Przygotowanie trwa 10 - 15 minut. Oczekiwanie to około 3-4 godzin, aż stężeje, a potem 100% satysfakcji na talerzu. Na blachę ok. 30 cm na 25
Pasje JolkiTorciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam
Trzeci talerzZiemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań, jak również ziemniak w roli głównej. Uwielbiam go za jego
kulinarnyJaDzi ś 6-te urodziny mojej c ó rci- 100 lat!!! Na t ę okazj ę ma ł y torcik dla najbli ż szych, a w
Mia Cucina Sofietazimno, podnosi ten poziom dużo mniej. Pamiętam jak w dzieciństwie moja mama często powtarzała mi, "nie jedz ciepłego chleba"! I dlatego właśnie nie powinno się jeść ciepłego chleba lub ciasta. Podany przepis jest wiec na kotleciki, które można podać jako przekąskę na zimno. Oczywiście na ciepło może trafić na stół i sobie spokojnie tam stygnąć. Zresztą nie ma co stawiać(...)wodzie przez ok. 20 min. Odcedzić na sicie a następnie razem ugnieść na puree Do lekko przecedzonego puree dodać jajko, posiekany szczypiorek, odcedzonego z zalewy łososia i skórkę cytrynową (bez soku). Doprawić solą i pieprzem. Masę wymieszać i uformować z niej 12 równych kulek Każdą kulkę obtoczyć w mące, spłaszczyć w dłoniach formując kotleciki i otrzepać nadmiar maki. Kotleciki ułożyć
Sztuka gotowania w/g Samirymają zamiar ale zbierają się do wędzenia pomału. Kiełbasa nie jest kłopotliwa w przygotowaniu, wychodzi bardzo smaczna, znika błyskawicznie więc porcja jest w sam raz. Bez problemu daje się kroić w cienkie plasterki. Najsmaczniejsza z domowym chlebem :) Polecam! składniki 1000 g chudej wieprzowiny - szynka, łopatka 250 g boczku 50 g słoniny 150 g chudego mięsa z golonki ( wycięłam z całej(...)dokładnie wymieszać, dodając sól i przyprawy. Mieszanka musi zacząć robić się kleista. Wtedy dodać skutrowane mięso z golonki i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Użyłam robota z hakiem do ciasta drożdżowego Farsz przełożyć do miski i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie osłonki namoczyć zgodnie z zaleceniami producenta. Namoczone osłonki otrząsnąć z nadmiaru wody. Zawiązać końcówkę osłonki
Stare Garybardzo wiedział, co ma kupić. Spójrzmy prawdzie w oczy: czy ktokolwiek, poza paroma oszołomami takimi jak my, zna się na mąkach? Dla większości ludzi mąka to po prostu mąka, bez wdawania się w niepotrzebne szczegóły. Więc wybaczamy organizatorowi. Po paru sekundach konsternacji po prostu użyliśmy orkiszowej razowej i pszennej razowej, bo te mąki akurat były. Z tych mąk też wyszły(...)orkiszowej razowej i pszennej razowej, też wyszły doskonale. Na tyle dobrze, że kilka dni później powtórzyliśmy je w domu. Oczywiście mieliśmy do dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię, więc ciasto się wyrobiło raz-dwa i zostawiliśmy je do wyrastania. A w tym czasie zajęliśmy się ciastem na razowy chleb żytni z figami i orzechami. To chleb na zakwasie. Jak być może
Marder&Marder Manufactureprzez Kuchenne Drzwi zostałam zaproszona przez Amber. Nie mogłam odmówić. Chociaż to taki czas w moim życiu, że pasje i inne zajęcia, którym nie tak dawno beztrosko oddawałam się bez reszty, jeszcze nie wróciły na pierwszy plan. Ale wrócą. Tak, jak ja wracam tutaj, najpierw raz w tygodniu zaglądając na Wasze komentarze, później po jakiś przepis, który wyleciał z głowy(...)świeży, a ziarenka ryżu podkreślają jego subtelny smak. I niech nie przeraża Was ów tajemniczy składnik - tang zhong to zaparzona we wrzącym mleku mąka, tzw. starter, który dodany do ciasta pozwala na przedłużenie świeżości wypieku, jednocześnie czyniąc jego strukturę niezwykle delikatną i wilgotną. Bardzo, bardzo dziękuję Ani za przepis, a wszystkim Dziewczynom za wspólną zabawę i pewna sobotę, kiedy
