ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:720/901)

Dlaczego diety cud to zło? 174

inny dobry. Nie uczą jak czytać etykiety, jak wybierać te najlepsze i najbardziej odżywcze pokarmy, jak dbać o ciągłe dostarczanie organizmowi najlepszego paliwa. Wyrobienie zdrowych nawyków to podstawa, bez tego daleko nie zajedziemy.  Nie są dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu. Zazwyczaj jest to uniwersalna rozpiska, która nie bierze pod uwagę wieku, płci, stanu zdrowia, aktywności fizycznej czy trybu życia(...)tych 10 kg w 7 dni. Wszystko wymaga czasu.  Pogarszają nasze samopoczucie - czujemy się rozdrażnieni, zmęczeni, źli. Z utęsknieniem czekamy na koniec diety, żeby móc pozwolić sobie na ciasto czy pizzę. A to nie o to chodzi! Zdrowe odżywianie nie ma być męczarnią. Ważne, żeby zamiast całkowicie rezygnować z zakazanych produktów, szukać zdrowych zamienników. Lubisz ptasie mleczko? Nie kupuj

Powiedz dietom nie
Sernik zamiast tortu 158

tradycyjnego tortu urodzinowego dla mojej córki na rzecz bardzo szybkiego w wykonaniu sernika. Czekoladowa mozaika sprawiła, że dziecko zachwycone było tą zamianą, ja zaś dziękowałam Bogu, że obyło się bez lamentów. Przygotowanie przyjęcia urodzinowego tym razem stanowiło dla mnie mega wyczyn właśnie z powodu ograniczeń czasowych. Czasami nie da się ciągnąć kilku srok za ogon i z czegoś trzeba zrezygnować(...)czekolady gorzkiej topimy w kąpieli wodne. Wafelki kroimy na pół. Każdy wafelek smarujemy lekko stopioną czekoladą i posmarowaną stroną przykładamy do boku sernika. W ten sposób ozdabiamy całe ciasto. Ponownie w kąpieli wodne topimy białą czekoladę z dodatkiem mleka, w drugim garnuszku topimy resztę czekolady gorzkiej, również dodając 50 ml mleka. Gdy obie czekolady będą stopnie polewamy nimi naprzemiennie wierzch

Przysmaki Karolki
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 113

też marzy się taki pachnący, chrupiący jeszcze gorący, wyjęty prosto z pieca chleb? Na naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się(...)dzień dodaje 70 ml wody i 70 g mąki. Zakwas teoretycznie można by było już użyć, ale może być za słaby - nie ma jeszcze takiej mocy, aby unieść ciężkie ciasto. Przez dwa kolejne dni zakwas dokarmiam co 12 godzin, czyli rano i wieczorem, dużą łyżkę mąki i tyle samo wody. Zakwas jest gotowy. To co musicie wiedzieć: - woda dodawana

SMYKWKUCHNI
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 249

    Kolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form

Smaczne Zdrowe
Sernik kawowy z jagodami 122

Sernik pojechał do mnie z pewną miłą wizytą do koleżanki i jej półrocznego przystojniaka ;) Ponoć smakował. Wiem, że był mocno kawowy ;) Bardzo prosty do zrobienia. I

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Urodzinowe TU I TAM nr 24. Całe w płatach róż i bilans dwulatka;) 155

trzymać. Warto jednak eksperymentować i zachęcać dziecko do próbowania nowości, wprowadzając do jego diety nieznane wcześniej smaki i produkty .  O tak, mamy swoje ulubione smaki..... Kawa, karmel, czekolada, bezy - czy ja się nie powtarzam? Musicie jednak przyznać, że częściej eksperymentowałyśmy, próbując łamać przyzwyczajenia i stereotypy.  Dwulatek swobodnie przekracza granice tworząc oryginalne rozwiązania i dopasowując rzeczywistość do swoich potrzeb(...)się rozwijało .  Co mamy zatem robić? Jak się buntować? Gotować dalej? Czy może zrobić sobie wakacje? A może tupnąć nóżką i przez całe lato zajadać się tylko lodami, ciastem i lemoniadą?  Ciekawa jestem, jak Wy oceniacie naszego dwulatka. Czy wyrósł i wydoroślał? Czy będą z niego "ludzie"? Dziękuję Amber za dwa lata  niezwykłych podróży z kuchni

