ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:571/1217)

Chleb owocowy Olofa Viktorsa 293

więc - precz z cupsami, niech żyją gramy i mililitry!Przy pieczeniu chleba nie obyło się bez przygód. Pierwsza przygoda to woda. Moje mąki chciały więcej wody niż podano w recepturze. Szczerze mówiąc powinienem był dodać jeszcze więcej, bo ciasto było dość zwarte. Obawiałem się, że morele i rodzynki prędzej się rozgniotą, niż wrobią w ciasto. Tak więc warto mieć trochę

Grahamka, weka i kajzerka
Otrębowa babka 184

innym kierunku. Razem z siostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez cukru i mąki. Za to otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy :)), ale naprawdę mięciutkie

Moje pyszne gotowanie
Straszne ciasteczka na Halloween 444

byłabym w stanie ich wszystkich tu wrzucić, ale oto mała próbka naszych możliwości :) Przepis na ciasto znalazłam tutaj -  i co roku z niego korzystałam, sprawdza się świetnie i jako straszne ciasteczka i jako każde inne, z okazją lub bez. Składniki: 180 g masła, zimnego 200 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 duże jajko 1 żółtko

chwile dla mnie
Bajgle w wersji slow 201

dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu :-). Bajgle

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody jabłkowo-gruszkowe 184

Lubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka  2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru

Ze smakiem i z pasją
Lubicie brukselkę...? 262

była ostatnio... Stwierdziłam, że tarta będzie idealna. Na blogu Wielki apetyt znalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z mięsem - wersja dla dzieci. 214

gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, aby woda nie uciekła na boki. Wyrabiamy ciasto, w razie gdyby bardzo się kleiło można podsypać mąką. Raczej nie powinno być z nim problemu. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około pół godziny. FARSZ: pojedyncza pierś z kaczki, bez skóry około 1,5 litra wody 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/4 pora(...)rosołu, por również. Mielimy mięso wraz z porem. Do farszu dodajemy około pół chochelki wody i mieszamy. Farsz nie może być za suchy, wtedy będzie trudno zamknąć go w cieścieCiasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wycinamy malutkie krążki. Nakładamy trochę farszu na placuszek i zaklejamy.  Gotujemy w nieosolonej wrzącej wodzie. Skomentuj

MamaOskarka
Domowe batoniki proteinowe 151

Wowowowo dziś szaleństwo i dodaję dwa przepisy na ten sam finalny produkt jakim są batoniki proteinowe bez pieczenia :) Mam nadzieję, że docenicie mój trud i przezwyciężenie popracowego lenia :p Wersja nr 1 Składniki (na około 4-5 batoników): 2 czubate łyżki waniliowej odżywki białkowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional szklanka błyskawicznych płatków owsianych garść jagód goji dostępnych w sklepie(...)moreli, fig, śliwek, brzoskwiń) 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy powstałą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą rozsmarowujemy równomiernie mocno dociskając ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc wyciągamy z pojemnika i kroimy bardzo ostrym nożem na batoniki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 344

Bajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej.Bajaderki kokosowe w białej czekoladzieSkładniki:350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego50(...)supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wiórki oraz

Mania Gotowania
Chleb pszenno-żytni z maślanką 233

wodzie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej(...)kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem

Grunt to przepis!
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 312

jedynie do 2 łyżek ilość mąki ziemniaczanej. Taki budyń w niczym nie ustępuje temu z papierka, a przynajmniej wiemy, co jemy. Ja już nigdy nie kupię gotowca. Nasączona połówkę ciasta smarujemy cienko, ale dokładnie powidłami, a na to wykładamy lekko przestudzony budyń. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem krówkowy też nie jest trudny, chociaż można łatwo go popsuć(...)przygotowanej mieszanki dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy (ze śmietanfixem lub bez, zależy jak bardzo ufamy naszej śmietanie) i delikatnie łączymy z kremem krówkowym, a następnie z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy na trochę do lodówki. Do momentu, gdy krem da się nakładać na ciasto, ale już nie będzie spływać. Moja masa krówkowa miała cukrowe kryształki, dlatego w kremie zostały

Ratunku obiad
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 340

która spełniała w naszym domu funkcję dodatkowej babci/cioci/kogoś bliskiego... Dziś paszteciki robiłyśmy (chyba pierwszy raz) bez Pani M. popijającej obok herbatkę, ale smak i zapach przyciągnął tu jej osobę za sprawą pięknych wspomnień, które chyba dopiero teraz doceniamy...Zapraszamy na kapuśniaczki - ciasto tradycyjne i ciasto owsiane - bezglutenowe.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- mąka pszenna-tortowa - 600 g,- drożdże

Wypisz Wymaluj
Migdałowe parowańce z makiem 223

mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa makowa 250 g maku(...)śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały i mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Pod koniec wlewamy masło. Gładkie i elastyczne ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Na wrzące

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Serniko – Brownie z Jabłkami, Karmelem i Kruszonka 212

Jesień – nie będę narzekać na pogodę. W Irlandii – gdzie mieszkamy od dobrych kilku lat – jest piękna, niczym tradycyjna złota polska. Bez wiatru i deszczu, z pięknymi kolorowymi liśćmi, mimo niskiej temperatury z przyjemnością spędzamy czas na świeżym powietrzu. Co do czasu, mamy go niestety nadal mało. Więcej szkolnych obowiązków, dzień krótszy a kiedy dzieci kładą się spać(...)kocykiem, przy książce, na pogaduszkach z mężem, przy dobrym filmie… Dlatego nas ostatnio tutaj mniej niż więcej ale pasja do wspólnego pieczenia zawsze wygrywa Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Idealne na tą porę roku. Serniczek na czekoladowym brownie spodzie, z jabłkami, z cynamonem i gałką muszkatołową, polane karmelem i posypane kruszonką. Czego chcieć więcej? Dla mnie bomba, zarówno smakowa

Made By Mom And Son