ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:712/901)

Tort na rocznicę ślubu 211

biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy(...)Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym tak, aby powierzchnia tortu była gładka. Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą cukrową, powodzenia. * użyłam domowego ajerkoniaku ** krem bez żelatyny jest stabilny, gotowy do przełożenia tortu. Jeśli chcecie uzyskać bardziej stabilny, lekki i puszysty krem można dodać żelatynę. Należy ją rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić i jeszcze płynną

Wędrówki po kuchni
Domowe mleko kokosowe i krajanka ekstremalnie orzechowa 174

dobrze wymiksowałam i zrobiłam to samo, co za pierwszym razem. W efekcie tej pracy powstało mleko kokosowe i kulka odpadów wiórkowych, które podobnie jak okarę przeznaczyłam jako dodatek do ciasta:) Krajanka ekstremalnie orzechowa Po wyprodukowaniu mleka od razu przystąpiłam do produkcji krajanki orzechowej,  którą znalazłam kilka dni temu na blogu Zdrowienawidelcu i zapisałam w folderze do realizacji:) Zmniejszyłam ilość(...)pokrojeniu trójkątne porcje wyszły całkiem ok. Przy pierwszej degustacji dodałam jeszcze trochę miodu na wierzch, bo wydawało mi się, że krajanka jest za mało słodka, ale później jadłam już bez tego dodatku:)     "Sa­mot­ności, ja­kaś ty przeludniona

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wiosna na RODos :) 141

kwiatki w kształcie serduszek, które kwitły tylko w maju. Lubiłam za to wieczorem siadać na schodach i czuć zapach lipy, która rosła na podwórku. Lubiłam z innymi dzieciakami rwać bez, który rósł w ogródku sąsiadki. Lubiłam chodzić na czereśnie na tzw. drogę "rogożańską" i do lasku na młode orzechy laskowe. Kiedyś zapytałam mojego męża - mieszczucha od urodzenia - czy jadł kiedyś(...)ziemi nie wyszły. Jestem absolutnie szczęśliwa! marzec 2016 Jedni pracują, drudzy odpoczywają chill & work Kwiaty.... tyle niespodzianek, a ile jeszcze przed nami! Plony... za tym tęskniłam! Na zdjęciach - ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką. Z TEGO przepisu

bistro mama
Wspaniałe, wiejskie muffinki żurawinowo-jagodowe 152

   Dlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na uboczu

Gotowanie to kochanie
Udka z kaczki w azjatyckim stylu 213

Witajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso

Kuchnia PROzdrowotna
Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową 157

panini czy sandwich-ów z ulubionym nadzieniem. Nie mogłam się powstrzymać, aby trofeum od razu nie wypróbować! Na pierwszy ogień poszły gofry . Efekty okazały się rewelacyjne, sprzęt sprawił się bez zarzutów, a brzuchy domowników na długo tę eksplozję smakowitego gofrowania zapamiętały :) Wkrótce na pewno będzie kolejna powtórka z rozrywki, bo załapałam intensywnego, gofrowego bakcyla ;) Ale zanim zacznę wymyślać kolejne gofrowe(...)garnuszku i odstawić do ostudzenia. Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :) Gofrownicę rozgrzać

Grunt to przepis!
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 164

pieczywa). Ścieramy ser na drobnej tarce. Dobry będzie każdy twardy i ostry żółty ser, ale cheddar pasuje tutaj wyjątkowo. Odkładamy na później dwa, trzy cienkie plasterki boczku, resztę wysmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni, na chrupko. Odsączamy boczek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i łamiemy na mniejsze kawałki.   Na patelnię wkładamy odrobinę masła i szklimy pokrojoną w półplasterki(...)złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował.   Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka) lub 1,5 bagietki