Kuchnia Prezydentowejmaslo migdałowe, 1/2 grejfruta 🍴 2. Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów 4. Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍 i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym 2 1. Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka 🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4. Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle(...)Krewetki w ciescie ryżowym🍤 fasolka szparagowa 4. Owsianka z maslem orzechowym 5. Burgery z czerwonej fasoli 7 A czasem mój dzień wygląda tak...: 1. Ciasto z ciecierzycy 2 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 3 posilek (po treningu): dorsz, kasza gryczana, ogorki 4 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 5 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej
Czarnawisienkaktore chca zrzucic zbedne kilogramy,bowiem 100 g cukinii to zaledwie 15-16 kcal.Cukinia to warzywo,ktore umozliwia "detoks" i ochrone przed szkodliwymi dla naszego zdrowia substancjami.Mozna ja jesc bez obawy o trucizny,jakimi nasiaka wiele produktow spozywczych.Cukinia nie kumuluje bowiem metali ciezkich i azotanow.Nie ma zatem potrzeby kupowania jej z upraw ekologicznych.Ma zbawienny wplyw na trawienie,dzieki szczegolnym wlasciwosciom(...)warzywem uniwersalnym,ktore mozna przyrzadzac na wiele sposobow.Mozemy wyczarowac z niej niemal kazda potrawe,zaczynajac od doskonalej kremowej zupy,poprzez dania glowne,zapiekanki i salatki.Na deser mozemy zaskoczyc gosci ciastem z cukinii.A najbardziej wybredni smakosze docenia przysmak jakim sa kwiaty cukinii smazone w ciescie nalesnikowym lub nadziewane.Malo kto wie,ze cukinie mozemy zamrazac.Wczesniej nalezy ja pokroic ,oczywiscie razem ze skora
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koniec dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, mieszamy powoli za pomocą trzepaczki lub łyżki. Blachę o wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy(...)układamy pierwszy biszkopt, nasączmy połową ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu. Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie. Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka. Oto dekoracja. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiGyros na PROzdrowotnej kuchni? Niemożliwe... a jednak!. Chciałbym odczarować tego potwora fast foodowego i pokazać wam że gyros to nie jest magia tureckiego mięsnego mistrza. Gyros
Kuchnia PROzdrowotnaRęce mi opadły, mina zrzedła jeszcze bardziej i stwierdziłam, że dzisiaj to już nic dobrego się chyba nie przydarzy... W ramach rozruszania urządziłyśmy sobie też małe sprzątanko. Takie wiecie, bez gości za progiem i presji, że czegoś nie domyję. Odkurzyłyśmy, wyczyściłyśmy łazienkę, ogarnęłyśmy kuchnię... No dobrze, ja odkurzałam, czyściłam i ogarniałam; Ptysia zajęta była baniem się odkurzacza. A potem usiadłyśmy(...)wody Mąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać mleko. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać wodę i jajko, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ zamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten
Smaczne Zdrowezastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski. Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować ok 2-3 minuty(...)chrupiącą skórkę wzbogaconą dodatkowo ziarenkami. Moje dziecko nie lubi chrupiącej skórki, to kopytka musiałam odgrzać w zupełnie inny sposób..w kokilkach Tupperware! Postępowanie jest takie samo jak przy naczyniu bez pokrywki... Kokilki Tupperware posiadają indywidualną pokrywkę, więc skórka się nie wytworzy, a serek ładnie rozpuści i dziecko dostanie swoją indywidualną kokilkę i będzie mega zadowolone...bo kopytka się fajnie będą
Z Kuchni Do Kuchni