ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:625/1217)

Prosty chleb domowy 263

ziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy . Przepis zawiera wszystko(...)następnym razem zamienię chyba jednak płatki na otręby, bo nie wszystkie płatki do końca się rozpiekły 2 i 1/2 szkl. ciepłej wody (450ml) - jeśli używa się samej mąki pszennej, bez mieszania z razową czy pełnoziarnistą, wystarczy 400 ml wody przyprawy suszone do smaku – 1 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka pikantnej przyprawy greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi , 1 łyżeczka

Grunt to przepis!
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 116

jest trzymane w lodówce - oczywiście o ile się go wcześniej nie zje :) Przepis pochodzi ze wspaniałego blogu Moje Wypieki Składniki (blaszka 25 x 33 cm) : na kruche ciasto : 2,5 szklanki mąki tortowej (1 szklanka = 0,25 l) 250 g zimnego masła lub margaryny (przeważnie dodaję masło, choć z margaryną też wyjdzie :)) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru po 40 g (ja miałam tylko z cukrem więc dałam do pianki zamiast całej 2/3 szklanki cukru) 0,5 szklanki oleju (używam oleju z pestek winogron) dodatkowo : 500 g owoców - w moim wypadku były to truskawki cukier puder do posypania Wykonanie : kruche ciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi

cucinare
Puszysty piernik świąteczny wg Aleex 149

bezowo-kawowego i innych smakołyków, pojawi się puszysty piernik świąteczny. To jedno z ulubionych ciast Daria, który, gdy usłyszał, że raczej go nie upiekę, gwałtownie zaprotestował. Protest został rozpatrzony, ciasto znajdzie się wśród innych słodkich gwiazd wieczoru. Skoro ja je będę piekła, to może i Wy skorzystacie z przepisu? Warto, bo jest banalny w przygotowaniu, ale smakuje znakomicie. Składniki(...)Przygotować składniki: mleko, olej. Powidła przetrzeć przez sitko, aby były bez pestek i grudek. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika. 2. Wszystkie składniki (oprócz powideł) włożyć do jednej misy. Zmiksować na gładką masę, aż się połączą, a cukry rozpuszczą. 3. Do tak przygotowanego ciasta włożyć powidła śliwkowe. 4. Ciasto ucierać jeszcze przez

W mojej kuchni
Domowe kinder pingui 178

mnie wszystkie z instrukcją "wsyp szklankę cukru do ciasta, pół szklanki do masy" odpadają. Przepis na tę wersję jest banalnie prosty, w dodatku nie wymaga pieczenia, bo ciasto robimy na patelni jak omlet. Dzięki temu, że domowe Kinder Pingui robi się bardzo szybko często zabieramy je ze sobą w podróż. Ta wersja jest również idealna(...)chrupiącą czekoladą bez barwników i konserwantów , który daje dzieciom dużo radości, a  mamom pewność, że dają swoim pociechom przekąskę najwyższej jakości” Patrząc na skład takiej pewności nie mam. To nie jest (zdrowa) pożywna przekąska tylko zwykły batonik czyli słodycz i tak należy to traktować. Cukier, cukier, cukier. Którą wersję wybierasz?  Przepis Składniki Ciasto 2 jajka 2 łyżki mąki

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
“Chlebek” bananowy z orzechami 244

Oczywiście nie obyłoby się bez modyfikacji z naszej strony: zmniejszamy ilość cukru z 300 g do 250 g (zdecydowanie wolimy mniej słodkie wypieki, orzechy brazylijskie zastępujemy włoskimi (w osiedlowym sklepiku nie było takowych), a mąkę pszenną zamieniamy na orkiszową (Kasia obecnie ma bzika na punkcie testowania innych rodzajów mąki niż pszenna). Koniecznie spróbujcie tego ciasta w oryginale lub według naszej

W kuchni Katie
Szwedzkie kladdkaka walentynkowe 131

środkiem, z półpłynnym dulce de leche. Niesamowicie pyszne ciasto, nie wspomnę o kaloriach. Szwedzkie kladdkaka Składniki: 100 g masła 2 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 4 łyżki kakao 125 g pszennej mąki 200 ml skondensowanego mleka, gotowanego (dulce de leche) Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 15 stopni więcej)Roztop masło w rondelku(...)masy, a następnie wyłóż dulce de leche. Wyłóż resztę masy i rozprowadź równomiernie. Piecz kladdkaka przez 15 – 18 minut. Upieczone kladdkaka ostudź, a najlepiej wstaw do lodówki. Podawaj ciasto schłodzone. The post Szwedzkie kladdkaka walentynkowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
O zajęciach w szkole cukierniczej. Część druga 153

sztuki. Dusza fruwała mi z radości pod sufitem. Oczywiście zaczęłam od prostszych modeli, jak na przykład te serduszka: Flødekager to codzienność każdego piekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także  gåsebryst(...)obejść się bez podstaw, czyli na przykład dekoracji lukrem. Praca w grupach zaowocowała takimi serduszkami. Zebraliśmy za nie z Julią i Thomasem mnóstwo pochwał: były nie tylko pyszne, ale (podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane.  Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kokosowo migdałowe 108

