ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:622/1217)

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji 8597

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona

Kulinarne Przeboje
Seromakowiec 481

Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód(...)szklanki cukru pudru 4 duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy

Oryginalny smak
Ciasto marchewkowe z orzechami pekan 179

wypieków. Spotkałam ludzi, którzy nawet nie wiedzieli, że ciasto marchewkowe w ogóle istnieje! Zdziwiłam się, a oni jeszcze bardziej, kiedy skosztowali wypieku. Wy też przekonajcie się, że warto spróbować! Ciasto marchewkowe Składniki: 450 g marchewki 250 ml orzechów pekan + kilka orzechów do dekoracji 150 g brązowego cukru 50 g białego cukru 375 ml mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Obierz i pokrój marchewkę. Wsyp do malaksera razem z orzechami i pokrój drobno. Dodaj cukier, sól, jajka i olej. Zamieszaj do połączenia składników. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wanilią. Dodaj do masy i zamieszaj do połączenia. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp mąką. Napełnij ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz

codojedzenia
Niby mały szwedzki torcik... 195

wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje, ale potem straci swoje gabaryty. Ja po wyjęciu chwilkę ostudziłam, okroiłam brzegi, posypałam zwykłym cukrem z wierzchu (jakieś pół łyżeczki), odwróciłam do góry nogami i zdjęłam pergamin. Mam po prostu średnie doświadczenia z wyjmowaniem całkowicie wystudzonej bezy, więc wolałam to zrobić od razu. Blaty odkładamy do całkowitego wystudzenia(...)suchej patelni. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimy krem jajeczny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie składowe gotowe- czas na montaż.  Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat, smarujemy ciasto resztą kremu i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Teraz najtrudniejsze- chowamy

les mirabelles
Crumble z malinami i mascarpone 210

momentu utworzenia kruszonki, wtedy podziel ciasto na dwie równe porcje. Pierwszą porcją kruszonki wysyp dno foremki pokrytej zgniecionym papierem do pieczenia. Do drugiej porcji kruszonki dodaj pokrojone migdały i resztę masła. mieszaj do utworzenia kruszonki. Migdałową kruszonkę rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz obie kruszonki na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez 30 minut(...)Wyłóż połowę kremu na kruszonkę w okrągłej foremce i rozprowadź równomiernie. Następnie ułóż rozmrożone lub świeże maliny lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu, a potem posyp całość migdałową kruszonką. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj malinami i oprósz cukrem pudrem

codojedzenia
Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. 291

doskwiera nie umiem obyć się jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego

Słodkie okruszki
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 177

Dzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C.  Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie).  Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład(...)wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Posypujemy cukrem pudrem

ChilliJemy
Sobota w kuchni 202

dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem(...)cebuli, to kroimy ją w pół-plastry i prażymy na patelni z dodatkiem małej ilości tłuszczu, aż cebulka się zrumieni. Placki z cukinii i marchewki Danie Danie główne Kuchnia Bez glutenu Porcje 4 porcje Porcje 4 porcje Składniki 400 g cukinia jedna średniej wielkości 100 g marchewki 2 szt jajka 40 g mąka gryczana olej kokosowy do smażenia sól

Kucharzyca
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 283

następnym razem będę miała nauczkę aby różnica między piętrami była nie mniejsza niż 4 cm, ponieważ lepiej wizualnie tort wygląda. Z kremem na bazie bezy szwajcarskiej pracuje się świetnie, polecam ten krem do dekoracji, niby maślany a jednak inny, lżejszy, bardziej puszysty. Biszkopty oraz mus owocowy warto przygotować dzień wcześniej. Składniki na dwa biszkopty: Biszkopt: 10 jaj rozmiar(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy

moj przepis na
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 416

pudru,100 g masła lub margaryny,2 żółtka,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około(...)jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone,- masę makową

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wielkanocna Baba z jajami ;) 202

Prima Aprilis. Na moim blogu pojawiła się prawdziwa Baba z jajami. Ale spokojnie. Nie chodzi mi o żadne modyfikacje genetyczne. ;) Jaja są od kur karmionych paszą zbożową bez GMO. A baba również całkiem normalna. A może raczej kulebiak, tylko w formie babki? Sama nie wiem... Ale baba z jajami brzmi zdecydowanie ciekawiej, prawda? Jeżeli lubicie zieleninę powinna Wam posmakować. Baba(...)Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g. Składniki: Ciasto: 300 g mąki ¼ łyżeczki soli 3 łyżki oleju 8 łyżek lodowatej wody 60 g łyżki zimnego masła Farsz: 500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku

Pełny talerz
Tort bezglutenowy 196

pewna bliska mi osoba zapytała, czy mam pomysł na tort bezglutenowy, bo bardzo jej zależy własnie na takim. W pierwszej chwili pomysłu nie miałam, zaświtała mi masa, ale biszkoptu bez mąki pszennej nigdy nie piekłam :-( ale od czego Google? :-) Przepis na fantastyczny, puszysty biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej znalazłam na blogu Mały Bezglutek . Składniki, których nie byłam pewna (czy mogę(...)chwilę miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem (lub sodą) i gdy masa jajeczna uzyska jednolity kolor stopniowo ją dosypujemy nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 - 40 minut (tu odwołuję się do Waszej znajomości własnych

Czary - gary w kuchni
Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 394

Każdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim

Be Fit Be Strong
Bułki pszenno razowe ze słonecznikiem 200

wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut po czym podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj z nich kule. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym białkiem i posyp słonecznikiem. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (250ºC bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz i złoty kolor przez

codojedzenia
Waniliowe babeczki śniadniowe z czekoladą bez cukru i owocem kaki 207

masz piekarnika? Nic nie szkodzi! Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut w mikrofalówce :) Do ciasta można dodać cynamon, przyprawę korzenną lub kakao. Jako polewę wykorzystałam roztopioną czekoladę gorzką o smaku kawy. Dla urozmaicenia podałam plasterki owocu kaki. Składniki: 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki otrębów 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć

Chocolate Muffin Blog