ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:591/1217)

Marlenka 499

oddałam ...ale mam nadzieję, że jutro je spróbuję..Ciasto "jedzie" na wesele..więc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu pstryknę jakąś fotkę haha.. Składniki masy: Puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)  1/2 l mleka  1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)  250 g masła (w temperaturze pokojowej(...)kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.Składniki ciasta: 600 g mąki pszennej  120 g masła  250 g cukru pudru  3 łyżki miodu

Moje domowe kucharzenie
Tarta francuska - absolutna rewelacja 214

się błyskawicznie i smak jest naprawdę niezapomniany! ;) Ja podaję tartę na kilka sposobów, żonglując dodatkami :) Oto jedna z moich propozycji. Składniki na tartę (na 6 porcji): jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam z firmy Henglein) 250g sera mozzarella light (polecam Mlekovita lub Zott) 250g sera camembert (polecam President Light 12% lub Turek Figura 28%) 4 duże pomidory(...)gęste, ziarniste pesto. W tym wypadku raczej nie obędzie się bez jednego z tych urządzeń, więc jeśli jesteście biednymi studencinami z nie-wyposażonej stancji - zajrzyjcie do sąsiadów i poproście o wsparcie :) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, po czym rozwijamy na niej ciasto. Jeżeli macie mrożone ciasto francuskie w rulonie - poczekajcie chwilę, aż się

Spektrum Smaku
Kopytka 170

zagniatał, zagniatał i nic...Spora ilość ciasta do wyrzucenia, błędem było to, że dałyśmy młode ziemniaki (wiem hahaha) i chyba nawet nie czekałyśmy aż wystygną :). Wiem, że mój tata bardzo lubi kopytka i to właśnie on zwrócił mi uwagę ile mąki dodać by kopytka były sprężyste i dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym

NA MOIM TALERZU
Pełnoziarniste ciacho orzechowo-sezamowe :) 179

masła orzechowego bez dodatku cukru i soli (Primavika) 100 g erytrolu (lub inny wybrany słodzik) 300 ml mleka słoiczek masła sezamowego słodzonego syropem z agawy (Primavika) Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz masła sezamowego!) przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę.  Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Teraz wyłóż masło sezamowe i przykryj pozostałym

Zdrowie na języku :P
Kora orzechowa 113

soczystych brzoskwini i to całe dobro zamknięte w jednym małym kawałeczku ciasta.  Trzeba przyznać, że kora orzechowa nie należy do najtańszych ciast, a jeśli liczyć łuskanie i mielenie orzechów to wymaga sporo pracy i czasu, ale jeśli szukacie czegoś ekstra to naprawdę warto ją upiec.   Ciasto: 200g (1 i 3/4 szklanki) zmielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe) 100g(...)przekładamy do niej połowę ciasta, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 160 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Jeżeli macie 2 identyczne blaszki i piekarnik z termoobiegiem to możecie upiec oba placki jednocześnie. I tak byłoby najlepiej, bo zachodzi obawa że piana opadnie. Masa budyniowa: 2 budynie (40 g każdy) waniliowe lub śmietankowego bez cukru 1 duża puszka

Cynamonowe szczęście
Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 188

Dziś ukłon w kierunku kuchni austriackiej. Wedle oryginału powinna tu być jeszcze dodana do ciasta bułka. A żeby knedle były knedlami pasuje je nadziać,  ale

Dieta moja pasja
domowy paprykarz a la szczeciński 300

składniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2

Domowy Smak Jedzenia
kanie panierowane a la schabowy 131

składniki: 2-3 kapelusze kani (bez nóżek) 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz tłuszcz dosmażenia wykonanie: Kapelusze kani oczyszczamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie panierujemy

Domowy Smak Jedzenia
prowansalski kotlet schabowy 166

składniki: 300 g schabu, bez kości ok. 4 łyżki śmietany, kwaśnej (lub więcej) ok. 200 g sera żółtego mąka, bułka tarta 2 jajka zioła prowansalskie sól

Domowy Smak Jedzenia
Tort owocowy bez pieczenia 163

Dziś mam coś dla tych co z pieczeniem są na bakier. A mianowicie mam pyszny tort bez pieczenia. Co ważne zrobienie go zajmie Wam mniej nić

Ewa w kuchni
domowe mleko truskawkowe 150

składniki: 100 g truskawek bez szypułek 500 ml mleka 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżki cukru kryształu wykonanie: Truskawki myjemy, dodajemy do nich

Domowy Smak Jedzenia
Pączki hiszpańskie dla alergika 156

Bardzo lubię pączki hiszpańskie, u mnie znane bardziej jako gniazdka. Pyszne parzone ciasto z tonami lukru, palce lizać. Zbliżający się Tłusty Czwartek zmotywował mnie do zrobienia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kisiel z jabłka i nektaryny. 198

Składniki: (na jedną małą porcję) owoce 100g  (1/4 obranego jabłka i 1 obrana, bez pestki nektaryna), 20g cukru, ok.12g mąki ziemniaczanej, 150ml wody. Przygotowanie:  

W kuchni u Moniki
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 141

Piątek, a więc pieczywko. Mniam.I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki koperkowe nadziewane parówkami (bez glutenu, jajek i mleka) 184

Według ocen moich dzieci to najsmaczniejsza wersja bułeczek :) Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka

głodny alergik