Kokos, migdały, cukier razem prażymy i ze śmietanką łączymy. Składniki na ciasto tylko miksujemy, część kokosu dodajemy, resztę na wierzch nakładamy i do piekarnika wkładamy. 30 min pieczemy, studzimy i cukrem pudrem posypujemy.  Składniki ta okrągłą formę ok. 24 cm . 100 g migdałów pokrojonych w kostkę (bez skórki), 200 g wiórek kokosowych, 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru(...)pomieszały się składniki. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierz dodajemy pozostałą masę kokosowo migdałową i za pomocą widelca delikatnie wbijamy ją w cisto. Tak przygotowane ciasto pieczemy 185°C ok. 30 min, do suchego patyczka. Cisto po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Moniki Smakołyki
KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE - RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM 139

racuszki można spokojnie "smażyć" bez tłuszczu, na przesmarowanej tylko raz patelni, będą wtedy miękkie i delikatne, dla dzieci (i nie tylko!) idealne; - zamiast jabłek w wersji letniej wykorzystujemy sezonowe owoce, w czerwcu były to truskawki, teraz wspaniałe będą maliny czy jagody, a tak naprawdę pełna dowolność, tyle że NIE WCISKAMY OWOCÓW DO CIASTA NA PATELNI, a jedynie dokładamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pychotka orzechowa (bez pieczenia) 151

mój wymysł i kolejny sukces :) Chodziła za mną tradycyjna Pychotka (Pani Walewska) ale jakoś nie było czasu na pieczenie kruchych blatów więc zrobiłam coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki(...)nich rozsmarować pozostałą masę budyniową.  5. Na wierzch rozkruszyć (w rękach) bezy, posypać orzechami. Czekoladę rozpuścić (ja łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch ciasta czekoaldą tworząc dowolne "mazaje" ;) Ciasto schłodzić w lodówce

Kto ugości moich gości?
ODWRÓCONA KOSTKA KRÓWKOWA BEZ PIECZENIA 229

Masa powinna być bez grudek i puszysta. Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki. Na to ułożyć krakersy. 3.  Masa II: Do miski wlać mleko. Dodać krem tortowy i zmiksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać krem, łyżka po łyżce. Krem wyłożyć na krakersy. A na krem wyłożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki

Kuchnia Paulettes
Bananowe Pancakes 192

mojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla

moj przepis na
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 161

słoja ekstrakt waniliowy lub dodajemy pastę – nie nada się żaden olejek do ciasta, chyba że chcecie mieć efekt rosołu z pływającymi na powierzchni okami.   Zamykamy szczelnie słój, zakręcamy, zabezpieczamy, wstrząsamy mocno i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce – nie do lodówki. Codziennie słojem potrząsamy, bez otwierania. Najlepiej zostawić rum z dodatkami do „przegryzienia” na 2-3 tygodnie. Rum już(...)gwiazdek anyżu – 3 spore laski kory cynamonu (20-25g) – 4 kulki ziela angielskiego – 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego (na alkoholu, nie olejku do ciasta!) lub 1 – płaska łyżeczka pasty waniliowej LIKIER PIERNIKOWY – 125ml rumu piernikowego – 125ml śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego – opcjonalnie – jeśli za mało słodko – 70ml mleka skondensowanego słodzonego Zapisz

Karo in the Kitchen
Ciasto anielskie 180

będzie za słodkie, ale muszę przyznać, że sok z cytryny słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:)     - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła; 0,5 l mleka; 2 budynie waniliowe (bez cukru); 2-3 łyżki cukru kryształu; 5-6 łyżek mielonych orzechów(...)jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części. Poncz: 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody; sok z 3 cytryn; 2 łyżki cukru kryształu; Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty. Przełożenie ciasta: Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy

In my kitchen
Piernik staropolski 233

Piernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Wprowadziłam zmianę co do nadzienia piernika pozostając przy powidłach  śliwkowych, bez masy orzechowej. Składniki na duża blachę, 40x25 cm :1,2 kg mąki pszennej2 szklanki mąki(...)Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.3. Schłodzoną masę przelewamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodać jajka, następnie mąkę i mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy równe

Apetyczna babeczka