ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:695/901)

Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 123

Po raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic ciekawego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pączki pieczone z polewą czekoladową 104

Dziś tłusty czwartek, więc nie może obyć się dziś bez pączków, lub innych słodkości. U mnie dziś nietypowe pączki, bo pieczone w piekarniku, ale powiem ,że takie jeszcze ciepłe smakują pysznie. Nieodłącznym składnikiem tych pączków jest czekoladowa polewa, która pasuje do nich idealnie. Przepis znalazłam na blogu  Poezja Smaku  i na pewno jeszcze nie raz je zrobię, choć(...)sól. Wymieszać Dodać żółtki i jajka oraz śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mieszadłem z hakiem, aż wszystkie składniki się połączą, stopniowo dodając rozpuszczoną margarynę. Mieszać do czasu, aż ciasto się dobrze połączy. Następnie wyjąc i wyrobić chwilę ręką. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę zagniatać

Ewusiowe Smaki
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 222

wiem jak u Was, ale u mnie bez barszczu nie ma Wigilii. Jest to obowiązkowa zupa. Taka już u mnie tradycja. A do barszczu koniecznie krokiety. Z kapustą i grzybami- nie mogłoby być inaczej. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, zobaczcie sami   Składniki: naleśniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz(...)ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I BARSZCZ WIGILIJNY

Z Majeczką w kuchni
Tort wyjątkowo czekoladowy 151

ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. (Zawsze przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Mi się bardzo często zdarza, że jedno jest gotowe do wyjęcia już po 35 min. a drugie musi jeszcze trochę posiedzieć, więc nigdy nie sugerujcie się pierwszym sprawdzonym ciachem). Wyjęte(...)miseczce mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje czekoladowych kropelek. Obkładamy nimi boki tortu. Pozostałe czekoladowe kropelki wysypujemy na środek tortu- zostawiając miejsce po bokach na kremowe zdobienia. Ubijamy śmietanę kremówkę (bez cukru!) Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów i wykonujemy dookoła tortu kremowe zdobienia… … i pyszny czekoladowy tort jest gotowy! Smacznego!!! Artykuł Tort wyjątkowo czekoladowy pochodzi

Domowe Torty
Chleb na maślance 116

Pyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione :) Składniki(...)alkoh. który się wypieka). Pozostawiamy na noc do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca. Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h.   Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy

Gotowanie...to proste !
Tort z truskawkami 146

Czym byłby Truskawkowy Weekend bez choćby jednego tortu z truskawkami? Proponuję klasykę: puszysty biszkopt , delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, poncz z soku pomarańczowego i oczywiście świeże truskawki – czego chcieć więcej? :) Przepis na prosty biszkopt Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +pomarańcza, świeże truskawki Biszkopt przygotowujemy(...)papieru do pieczenia, żeby łatwiej było je przesuwać po stole. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z pomarańczy, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy sok łatwiej wsiąknie w ciasto. Na dolny blat nakładamy warstwę kremu śmietankowego i układamy pokrojone na kawałki truskawki. Przykrywamy drugim blatem, nakładamy krem i dekorujemy truskawkami. Na koniec układamy na górze kilka listków świeżej mięty

Ciastkozercy
O sosie tatarskim słów kilka. 145

kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować przy stole, mówiąc „sama(...)być SOSEM? No. Więc mój spływa z łyżki. Do mieszanki majonezowo-śmietanowej dodajemy posiekane drobniusieńko, najdrobniej jak tylko się da grzybki, ogórki, niektórzy nie mogą obyć się bez dodatku cebuli, ale ją można sobie odpuścić. I tak na jajkach z majonezem pewnie leży centymetrowa warstwa szczypiorku. Wszystko jest kwestią upodobań, więc przepis nie będzie przepisem, a jedynie wskazówkami. Jest szansa

wcinaj to
Sieję poplon 164

więcej- ugotowany z solą zniknął przy wieczornym oglądaniu słabego serialu (wszystkie dobre się pokończyły albo mają przerwę- może macie coś do polecenia?) A może zamiast bobu sałatka? Tym razem bez niego, ale jeśli macie ochotę na sałatkę z bobem to polecam te dwie :) SAŁATKA Z KURCZAKIEM NERKOWCEM I ZIELENINĄ Z OGRODU 1 podwójna pierś kurczaka ulubiony chutney(...)Kurczaka kroimy w kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzechami. Możemy podać z podpieczoną bagietką z masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień. A na deser? Kawałek ciasta według przepisu Marthy Stewart- najcudowniejsze połączenie smaków jakie ostatnio próbowałam. Jagody, limonka i kokos- wszystko to w wilgotnym miękkim cieście (dodatek maślanki czyni cuda!). Polecam koniecznie, dopóki jeszcze są jagody

