końcu, po jednej łyżce i sprawdzać, czy uda nam się zagnieść ciasto, jeśli nie dodajemy kolejną łyżkę. Jeśli dodamy całą śmietanę na raz ciasto może wyjść zbyt rzadkie. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Jabłka: Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, ścieramy na tarce jarzynowej. Umieszczamy wszystko w garnku i podlewamy niewielką(...)opakowaniu, tyle, że bez cukru. Będzie on dość gęsty, ponieważ zmniejszyliśmy ilość mleka. Po ugotowaniu, do gorącego jeszcze budyniu, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Na koniec białka miksujemy z budyniem, aż powstanie jednolita masa. Na wyłożoną papierem blachę, wykładamy rozwałkowane ciasto z lodówki. Następnie jabłka
Czerwona Porzeczkaśmietanki 30%* 70 g małych bez Wykonanie:Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając.Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć.Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec(...)konsystencję musu. Jeśli pozostają kawałki nierozgotowane, można zmiksować.Do gorących jabłek wsypać galaretkę - mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Powstały mus ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt.Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy. Przygotować mus czekoladowy. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary.Dobrze schłodzoną kremówkę ubić.Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki - delikatnie wymieszać
kolorowotorcikowozapach świąt? Składniki: Ciasto: • 30 – 35 dag mąki • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 6 dag cukru pudru • szczypta soli • 16g cukru waniliowego • 75 g masła • 2 jajka • 50 ml mleka Masa serowa: • 50 dag białego sera trzykrotnie mielonego • 2 dag stopionego masła • 2 jajka • 75 g drobnego cukru do wypieków • 16 g cukru waniliowego • 1 budyń waniliowy bez cukru • ½ łyżeczki proszku(...)Dodatkowo: • ½ tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady • 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: 1. Mąkę, oba rodzaje cukru, sól wymieszać w misce. Dodać masło i jajka oraz, porcjami, mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem dno i boki formy. Tortownicę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Przygotować masę makową: Mak wymieszać
W mojej kuchniciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami Ciasteczka z kaszy gryczanej, płatków owsianych, bakalii. Nafaszerowane błonnikiem. Możecie je dowolnie modyfikować, byle tylko zachować proporcje. Dodatkową zaletą ciasteczek jest łatwość przygotowania. Bez cukru, jajek, mleka czy glutenu. Pomysł autorski. Składniki na 2 blaszki ciasteczek: 100 g kaszy gryczanej (surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych(...)gotować na małym ogniu 10 od momentu zagotowania, daktyle mają się rozgotować na papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe
moj przepis nanajszybsze i chyba najprostsze ciasto jakie można upiec.Nie potrzeba nam ugniatać, ani wyrabiać,wystarczy wymieszać ze sobą składniki, nałożyć gotowe uprazone że słoika jabłka i gotowe.Ja się jeszcze połasiłam na pachnącą różaną konfiturę,bardzo polecam ją wykorzystać , ale jak nie macie to obejdzie się bez niej .Jednak stracicie niesamowity smak i Rozkosz kiedy będziecie je pochłaniać:) nic się nie ostanie(...)różanej,znów 1/3 porcji mieszanki ,ostatnią część jabłek i konfitury,i ostatnią część mieszanki.Na to wyłożyć starte masło ( nie margarynę) i piec w 160-180 stopniach przez 1 godz.Wierzch ciasta musi być chrupkie i zarumieniony.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiświętami ale stwierdziłam, że to bez sensu bo przecież trzeba będzie przygotować inne potrawy. I tak przez najbliższe kilka tygodni na blogu pojawi się kilka zaległych przepisów ale będą się przeplatać z innymi więc nie powinno być nudno. Pierwszy przepis jaki postanowiłam wprowadzić w tym roku, to moje – od lat robione – ciasto z galaretkami. Bardzo proste i smaczne
UgotujmyTo.plnaprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni – smakują trochę chemicznie – te domowe za to mogłabym jeść bez końca. Jagodzianki z mascarpone (18 szt.): 1 litr jagód(...)cukrem i dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Wlewamy pozostałe mleko (lekko podgrzane) i mascarpone. Mieszamy wszystko łyżką, dodając stopniowo stopione masło. Gdy składniki się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy przez