KUCHARNIA
WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU 276

musi stać w lodówce około 1-2 dni, żeby się rozwarstwiło)1,5 szklanki orzechów włoskich BIO1/2 szklanki bardzo mocnej kawy1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego BIO1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO)szczypta soli3 łyżeczki agar agar (w proszku, jak żelatyna)Biały krem:1 szklanka orzechów nerkowca BIO1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego BIO100ml(...)Biały krem:6.  Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć. Wszystkie składniki kremu przełożyć do czystego blendera i zmiksować na mus. Wyłożyć go na ciasto w lodówce i wierzch posypać kakao. Torcik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 7. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy (najlepiej oddzielić deser od brzegów tortownicy nożem), spodu blaszki

Mała Cukierenka
Swieta. Mazurki. Pisanki 145

chwile Swieta. Niesamowite jak szybko nadeszly, prawie mnie zaskoczyly. Ja jako osoba lubiaca planowanie tym razem do Swiat podchodze zywiolowo, bez planu dzialania, bez gotowego menu. Jedyna pewna rzecza sa mazurki. Wlasciwie gdyby nie moje dziecko to nie wiem czy i one bylyby takim pewniakiem. Jakis czas temu obiecalam Viki, ze bedzie mogla dac swoim paniom w przedszkolu slodki prezent(...)domu pojawiaja sie nowe dekoracje przynoszone z przedszkola, to kolorowe pisanki, ktore zdobia nasz stol. Dzis pojawi sie tez prezent od przedszkolnego Zajaczka. Mazurek czekoladowy skladniki na ciasto: 200g maki 100g masla szczypta soli 2 lyzki cukru 3 lyzki wody Wszystkie skladniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto, ktore bedzie bardzo elastyczne. Ciasta nie trzeba odkladac do lodowki, mozna od razu rozwalkowac

Przysmaki Karolki
W kuchni emigranta... 185

W kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z jagodami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 157

jest również pod nazwą Czwartku Zepsutego (bardzo się cieszę, że przyjęła się ta pierwsza nazwa) i ukochały go sobie wszystkie łasuchy tego świata, bowiem tego dnia można wcinać słodkości bez ograniczeń (podobno i tak można to potem zrzucić w czasie Postu). Wcześniej prezentowałam Wam rodzinny przepis na faworki ( TU ), które również masowo pochłania się w Tłusty Czwartek, dopiero dzisiaj przyszła(...)żeby urosło. Formujemy pączki - najpierw płaskie placki, na środek których wykładamy nadzienie, a później typowe kulki - i układamy je na obsypanej mąką powierzchni w sporych odstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest

Życie zamknięte w smaku
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 175

rozchodzący się po całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite. Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego(...)szerokiego pojemnika, umieścić w zamrażarce. Co 30 minut wymieszać widelcem lub zmiksować blenderem, aż do całkowitego zmrożenia.  Smacznego! Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 120

Właściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna

Apetyczna babeczka
Czekoladowe Muffiny 192

Długi weekend się rozpoczął :)  No to mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a

Niezły Młynek
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 256

surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany(...)również po to, aby przy deserze nie mieszały się zapachy. Przy zawieraniu umowy, sprawdzić , czy desery są wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko

Kulinarny karnet Christophera
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 163

kuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od  BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty(...)cytryny.  Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii. Kiedy ryba jest miękka , jest gotowa.Wykładamy na talerze, dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym i podajemy z grzankami. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Bezglutenowa i wegańska ciabatta. 132

intuicja kulinarna mi podpowiad ; ). Dodałam mniej mąki, więcej mleka, zmodyfikowałam większość kroków i wyszło. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, idealne. Najbardziej chyba mnie cieszy, że to wszystko bez chemii, gumy ksantanowej i mało wartościowych mąk takich jak ryżowa czy, co gorsza, kukurydziana . Czuję, że dzisiaj otworzyłam nowy rozdział w swojej kulinarnej podróży. Mam nadzieje, że będziecie(...)powtarzamy czynność z punktu trzeciego, ale tym razem z zaczynem drożdżowym. Przelewamy go do naczynia z mąką i blenderujemy. Dodajemy 80ml wrzącego mleka (pkt. 5-ty) i ponownie blenderujemy. Ciasto przekładamy do miski, powinno być dość płynne. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na min. 40 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 2 godziny

Fill The Bowl

Proponowane wyszukiwania