Karo in the Kitchen
Warto zagnieździć się w Gnieździe oraz o cuppingu słów kilka 116

już chyba mówi samo za siebie, że czarny napar nie jest im obcy. Informacji sprzedali nam co niemiara, a mnie trudno wszystko było spamiętać i teraz Wam przytoczyć, więc bez wdawania się w szczegóły powiem, co za gratkę dla nas przygotowali. Siorbanie czasem przystoi Siorbanie w niektórych kręgach uchodzi za brak kultury, jednak na pewno tak nie jest wśród baristów(...)spróbować wybranych pozycji z ich menu. Podano nam między innymi pikantny krem z ziemniaków z chorizo, dwa rodzaje chrupiących sałat, różne kompozycje nietuzinkowych bajgli i dziesięć (tak dziesięć!) pysznych ciast własnego wypieku. Prawdziwa uczta! Dla takich chwil stanowczo warto być blogerem! Podczas tego niebotycznego obżarstwa, bariści cały czas o nas dbali i zaparzyli dwa wybrane przez nas gatunki kaw dwiema

Food Square
Ciastka z kawałkami czekolady 213

Ciężko było przestać wierzyć, że kwiat może być piękny bez celu, ciężko przyjąć, że można tańczyć w ciemnościach. Julio Cort ázar       Gdy jeszcze kupowałam paczkowane, sklepowe ciastka z kawałkami czekolady, często irytowałam się, gdy na jedno ciastko przypadały tylko dwa lub trzy czekoladowe kawałki. Chciałam więc sama je upiec i wypchać taką ilością czekolady, jaka(...)oddzielamy od powstałej zawiesiny , dodajemy ją do mleka i oleju, mieszamy. Suche składniki zalewamy mokrymi. Szybko i niedokładnie mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady i ponownie mieszamy, tym razem dokładniej. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy na blaszce. Duże, małe, grube, cienkie - jakie tylko chcemy. Ciastka pieczemy w 180 stopniach C przez około 10-20 minut. Zajadamy. Polecam ze szklanką mleka owsianego

Weganizm infantylny
Sernik Zebra 314

mojprzepisna.pl | Sernik Zebra Chciałam Wam zaimponować, że potrafię, że pięknie, że to też da się zrobić z sera… a wyszło jak wyszło. Nie mniej jednak

moj przepis na
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 230

stwierdzeniem, iż to jest jeden z najfajniejszych chlebów do tej pory upieczonych. A w smaku - po prostu bomba. I ten aromat rozmarynu... Kilka wniosków z mojego pierwszego, żaroodpornego pieczenia: bez większego ryzyka i wysiłku włożonego w formowanie można upiec prawdziwy bochen chleba, a nie chlebowy placek; chleb trzeba piec odrobinę dłużej, niż podano w oryginalnym przepisie (ja dodałem w sumie(...)blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C na 20 minut. Po tym czasie dobrze przemieszaj ziemniaki, i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu ostudź. Ciasto chlebowe: cały zaczyn wszystkie ziemniaki 600 g mąki pszennej chlebowej 320 g letniej wody 5 g świeżych drożdży 15 g soli 10 g słodu jęczmiennego Przygotowanie chleba: Drożdże rozpuść

Grahamka, weka i kajzerka
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym 190

  Dzień dobry, "Niebiańska" nie jest tu określeniem przesadzonym. Mój Mąż jedząc tę panna cottę piał z zachwytu i widać było, że ma śmietanowe niebo w

Chilli Czosnek i Oliwa
To, co nasze jest najlepsze, bo nasze jest! 219

ochota na staropolskie specjały. Od czego wtedy są domowe, babcine sposoby? Po kapuście kiszonej, zaspokajam swoją żądzę na żurek. Moja żądzę musiałam tłumić kilka dni, bowiem nie ma żurku, bez zakwasu, a ten "robił" się ok. tygodnia.  Zakwas na żur 7 łyżek mąki żytniej 500 ml przegotowanej, letniej wody 1 ząbek czosnku ziele angielskie Mąkę wsypałam do kamionkowego dzbanuszka(...)drożdży 1 łyżeczka soli, cukru Wszystkie składniki umieściłam w misce. Przemieszałam, aby się połączyły i pozostawiłam w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na całą noc (max. 16h). Następnego dnia ciasto wyjęłam na oprószony mąką blat. Podzieliłam na 2 części, każdą rozłożyłam, po czym złożyłam boki, tworząc coś na kształt sakiewki- kulki. Tak zwinięte ciasto, łączeniem ku dołowi, umieściłam na ściereczce

bastalena
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 382

   Bardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z

Smaczne Zdrowe
Szparagowy zawrot glowy 161

Dzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu na

Przysmaki Karolki