ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:638/1217)

Tradycyjne knedle ziemniaczane ze śliwkami 513

Wrzesień- bez dwóch zdań- smakuje świeżymi, dojrzałymi, soczystymi i słodkimi śliwkami (oczywiście nie tylko), a skoro trwa sezon na śliwki, to również i na knedle :) A jak przygotować idealne ciasto na knedle ziemniaczane, to odsyłam Was do tego  posta- tam znajdziecie kilka cennych wskazówek :) Każdy z Was zapewne lubi inne dodatki, ale jeżeli chodzi o knedle ze śliwkami

Kraina Miodem Płynąca
Domowe bułeczki 144

wystygnięcia. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jeden przepis, wiele zastosowań! Po drugie: bułeczki to podstawa. Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne na przyjazd gości. Po trzecie – jest przejrzysty. Bez spulchniaczy i polepszaczy – mamy dokładnie to, co mieć chcemy, czyli same naturalne składniki

Proste-przepisy.pl
Racuszki drożdżowe z truskawkami 145

wymieszać wszystko mikserem na wolnych obrotach. Odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć ciasta tworząc małe racuszki. Na górę każdego rozłożyć pokrojone truskawki. Smażyć, aż dół będzie przesmażony i przewrócić. Z drugiej strony smażyć już krócej. Podawać posypane cukrem pudrem, lub bez niczego. Ponieważ już cukier jest w środku. To zależy już od upodobań. Można udekorować je bitą

Kuchnia Pokoleń
Babka z białek 91

albo nie używać ich wcale :-) Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao - wtedy będziecie mieć fantastyczną babkę dwukolorową :-) Możecie je też dodać do całości :-) Pełna dowolność... To do dzieła!  SKŁADNIKI 7 białek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki(...)foremki wyłożónej papierm do pieczenia, na wierzchu układamu śliwki lub inne owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło (czasem środek babki wymaga trochę więcej czasu na "dopieczenie" niż boki). Upieczoną babkę możecie posypać cukrem pudrem

Czary - gary w kuchni
Sernik Rafaello wg Aleex 224

święta przygotujecie przepyszny Sernik Rafaello? Ja upiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam. Składniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego

W mojej kuchni
Piaskowe Babeczki 158

Masą dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły. •Do zmiksowanego ciasta dodajemy białko .Całość mieszamy łyżką bardzo delikatnie. •Foremki smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju. •Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy formę i pieczemy ok.20 minut ( ja piekę bez nawiewu góra –dół). •Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w foremkach aż wystygnie

Gotowanie Patki
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 190

otwór. Wsadzić ciasto na dolną półkę piekarnika i piec około 25 minut. Po wyjęciu pozwolić ciastu 5 minut odpocząć. Przesunąć nożem po wewnętrznej stronie formy pomagając oddzielić się od niej tarcie. Przykryć górę talerzem, na którym będziemy podawać i delikatnie odwrócić - tarta powinna bez problemu wyjść! Przygotować polewę. Wino i cukier redukować na małym ogniu do uzyskania 1/4 objętości. Ostudzić

zadanie-gotowanie
Piernik z makiem,kokosem i powidłami 110

mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. U mnie bez czekolady poszedł w godzinę. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Korzenne sucharki świąteczne 191

waniliowego extraktu, u mnie w proszku ½ łyżeczki soli białko do posmarowania Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż

codojedzenia
Flatbread z pastą z pieczonej papryki (htipiti) 194

składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto (jest troszkę lepiące). Odstawiamy na 40 minut przykryte ściereczką. Ciasto dzielimy na 5 części - każdą wałkujemy podsypując mąką (skończyła mi się pszenna więc podsypywałam żytną ;-))na placki o grubości ok 2 mm. Flatbread smażymy na nagrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni - każdy po ok 1-2 minuty z każdej strony. Przechowujemy zawinięte w suchą ściereczkę

sierotka maRysia w kuchni
jagodowe ciastko 148

wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie,  z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki.  *foremka 24*24 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 200

cukru sok z cytryny Wykonanie: obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody Viennetta 123

upieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych

Na Ciasteczkowych Papierach
Domowy biały sernik 123

Kolejny sernik na naszym blogu, to zwykły biały sernik, na pysznym kruchym cieście. Nasz sernik wychodzi dość niski, bo taki lubimy, jest go wtedy więcej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić go na mniejszej blaszce, albo zwiększyć ilość masy serowej, wtedy będzie wyższy i na pewno nie straci na puszystości. Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się(...)budyń waniliowy skórka z cytryny (dla smaku, bez niej sernik jest równie pyszny) 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie: Ucieramy mikserem margarynę z 2 żółtkami, 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy cieniutką warstwą na blaszce. Im cieńsza

KasiaiKrzysiu.pl
malinowe babeczki 119

Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki tortowej 125 g masła lub margaryny, zimnej 1 łyżka cukru pudru 3 żółtek 1 łyżeczka mała  proszku do pieczenia Dodatkowo  szkl.malin Skladniki  na bezę: 3 białek 1/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej   Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka

w mojej kuchni
Zebra 124

wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu całkowitego wykorzystania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut, po upieczeniu można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem (ale muszę powiedzieć, że bez niczego na wierzchu równie dobrze smakuje

Motylkowa Kuchnia
Tarta ze szparagami i kozim serem 200

uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, odetnij brzegi i nakłuj widelcem. Włóż formę do zamrażalki na 30 minut po czym podpiecz spód w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika).Wyjmij i lekko ostudź. Na podpieczony spód wyłóż

codojedzenia
Owsianka waniliowa z truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi 161

uwielbiam prażone płatki migdałowe :) Cudownie chrupią, pachną i idealnie pasują do każdego rodzaju deserów, ciast, a także - jak widać - śniadań. Taka owsianeczka jest doskonałym pomysłem na pozytywny początek dnia :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru orzechy włoskie  Dodatkowo : 3 łyżki płatków migdałowych truskawki Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień

Chocolate Muffin Blog
Zielone naleśniki z jarmużem, makrelą i gorgonzolą 146

Mąkę wymieszać z solą i jajkami. Wlać mleko (ok. szklanki). Powoli dolewać wodę i wyrabiać ciasto sztywną trzepaczką do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać olej i wymieszać. Smażyć naleśniki z obu stron. Propozycja farszu : zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu wędzona makrela bez ości środkowe liście selera naciowego pół cebuli ok. 50 g gorgonzoli gałka muszkatołowa Składniki farszu układać

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z kapustą i grzybami 242

nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się, że to nie jest takie skomplikowane. Podstawą jest ciasto. Dla mnie najlepsze jest tylko z wody, mąki i odrobiny masła. Nie wymaga podsypywania mąką podczas

Pełny talerz
Tarta z dynią 122

rozbełtane jajka i ponownie ubijamy wszystko blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut - masa zesztywnieje, ale nadal będzie się lekko ruszała. Jamie polecał podawać z bitą śmietaną, ale ja zrobiłam bez niej i z tego, co wiem, to... w pracy smakowało ;) Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka piaskowo - makowa 198

połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna :) Smacznego :)        Przepis pochodzi z kwietniowego numeru magazynu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Naleśniki z kaszy jaglanej 312

Kasza jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, powinna mieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć być nieco gęstsze od tradycyjnego. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dolać mleka, jeśli zbyt rzadkie lub się rozpada – mąki. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia, bez dodatku tłuszczu ( z wyjątkiem pierwszej sztuki). Ja szczerze mówiąc miałam problem z dojściem do odpowiedniej konsystencji

Powiedz dietom nie
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 150

dodac pozostałe składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego piekarnika

w mojej kuchni
Drożdżówki pełnoziarniste z powidłami jabłkowymi i kruszonką z płatków owsianych. 149

spędził w kuchni. Zaprzęgnąłem do pracy synka i robimy drożdżówki z domowymi powidłami jabłkowymi bez cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego użyliśmy? Do ciasta. -1 i 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej pszennej -1 kubek mąki pszennej TYP550 -1/2 kubka mleka

BaRepas
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 139

Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty.  Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach kruszeją. Po wystygnięciu możemy

Bon Appetit Małgorzaty
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 125

smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie meza i jednoczesnie wyprobowalam nowy przepis.Nie,nie mialam do tej pory

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaglane pierniki bezglutenowe 248

Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto:20 dag maki jaglanej 15 dag mąki kukurydzianej5 dag mąki ryżowej5 dag margaryny Palmy spółki

Apetyczna babeczka
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2570

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady gorzkiej ( mleczna, biała

Pudełko rozmaitości
Tiramisu 293

lubicie, robicie? Przyznaję, że miłośniczką tiramisu nie jestem. Zdecydowanie bardziej wolę słodkości z przewagą ciasta nad kremem a w tiramisu jest odwrotnie. Jednakże postanowiłam zrobić i przekonać się jak to tak naprawdę jest ze mną i z tiramisu. Zdecydowałam się na wersję bez świeżych jajek i bez alkoholu, tym samym na wersję z korzyścią dla dzieci. Jak większość wypieków

Made By Mom And Son
Meksykańskie tacos con carne 249

następnie zawinąłem w folię plastikową i odłożyłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto podzieliłem na 8 równych części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem placki na płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony

Wyprawy kulinarne
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 184

obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można  je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki  wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki wg tego przepisu po upieczeniu trzeba  odrywać, jeśli chcemy mieć równe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówka z rabarbarem 172

czasie obieramy rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy go 3 dużymi łyżkami cukru. Wykładamy nim ciasto i zasypujemy kruszonką. Jak przygotować kruszonkę? Wszystkie składniki mieszamy ręcznie w oddzielnej misce rękoma tak żeby gródki były różnej wielkości. Czas wypieku to: 180C - 20min sam dół (bez termoobiegu) a następnie przełączamy na 20 min góra i dół łączny czas pieczenia

Niezły Młynek
Super babki ;) 284

długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki.Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady.Ja robię też z bananem.A najbardziej lubię z budyniem

Olikowa kuchnia
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 261

średnica około 26 cm).Ciasto nakłuć widelcem.Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C.Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę ubić na sztywno.Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać.Gotowy krem(...)ciasto.Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić.Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem.Tartę tą zgłosiłam do konkursu LIDLa.Jeśli masz chwilkę - dosłownie 3 sekundy - proszę zagłosuj - bez aplikacji. Wystarczy 1 klik/ co 24 godziny http://kuchnialidla.pl/wypiek/piernikowa-tarta-z-musem-z-bialej-czekolady Smacznego

kolorowotorcikowo
Babka z dżemem 138

Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany

Blondynka Gotuje
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 160

telefon.- Jesteś już w domu?- Mhm, właśnie wróciłam.- Upiecz coś. Inwencja własna, mam ochotę na coś słodkiego.   Postanowiłam się pobawić. Zdjęłam kurtkę, buty i myk do kuchni.Bez przepisów, bez myślenia i główkowania "a niech nie wyjdzie..".To nie! A nóż, widelec. Zakasałam rękawy i do roboty! Jak już wspomniałam, nie korzystałam z żadnego przepisu. Składniki dodawałam"na smak", więc(...)waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód:  Zagniotłam kruche ciasto.  Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę.  Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam  na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym,  mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek

W kuchni Karmel-itki
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1154

najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem(...)czym wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by się dobrze schodziła.* Po około 30 minutach wylewamy na nią zimną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę i ponownie zostawiamy w lodówce. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas ma pyszny, orzeźwiający smak. * Przed wylaniem galaretki najlepiej trzymać ciasto w zamrażalniku, gdyż zimne owoce szybciej ścinają galaretkę, dzięki czemu nie ma czasu by wsiąkła

Smakowy Raj
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 142

zjedliśmy całej jaglanki  na śniadanie i nie mamy ochoty dojadać jej jutro robimy tak: - włączamy piekarnik, żeby już się nagrzewał (na taką temperaturę, w jakiej zwykle pieczemy ciasta - wiadomo, co piekarnik to inaczej), - przekładamy to, co zostało w garnku do jakiejś większej miski i rozdziabujemy widelcem na małe kawałeczki: - dosypujemy mąkę - obojętnie jaką (robiłam już z pszenną białą, razową(...)tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść!" :)) - i po jakimś

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
kruszonkowe ciasto z agrestem 128

ciasto, bo jest naprawdę smaczne, przygotowuje się je dość szybko, wygląda świetnie i w ogóle jest fajne! Myślę sobie, że byłoby tez pyszne z innymi, kwaśnymi owocami. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżki oliwy 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek + 2 łyżki kakao pianka: 5 białek szczypta soli(...)Dodać pozostałe składniki (bez kakao), wyrobić rękami kruszonkę. Podzielić ja na 3 części, do jednej dodać kakao, pozagniatać aż nabierze jednolitego koloru. Agrest obrać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca, delikatnie wmieszać budyniowy proszek. Blaszkę natłuścić, na dno wysypać jedną białą część ciasta. Następnie wysypać część brązową

