ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:596/1217)

Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka 233

Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt, dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny i nie opada. Miodownik z jabłkami wymaga trochę pracy, ale to ciasto dość proste w wykonaniu(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut. Składniki na placki miodowe siekamy, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie cieniutkie, więc najlepiej rozwałkować je od razu w blaszce. Każdy placek pieczemy około 10-12 minut w 175 stopniach C (grzałka

Trzeci talerz
Sernik "Śnieżka" 186

sposób nieregularny tworząc wzorki (ja robiłam to za pomocą łyżeczki - polewając na jasną warstwę ciemny strumień ciasta :) Przygotowane cisto odstaw do lodówki na min. 4 godziny. Gotowy sernik posyp jadalnymi ozdobami świątecznymi. Ps. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Smakołyki Bereniki - "Sernik łaciaty bez pieczenia" (mój przepis został troszkę zmodyfikowany

Alutka-Gotuje
Mokre ciasto czekoladowe 212

Puszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga  z małymi zmianami.  Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne. SKŁADNIKI: - 125 g masła - 250 ml mleka  - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanka cukru - 1 jajko  - 1 łyżeczka sody

Kulinarne życie
Chałwowe ciasteczka z tahini i czekoladą (z orkiszową mąką pełnoziarnistą) 169

łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady gorzkiej  Wszystkie składniki (bez czekolady) umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. (Powinna powstać jednolita masa o konsystencji miękkiej plasteliny.) Na końca wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i spłaszczyć

Di gotuje
Szparagi z salami z dzika zapiekane parmezanem na francuskim cieście 192

łyżek starkowanego miękkiego żółtego sera 2-3 słodkie " baby" papryczki 2 łyżki tłustego mleka Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na 6 części. Smarujemy mlekiem po całości. Zaginamy brzegi z każdej strony około  1 cm . Rozgrzewamy piekarnik Fun 180°C . Podsmażamy salami bez oleju na patelni , szparagi oczyszczamy jeśli  jest taka potrzeba i tniemy na 3-4 części

Viola cooks with passion
Chleb na zakwasie, z dodatkami 169

godzinę do wyrośnięcia.   Piekarnik włączyłam na 200° C (g/d). Foremki z ciastem chlebowym włożyłam do piekarnika na 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroiłam chrupiącą skórkę i.... zjadłam kromkę tego pysznego chleba.           Polecam ten domowy wypiek bo smaczny,    bo bez konserwantów,  bo to samo zdrowie, bo warto... Smacznego! Krys Dziękuję za odwiedziny

Kuchnia u Krysi
Tarta z łososiem i brokułami 430

minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej) i podpiecz przez 12 minut. Zdejmij folię i rozprowadź różyczki brokułów, pokrojony w kostkę łosoś

codojedzenia
Mus czekoladowy z miętą i ciasteczkami 225

chłodno. Poprawmy sobie humor czekoladą, to zawsze pomaga. A skoro dziś Światowy Dzień Czekolady to można, bez wyrzutów objadać się tym smakołykiem. Czekolada wprost z opakowania czy w formie "przetworzonej" ? Ja lubię zarówno tą jedzoną w kosteczkach, jak i wszelkie czekoladowe wariacje: ciasta, desery, lody.... Dziś częstuję musem czekoladowym z miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie. Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj

kolorowotorcikowo
Bezglutenowe ciasteczka orzechowe 229

CIASTECZKA ORZECHOWE Na około 24 sztuki:    300 g masła orzechowego Primavica (bez dodatku soli i cukru)    3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara    1 jajo    szczypta soli  himalajskiej Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią do całkowitego połączenia się. Formujemy kulki o średnicy około

peggiwkuchni
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 197

naleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić

Food Square
CRÊPES SUZETTE 181

niezwykły sposób. Bez namysłu zanurzył naleśniki w sosie, skropił dodatkowo alkoholem i podpalone podał swoim zacnym gościom. I tak na cześć urodziwej towarzyszki księcia naleśniki zostały nazwane  Crêpes Suzette . Wiele lat później w swojej autobiografii Henri tak wspominał chwilę, kiedy skosztował swojego wynalazku:  "Pomyślałem, że jest to najrozkoszniejsza melodia słodyczy, jaką kiedykolwiek smakowałem".   Składniki: Ciasto na naleśniki(...)jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Lekko ostudzone naleśniki składamy na 4 części, w tzw. chusteczkę. Pomarańcze wyparzamy i ocieramy z nich skórkę. Po otarciu skórki i obraniu pomarańcze filetujemy (wycinamy z nich segmenty bez błonek). Po resztek pomarańczy

