ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:629/1217)

Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką 228

kruszonką. Polecam amatorom tradycyjnych ciastCiasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru trzcinowego 150 g wiórek kokosowych 80 g masła około 2 szklanki wiśni bez pestek Kruszonka: 100 g płatków owsianych górskich(...)mleko. Mąkę przesiewamy, łączymy ją z kokosem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, cały czas miksując. Na koniec dodajemy masło i wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto do przygotowanej blachy, wierzch posypujemy wiśniami, a następnie kruszonką. Pieczemy około 60 minut, do tzw. suchego patyczka

Mania Gotowania
MAZUREK WIELKANOCNY 131

MAZUREK WIELKANOCNY Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkiego, kruchego ciasta jakim jest mazurek. Zapraszam wiec do wypróbowania go w wersji kajmakowej z porzeczkową nutą. Składniki: - 1 szklanka mąki krupczatki  - 2 szklanki mąki pszennej np Szymanowskiej - 1 kostka masła  - 0,5 szklanki cukru pudru  - 3 żółtka  - 1 łyżka śmietany  - 140 g dżemu porzeczkowego(...)grubość ok 0,5 cm 7. Do rozwałkowanego ciasta przykładamy wcześniej przygotowaną formę np w kształcie jajka i odkrajamy ciasto wystające poza nią. 8. Z odkrojonych kawałków robimy rulonik i formujemy brzegi na jednym kawałku ciasta. 9. Oba kawałki ciasta przekładamy na płaską blaszkę i nakłówamy widelcem by ciasto nie rosło. 10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu

Kulinarnie z Polką na Kresach
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 181

minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać

Bullio
Cukinia w cieście curry 316

Składniki: 1 młoda cukinia bez nasion 2 jajka mąka 1 łyżeczka curry sól, pieprz woda Przygotowanie: Cukinię pokroić w półcentymetrowe plastry. Jajko roztrzepać z przyprawami, dodać 3-4 łyżki mąki i … Czytaj dalej Cukinia w cieście curry

czarrna od kuchni
Placek ze śliwkami i marchewką. 188

Uwielbiam owoce są całoroczne i pasują do różnych ciast. Obecnie dostałam śliwki wiec jak tu z nich nie zrobić czegoś pysznego. Dodatkowo pomyślałam sobie o walorach zdrowotnych i dodałam ulubioną marchewkę i pokombinowałam z syropem klonowym. Wyszło smacznie i bez wyrzutów sumienia co lubię najbardziej, więc nie żałujcie sobie;) Zapraszam...     Składniki na dużą tortownicę: 250 g maki pszennej

Kubki smaku
Sernik marcepanowo-jeżynowy 178

Słodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiająca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag  chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki  mleka w proszku

Wanilia i Kardamon
Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 261

ciastem na kolejne 12h, ale tym razem przykryj ciasto czystą szmatką. Po 12 h ciasto podwoi swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 h i piecz chleb, który możesz uprzednio nacechować (zrobić te kreseczki np. drewnianą łyżką) przez 45-55 minut na środkowej półce piekarnika, bez włączonego termoobiegu. Piekarnik dobrze jest wcześniej zaparować, czyli umieścić w nim naczynie w wodą

greenscarf
Chleb mieszany pszenno - żytni 259

ponownie wstawiam ciasto do piekarnika, który ciągle trzyma ciepło. Nie dogrzewam go już. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Po 30 minutach wyrastania delikatnie nacinamy wierzch chleba. Zapobiega to niekontrolowanemu pękaniu. (Chleb po wyrośnięciu wyjmuję z piekarnika.) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy bez termoobiegu, na grzałkach: góra + dół. Do piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą (około

Smak mojego domu
Jogurtowo - kakaowe muffinki z płatkami migdałowymi 199

tylko do połączenia się składników).  Tak przygotowane ciasto rozkładamy w papilotkach do muffinów. Ciasto wkładamy do 3/4 wysokości papilotek. Muffiny po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 25 minut (do suchego patyczka). Ja piekę bez termoobiegu: grzałka górna + grzałka dolna. Smacznego

Smak mojego domu
Babka Cytrynowa Lukrowana 278

chwilę miksuję tak żeby piana połączyła się z ciastem. Pieczenie babki cytrynowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Babkę piekłam około 60 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć

Uwaga Babcia Gotuje
Maślane pączki 185

Wyrobione przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Stolnicę posypać mąką. Od wyrośniętego ciasta odrywać kawałki ciasta, wyrabiać z nich kulki, spłaszczać w dłoni, nadziewać marmoladą i dokładnie zlepiać. Odstawiać na stolnicy do wyrośnięcia, złączeniem do dołu.Po zrumienieniu, odwrócić je patyczkiem na drugą stronę i obsmażyć bez przykrycia. Usmażone wyjmować na ręcznik kuchenny w celu odsączeniu nadmiaru tłuszczu

Moje domowe kucharzenie
Eklerki z kremem budyniowym do karpatki 260

ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy 2- 2,5 cm odstępu. Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Eklery powinny się zarumienić. Jeśli ciastka nie zmieszczą się na jednej blaszce

Smak mojego domu
Idealna masa makowa, pełna bakalii, na Boże Narodzenie 192

Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami. Dokładnie wymieszać. Masę można przechowywać w lodówce (bez białek) do 5 dni lub mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego

CookYourself
Mini Pizza – Pizzerinki 205

pieczenia . Na krążki nakładam po około 1 łyżce sosu i go rozsmarowuję po cieście . Na sos układam składniki które przygotowałam : pieczarki , oliwki ser itp... Pieczenie pizzerinek : Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Pizzerinki piekłam około 10 minut . Mini pizza – pizzerinki są gotowe można podawać . Życzę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Wytrawny tort czekoladowy z pomarańczą! 203

Czasami przychodzą takie dni, że trudno wyobrazić sobie, że życie mogłoby istnieć bez czekolady. To taki słodki przyjaciel. Na wyciągnięcie ręki. Jeśli tak samo jak ja, uwielbiasz połączenie pomarańczy z gorzką czekoladą, to ten kawałek tortu jest dla Ciebie. Częstuj się :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 4 jajka

Kuchnia Pani Wiosny