Puszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga z małymi zmianami. Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne. SKŁADNIKI: - 125 g masła - 250 ml mleka - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanka cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka sody
Kulinarne życiełyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki (bez czekolady) umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. (Powinna powstać jednolita masa o konsystencji miękkiej plasteliny.) Na końca wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i spłaszczyć
Di gotujełyżek starkowanego miękkiego żółtego sera 2-3 słodkie " baby" papryczki 2 łyżki tłustego mleka Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na 6 części. Smarujemy mlekiem po całości. Zaginamy brzegi z każdej strony około 1 cm . Rozgrzewamy piekarnik Fun 180°C . Podsmażamy salami bez oleju na patelni , szparagi oczyszczamy jeśli jest taka potrzeba i tniemy na 3-4 części
Viola cooks with passiongodzinę do wyrośnięcia. Piekarnik włączyłam na 200° C (g/d). Foremki z ciastem chlebowym włożyłam do piekarnika na 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroiłam chrupiącą skórkę i.... zjadłam kromkę tego pysznego chleba. Polecam ten domowy wypiek bo smaczny, bo bez konserwantów, bo to samo zdrowie, bo warto... Smacznego! Krys Dziękuję za odwiedziny
Kuchnia u Krysiminut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej) i podpiecz przez 12 minut. Zdejmij folię i rozprowadź różyczki brokułów, pokrojony w kostkę łosoś
codojedzeniachłodno. Poprawmy sobie humor czekoladą, to zawsze pomaga. A skoro dziś Światowy Dzień Czekolady to można, bez wyrzutów objadać się tym smakołykiem. Czekolada wprost z opakowania czy w formie "przetworzonej" ? Ja lubię zarówno tą jedzoną w kosteczkach, jak i wszelkie czekoladowe wariacje: ciasta, desery, lody.... Dziś częstuję musem czekoladowym z miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie. Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj
kolorowotorcikowoCIASTECZKA ORZECHOWE Na około 24 sztuki: 300 g masła orzechowego Primavica (bez dodatku soli i cukru) 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara 1 jajo szczypta soli himalajskiej Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią do całkowitego połączenia się. Formujemy kulki o średnicy około
peggiwkuchninaleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić
Food Squareniezwykły sposób. Bez namysłu zanurzył naleśniki w sosie, skropił dodatkowo alkoholem i podpalone podał swoim zacnym gościom. I tak na cześć urodziwej towarzyszki księcia naleśniki zostały nazwane Crêpes Suzette . Wiele lat później w swojej autobiografii Henri tak wspominał chwilę, kiedy skosztował swojego wynalazku: "Pomyślałem, że jest to najrozkoszniejsza melodia słodyczy, jaką kiedykolwiek smakowałem". Składniki: Ciasto na naleśniki(...)jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Lekko ostudzone naleśniki składamy na 4 części, w tzw. chusteczkę. Pomarańcze wyparzamy i ocieramy z nich skórkę. Po otarciu skórki i obraniu pomarańcze filetujemy (wycinamy z nich segmenty bez błonek). Po resztek pomarańczy
Smakowity Blog Kulinarnytrochę wyrosnąć, potem ułożymy warstwami w blaszce i jeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut. Doskonale smakuje bez dodatków, ale można też posmarować masłem lub dżemem, lub jednym i drugim. Smacznego
Maminek kulinarnykiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę
Karo in the KitchenBoots"), pierogi zrobicie raz-dwa :) Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu lub chrzan ze słoiczka łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku pieprz czarny Ciasto pół kilograma mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania 280 ml gorącej wody łyżeczka soli Jarmuż pokroić na drobno
Weekendy w domu i ogrodzieprawdziwe rogale marcińskie można kupić w niewielu miejscach pod oryginalną nazwą. Nazwa jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko
Poezja Smaków - blog kulinarnySzadku . Mąka ta została Laureatem znaku Jakość Tradycja .Prawdziwa, tradycyjna mąka pszenna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Postanowiłam dzisiaj przygotować przepyszne babeczki kawowo - marcepanowe z kremem kawowo - mascarpone. Zapraszam bo są pyszne :) Składniki na ciasto : 100 gram surowej masy marcepanowej 3 białka 120 g cukru 3 żółtka 120 g masła 2 łyżeczki
Sama słodycz i szczypta chilipysznych i prostych przepisów na desery, których przygotowanie zajmie tylko chwilkę. Koniec z zakalcami czy opadniętą bezą- Anna Starmach dzieli się swoimi sekretami, które sprawią , że każdy przepis się uda. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich łasuchów! Zasady konkursu : podać jeden przepis na jakieś ciasto, deser itp.. ma być coś na słodko..ale z jakimś nietypowym składnikiem, który mnie zaskoczy
Moje domowe kucharzenie