wczoraj pogoda nas rozpieszcza - w okolicach 25 stopni, bez deszczu, bez chmur, za to mnóstwo, mnóstwo słońca. Odbyliśmy już dwa długie spacery po lesie, gdzie, co aż dziwne, nie spotkaliśmy prawie nikogo (czyżby poniedziałek w okolicach dwunastej nie był odpowiednią porą na włóczenie się po leśnych dróżkach?). Cieszymy się każdym promyczkiem słońca nie wiedząc, czy jutro znowu nas zaszczyci swoją(...)było się nad czym zastanawiać. Mam nadzieję, że C. też lubi - jakoś do tej pory nigdy go z oliwką nie widziałam... Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło w godzinę, później już tylko poukładać dodatki, upiec, i gotowe. I muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo moje kolejne kluchy do kolekcji. Jedni nazywają je kluchami bo to w końcu rodzaj klusek a inni pierogami leniwymi bo nie trzeba nic wałkować ani
Monia miesza i gotujeSami Tamimi, autorzy książki, tworząc korzenne ciasteczka wzorowali się na Pfeffernusse i duvshanyot – ciastkach wypiekanych zazwyczaj na żydowski Nowy Rok. Oczywiście przepis zmodyfikowałam tak, by był bezglutenowy, beznabiałowy i bez dadatku cukru. Czyli by poszedł w boczki trochę mniej ; ). Składniki ciasteczka 100g ciemnych rodzynek 3 łyżki brandy 100g mąki z tapioki 140g jasnej mąki gryczanej 1/2 łyżki dobrej jakości kakao(...)ugniatamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodajemy resztę mleka kokosowego i ponownie zagniatamy. Jeśli użyliśmy rodzynek luksusowych (takich większych), kroimy je na mniejsze kawałki. Rodzynki i brandy dodajemy do ciasta. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki, na min. 30 minut. Po tym czasie formujemy ciastka, układamy je na papierze do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na 15-20minut, 170C (termoobieg
Fill The Bowlmoje chleby nie wyrastały w koszyczkach. Ostatnio piekę głównie takie co w foremce rosną. Tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Pozmieniałam typy mąk, na dostępne w Polsce. Nie obyło się bez małych wpadek. W dniu pieczenia zorientowałam się że zapomniałam przygotować zaparkę, nastawiłam ją więc rano,zostawiłam na blacie kuchennym zamiast w lodówce, użyłam po ok 7 godzinach. Poza tym przez(...)żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej typ 1050 (użyłam 720) 340 g wody 230 g mąki orkiszowej typ 630 (użyłam ciemnej, pełnoziarnistej) cały zaczyn cała zaparka 18g soli Przygotowanie: Składniki
Stare GaryWielu osobom może się wydawać, że pyszny deser musi zawierać dużą ilość cukru. Kolejny raz dementuję te pogłoski. Dzisiajsza tarta jest pyszna i nie jest to
pyszne zdrowoścideszczu zdecydowanie potrzebowały :D No ale żeby nie przedłużać, bo ten post i tak będzie długi... :D Mam dla Was relacje z niedzieli. Całe szczęście internet już działa i bez żadnych niespodzianek udało mi się napisać ten post, ufff... Było nas całkiem sporo...Każdy z innej części Polski...Ale każdemu udało się dojechać do Warszawy jak i wrócić szcześliwie. Bardzo(...)znać! Krótka przerwa na Starówce... Pierwszy raz kupiłam piwo! :D No, już mogę na legalu... :> Potem wyruszamy dalej - kierunek Vege Miasto. Niestety nie mieli już lodów, ale ciasto było! Potem - ostatni już przystanek - lody, La Fragola (?) w Złotych Tarasach. Smacznie, aczkolwiek nic nie urywa :D I ceny też nieco przesadzone... Lód Ewy :) I Sylwii :) Iiiii mój :D Zdecydowałam
breakfast of dreamsKokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao
Kuchnia co dniaobjęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli(...)solo, lub dodać do przetworów mlecznych jeśli ktoś nie ma problemów z trawieniem tego typu jedzenia. Bakalland Śliwki suszone, ok. 4,9 zł/100 g Składniki: śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca: kwas sorbowy 282 kcal/100 g Morela suszona Bakalland, ok. 4,99 / 200 g Składniki: morele suszone 284 kcal/ 100 g 4. Przecierowe soki warzywne, owocowe, owocowo
Powiedz dietom nieKolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)rozpuszczenia drożdży. Zaczyn odstawić na 15 minut. Do misy miksera wsypać obie mąki, otręby, sól i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem
Pełny talerzJeśli macie skłonności do piromanii to dzisiejszy przepis Wam się spodoba. Crepes suzette to naleśniki maczane w syropie z masła i pomarańczy, polewane alkoholem i podpalane
W kuchni wieczoremAgata ( z bloga Happy Kitchen ) trafiłyśmy na świąteczne pierniczki..Krzątając się po kuchni kroiłyśmy, zagniatałyśmy, siakałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze ciacha..Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;).W międzyczasie dziewczyny z SoSweetProject pokazywały jak w fajny, szybki sposób udekorować cupcake, które mogą być fajnym pomysłem dla bliskich na Święta..Po upieczeniu przyszedł czas(...)dziękuję Agencji Blomedia za zaproszenie!Całej ekipie i wszystkim uczestniczkom za wspaniale spędzony czas!PS. Jeśli poszukujecie słodkich inspiracji warto zajrzeć na stronę kostki do pieczenia Kasia – Nasze Ciasto, gdzie znajdziecie mnóstwo fantastycznych pomysłów nie tylko na świąteczne wypieki!Za mną chodzi Świąteczny biały torcik! ____________________________________________________________________________________________ Znajdziecie tam również przepis na babeczki, które robiła jedna z grup – Słodki prezent
Ostra na Słodkogdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam? W połączeniu z olejem(...)olej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie ! Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji. Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy
Z Kuchni Do KuchniKlasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza. Składniki na 2 średnie
wyzwania kuchennejuż gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej(...)ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki i 150 g czekolady - śmietankę podgotowujemy i zalewamy czekoladę). Dodajemy dekorację. Ja udekorowałam własnoręcznymi bezami i cukierkami. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoskładniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia + 3 plastry żółtego sera(...)naleśnik, 1/3 sosu, szpinakowy farsz, plasterki cukinii, reszta mozzarelli ; naleśnik, reszta sosu beszamelowego, plasterki cukinii, 3 plastry żółtego sera. Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut bez przykrycia. Gotowe danie odstawić na kilka minut do wystudzenia - to znacznie ułatwi rozkrajanie lazanii. Smacznego
Kuchnia Ellie