mają przyjść goście, jaką potrawę podasz na szybko? oj to bardzo trudne
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwbrew pozorom prosty, a nawet zdrowy. Najbardziej popularne kolory makaronów, które możemy znaleźć w naszych sklepach to: zielony - uzyskujemy go, dodając barwnik na bazie pietruszki, bazylii lub szpinaku (bez problemu w sezonie znajdziemy świeże przyprawy). czarny - to efekt działania atramentu z kałamarnicy (kałamarnica wypuszcza płyn gdy się boi, w Polsce jest niedostępny) czerwony jest efektem barwników z papryki, suszonych(...)Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja atrament kałamarnicy i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste
w mojej kuchniChleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i
Smaczne Zdrowedrewnianym blatem roboczym, przy którym mogliśmy wspólnie pracować, dyskutować, żartować, popijać winko, wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi... Na półkach stały dziesiątki talerzyków, foremek, deseczek oraz różnorodne sprzęty kuchenne, z których bez problemu mogliśmy korzystać. Przygotowanymi posiłkami zajadaliśmy się w znajdującym się obok salonie z pięknie zastawionym stołem. Dodatkowo znalazłam się w gronie ludzi, którzy mają takiego samego fiksa jak ja, jeżeli(...)dyni zrobi się papka (nowo zasłyszane określenie: ciapaja :)). 2. W między czasie masło kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby
My Culinary Artwodą z kranu w celu jego zahartowania. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno niewielką ilość oliwy, do której dodałem posiekane w piórka cebulki dymki (bez szczypiorku), pokrojoną drobno papryczkę chili bez pestek oraz 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty na drobnej tarce korzeń imbiru. Pół łyżeczki kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i po zeszkleniu się cebuli również dodałem(...)stopni. W głębokim talerzu wymieszałem pozostałą mąkę wraz z mocno schłodzoną wodą gazowaną (100 ml wody na 100 gram mąki), 4 łyżeczkami wiórek kokosowych i szczyptą soli. Przygotowane ciasto powinno mieć niezbyt gęstą konsystencję - przypominającą ciasto naleśnikowe. Krewetki dokładnie obtoczyłem w cieście i układałem w koszyku do frytkownicy w ten sposób, aby się nie stykały ze sobą i nie posklejały
Wyprawy kulinarneIdę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się
W kuchni Karmel-itkipomocników, którzy pilnowali ciastek od mieszania, aż do ostatniego zdjęcia. Zresztą, to właśnie na ich życzenie piekliśmy ciastka dyniowe. Starszy Troll zachwycał się nimi w zeszłym roku, w wersji bez sera. Tym razem postanowiłam ciastka nadziać i stwierdził, że są nawet pyszniejsze. ;) Trolle pilnowały mieszania, chłodzenia, czasu pieczenia, czy aby nie już. Później cały czas pilnowali mnie podczas robienia zdjęć(...)Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (3-5 minut). Dodać jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek
Pełny talerzsię z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego piasku.O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez przebarwień i „miły” rybi zapach.Zamknięte muszle wkładamy do garnka i podgrzewamy kilka minut na średnim ogniu. Gdy górna( wypukła) muszla się lekko otworzy, nożykiem otwieramy(...)kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast
Mia Cucina Sofietateraz chodzi:) Robię w różnych wersjach, z jogurtem zwykłym albo greckim, ze śmietanką albo bez, z samymi truskawkami albo z dodatkiem bananów. Zawsze robię z galaretką na wierzchu, ale bez galaretki też pewnie będzie dobre. Spód: * 150 g digestive * 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub mieszanych * 40 g masła * 3 kostki gorzkiej czekolady Masa: * 500 g truskawek(...)jeszcze układam pokrojone truskawki. ***** Komentarze Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, dze187.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/06/27 21:20:46 Piękny ten jogurtowiec na zimno. A ile blogów, tyle widzę różnych wariacji na temat zimnych ciast z truskawkami. I wszystkie wyglądają pysznie. Tak jak Twój :) anytsujx 2010/07/02 21:53:32 Przepis rewelacyjny, zapisuję do wypróbowania, pozdrawiam :) sowa_nie_sowa 2010/07/03 19:59:31 Cieszę się
Zdrowa Kuchnia Sowyciepłego mleka * 40 g masła (roztopionego i ostudzonego) * duże jajko * 1/3 łyżeczki cukru * trochę soli Najpierw miałam zamiar zrobić sobie bliny na śniadanie, ale jak doczytałam, że ciasto ma wyrastać 2 godziny, to mi odeszła ochota na to i zrobiłam na kolację;) Łyżkę mąki, drożdże i trochę cukru zalałam ok. 50 ml ciepłego mleka. Zmiksowałam, przykryłam i odstawiłam(...)autorską, hehe, wersję z polędwicą łososiową i serkiem z ziołami (z przewagą bazylii) i obie wersje były tym razem pierwsza klasa!!! Różnica natomiast między wersją smażoną w tłuszczu i bez jest minimalna, choć chyba bardziej jednak smakowała mi ta lżejsza, bez tłuszczu. Debiut blinowy, choć w dwóch etapach, uważam za wielce udany:) Tutaj wersja smażona w oleju: I w przekroju
Zdrowa Kuchnia SowyNo bywam leniwa, co tu ukrywać ;) Ale nie wynika to tylko z moich wad, raczej jestem skłonna stwierdzić, że to kwestia wielu chorób/schorzeń, które
pyszne zdrowościZdrowe, a przede wszystkim smaczne... ciasteczka Digestive. Ja oczywiście zrobiłam z dwóch porcji-jedną z masłem, a drugą z masłem i olejem kokosowym. Ciasteczka niestety mają
Smaczne Zdrowe