Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 250 g surowego łososia bez skóry Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku 2 ząbki czosnku(...)Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych. Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie
Słodka Stronamojprzepisna.pl | Gryczane ciasteczka z orzechami Ciasteczka bez glutenu, mleka czy jajek. Zrobione z mąki gryczanej, z dodatkiem orzechów włoskich. Zdrowa przekąska, szczególnie dla dzieci, mój synek się nimi zajadał, szczególnie upodobał sobie wyjadanie orzechów z ciasteczek. Przepis pochodzi z blogu pani Kingi Paruzel , troszkę go zmodyfikowałam. 1/4 szklanki cukru drobnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka migdałowego 1 łyżeczka(...)mleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać ciasteczka foremką. Układać na blaszce. Piec 8 – 10 min. w rozgrzanym piekarniku. Smacznego! Gryczane ciasteczka z orzechami Gryczane ciasteczka z orzechami
moj przepis naśrednim palniku), przykryć, gotować 20 min od momentu zagotowania się kaszy. Kaszę lekko przestudzić, następnie przełożyć do misy malaksera lub do wysokiego naczynia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. bez termoobiegu. We wrzątku rozpuścić kawę, następnie dodać czekoladę, po minucie wymieszać, dodać siemię lniane, dodać połowę suszonych owoców, odstawić na 10 min, do napęcznienia. Mieszankę przelać do kaszy. Dodać olej. Całość(...)między palcami. Dodać sodę oczyszczoną, krótko zmielić. Dodać orzechy i resztę owoców, wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
moj przepis naDzisiejszego dnia niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych, ale pocieszam się faktem, że ten rok już się kończy, a nowy przyniesie o wiele więcej dobrego. Mam
Be Fit Be Strongskładniki: 250 g szynki 250 g karkówki 250 g wątróbek kurzych 3 cebule, średnie wielkości 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułeczka 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o sałatce jarzynowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj zaprezentujemy sałatkę warzywną Mamy Agnieszki. 1
Ania i Marcin gotująDo mnie Słonko w końcu zawitało, a że do lodziarni mam za daleko więc pora na domowe lody Pyszne o smaku kawy, które wszystkim, nie tylko
Domowy Smak Jedzeniajuż pisałam, serniki to nasze ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów. Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie, z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku(...)mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty. Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte. Dociskamy drugą częścią biszkopta, Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim
Takie tam pichceniebez cukru , bo przy ogonkach są pomarszczone, co oznacza ich optymalną dojrzałość. Trochę mnie zmyliły te węgierki w tym roku ;) Ale udało mi się upiec pyszne ciacho, którego jedzenie nie kończy się na jednym kawałku :) Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Kruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto(...)Piec ciasto 50 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a po kwadransie usunąć papier do pieczenia i odstawić ciasto do dalszego stygnięcia na kratce. ----- Podobne: Fale Dunaju ze śliwkami Ciasto kokosowo-śliwkowe Pieczeń ze śliwkami na kanapki Źródło okładki: blog Prywatny teren Przyznaję, że "Poletko Pana Boga" Erskine Caldwella przeczytałam z pewną odrazą wymieszaną z ciekawością. Nie mieściło mi się
Weekendy w domu i ogrodziedaje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może(...)wlewamy rozmieszany budyń z galaretką. Mieszamy i dodajemy tłuszcz pokrojony na małe kawałki (może być starty) oraz białą czekoladę. Mieszamy ok 10 minut- aż zacznie gęstnieć. Studzimy. 3. Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, wałkujemy na grubość ok 0,5cm. Z dużego kawałka wycinamy za pomocą tortownicy 3 krążki. (Wycięłam dwa, po czym ponownie zagniotłam i rozwałkowałam
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki orzechów (ja użyłam mixu w którego skład wchodziły orzechy takie jak: nerkowca, ziemne, laskowe, migdały i brazylisjkie) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, czyli jakieś 200 g 1 limonka szczypta soli Krem limonkowy: 2 owoce awokado 3 limonki 1 szklanka świeżego ananasa (pokrojony w kostkę) 1 figa 1/4 szklanki miodu malinowego(...)zmiksować je bardzo drobno, aby konsystencja przypominała bułkę tartą. Dodajemy wiórki kokosowe, daktyle no i szczyptę soli. Wlewamy sok wyciśnięty z jednej limonki. Całość znowu miksujemy. Masa powinna przypominać ciasto tzn. musi być plastyczna. Ja wyłożyłam nią blaszkę do tarty o średnicy około 30 cm. Odstawiłam do lodówki. Teraz zabierzcie się za przygotowanie kremu. Awokado należy przekroić na pół
ClauditteMissCookingSezamowy quiche z papryką i chorizo...Kruchy, sezamowy spód.Podsmażona, kolorowa papryka.Słupki paprykowego chorizo.A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie.Pychota! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;4 łyżki sezamu;150 g zimnej margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)przygotowania:Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Z mąki, uprażonego sezamu, zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od robota
Gospodyni Miejskaminut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przekrawamy go na pół. Masa truskawkowa: Umyte truskawki wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę (bez grudek). Truskawki ponownie zagotowujemy(...)galaretki. Dokładnie całość mieszamy, aby galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wyraźnie nam zgęstnieje rozprowadzamy ją na jednej połowie biszkoptu a na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta. Odstawiamy do lodówki. Pianka truskawkowa: Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, z tym że, przygotowujemy je w 2,5 szklance wody. Mleko wlewamy do miski. Wsypujemy 2 śnieżki i ubijamy
My simple kitchenmąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki(...)olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7 minut, czyli do chwili aż delikatnie zmieni kolor
Rozpustne gotowaniesmaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała Cukierenka