Co prawda festiwal już się skończył, jednak ja będę do niego wracać wielokrotnie w swoich postach. Działo się tyle, że nie nadążałam dodawać postów, tym bardziej
W kuchni Karmel-itkiczemu robić powtórki... Na szczęście organizatorki zabawy wykazały się zrozumieniem i wybaczyły mi to uchybienie. Uff... Mogłam odetchnąć z ulgą. Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie , bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się(...)białego octu winnego Miód z masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozstawać. Kiedy musiałam wyjechać na kilka tygodni, wtedy Klakierek zamienił w piekło życie moim domownikom ;) Noce mieli zarwane, bo budził ich co chwilę. Domagał się jedzenia niemal bez przerwy. Do tego chodził podenerwowany i pyskował ;) tak tak, mój kot to straszny gaduła, zapewne po pańci ;) Interesuję się polityką i tym wszystkim, co dzieje się(...)obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennaZa " Pawłowa" zabieralam się już od dobrych dwóch lat, ale dziś nastąpił przełom i oto w całej w swej krasie znalazła się na moim stole
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOd dawna już miałam ochotę ta takie leniwe dyniowo-szpinakowe połączenie! Nie wiem tylko czy nazwać je pierogami czy kluskami? U mnie w domu mówiło się
UgotujmyTo.plZasadniczo rzecz biorąc, nie świętuję w Halloween. Ale bardzo mi się ta tradycja podoba - odganianie duchów i te sprawy to zdecydowanie moje klimaty. Uwielbiam fantazjować, namiętnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć gotowe po upływie ok. 65 min, w metalowych ten czas może się wydłużyć do 70 min. Ciastka sprawdzamy patyczkiem, na którym po wyjęciu nie powinny zostać ślady surowego ciasta, może być jednak, a nawet powinien być wciąż wilgotny. Kiedy stwierdzimy, że serniczki są już upieczone, uchylamy wyłączony piekarnik i pozwalamy im wystygnąć. Nie wyciągamy od razu. Mimo że ciastka(...)prostu zjadła. Postanowiłam z nimi pokombinować i muszę przyznać, że czekolady świetnie sprawdzają się również w kuchni. Ta, której użyłam do serniczków, ze skórką pomarańczową, idealnie i bez żadnych problemów połączyła się ze śmietanką, a aromat cytrusów był wystarczająco wyczuwalny w gotowych wypiekach. Czego chcieć więcej? PPS Dodam jeszcze, że nikt mi za reklamę nie płacił - nie musiał! Sama postanowiłam
Ratunku obiadkaprysy z anielską cierpliwością (W.! jeśli dawno Ci o tym nie mówiłam, to pamiętaj, że bardzo to doceniam;). Jako pasażerka spełniam się całkowicie. Rozglądam na prawo i lewo. Zapatruję bez końca w horyzont. Jem, piję, słucham muzyki, gestykuluję, rozmawiam (no dobrze - kłócę się też , ale chyba coraz rzadziej...?). Jednym słowem jestem tak zajęta, że nie wyobrażam sobie, jak mogłabym(...)mój ulubiony samochód;) Ten kolor bardzo zyskuje, gdy zestawi się go z ciemnym tłem. Dla gruszki takim idealnym tłem jest czekolada. Mam ochotę na lekki, szybki, czekoladowy deser. Nie ciasto. Nie mus. Może clafoutis? Ale ja nie lubię clafoutis! Tak, nie lubię clafoutis klasycznego, ale wersja czekoladowa może zmienić mój punkt widzenia, jak to w innych wypadkach już wielokrotnie bywało
KUCHARNIAPiękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta
W kuchni Karmel-itkiDziś pokażę Wam jak w prosty sposób uzyskać niebanalną ozdobę do każdego tortu czy ciasta. Lukier królewski to bardzo wdzięczny materiał do pracy. Rzadsza jego wersja jest idealna do pomadowania ciasteczek i pierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych. Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji(...)samym lukrem sklejamy poszczególne elementy. Spoiwo nakładamy ciągłą linią, przykładamy elementy i odczekujemy chwilę. Wszelkie braki uzupełniamy lukrem. Uwaga - elementy są kruche, ale jeżeli się złamią - można bez problemu skleić lukrem. 9. I gotowe :) Można cieszyć oko i zdobić torty. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancekuchnią. My uwielbiamy specyfiki z tamtego regionu. A jak to jest u Was ? Próbowaliście kiedyś mamałygę ? Koniecznie wypróbujcie, bo to smaczne i zdrowe danie, a do tego w sumie bez stresowe do wykonania. Zobaczcie jak ślicznie prezentuje się na talerzu. Mamałyga z sosem grzybowym (4-5 osób) Składniki: 2 szklanki kaszy kukurydzianej 4 szklanki wody 1 kostka warzywnego bulionu(...)już nam stężała i możemy ją ładnie pokroić w prostokąty. Najlepiej zrobić to wyciągając ją przed pokrojeniem z naczynia, w którym była uformowana. My zrobiliśmy to podobnie jak z ciastem. Obracamy do góry dnem podtrzymując na ręce i kładziemy na blacie. Kroimy w prostokąty i przesmażamy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia. Podajemy oczywiście z wcześniej
vegetanieWiem, że to dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład
UgotujmyTo.plFigi! Nareszcie. C. figi uwielbia. Ja jestem w stosunku do nich dość neutralna - chyba jeszcze nie znalazłam ideału - dania, w którym naprawdę by mnie oczarowały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii. Najczęściej na śniadanie albo deser. Zainspirowana przepisem na zapieczoną jaglankę, czyli coś w rodzaju ciasta jaglanego z owocami, zrobiłam i ja też:) Za pierwszym razem kaszę ugotowałam zbyt płynną i po wyjęciu z piekarnika nadawała się do zjedzenia jedynie łyżeczką, co mnie absolutnie nie zraziło, a wręcz(...)się jakoś mało konkretna w smaku;) Po zapieczeniu była już całkiem, całkiem, ale jednak zdecydowanie najlepiej mi smakuje suszona! Piekłam ok. 20-25 min., pozostawiłam do wystygnięcia i bez problemu w całości wyciągnęłam:) Bardzo fajny wypiek! Polecam z różnymi kombinacjami musowymi:) "Nasze marzenia na ogół się spełniają, ale w takiej formie, że ich nie poznajemy" Korczak
Zdrowa Kuchnia SowyCzad! Mega wypas! Dostałem właśnie przesyłkę z AleDobre.pl . Nie widziałem co jest w środku, taka przesyłka-niespodziewanka. Niecierpliwie przybiegłem z poczty targając pięciokilogramowy dość duży karton, chwyciłem nóż i bez ceregieli zacząłem się krwawo rozprawiać z kartonem. Stawiał opór, ale dałem radę. Rozprułem karton, a tam... drugi karton. No kurcze, żartownisie się znaleźli! :) No nic, dalej chwyciłem za nóż, jedno(...)okrutnie słodka (wolę mniej słodkie), ale z drugiej strony ta słodycz jest przełamana goryczką kawałków skórek mandarynki. Świetne połączenie. Mam już pomysł na wykorzystanie tej marmolady. Mianowicie ciasteczka z ciasta francuskiego. Czekajcie, a doczekacie się przepisu :) Japoński sos sojowy Yamasa Akurat genialnie się złożyło, bo mój sos sojowy kilka dni temu się skończył. Tej marki jeszcze nie próbowałem, nie znam
Marder&Marder Manufacture