przecież takie Święta są raz w roku :) Można zaszaleć! Babka wyjdzie Wam bez zakalca (tak przynajmniej twierdzi Autorka ;)), jeśli będziecie przestrzegać trzech podstawowych reguł : 1. składniki muszą być z temperaturze pokojowej, 2. mąka i kakao musi zostać przesiane przez sito i 3. surowego ciasta nie miksujemy za długo (najlepiej w tym przypadku w ogóle zrezygnować z miksera, wystarczy wymieszanie
CookYourselfminut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać
Bulliomleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek. Smacznego:) P.S. Do bezy można dodać wiórków kokosowych- z pewnością sprawi to że deser będzie ciekawszy i nabierze
Luźna Kuchniawlewamy do masy serowej Do gorącej masy dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego Gorącym ciastem przekładamy kruche placki Można polać czekoladą lub po prostu posypać z wierzchu cukrem pudrem. Jeśli dla kogoś jedna i druga wersja podania będzie za słodka, to sernik jest też smaczny bez ozdabiania z wierzchu. Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchrupiącej skórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób
Zapiski Młodej ŻonyOprócz wszelkich ryżów, kasz, granoli czy kanapek trafiają tam również ciekawe, trochę zdrowsze wersje ciast czy słodkich bułeczek.Dzisiaj dostała kawałek przysmaku, którego baza była marchewka i banan. Przepis podpatrzyłam w Co dziś zjem na śniadanie. Będę jeszcze z nim kombinować. U nas w wersji bez pomarańczowej i z pestkami dyni
Dzieje kuchennej Wiewióryowoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam
Kuchnia domowa Anikości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora.Taką masę doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło.Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy
Codzienna kuchnia niecodziennapatelnię, nie żałuj, tu nie ma miejsca na dietę.Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!!Ciasto ziemniaczane mieszamy za każdym razem, kiedy wykładamy placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu, przekładamy na drugą stronę.Co jakiś czas dolewamy po troszku oleju, bez oleju placki będą nie dobre. Czekamy 3-4 minuty. Podglądamy co chwila jak się
Pasje Jolkimarcepanowo-bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. kruche ciasteczka wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe zajadamy z apetytem.Smacznego.The post Ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięotartą tylko z jednej pomarańczy. Krem będzie wtedy równie dobry, słodki i pomarańczowy, ale bez wyczuwalnej goryczki. Ja proponuję jednak wersję z większą ilością skórki, ponieważ według mnie ma o wiele ciekawszy, głębszy smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd można wykorzystać do przełożenia ciasta, udekorowania babeczek lub jako smarowidło do naleśników, gofrów czy po prostu tostów. Gdybyście jednak
Ratunku obiadszklanki przegotowanej zimnej wody. Wykonanie Kiełbasę pokroić w kosteczkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przestudzić. Drożdże zasypać cukrem, dodać 3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, sól, chili oraz przesmażoną kiełbasę. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 45minut w ciepłe miejsce, by ciasto
Z miłości do słodkościwierzchu babeczek kładziemy cienki plasterek banana Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają biszkopty, bez nich mielibyśmy klasyczną masę z banana i mascarpone, którą można wykorzystać np. w muffinach.Babeczki
Smakołyki Berenikiochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej
Pink Envelopeodżywiania. Tartę wykonałam z mąki owsianej uzyskanej poprzez zmielenie płatków owsianych pełnoziarnistych, oleju kokosowego i fantastycznych polskich leśnych jagód, które zachwycają smakiem, kolorem i aromatem. Tarta jest bez cukru, jagody posłodziłam dosłownie dwiema łyżeczkami miodu. Ciepłą tartę podałam z gałką lodów pistacjowych! No i czy trzeba czegoś więcej? PRZEPYSZNIE! SKŁADNIKI: - 250g mąki ze zmielonych płatków owsianych pełnoziarnistych - 110g(...)łyżeczki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponadto: - 400g jagód (można dodać więcej nawet 550g) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - łyżeczka stewi - 2 łyżeczki miodu WYKONANIE: - wszystkie składniki na ciasto połącz łyżką, potem dłonią, ciasto może być kleiste, nie szkodzi wstaw do lodówki na 30 minut. Mąka z płatków wchłonie cały nadmiar wilgoci. Ciastem wylep małą tortownicę. - jagody umyj, połącz
SMYKWKUCHNI