porządku dziennego. W dzisiejszym świecie to komputery pamiętają za nas. Same przestawiają, teraz już tylko metaforyczne, wskazówki, nie pytając nas o zdanie. Tak ma być, i koniec. Bez dyskusji. Nie da się oszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie... Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą(...)puszystą, jasną masę. Wlać olej, zmiksować. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i skórką z cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera. Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio była przeszczęśliwa, że udało jej się kupić kiełbasę od... Lodziarza. Bezglutenową i bezlaktozową. Hmm... Dla mnie za każdym razem jest dużym wyzwaniem przygotowanie czegoś, co będzie mogła jeść bez przykrych konsekwencji. Nie mam doświadczenia, ale się staram. Jeszcze przed wyjazdem zrobiłam zakupy, i upiekłam kilka rodzajów ciasteczek, babeczek i innych słodkości. Będę pokazywać je po kolei - wszystkie są odpowiednie(...)Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogę jeść? - pyta czasem mój mąż, bo już wie, że dla blogera dobra fotografia jest ważniejsza od najlepszego posiłku. - Możesz, możesz, widzę, że już ci się do tego ciasta oczy śmieją - odpowiada córka, a ja widzę, że jes szczęśliwa, bo doceniamy i szanujemy jej pracę. Dzięki blogowi nasza Ada miała okazję poznać bliżej kilku znanych w całej Polsce(...)wysłuchała Anna Machowska. Opisane w artykule wsparcie, szacunek i docenianie mojej pracy przez najbliższych tak naprawdę jest zasługą mojego uporu, dążenia do swego i trwania w tym, co robię, bez względu na docinki, złośliwości czy ogólne niezrozumienie. Na szczęście w końcu zaczęto widzieć trud, jaki wkładam i serce, jakim przepełniam każdy wpis na blogu. Sprostowanie - w artykule znajduje się
W kuchni Karmel-itkiNa zakończenie pomarańczowych receptur przedstawiam Wam ekspresowy przepis na delikatne, mięciutkie muffinki na bazie serka ricotta, idealne na drugie śniadanie albo deser do
Bon appetit mon amieBezglutenowa wersja pełnego owoców śniadania na słodko. W sam raz na leniwy weekendowy poranek. Do tego filiżanka mleka, kakao czy kawy lub szklanka świeżo wyciskanego soku
Ze smakiem i z pasjąNa oczyszczanie organizmu zawsze jest dobry czas, a wiosna to wręcz idealna pora roku aby do codziennej diety dodać zdrowe pieczywo. Chleb na mące ryżowej i
Apetyczna babeczkaW 3 dni spędzone w szpitalu po porodzie zjadłam więcej sera białego niż w poprzedzającym roku. Wcześniej może też trochę nietypowo, bo jogurty, maślanki, serki
Matka ŻywicielkaMoja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe
Smaczne Zdrowejest to trudne do zrobienia, wymaga tylko czasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać. Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od ich wielkości potrzebujesz: FARSZ: - 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka papryki(...)marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko. Ciasto na pierogi: Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Zagotuj
Pasje Jolkikażdy zakamarek mieszkania, kiedy ją parzymy. Ach wspaniałe uczucie! Z kawy można wyczarować nie tylko wyśmienity napój pobudzający nasze ciało i zmysły. Możemy zrobić niezliczoną ilość deserów, ciast, jak również używać jej do przygotowania dań głównych, przystawek... Dziś zapraszam na pyszny koktajl kawowy z lekko elektryzującą dawką %. Składniki: 200 ml ostudzonego mocnego naparu kawy maragogype , 4 łyżki ulubionego(...)swoich zwolenników. W 1779 r Adam Kazimierz Czartoryski napisał komedię pt "Kawa", a w 1795 r ukazał się pierwszy podręcznik dla kawiarzy. Na samym początku była to kawa pita bez żadnych dodatków. Dawniejsza kawa "po polsku"- mocna pita z tłustą śmietaną. Historia i sposoby jej podawania zmieniały się na przestrzeni wieków, jednak nie zmieniając jej cudownych właściwości, aromatu
Malinowe Pocałunki"Life's short - eat cookies" bardzo mi przypadło do gustu to hasło, które zobaczyłam gdzieś w necie :) No bo czemu nie? Jeść czy nie
Bon appetit mon amieOd dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika. Wybór padł na ten, gdyż w składzie był także ser mascarpone, który chciałam wykorzystać. To był strzał w
Mania WypiekaniaDeser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to
Wanilia i KardamonZaczęło się! Już po pierwszym studenckim zjeździe. Czteroletnia wygoda nocowania w Poznaniu, przyjeżdżania dzień wcześniej i buszowania bez opamiętania po sklepach dobiegła końca. Skończyła się miejscówka w której spędziłam cztery świetne lata ... zaczęły się dojazdy samochodem dość żmudne zresztą i czasochłonne. Człowiek do wygody potrafi się szybko przyzwyczaić, a ja jestem tego typowym przykładem, z drugiej strony ciężko się(...)cukier na obtoczenie krążków Sposób Margarynę z mąką posiekać na stolnicy, dodać drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, żółtka z 2 jajek i śmietanę. Gdy składniki się połączą, wyrobić rękami. Ciasto rozwałkować w połowie ciasta wykrawać szklanką pełne krążki, następnie w drugiej połowie połowie wykroić posługując się kieliszkiem dziurki do nałożenia powideł. Na 2 głębokich talerzach przygotować kolejno białka
Kuchenne aromatyZa oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze
UgotujmyTo.pl