Pamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerzPrzyznam się bez bicia: mam lenia. Ogromnego lenia patentowego. Staram się dziś nadrobić zaległości blogowe, bo oprócz lenia - dzieje się w życiu całkiem sporo. Sporo zmian mnie wkrótce czeka i staram się choć trochę oswoić i przygotować na nie. I tak prawdę powiedziawszy - nie wiem, czy się da, ale... jak nie sprawdzę, to się nie przekonam, prawda? W każdym razie(...)masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach. Ciastka się podczas pieczenia trochę rozlewają na boki. Pieczemy 13-15 minut w temperaturze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony z domowym zakwasem i uszka grzybowe, bez którego barszcz nie może się obejść... Składniki na barszcz czerwony: 1,5 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu(...)natką pietruszki. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Przyprawić obficie solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto
Czerwień i błękitNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML
fitolarun.blogspot.compołudniowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Nasiona ze względu na ich różnorodne właściwości można stosować wiele sposobów: w całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej(...)grube kromki cienkim, ostrym nożem. Nasiona i migdały. Nasiona i migdały z bliska. Masa w foremce. Upieczony chleb. Pokrojony chleb. Pokrojony chleb. Kromka z bliska. inspirował blog Pycha Ciasta
Grahamka, weka i kajzerkaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaKolejne pyszne, puszyste, nie "dmuchane" bułeczki. Te mają jeszcze jedną zaletę- świetnie sprawdzają się jako bułki hamburgerowe. Osobiście niekoniecznie lubię dodawać do bułek jajka
Smaczne Zdrowełyżeczka ziół prowansalskich do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (papryka ostra) olej do smażenia foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=ilsiuIEWcaw Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję(...)delikatnie ugniatając . Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia , wystudzony wyjmuję z foremki . Pasztet domowy z pieczarkami jest gotowy .Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujerodzinny, to dom rodzinny i moja krew nie uspokoi się, dopóki tam nie wrócę. Zakończenie roku natomiast jest taką kropką nad 'i', ponieważ po raz pierwszy spędzę Wigilię bez rodziców, za to u rodziców M. Prawdę mówiąc już u nich zawitaliśmy i ten tydzień minie pod znakiem gorączkowych przygotowań do Świąt. Jestem osobą z natury układną, dlatego nie chcąc wcinać(...)Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i dokładnie zmkisować. Następnie stopniowo dodać mąkę, cały czas mieszając łyżką. Dodać żurawinę i orzechy, krótko wyrobić, żeby rozprowadzić bakalie. Podzielić ciasto na dwie części i uformować z nich wałeczki długości ~30sm. Zawinąć je szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2h. Piekarnik rozgrzać
Przepysznik - BLW i nie tylkop { margin-bottom: 0.21cm; } W języku włoskim tiramisu znaczy "deser stawiający na nogi", jak przypuszczam głównie ze względu na zawartość kawy espresso w dużych ilościach
Przepysznik - BLW i nie tylkoJeszcze mi się zdaje, że między palcami prześlizguje się ostatnia wstążka fiołkowego zapachu, a to już nie fiołki, tylko bez pachnie wszędzie dokoła. Układam go w wazonach. Ciągle mi mało tej woni, która podchodzi łagodnie pod okna i pachnie najpiękniej skropiona poranną rosą. Poletko czosnku niedźwiedziego wzięła już we władanie pokrzywa. Powinnam się pospieszyć zanim młode listki się zestarzeją(...)domu usadowione na honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję. Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę chciała posiekać koperek i w jakim cieście tym razem wyląduje rabarbar. W majowym gotowaniu najbardziej lubię wolność i prostotę. "Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim
KUCHARNIAKoniec roku to dla mnie ważny czas, w szczególności ostatnie dwa dni. Siadam wtedy z lampką dobrego wina, przy ulubionej muzyce (najlepiej klasycznej) z notatnikiem na
W kuchni Karmel-itkinazywa się Gienek, pszenny to Zdzisiek, a orkiszowy Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon. Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy(...)zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu. Obsypuję stolnicę mąką
I tu będę miała takie teJuż jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży. Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście zakwas, ale to jednak bardziej skomplikowana rzecz. Od tak, żeby sobie upiec chleb od święta, to nie bardzo się nadaje... Są też oczywiście chleby na sodzie, o których pomyślałam z zaciekawieniem(...)posiekanymi dymkami. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę jajeczną wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać łyżką lub szybko zmiksować. Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan. Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! A dzisiaj, oczywiście, pierwszy dzień wiosny. Czujecie już jej zapach
Pożeraczka, czyli raz adobrze