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówka marmurkowa 162

trochę wyrosnąć, potem ułożymy warstwami w blaszce i jeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut. Doskonale smakuje bez dodatków,  ale można też posmarować masłem lub dżemem, lub jednym i drugim. Smacznego

Maminek kulinarny
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 319

kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę

Karo in the Kitchen
Pierogi z jarmużem, twarogiem i chrzanem 186

Boots"), pierogi zrobicie raz-dwa :)   Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu lub chrzan ze słoiczka łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku pieprz czarny Ciasto pół kilograma mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania 280 ml gorącej wody łyżeczka soli Jarmuż pokroić na drobno

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 233

prawdziwe rogale marcińskie można kupić w niewielu miejscach pod oryginalną nazwą. Nazwa jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko

Poezja Smaków - blog kulinarny
Babeczki kawowo - marcepanowe . 199

Szadku  . Mąka ta została Laureatem znaku Jakość Tradycja .Prawdziwa, tradycyjna mąka pszenna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Postanowiłam dzisiaj przygotować przepyszne babeczki kawowo - marcepanowe z kremem kawowo - mascarpone.   Zapraszam bo są pyszne :) Składniki na ciasto : 100 gram surowej masy marcepanowej 3 białka 120 g cukru 3 żółtka 120 g masła 2 łyżeczki

Sama słodycz i szczypta chili
Pyszne na słodko-konkurs 165

pysznych i prostych przepisów na desery, których przygotowanie zajmie tylko chwilkę. Koniec z zakalcami czy opadniętą bezą- Anna Starmach dzieli się swoimi sekretami, które sprawią , że każdy przepis się uda. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich łasuchów! Zasady konkursu : podać jeden przepis na jakieś ciasto, deser itp.. ma być coś na słodko..ale z jakimś nietypowym składnikiem, który mnie zaskoczy

Moje domowe kucharzenie
Placek amerykański 196

ciasto z gatunku szybkie, łatwe i smaczne. Dla mnie ratunek gdy mają się zjawić goście, a ja nie mam czasu, albo produktów, by przygotować coś ekstra. Bez udziwnień z produktów, które zawsze są w domu, najdłużej schodzi się z pieczeniem, ale można je podać jeszcze ciepłe. Takie aromatyczne idealnie pasuje do kawy lub herbaty Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru

Cynamonowe szczęście
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 233

dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną, żeby był bardziej zwarty, ale u nas wszyscy jakoś wolą bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Malinowiec - bez pieczenia 206

cokolwiek piec, a jednocześnie ma się ochotę na coś słodkiego. Szukałam pomysłu na jakieś ciastko bez pieczenia, w którym mogłabym wykorzystać owoce sezonowe. Zainspirował mnie przepis pani Sylwii z  tej  strony. Zmodyfikowałam go nieco, zrobiłam na bazie bitej śmietany przez co ciasto jest bardzo lekkie, a również orzeźwiające. I bardzo szybko znika. Zapraszam serdecznie do spróbowania! 1 paczka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Samosa 212

minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Nadzienie wykładamy łyżeczką na ciasto. Brzegi ciasta zwilżamy wodą, ciasto składamy na pół i zlepiamy, formując pierożki. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z chutneyem albo bez ;) Oryginalny przepis pochodzi z książki: "Encyklopedia sztuki kulinarnej. Kuchnia indyjska." Marka Łebkowskiego Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tortille pszenno-kukurydziane. 208

kurczakiem i warzywami lub tak jak ja kurczaka z pomidorami po meksykańsku.      Ciasto dzielimy na 10 porcji, cienko wałkujemy podsypując mąką. Patelnię o grubym dnie dobrze nagrzewamy i układamy na niej jeden placuszek. Opiekamy tortillę z dwóch stron bez dodatku tłuszczu, do chwili aż charakterystycznie się zarumieni (pęcherzyki zbrązowieją). Wyjmujemy z patelni i zawijamy w wilgotna ściereczkę

