ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:587/1217)

Tarta ze śliwkami i marcepanem 167

żółtko 250 g marcepanu ½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu 50 g rozpuszczonego masła 1 jajko 10 śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Posiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj

codojedzenia
Pierniczki świąteczne 212

pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej.   Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół(...)cukier+sok z cytryny),     Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek

prawdziwe jedzenie
ciasto z odrobiną toffi 364

przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 3 budynie waniliowe bez cukru 300 g masła 3/4 l słodkiego mleka 1 płaska łyżeczka kakao

Domowy Smak Jedzenia
Pączki z bitą śmietaną 352

Pyszne pączki ze słodką śmietaną. Pieczone pączki są łatwiejsze do zrobienia niż smażone. Wyjątkowo użyłam drożdży suszonych; bez przygotowania rozczynu jest troszkę szybciej. Składniki: 400 g mąki 8 g drożdży instant pół szklanki mleka 3 żółtka 1 jajko 30 g cukru łyżka wódki lub spirytusu 2 łyżki soku z cytryny gęsta śmietana 30% (kubek ok. 250 ml) 2 łyżeczki cukru(...)pudru do ubicia śmietany cukier puder do posypania olej do wysmarowania formy Mąkę, drożdże, ciepłe mleko, jajka, wódkę, sok i 30g cukru mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce. Wyrośnięte dzielimy na 12 owalnych pączków. Odstawiamy na pół godziny. Pączki pieczemy w posmarowanej olejem foremce ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni

prawdziwe jedzenie
Najprostszy chleb pszenno- żytni - czerwcowa piekarnia 127

bloga  Grunt to przepis! Potrzebujemy : garnek żeliwny lub okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne – u mnie naczynie o średnicy 22 cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki). Oraz składniki : 350 g mąki pszennej – typ 650 200 g mąki żytniej – typ 720 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200*C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie

Proste Potrawy
Chleb z garnka z ziarnami 125337

wariant z mieszaniną ziaren i dodatkiem mąki żytniej żurkowej . Rarytasik! :D Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki) : 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 200g mąki żytniej żurkowej - typ 1200 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej(...)szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut - chleb upieczony jest wtedy

Grunt to przepis!
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 144

dalej leistą. Miseczkę przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 25 minut. Przygotowanie bułek: Do dużej miski wsyp obie mąki (pełnoziarnistą i pszenną), dodaj wyrośnięty rozczyn, mleko, jajko, oliwę, cukier i sól. Na początku wszystko wymieszaj łyżką, a potem zagnieć posypanymi mąką dłońmi. Jeśli ciasto się lepi, dodaj jeszcze mąki obojętnie której. Ja zwykle biorę

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 165

ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli(...)białek. Żółtka ucieramy z cukrami, a białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pianę dodajemy do żółtek. Wsypujemy przesiane razem: mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy masę bez używania miksera. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Nasączamy sokiem lub alkoholem o dowolnym

Życie zamknięte w smaku
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 198

mnie naczynia żaroodpornego , z racji braku profesjonalnego gara. Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki) : 4 0 0g mąki pszennej - sielska, typ 650 15 0g mąki żytniej razowej - typ 200 , pełnoziarnista 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne 20 minut - chleb upieczony jest wtedy

Grunt to przepis!
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 369

Jeszcze nieraz zagości w moim domu, bo bardzo mi posmakował. W wersji bez owoców jest za gęsty. Po schłodzeniu da się go nawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także(...)wykładać masę bounty. Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i olejem, co jakiś czas mieszaj, aby cukier dobrze się rozpuścił. Kaszę jaglaną przygotuj tak jak w tym przepisie , ale ugotuj bez soli i w mleku z cukrem waniliowym zamiast w wodzie. Opłucz więc na sitku, aż przepływająca woda będzie czysta, potem przelej obficie wrzątkiem. Wsyp kaszkę do gotującego się mleka

Anioszek w kuchni
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 216

opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone ciastka mają piękny złocisty kolor. Ja niektóre posypałam sezamem (na życzenie mojej mamy), według uznania można dodać tak naprawdę wszystko. Jednak moim zdaniem najładniej wyglądają "gołe", bez żadnych udziwnień.  Składniki:  0,5 kg mąki

Symfonia Smaków
Pizza z wędzonym kurczakiem 123

kurczakiem Składniki: Porcja ciasta na pizzę przygotowanego według  tego przepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz do wysmarowania blaszki Wykonanie(...)skórki (nie jest to konieczne, ale moja była dość miękka i skórka właściwie sama odchodziła) i pokroiłam je w paseczki. Plastry ananasa osączyłam z syropu i pokroiłam na kawałeczki. Ciasto rozwałkowałam cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie

Kuchenne zapiski Edyty
ROLADA CZEKOLADOWO - KAWOWA 109

Składniki ciasta : 4 duże jajka 4 łyżki naparu z mocnej kawy Tomy Cafe  100 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem :  2 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru 3 pełne szklanki mleka 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 1 mały olejek migdałowy 2 łyżki cukru pudru do masy 200 g margaryny lub masła 100 g ciemnej czekolady  czekoladowe trufle do ozdoby

Kulinarne Fantazje Marioli
Dietetyczne naleśniki na kefirze 501

smażeniu naleśników: jaj, mleka, cukru i dużo oleju do smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU): zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razową(...)wystarczy patelnię teflonową przetrzeć lekko pędzelkiem umoczonym w oliwie Ponieważ nie potrafię obyć się bez twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli borówki :) Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (60g) - równie dobrze można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej

Grunt to przepis!
Angielskie muffiny | wałek do ciasta firmy Joseph Joseph - recenzja 128

mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok 10-13mm*. Za pomocą szklanki wyciąć krążki (ilość krążków zależy od średnicy szklanki). Patelnię porządnie rozgrzać, nie natłuszczać. Opcjonalnie posypać delikatnie mąką kukurydzianą - chociaż nie jest to konieczne, bo bez mąki kukurydzianej, również wychodzą. Muffiny smażyć po 4-5 minut

CookYourself