Poezja smakuDzisiaj zapraszam na lekkie i aromatyczne danie fit - krokiety z warzywami. Bez panierki i z minimalną ilością oliwy do podsmażenia warzyw. Zdrowo i kolorowo :) Składniki farszu: 2 cebule 1 ząbek czosnku kawałek pora (około 5 cm) 4 łyżki oliwy 2 marchewki 1 mała cukinia 250 g pieczarek sól do smaku pieprz 1 czubata łyżeczka tymianku(...)czubata łyżeczka suszonej pietruszki 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego Składniki ciasta (na 6 dużych naleśników): 1 jajko 200 g mąki 2 łyżki oleju odrobina soli pieprz 1 łyżeczka suszonej pietruszki 150 ml mleka 90 ml wody Wykonanie farszu: Cebulę, czosnek i pora drobno kroimy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy 5 minut na oliwie. Dodajemy
Smak mojego domuleko rozgrzoł, to dołem tam ta miska, bo tam lepi te ciasto rośnie. Niyskorzi dejcie do tyj miski trocha soli, 2 łeżki oliwy i wyr ō bcie jednolite ciasto- keby sie za kans 10 klejōło, to mogecie jeszcze dosuć 11 trocha m ō nki. Tera zajś trza je łodstawić i to tak na aby 40 min. Jak już(...)łza. Łobrane awokado, t ōmata bez skōry i prziprawy wciepcie do blyndera, włōnczcie… i po robocie- no dobra, mogecie sie to jeszcze dosmakować. Cukinia pokrejcie na duge ciyńke połski 14 abo we ajnfachowo 15 kostka, kurczaka na małe kōnseczki. Syr zetrzijcie. 16 I rozgrzyjcie piec na 225-230 stopni. Jak już te ciasto nōm trocha podrojśnie, to posmarujcie
Chop w kuchniTradycje, jeśli chodzi o wypieki różnią się w zależności od regionu. Niektórzy pieką ba bki drożdżowe, inni mazurki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki mąki(...)Masa będzie dość lejąca. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać. Formę 29 cm x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód wyłożyć ciemną
Chocolate Muffin Blogdziś przedstawię Wam nieco inną recepturę. Ciasto jest mięciutkie, nadziane dżemem, a przysłowiową wisienkę na torcie stanowi soczysta truskawka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe! Jak smakują po wystudzeniu to nie wiem, bo zniknęły niemal natychmiast! To chyba najlepsza rekomendacja :). Chętnych zapraszam po przepis. Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek): na 8 sztuk 300 g mąki(...)czasie drożdże powinny już wyrosnąć. Teraz dodajemy maślankę, letnie masło, cukier, sól i mieszamy całość łyżką. Następnie odkładamy łyżkę i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej niż 8 minut). Wierzch ciasta smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 60 minut. DODATKOWO: dżem (u mnie z zielonego agrestu) 8 truskawek
Rozpustne gotowaniesię również zjeść - domowej roboty, greckie ciasto filo; niby żadna filozofia, ale jak dla mnie już zbyt upierdliwe, by szybko zrobić to danie w owej formie ponownie. ;) Co mi się podoba, to fakt, że nie użyłam w nim charakterystycznego dla kuchni greckiej "przysmaku" (czyli fety której właściwie w żadnej postaci nie znoszę), bez straty na efekcie. Dzięki temu kleftiko, jako(...)duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku świeżo mielona sól morska świeżo mielony czarny pieprz suszone otarte oregano pół kostki masła ciasto filo: 3 szklanki mąki pszennej t. 550 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli Na początek mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę
Kuchenna Kontrrewolucyaszczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 szkl mąki (bez czubka, nawet lepiej ciut niepełne) 1 szkl borówek, jagód lub innych owoców 1. Owoce umyć, osuszyć. 2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę, olej, ekstrakt z wanilii i sól, cały czas miksując. 3. Do ciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem
Kto ugości moich gości?tamtej pory, w sezonie truskawkowym robię tartę z tym kremem bardzo często bez obawy, że mi się znudzi jej smak. Jest przepyszna! Krem trochę zmieniłam przez te wszystkie lata i podam tak, jak go robię obecnie. Tarta truskawkowa z creme patissiere forma ø 25 cm Kruche ciasto 30 dkg mąki 20 dkg zimnego masła pokrojonego w kostkę 8 łyżek cukru
Posadzone i zjedzone