Rozpustne gotowanie
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 249

worchestershie, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Po 30 minutach dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowyjemy na cienki placuszek. Z obu stron każdy placek delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to dłonią. Rozgrzewamy patelnię ( bez tłuszczu). Na suchą patelnię wrzucamy placuszek i smażymy 1,5 minuty, po tym czasie przekręcamy na drugą stronę

DefinicjaSmaku
Quiche ze szpinakiem i twarogiem 187

bardzo nadaje, quiche wyszło naprawdę pyszne, mieliśmy z Madzią doskonałą kolację. Teraz już przejdę do sedna, bez zbędnego przedłużania, bo dochodzi północ i muszę za moment iść spać. Wspomnę tylko, że za mąkę dziękuję (nie po raz pierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj . Ale jeśli się komuś nie chce tam sięgać to skopiuję go i wkleję tutaj: Składniki

Marder&Marder Manufacture
Babeczki z budyniem waniliowym 215

dawałam około 1 łyżeczki na babeczkę. Do części babeczek dodajemy po 1 wiśni.Z  pozostałego ciasta wykrawamy pokrywki i przykrywamy nimi babeczki. Ważne jest, aby pokrywki dobrze połączyć z  babeczkami. Ciastka pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu. Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyjmujemy z foremek i odwracamy do góry nogami. Przed

Kulinarne przygody Gatity
Batoniki. Zdrowa przekąska 214

postanowiłam przyrządzić dla Was trochę smakołyków. Oczywiście fakt, że są zdrowe nie uprawnia nas do jedzenia bez ograniczeń:-) Jedna porcja 45 g to tylko 117 kcal. W przepisie użyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków

Życie na widelcu
Rogaliki francuskie z białą czekoladą i kokosem 189

odstawiam na chwilę do przestudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut w temperaturze 190 stopni (7 minut bez termoobiegu i 7 minut z termoobiegiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza w domu! Dla Niej i dla Niego! 302

jeden woli z salami, drugi z krewetkami, trzeci tylko Margarita, ten z oliwkami, tamten żeby tylko bez oliwek, ten zielone ten że czarne.... i tak dalej ;-) I być tu mądry. U mnie jest podobnie, więc czasami robię pół na pół, na połowę ciasta składniki dla mnie , na drugą połówkę dla Połówki ;-) CIASTO NA PIZZE XXL: - 500 g mąki typu

SMYKWKUCHNI
Szarlotka bez pieczenia + film 651

Smakowity i orzeźwiający jabłecznik bez pieczenia, świetnie sprawdza się w upalne dni. Wystarczy odrobinę chęci, kilka prostych składników oraz jabłka i możemy rozkoszować się jego wybornym smakiem. Zamiast bitej śmietany, ciasto możemy podać z lodami waniliowymi. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki bułki tartej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 10- 12 średnich jabłek ( najlepiej kwaśnych

Smakowite Dania
Tortilla z wieprzowiną i czerwoną fasolką 155

puszka czerwonej drobnej  fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skórki 1 duża czerwona papryka lub dwie małe 1  cebula lub dwie szalotki sól i pieprz do smaku kilka gałązek bazylii kilka liści sałaty Wykonanie:  Ciasto na  tortille musi mieć konsystencję podobną do tego na pierogi. Trudno mi określić ilość wody ponieważ

Gosia gotuje
Placek z botwinką 185

się więcej słońca i nie będzie trzeba poprawiać sobie humoru jedzeniem. Składniki: Nadzienie: • 700 g botwinki bez buraczków • 350 g sera ricotta • 1 duże jajko • 3 łyżki tartego Parmezanu • około 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Ciasto: • 200 g mąki • 60 g masła, roztopionego • 1 jajko • 1 torebka suszonych drożdży (7 g) • sól morska

dom-agi.pl
Ciemny chleb żytnio-orgiszowy na zakwasie 274

posmarować oliwą, dno posypać ziarnami. Jeśli używacie foremek silikonowych nie trzeba ich smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić  w ciepłe miejsce  do wyrastania na 3-4 godziny.  Piekarnik nagrzać do 220 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu, na górnej półce można postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Piec 30 minut

