ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:578/1217)

Mazurek chałwowy z czekoladą i orzechami 143

formy (kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć równomiernie ciasto. Piec przez około 30 minut w temperaturze 160ºC (tak, by się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia.  Składniki na masę chałwowo - orzechową: 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa) pół szklanki śmietany kremówki 30% 100 g orzechów (włoskich, laskowych bez skórki, fistaszków, pekanów) 3 łyżki cukru pudru Wykonanie masy: Wszystkie

Mania Wypiekania
Truskawkowe twisty 129

truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy ;) Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 75 g cukru 50 g świeżych drożdży 50 g masła 1 jajko szczypta soli + 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka cukru 400 g truskawek Mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki

Domowa cukiernia Ewy
Chleb mleczny z kaszą manną 96

Składniki: (na keksówkę o dolnych wymiarach 30x10 cm) Rozczyn: 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych 8 łyżek ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 4 łyżki mąki pszennej Ciasto: 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 150 g kaszy manny 2 łyżki oliwy z oliwek 350 g ciepłego mleka Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy 1 roztrzepane(...)się połączą. Miskę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. W lecie może to być blat kuchenny, a w zimę wystarczy położyć miskę koło kaloryfera. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj . Ciasto:  Do wyrośniętych drożdży wsypać przesianą mąkę, sól, kaszę mannę, oliwę z oliwek oraz stopniowo wlewać

Nastoletnie Wypiekanie
Czekolaowe ciasto z nutellą i M&M's 108

opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 3 łyżki nasion chia 1 łyżka jogurtu naturalnego  szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: Białka ubić na pianę. Resztę składników zmiksować razem blenderem. Dodawać pianę i przemieszać. Przelać do foremki. Najlepiej sprawdza się sylikonowa. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut. 180 stopni, góra i dół. Dla synka kawałek ciasta wysmarowałam nutellą i dodałam cukierki czekoladowe

ClauditteMissCooking
ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ Z BIAŁEGO WINA 190

         Za oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z BATATÓW 179

    Moja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 160

      Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM 159

     Ostatnie zdanie przeczytane setny raz. Sterty notatek rozrzucone po całym pokoju szeleszczą, kiedy wiatr wpada przez jedno okno i ucieka drugim. Tak

W kuchni Karmel-itki
JAJKO SADZONE, JARMUŻ, KALAREPA - ŚNIADANIE 257

     Maj, czerwiec i kolejne miesiące, aż do zwieńczenia sezonu warzywno-owocowego w października to naprawdę wspaniały czas, jeśli chodzi o względy gastronomiczne

W kuchni Karmel-itki
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 178

Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te

W kuchni Karmel-itki
ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE Z OWOCAMI 167

Lubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a

W kuchni Karmel-itki
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH 187

    Żyjesz z dnia na dzień, w swoim zharmonizowanym świecie, który tak dzielnie budowałeś/-aś przez lata. Wiesz, co chcesz zrobić dziś, jutro, za

W kuchni Karmel-itki
"SEREK" A'LA DANONE Z TOFU 139

    Czasami skaczę sobie to tu, to tam - między jednym blogiem, a drugim, szukając inspiracji. Zawsze znajduję coś ciekawego, co przez kolejne kilka dni

W kuchni Karmel-itki
TOFU MARYNOWANE NA OSTRO-KWAŚNO 141

Tofu zalicza się do skrajności. Albo je kochasz, albo nienawidzisz. Specyficzny produkt, któremu trzeba nadać smak. Dopiero wtedy staje się niepowtarzalne. Tofu, "ser" pozyskiwany z soi

W kuchni Karmel-itki
SER HALLOUMI Z BOTWINĄ 162

Wodzę oczami po sklepowych półkach. Nienawidzę zakupów, ale delikatesy czy sklepy spożywcze koją moje nerwy. Szukam tego, czego jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Chcę kosztować

W kuchni Karmel-itki