pewna bliska mi osoba zapytała, czy mam pomysł na tort bezglutenowy, bo bardzo jej zależy własnie na takim. W pierwszej chwili pomysłu nie miałam, zaświtała mi masa, ale biszkoptu bez mąki pszennej nigdy nie piekłam :-( ale od czego Google? :-) Przepis na fantastyczny, puszysty biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej znalazłam na blogu Mały Bezglutek . Składniki, których nie byłam pewna (czy mogę(...)chwilę miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem (lub sodą) i gdy masa jajeczna uzyska jednolity kolor stopniowo ją dosypujemy nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 - 40 minut (tu odwołuję się do Waszej znajomości własnych
Czary - gary w kuchniKażdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim
Be Fit Be Strongwyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut po czym podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj z nich kule. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym białkiem i posyp słonecznikiem. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (250ºC bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz i złoty kolor przez
codojedzeniamasz piekarnika? Nic nie szkodzi! Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut w mikrofalówce :) Do ciasta można dodać cynamon, przyprawę korzenną lub kakao. Jako polewę wykorzystałam roztopioną czekoladę gorzką o smaku kawy. Dla urozmaicenia podałam plasterki owocu kaki. Składniki: 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki otrębów 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć
Chocolate Muffin BlogTo ciasto jest wyjątkowo dobre, delikatne i orzeźwiające. Zniknęło w błyskawicznym tempie, goście byli zachwyceni Upiec mały biszkopt – białka z cukrem ubić na sztywną pianę
Kuchnia PokoleńPłatki owsiane zblenduj prawie na mąkę. Połącz wszystkie składniki, odstaw na kilka minut, aby ciasto troszkę zgęstniało. Smaż placuszki na patelni cienko wysmarowanej tłuszczem. Podawaj z wybranymi dodatkami :) Zainspirowane przepisem Nigelli Lawson "Oat pancakes with raspberries and honey" Wartość odżywcza* (porcji placuszków z cukrem, bez dodatków / porcji placuszków z cukrem, jogurtem i malinami ): 260 kcal 350 kcal
Vroblewska-fitlifeFavorite Czasami brak czasu, warto wtedy zrobić właśnie takie pierogi. Nie trzeba formować ciasta, wrzucamy ciasto łyżką bezpośrednio do garnka. Nie ma bałaganu, a to super
Kuchnia Pokoleńnaleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety. Panierujemy i smażymy na oleju z każdej strony na złoto. Na talerzu układamy krokiety, polewamy sosem pieczarkowymi i podajemy. Uwagi ; Krokiety są równie pyszne bez sosu, podane na zimno i na ciepło do barszczu
Kulinarne Fantazje Marioliskładniki: 150 g truskawek bez szypułek 180 g brzoskwiń bez pestek 2-4 łyżki cukru pudru 120 ml śmietany kremówki wykonanie: Truskawki myjemy, przekładamy do wysokiego
Domowy Smak JedzeniaJednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki
Szybko Tanio SmacznieCzas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 3 plastry sera greckiego halloumi 1 łyżka pestek granatu 1/4 papryki czerwonej
kulinarnyJaDzisiaj z rana upieczona, czeka teraz na gości ;) Nie obeszło się oczywiście bez wcześniejszego spróbowania.. wilgotna, mego czekoladowa, ze smaczną nutą orzechów. Coś czuję, że otrzyma miano królowej tych świąt! Polecam :D Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy 23 cm) Ciasto: 220 g masła 100 g mlecznej czekolady 5 jajek 1 szkl cukru
Nastoletnie WypiekanieBułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do
Mohielladodatku bardzo było smaczne. Nigdy nie przypuszczałam, że jajka można ugotować bez skorupek. Całość idealnie do siebie pasowała. Muffiny były bardzo dobre a w połączeniu z doskonale ugotowanymi jajkami smakowały wybornie. Całość idealnie połączył przepyszny sos, własnej roboty. Serdecznie polecamy. Składniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka
Pan i Pani Smith w kuchni