SzczyptaSmaQ
Tort orzechowy (bez mąki) 283

Wspaniały, mocno orzechowy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI  I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułeczki drożdzowe ze śliwkami Liski 198

White Plate. Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam bez. Dodatkowo bułeczki obtaczałam w cukrze waniliowym i posypałam nim na górze owoce.Z podanej ilości składników wyszło mi 5 bułek. Choć zazwyczaj w moim mieszkaniu ciasta rosną bardzo szybko, tym razem drożdżówki się nie spieszyły. Mimo to, bułeczki wyszły smaczne i myślę

W kuchni wieczorem
Sylwester na słodko 253

ciasteczka, sezamki, małe pączki i oczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych.Ciastka:sodziakibiszkoptyWypieki drożdżowe:babeczkipączki w czekoladziepączki z alkoholem Chrupiące: kokosankisezamkiorzeszki i żurawinaSzybkie ciastka z ciasta francuskiego:z dżememz bananamiz jabłkamiz czekoladą

prawdziwe jedzenie
Wuzetka z kremem serowym 219

pomin.Druga uwaga dotyczy ponczu.Mozna naponczowac oba blaty lub przy grubej warstwie dzemu po prostu pominac nasaczanie.Jesli ciasta nie beda jadly dzieci najsmaczniejszy jest poncz wykonany na bazie alkoholu.Pol szklanki wody wymieszac z 4 lyzkami wodki lub rumu i lyzeczka cukru.Ja nie ponczowalam ,bez tego rozplywa sie w ustach.Dodatek cukru do kremu uzaleznic od smaku uzytego serka.Jesli serek jest kwaskowaty uzyj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PUCHATKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE 188

uzyskania gładkiej masy.W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty namoczoną w oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy z obu stron na lekko brązowy kolor. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt szybciutko znikną z talerza :) Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe

Walijskie Pichcenie
Tortellini po wegetariańsku 226

Tortellini z wędzonym tofu Polsoja to zamknięte w małe pierożki wyjątkowe połączenie aromatycznego tofu i delikatnego ciasta. Produkt w 100% roślinny o szerokim zastosowaniu w kuchni. Doskonale smakuje w towarzystwie sosów ,ziół, oliw i zup. Tortellini zostały przygotowane z surowców niemodyfikowanych genetycznie bez użycia konserwantów. Ja zrobiłam dziś coś ciekawego, dodatek do tortellini. Składniki -kapusta pekińska -marchewka -por -salasa pomidorowa

Z Kuchni Do Kuchni
Ciacho z borówkami do góry nogami 168

zawsze wychodzi... tylko owoce można zmieniać. I jest tak ekspresowe ! Zrobiłam je dokładnie jak to = składniki bez zmian i sposób wykonania również! http://zkuchnidokuchni.blogspot.com/2014/06/ucieraniec-z-truskawkami-na-deser.html Tylko, z tą różnicą, że w tym nie ma kruszonki! Zamiast truskawek są borówki...a po upieczeniu ciasto przewracamy do góry nogami i...tak zostawiamy ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 279

odpadały). Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa jest dość luźna, bardziej niż w wersji pierwszej dlatego po 20 minutach pieczenia wyjmuję blachę z piekarnika i wtedy jeszcze raz nacinam podpieczone ciasto, tak by utworzyły się  oddzielne kawałki. Blaszka wraca do piekarnika i dopieka się jeszcze 25 minut

