ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:705/901)

Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 185

drewnianym blatem roboczym, przy którym mogliśmy wspólnie pracować, dyskutować, żartować, popijać winko, wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi... Na półkach stały dziesiątki talerzyków, foremek, deseczek oraz różnorodne sprzęty kuchenne, z których bez problemu mogliśmy korzystać. Przygotowanymi posiłkami zajadaliśmy się w znajdującym się obok salonie z pięknie zastawionym stołem. Dodatkowo znalazłam się w gronie ludzi, którzy mają takiego samego fiksa jak ja, jeżeli(...)dyni zrobi się papka (nowo zasłyszane określenie: ciapaja :)). 2. W między czasie masło kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby

My Culinary Art
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 309

wodą z kranu w celu jego zahartowania. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno niewielką ilość oliwy, do której dodałem posiekane w piórka cebulki dymki (bez szczypiorku), pokrojoną drobno papryczkę chili bez pestek oraz 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty na drobnej tarce korzeń imbiru. Pół łyżeczki kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i po zeszkleniu się cebuli również dodałem(...)stopni. W głębokim talerzu wymieszałem pozostałą mąkę wraz z mocno schłodzoną wodą gazowaną (100 ml wody na 100 gram mąki), 4 łyżeczkami wiórek kokosowych i szczyptą soli. Przygotowane ciasto powinno mieć niezbyt gęstą konsystencję - przypominającą ciasto naleśnikowe. Krewetki dokładnie obtoczyłem w cieście i układałem w koszyku do frytkownicy w ten sposób, aby się nie stykały ze sobą i nie posklejały

Wyprawy kulinarne
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 175

Idę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się

W kuchni Karmel-itki
Ciastka dyniowe z serowym nadzieniem i aromatyczną skorupką 132

pomocników, którzy pilnowali ciastek od mieszania, aż do ostatniego zdjęcia. Zresztą, to właśnie na ich życzenie piekliśmy ciastka dyniowe. Starszy Troll zachwycał się nimi w zeszłym roku, w wersji bez sera. Tym razem postanowiłam ciastka nadziać i stwierdził, że są nawet pyszniejsze. ;) Trolle pilnowały mieszania, chłodzenia, czasu pieczenia, czy aby nie już. Później cały czas pilnowali mnie podczas robienia zdjęć(...)Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (3-5 minut). Dodać jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek

Pełny talerz
Przegrzebki zapiekane w panierce 133

się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego  piasku.O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez przebarwień i „miły” rybi zapach.Zamknięte muszle wkładamy do garnka i podgrzewamy  kilka minut na średnim ogniu. Gdy górna( wypukła)  muszla się lekko otworzy, nożykiem otwieramy(...)kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast

Mia Cucina Sofieta
Jogurtowiec z truskawkami 206

teraz chodzi:) Robię w różnych wersjach, z jogurtem zwykłym albo greckim, ze śmietanką albo bez, z samymi truskawkami albo z dodatkiem bananów. Zawsze robię z galaretką na wierzchu, ale bez galaretki też pewnie będzie dobre. Spód: * 150 g digestive * 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub mieszanych * 40 g masła * 3 kostki gorzkiej czekolady Masa: * 500 g truskawek(...)jeszcze układam pokrojone truskawki.  ***** Komentarze Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, dze187.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/06/27 21:20:46 Piękny ten jogurtowiec na zimno. A ile blogów, tyle widzę różnych wariacji na temat zimnych ciast z truskawkami. I wszystkie wyglądają pysznie. Tak jak Twój :) anytsujx 2010/07/02 21:53:32 Przepis rewelacyjny, zapisuję do wypróbowania, pozdrawiam :) sowa_nie_sowa 2010/07/03 19:59:31 Cieszę się