les mirabelles
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 161

kradną smaki!  Wszystkie! Kasują i wymazują! Nic nie smakuje tak jak powinno, tak jak się lubi, tak jak się pamięta, tak jak wygląda i pachnie.  Dwa tygodnie bez kawy, której nawet daleki zapach przyprawia o mdłości, dla mnie, żyjącej na kawie od prawie 20 lat, oznacza prawdziwą torturę! Niełatwo żywić się biszkoptami, gdy te smakują jak miękki styropian(...)kuchnia powoli zaczyna wracać do życia.  Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna duża misa. Do wyrabiania i wyrastania ciasta. Na powrót i na początek mam ochotę na coś prostego. Ciepłego, chrupiącego z wierzchu i miękkiego i puszystego w środku. Mam ochotę urywać kawałki ciasta i maczać w oliwie. Wybieram

KUCHARNIA
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 128

Ciasto wykładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na grubość około 1 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki.MusCzekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z cukrem i miodem oraz łyżką kremówki i żółtkami wkładam do miski którą ustawiam(...)mąż stwierdził że już jest gotowy:)Przed podaniem deser delikatnie wyciągam z keksówki i zdejmuje folię. Pokroiłam na około centymetrowe plastry i podałam z łyżka kremówki wymieszanej z mascarpone (bez cukru) oraz z wiśniami ze spyrytusu domowej roboty. Wbrew obawom deser nie był ani tłusty w smaku ani zbyt słodki

Magiczna kuchnia Darii
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 176

pasuje.  Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby(...)smakowo, i wizualnie. Polecam Wam to cudo, nie tylko na Halloween. Sernik dyniowy z ciasteczkami oreo Składniki: (na tortownicę o średnicy 20cm) spód: 140 g ciastek oreo (waga bez kremu) 65 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 550 g musu z dyni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 45 g miodu 50 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nocne bułeczki 140

mocno wyczuwalne w końcowym produkcie. Ostatnio polubiłam się z mąką pełnoziarnistą i postanowiłam 2/3 zwykłej mąki, zastąpić właśnie taką, a bułeczki i tak były puszyste i dość lekkie, ale bez wrażenia nadmuchanego środka. Naprawdę świetne. I chociaż wiem, że przepis krąży w eterze od dawna i można na niego trafić prawie wszędzie, mimo to postanowiłam go tutaj zamieścić. Dlaczego(...)dużej miski, dodajemy sól, mleko, wodę, olej oraz zaczyn. Na początku mieszamy wszystko drewniana łyżką, a następnie krótko wyrabiamy (ok. 3-5 min. powinno wystarczyć). Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy na 5 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy i odkładamy do natłuszczonej dużej miski. Miskę następnie przykrywamy folią spożywczą i chowamy

Ratunku obiad
Piekielne kulki, czyli sposób na mróz:) 128

jakiegoś czasu prawie nie piekę nic tzw. słodkiego.  Kiedyś przygotowywałam słodkości przynajmniej raz w tygodniu i na moim blogu więcej było ciast czekoladowych, serników i różnorodnych deserów niż dań wytrawnych. Teraz jest na odwrót. Zamiast typowych słodyczy piekę ciasteczka owsiane albo bakaliowe, albo podjadam po prostu bakalie:) Jak trafiłam na przepis u  Rodzynki na energetyczne kulki , to sobie(...)migdały zmieliłam i wymieszałam z miodem i przyprawami. Z masy lepiłam kulki (tradycyjnie przy takich masach używam rękawiczek lateksowych i sprawdzają się świetnie) i obtaczałam (z dużą trudnością i bez zadowalającego mnie efektu) w sezamie. Wyszło tylko 12 kulek, a jedną zjadłam jeszcze w trakcie pracy, bo taka byłam ciekawa jej smaku;) Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo kuleczki

Zdrowa Kuchnia Sowy
ZUPA GULASZOWA 269

jesienno-zimowym. Polecam bo jest pyszna, bardzo pożywna, rozgrzewająca i baaardzo smaczna. Warto zrobić jej więcej (z całej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości - 1l bulionu (lub wody) - 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody - 1kg ziemniaków - 4 ząbki czosnku - 3 cebule - 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy(...)przecisnąć przez praskę. Warzywa podrumienić na tłuszczu . Podlać pozostałym bulionem i gotować ok.10 minut. Połączyć z mięsem i doprawić solą. Z mąki, jajka i soli zagnieść dość twarde ciasto (można dodać odrobinę wody). Rozwałkować i odstawić do wyschnięcia. Pokroić na szerokie łazanki. Do gotującej się zupy dodać łazanki , zamieszać i gotować aż łazanki wypłyną na powierzchnię. Można doprawić szczyptą chilli

Smaczne Zdrowe
Chleb ziołowy 113

Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem

My Chcemy Jeść