Smaczne Zdrowe
Brak tytułu 237

kostki margaryny lub masła 2-3 łyżki napoju orzechowego Alpro -  - ja dałam do smaku - bez niego ciasteczka też się udadzą 4-5 łyżek sezamu 3-4 łyżki melonych orzechów laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić

kolorowotorcikowo
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 241

też dawno ich nie robiła, nie wiedzieć dlaczego. Najukochańsze? Ruskie, ale ogólnie mogłabym zajadać się nimi bez końca, tak samo, jak kremami z warzyw.Przedstawiam Wam moją propozycję na temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko3/4 łyżeczki soli1 łyżeczka oleju farsz

W kuchni Karmel-itki
C - Lepsza odsłona owsianych otrąb 200

mniejsze porcje, na każdą wyłożyć łyżkę serka homo, udekorować owocami, zaparzyć pyszną kawkę i bez wyrzutów sumienia delektować się dietetycznym deserkiem:)Jego dodatkową zaletą  jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również  wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36365

kurczaka, miętowym dipem  i swoją marynowaną papryczką chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z morelami/wiśniami 152

wycieczkę za miasto. Sezon wakacyjny trwa, więc przydadzą się nie jednemu miłośnikowi wypraw i to bez względu, czy lubi ruch czy leżeć plackiem na plaży:) Do tego te ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko, co lubię - lekko słodkie ciasto i kwaśne owoce. Och, do takiego zestawu to długo nie trzeba mnie namawiać!Swoje paszteciki zrobiłam

Fabryka pomysłów
Muffiny dla czekoladoholików 234

potrafisz żyć bez czekolady, koniecznie musisz wypróbować czekoladowe muffinki . Najlepiej użyć czekolady gorzkiej– o minimum 70% zawartości kakao - jest najbardziej aromatyczna. Jeżeli ubóstwiasz ciastka nadziewane, twoje kulinarne oczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
mini pączki z dynią 205

składniki: 190 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 1 jajko 2 łyżki cukru 60 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO KUBUŚ 264

nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego(...)wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym

RAROSSA
smaczne z wiśniami śmietaną ucierane łatwe ciasto... 221

bułka tarta 2 łyżki, wiśnie bez pestek 70 dag, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki jajka, cukier, cukier wanilinowy, miekką palmę utrzeć mikserem z 4 minuty, masa ma być "zważona" wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć dość gęste, blachę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto i posypać tartą bułką na cieście

W Mojej Kuchni Lubię
Tort czekoladowy czarno - biały na biszkoptach w galaretce 123

Imieninowy. Kolejne kłopotliwe wyzwanie,  bo solenizant lubuje się w biszkoptach z owocami,  sernikach i murzynkach. A poprosił o tort.  Zlecenie więc na pieczenie szybkie, spontaniczne, bez planowania. I oto tort, przebiegle łączący w swym wnętrzu wszystko,  co ulubione - biszkopty z elementem owocowym ukrytym w galaretce, murzynka w biszkopt ubranego i kremowe masy,  z których jedna(...)trafić w gusta tych, którym go zaproponujecie. Polecam na okazje, gdy przy stole znajdą się osoby,  o nieodkrytych dotąd preferencjach :) Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm: Ciasto: 1 opakowanie mieszanki do wypieku "Babeczki czarne " Dr.Oetker 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1/2 słoiczka dżemu morelowego - gładkiego 1 łyżka galaretki brzoskwiniowej Masa  budyniowo - serowa: 1 1/2 szklanki mleka

Kronika Piekarnika
Knedle ziemniaczane z mięsem 223

Knedle ziemniaczane z mięsem Składniki na ciasto: ok. 1 kg ziemniaków,  mąka ziemniaczana,  sól. Składniki na farsz:  Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej),  mąka ziemniaczana,  czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem(...)wtedy dusimy je razem z „duszonką”. Ugotować ziemniaki i przepuścić przez praskę, wyjąć 1/4 ziemniaków i puste miejsce wypełnić tą ilością mąki ziemniaczanej. Dodać wyjęte ziemniaki i zagnieść elastyczne ciasto. Formować kulki, rozpłaszczać, nakładać farsz i "zamykać" formując okrągłe kulki.  W garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucać knedle i gotować je 5-7 od wypłynięcia

Tradycyjna kuchnia inaczej
Ciasteczka pomarańczowe 163

orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię