ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:647/1217)

Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cynamonu i karmelu/Tarta z jabłkami 118

pudru - szczypta soli - 125 gram masła - 70 mililitrów zimnej wody Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy masło i ucieramy. Następnie wlewamy wodę. Formujemy kulę i lokujemy w lodówce na czas dalszych przygotowań. Składniki na nadzienie: - 1 kilogram obranych jabłek, jakieś 8 dużych sztuk (waga już bez gniazd i skórek) - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki cynamonu(...)Ponownie zagotowujemy. Potem zmniejszamy temperaturę i mieszamy tak długo, aż karmel zacznie kleić się do łyżki. Formę do tarty (koniecznie ceramiczną lub szklaną, nie jednorazową aluminiową) wykładamy połową schłodzonego ciasta. Na całość wrzucamy nadzienie z jabłek (utworzy sporą górkę). Całość zakrywamy ciastem w siateczkę (poniżej instrukcja zdjęcie po zdjęciu) - ciasto wałkujemy, wycinamy równe paski i układamy pierwszą ich warstwę

Życie zamknięte w smaku
Skrzat gotuje bez laktozy. Recenzja. 203

Dziś chciałabym przybliżyć Wam jedną z lepszych pozycji książkowych jakie trafiły ostatnio w moje ręce. "Skrzat gotuje bez laktozy" autorstwa Barbary i Marty Barszcz, to wspaniała książka skierowana głównie dla rodzin zmagających się z problemem tzw. "nietolerancją laktozy". Autorki już na wstępnie w sposób bardzo przystępny i zrozumiały wyjaśniają czym jest "nietolerancja laktozy", jakie są jej typy oraz jakich produktów(...)główne działy: Ciasta i inne słodkości; Dania główne i różne dodatki. Każdy przepis opatrzony został informacjami na temat stopnia trudności oraz czasu wykonania danej potrawy. Przejrzysta lista składników i prosty opis sprawia, że starsze pociechy będą mogły wykonać nie jeden smakołyk przy zaledwie minimalnej pomocy rodziców. I choć książka "Skrzat gotuje bez laktozy" z założenia jest skierowana do rodziców

Słodkie okruszki
Sernik kajmakowy z polewą a la snickers 519

nabierałam coraz większej ochoty na to ciasto. :)Bazowałam na przepisie na sernik, który już jest na blogu (klik), dodałam masę kajmakową i oto powstał sernik kajmakowy. Na wierzch ciasta wyłożyłam kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową (całość a la snickers jak w babce snickers). Sernik należy upiec dzień wcześniej, dobrze wystudzić a następnie przechowywać w lodówce. Sernik kajmakowy z polewą(...)szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy aromat waniliowy 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego (użyłam sera Hej!) 4 całe jajka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 cukry waniliowe 0,5 szkl. oleju (w równej proporcji wymieszałam olej z orzechów włoskich i olej słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 380 g masy kajmakowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zielone Ciasto Shrek 123

budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany 30% 4 agrestowe galaretki 2 opakowania delicji o dowolnym smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna masę z szczyptą soli. Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku i wlewamy olej miksując nadal aż uzyskamy gładka masę. Ciasto wylewamy

W Moim Magicznym Domu
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 141

ogóle wyczuwalna? A jednak, brownie ma idealną konsystencję a przy tym smaku cukinii w nim nie odczujecie. Nie muszę chyba dodawać, że jest to zdrowsza wersja klasycznego przepisu, bez tłuszczu i na mące orkiszowej. Do tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą(...)papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego

Mango Papaja
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 218

ogóle wyczuwalna? A jednak, brownie ma idealną konsystencję a przy tym smaku cukinii w nim nie odczujecie. Nie muszę chyba dodawać, że jest to zdrowsza wersja klasycznego przepisu, bez tłuszczu i na mące orkiszowej. Do tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą(...)papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego

Mango Papaja
Jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy ? - porady kuchenne 120

świecie nie można robić zaczynu czy innego drożdżowego ciasta w przeciągu ;) Może i są to jakieś przesądy ale ja się do nich stosuję :) (podobnie do tego, że gotując nie można być w złym nastroju i nie wolno się kłócić podczas gotowania ;)). Wiem, że jest wiele szkół (z cukrem lub bez cukru, z mąką lub bez mąki, z ciepłym mlekiem(...)bez ciepłego mleka itp.) - ale ja stosuję ten "przepis" zawsze i zawsze wychodzi. Czasami zdarza mi się go wykorzystywać, nawet do drożdży instant dla pewności, żeby zadziałały tak jak mają zadziałać (przeważnie tak robię jak używam jakiś nowości ;)). Oto mój sposób na zaczyn drożdżowy: Składniki: - 15g świeżych drożdży - 1 łyżeczka mąki - 1 łyżeczka cukru - 50ml ciepłego lub w temp. pokojowej

CookYourself
Brownie z czekoladowym musem 153

poniżej zrobiłam pierwszy raz. Na szczęście przepis okazał się trafny, a sam mus delikatny jak pianka. Można go z powodzeniem wykorzystać do innych czekoladowych wypieków, nie tylko do brownies. Ciasto czekoladowe to zwykle kaloryczna bomba. Jeden kawałeczek i człowiek jest w pełni usatysfakcjonowany. Dlatego lubię piec brownie, bo zadowoli każdego domownika. Mało przy nim pracy i znika szybko. Brownie Składniki(...)kakao Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło i wymieszaj z kakao. Lekko ostudź, a następnie wymieszaj z jajkami, solą i wanilią. Na koniec przesiej mąkę i wymieszaj z masą czekoladową. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. W między czasie przygotuj

codojedzenia
Sernik piernikowy 199

ciasto się upiekło.   Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było 150 g, dla mnie masa była mało słodka) 50 g miękkiej margaryny 2 opakowania cukru waniliowego 2 budynie po 20 g w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (bez cukru(...)śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach piekarnika, żeby ciasto nie opadło

Na słodko lub wytrawnie
Proste ciasto cytrynowe. 178

Upiekłam ciasto ,najprostsze ,na pocieszenie. Składniki: keksówka 25 / 10 cm 250 masła ,miękkie ,wyjęte co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ,nie z lodówki 1 cytryna ,dobrze wyszorowana ,sparzona Lukier: cukier puder sok z cytryny wrzątek Najpierw ścieramy z cytryny żółtą skórkę ,delikatnie ,bez białej ,gorzkiej(...)dalej ubijamy .Teraz dajemy połowę mąki z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia składników . Dodajemy sok z cytryny ze skórką ,resztę mąki i znów mieszamy do połączenia się całości.Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut ,aż wierzch ładnie się zrumieni .Ciasto odstawiamy do ostygnięcia ,wyjmujemy z foremki i lukrujemy

Ladylaura.
Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą 238

ciasto: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki poppingu z amarantusa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 25 g Newelli naturalnej łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy łyżeczka nasion chia łyżka jagód goji na krem: 150 g daktyli(bez pestek(...)misce z cynamonem, poppingiem z amarantusa i proszkiem do pieczenia. Wsypać zawartość miski do masy i zmiksować. Na koniec dodać posiekaną drobno Newellę i jagody goji, wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremek na muffiny i piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i odcedzić. Zblendować na gładką masę i odczekać, aż całkowicie wystygnie

FitKot
Salceson z jabłkami i rabarbarem. 240

Typowe jesienne ciasto z pomocą jednego składnika  zmieniłam na wiosenne. Zmiana ta, to strzał w dziesiątkę.  Szybkie, efektowne i bardzo smaczne.  Składniki: 6 jajek 3/4 lub cała szklanka cukru 1 i 1/2 szkl oleju  (rzepakowego Polski) 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska) 3 łyżki kakao łyżeczka cynamonu nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy(...)Jajka w temp pokojowej wybijamy do miski (bez rozdzielania na białko i żółtko) i ubijamy na puch dodając cukier i wanilię. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując.  Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane

Malinowe Pocałunki
BABKA NA OLEJKU - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 179

ciasto najmilej wspominam z dzieciństwa.W tamtych czasach nie piekło się się przepysznych , kremowych tortów,szczytem wypieków naszych mam było upieczenie takich " babek" na olejku .Dla dzieciaków  to każda sobota była wielkim wydarzeniem zwłaszcza gdy mama dawała mi do umorusaną pałkę i  miskę do oblizania.Do dziś pamiętam ten smak i to szczęście ,kiedy chwytałam wrękę tłuczek..i bez(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać jajka i aromat.Wszystko dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól.C iągle ucierając dodać mleko.Wlać ciasto do wysmarowanej masłem i wysyłanej bułką tartą formy na babkę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Pieczemy ok.45-50 minut.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto porzeczkowe z polewą krówkową 182

naturalną kwaskowatość owoców ekstremalną słodkością krówek :) Ciasto: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru szklanka mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki ziaren wanilii 250 g porzeczek Polewa: 200 ml śmietanki 36% 12 krówek      Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z cukrem aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez kryształków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przesianą mąkę(...)sobą, żeby nie zjeść wszystkiego, a po przegranej walce idziemy do sklepu uzupełnić kuchenne zapasy. Zaczynamy od początku - podgrzać, wymieszać, przestudzić. Następnie obłędnie pyszną masę przekładamy na wierzch ciasta i całość wrzucamy do lodówki do schłodzenia.      Wybiera się ktoś z Was na Męskie Granie w tym roku? Ja już się nie mogę doczekać! Kiedy słucham

sama złodycz
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 168

się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak.Mąka kukurydziana, jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Ponieważ nie zawiera ona glutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć z mąka pszenną. Mąka kukurydziana w czystej postaci, bez żadnych domieszek, używana jest do pieczywa spulchnianego nie drożdżami, ale proszkami(...)bardziej interesującą konsystencję.Mąka żytnia, była najczęściej używaną mąką w Europie Wschodniej i Środkowej, tam, gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki glutenowej, otrzymuje się chleb ciemny i bardzo smaczny, mimo zwartego miękiszu. Aby pieczywo było lżejsze, miesza się zwykle mąkę żytnią z pszenną. Mąkę żytnią

NaKońcuJęzyka