Składniki: 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 2/3 kostki masła/margaryny 4 stołowe
Moje-pitraszenieUwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu
Smakowy RajMogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż(...)puszki 6.Gotuj do preferowanej miękkości warzyw próbując czy zupa jest dobrze przyprawiona 7.W razie potrzeby dolewaj wody czy też odbieraj by uzyskać zupę lub potrawkę. B.(wariant bez cebuli,szybki) 1.Wlej litr wody do garnka 2.Dodaj kostkę rosołową lub vegetę, liść laurowy, ziele angielskie. Po zagotowaniu dodaj filiżankę soczewicy 3.Obierz co trzeba i pokrój warzywa. UWAŻAJ NA PALCE,krwi
Fiolka w kuchnilaktoowowegetarianizm, a więc nie jadam mięsa, ryb, owoców morza, żelatyny. Produkty odzwierzęce, czyli miód, nabiał i jajka owszem. Tylko, że za jajkami nie przepadam, chyba, że są w cieście i ich nie wyczuwam. No cóż, ale tradycja to tradycja i wypadałoby chociaż w jej imię się przemóc. JAJKA Jajka są bogatym źródłem białka. Oprócz tego zawierają mnóstwo innych, ważnych(...)jajka. Kiedy woda się zagotuje, powoli wkładam jajka za pomocą łyżki. Przykrywam pokrywką i gotuję na wolnym, małym ogniu zaledwie 1 minutę. Zakręcam gaz i trzymam jajka w rondlu, bez zdejmowania pokrywki i garnka z gazówki. Jajka na miękko - trzymam je przez 5-6 minut. Jajka na półtwardo - wydłuża czas do 7-8 minut, a na twardo - 10-11 minut
W kuchni Karmel-itkiWybaczcie moją wczorajszą nieobecność. Byłam wielce zmęczona, a miałam zamiar się uczyć, lecz z mojej nauki nie wyszło nic konkretnego, gdyż zabrałam się do tego koło
Be Fit Be StrongCzy zdajecie sobie sprawę z tego, że to już setny post? Ten czas minął tak błyskawicznie szybko, że nadal nie dowierzam! Jestem ogromnie szczęśliwa, że
Be Fit Be Strongwyglądał on jak beton, smakował jak beton, a kosztował jak sztabka złota. Niby bez chleba można żyć, ale ja sobie nie wyobrażam mojego codziennego śniadanka o 5.30 rano, bez przyzwoitej kanapki. Zakasałam więc rękawy, nastawiłam zakwas, bo mój poprzedni, zaniedbany biedulek, dawno już umarł, i zaczęłam wypiekać swój własny 100% żytni chleb na zakwasie. Zakwas przygotowałam według tego przepisu , użyłam(...)ZACZYN: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g mąki żytniej typ 720 100 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej pełnoziarnistej (kilka godzin po dokarmieniu) 200 ml letniej wody CIASTO WŁAŚCIWE: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 720 2 łyżeczki soli około 300-320 ml letniej wody WYKONANIE: Składniki zaczynu umieścić w plastikowej misce, wymieszać drewnianą łyżką, dość szczelnie przykryć
Kuchenne zapiski Edytypodzielić z wami przepisem na tort z bananami na puszystym biszkopcie rzucanym. Tort wykonałam dla mojego męża na urodziny i był nim zachwycony :) Składniki Biszkopt 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka) 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła Krem 250 g serka(...)obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny, aby nie pociemniały. 5. Składamy nasz tor :) Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem na środku tortu posypałam przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce przez min 4 h a najlepiej na całą noc przed podaniem. Smacznego
W kuchennej krainieKsiążkę „The Silver Spoon” można bez przesady nazywać biblią kuchni włoskiej. To najważniejsze i najobszerniejsze wydawnictwo o włoskiej kuchni, które przybliża techniki, produkty i przepisy kulinarne ze wszystkich regionów Włoch. „Il cucchiaio d’argento” –„ Srebrna łyżeczka”. Bestseller. Moim zdaniem pozycja obowiązkowa, jeśli mówimy o kuchni włoskiej. Książka zawiera ponad 2000 tradycyjnych oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez(...)tylko i wyłącznie o przeróżnych typach makaronu, o jego doborze do poszczególnych sosów, z 350 przepisami na jego wariacje Odważcie potrzebną ilość mąki (pszennej lub pszennej pomieszanej z semoliną, ciasto z samej semoliny sprawi, że makaron będzie dużo twardszy i trochę bardziej chropowaty). Przesiejcie ją na blat/stolnicę, formując wysoki kopczyk. Szczyt kopca rozgarnijcie tworząc duże wgłębienie i wlejcie
Karo in the Kitchenśrednica: 15 cm motyw kwiatu średnica 20 cm stokrotka średnica 25 cm serca średnica 28 cm Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu. Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami(...)brat. No cóż, może to i niezbyt przyjemny obowiązek, ale... jednak obowiązek. W mieszkaniu mam szafy z ogromnymi lustrami i trzeba naprawdę wiele "zachodu", aby lustra były lśniące i bez smug. Tym razem zaoszczędziłam na czasie, bo lustra wypolerowałam szybciej niż zazwyczaj. Jednakże najbardziej chodziło mi o łazienkę, gdzie lustro jest pod wpływem ciągłego działania pary wodnej i wymaga stałego
Di gotujeBigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPo ciężkim dniu w pracy, miałam straszną ochotę na coś mega pysznego. Moje podniebienie, aż się prosiło o pyszny deser ;) Długo myślałam nad tym, co przygotować
The Sweet DamselBabka piaskowa z kajmakiem Babka piaskowa z kajmakiem z najnowszego numeru magazynu Kukbuk - to kolejna z babek, która zagościła na blogu. Podczas przeglądania wiosennego numeru, od
Moje QulinariaSernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik z mascarpone i ricotty jest tak odmienny od tego
Poezja smakuroznych zwiazkow czynnych majacych wlasciwosci lecznicze.Najlepszym momentem na zbior ziol jest wiosna i lato.Dlatego warto zadbac o zgromadzenie ich zapasow na zimowa pore.Naturalne i zdrowe potrawy powinno sie przygotowywac bez sztucznych wzmacniaczy smaku np.glutaminianu sodu.Zamiast tego lepiej stosowac dodatki ziolowe: lubczyk,seler,pietruszke i inne.Dzis wlasnie lubczyk rozpoczyna moja galerie ziolowa.Kazdego roku lubczyk juz w maju spoczywal u mnie(...)duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow.Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!