6niebo
Kaczka z wiśniowym sosem 152

Czas najwyższy rzucić mięsem. Za dużo tych słodkości. Może dlatego, że przy środzie? A może po 10 godzinach spotkań pracowych bez przerwy? A może przez użartego przez trzmiela palucha, który od wczoraj rośnie jak Pudzian po sterydach? Nie wiem, ale mam wrażenie, że jak otworzę usta to wydobędą się z nich tylko łacińskie terminy. Dlatego grzecznie zamykam gębę na kłódkę(...)zrobieniu ciasta została mi całkiem niezła miseczka. Ponieważ nieco wyeksploatowałam się ciastowo w ostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek

les mirabelles
Kopciuszek 460

proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-180 0 C ok. 30-40 minut. Biszkopt z makiem: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku. Masa budyniowa: Składniki: 1/2 l mleka; 1 budyń waniliowy bez cukru; 1/2 szklanki cukru kryształu(...)pudru; Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką. Dodatki: 3 paczki herbatników szkolnych; 3/4 szklanki rumu; polewa; Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa

In my kitchen
2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake 166

jabłkami(8-10 porcji)Składniki na ciasto:440 g mąki uniwersalnej1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli4 łyżeczki mielonego cynamonu3 jajka1 szklanka oleju roślinnego1 szklanka mocnej czarnej kawy1 szklanka płynnego miodu1/2 szklanki brandy1/4 szklanki wody1 szklanka ciemnego brązowego cukru1/2 szklanki cukruSkładniki  na jabłka w miodzie:2 łyżki masła4 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone

karmelowy
Bananowo-cynamonowe naleśniki 242

smak i charakter (prawie jak mała czarna ;)), wymagaja minimalnych zdolności kulinarnych. Kojarzą się przyjemnie z sobotnimi śniadaniami. Dla fanów social media mają dodatkowy atut: potrafią być bardzo fotogeniczne! Dlatego bez zbędnych wstępów: dziś przed Państwem przepis na naleśniki. By było bardziej jesiennie i rozgrzewająco, to w wersji z dodatkiem bananów i cynamonu. Do przygotowania naleśników potrzebujemy (ok 30 sztuk(...)misce umieszczamy banany, cynamon oraz mleko – blendujemy/miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji (dość płynnej), wbijamy jajko i całość mieszamy aż się połączy. Porcjami wsypujemy mąkę do otrzymania dość gęstego ciasta naleśnikowego. Ciasto nakładamy chochlą na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu. Smażymy aż z obu stron będą rumiane. Podajemy ciepłe, przełożone nutellą (ja posmarowałam cienko co drugi naleśnik

Szybko Tanio Smacznie
Truskawkowiec z migdałami 138

Składniki: Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Masa truskawkowa- 1 kg truskawek, szklanka cukru, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez cukru; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny; 10 dag płatków migdałowych. Sposób przygotowania:  Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy(...)proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy mąkę. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w tem. 180 stopni około 30 minut. Truskawki pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy szklankę cukru, zagotowujemy

Pobite gary Barbary
Babka cytrynowa 702

spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która może być nieco wyczuwalna po dodaniu białej skórki, bezpieczniejsza jest opcja bez niej. Babka cytrynowaSkładniki:25dag mąki pszennej 4 jajka25dag masła(...)przełożyć do masy, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany)- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać i piec przez

Smakołyki Bereniki
Super prosta i szybka babka z kefirem 306

dżem. Bez bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu. Ciasto: 2 jajka

Smakowy Raj
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 159

szefa kuchni – Zbigniewa Łęgowskiego. Restaurację odwiedziłam dzięki akcji portalu Uroda i zdrowie - "Blogerzy Smakują".   Hotel Luxor mieści się przy Alei Warszawskiej czyli „na wylocie” z Lublina na Warszawę. Bez problemu można do niego dotrzeć samochodem, kursuje także tam autobus MPK nr 20. Każdy, kto zobaczy Luxor z pewnością go zapamięta, bo budynek robi wrażenie. Posiłkując się poprzednią wizytą, wiedziałam(...)świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach.  Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej kuchni ziemniaków (w tradycyjnej postaci), ryżu czy makaronu, a doskonale

Pasja Smaku
Tort z kaszą manną 203

tych, którzy nie przepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy.   Składniki na ciasto:-3,5 szklanki maki pszennej-0,5 szklanki cukru-2 łyżki płynnego miodu-2 łyżki śmietany-0,5 kostki margaryny-2 jajka-łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki kremu:-1 l mleka(...)ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu.   Całość obsmarowujemy kremem.Wyrównujemy.Obsypujemy kruszonką.Dekorujemy według uznania.Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp.   Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale...po tym czasie...ciasto zmięknie...zmieszają się smaki...a potem nie można się

Maminek kulinarny