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste bliny w dwóch podejściach:) 169

ciepłego mleka * 40 g masła (roztopionego i ostudzonego) * duże jajko * 1/3 łyżeczki cukru * trochę soli Najpierw miałam zamiar zrobić sobie bliny na śniadanie, ale jak doczytałam, że ciasto ma wyrastać 2 godziny, to mi odeszła ochota na to i zrobiłam na kolację;) Łyżkę mąki, drożdże i trochę cukru zalałam ok. 50 ml ciepłego mleka. Zmiksowałam, przykryłam i odstawiłam(...)autorską, hehe, wersję z polędwicą łososiową i serkiem z ziołami (z przewagą bazylii) i obie wersje były tym razem pierwsza klasa!!! Różnica natomiast między wersją smażoną w tłuszczu i bez jest minimalna, choć chyba bardziej jednak smakowała mi ta lżejsza, bez tłuszczu. Debiut blinowy, choć w dwóch etapach, uważam za wielce udany:) Tutaj wersja smażona w oleju: I w przekroju

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb gryczany dla leniwych 223

No bywam leniwa, co tu ukrywać ;) Ale nie wynika to tylko z moich wad, raczej jestem skłonna stwierdzić, że to kwestia wielu chorób/schorzeń, które

pyszne zdrowości
CIASTECZKA DIGESTIVE 183

Zdrowe, a przede wszystkim smaczne... ciasteczka Digestive. Ja oczywiście zrobiłam z dwóch porcji-jedną z masłem, a drugą z masłem i olejem kokosowym. Ciasteczka niestety mają

Smaczne Zdrowe
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 180

Maroka naczynia do tagine? Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz . Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie. Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem i tak zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków(...)Maroku były miększe. Jednak ja nie mam do dyspozycji tradycyjnego marokańskiego pieca opalanego drewnem:) Przygotowanie khobz jest czasochłonne, jednak większość tego czasu jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie

Chilli Czosnek i Oliwa
SERNIK TROJKOLOROWY *BEZ PIECZENIA* 237

Przepis na sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Łatwo i szybko się go robi i nie trzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części

Z Kuchni Do Kuchni
Racuchy z borówkami – bez laktozy 188

Dziś mam dla Was kolejny przepis na borówkowe pyszności!Póki owoce są na targach trzeba z nich korzystać!Są nie tylko bardzo smaczne , ale i przynoszą

Ostra na Słodko
KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM 204

Ciasteczka znane mi od lat, bo autorstwa mojej teściowej. Niegdyś jeżdżąc co weekend na rodzinne obiady pojawiały się one jako ciasteczka na podwieczorek. Nigdy się nie

Smaczne Zdrowe
Paprykowy ser z orzechów nerkowca (paleo, bez laktozy) 162

utracie wagi radziłbym jednak ograniczyć się do garści dziennie). A do tego mają naprawdę wiele zastosowań w kuchni. W przepisach na blogu pojawiają się często, i tak mamy: Ciasto czekoladowo-karmelowe. Ciastka oreo. Dzisiaj w nowej odsłonie, która zupełnie mnie zaskoczyła – jako ser . Dieta paleo oraz dieta samuraja ograniczają stosowanie nabiału. Przekonałem się już, że pomysłowość ludzka(...)małą keksówkę). Pieczemy przez około 30 minut, aby uzyskać miękki ser z orzechów nerkowca lub trochę dłużej, aby był bardziej wypieczony. Smacznego! Artykuł Paprykowy ser z orzechów nerkowca (paleo, bez laktozy) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Domowe Bagietki na drożdżach 214

złożone dzielę na trzy w miarę równe części każdy kawałek ponownie spłaszczam i rozciągam na kształt prostokąta zwijam w rulonik i formuję bagietkę bagietkę formuję dłońmi turlając kawałek ciasta na blacie rozwałkowując na coraz to dłuższy wałek o długości blachy na której będę je piekła tak uformowaną bagietkę układam na blasze wyłożonej papierem z pozostałymi kawałkami robię tak samo – bagietki(...)pikę jeszcze około 20 minut W sumie piekłam około 30 minut - 10 minut w temperaturze 220 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu Domowe bagietki są gotowe pięknie pachną są delikatne , pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują , czy wspominałam że skórka jest chrupiąca :) jeżeli nie to jest bardzo chrupka Życzę

Uwaga Babcia Piecze Chleb