ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:605/1217)

CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ 110

można zrobić dzień wcześniej. Na blachę o wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek   szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru. 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Dodatkowo:   ok 500g truskawek(...)całkowitego połączenia. Na podpieczony spód wyłożyć ubitą piankę.Wyrównać,na nią dać truskawki,przekrojone na pół,dosyć gęsto.Truskawki delikatnie wepchnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zmrożonego ciasta i upiec w 190stC ok 40 min. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 179

Chmury.  Ciemno. Gdzie to piękne słońce, które mnie budziło przez ostatnie kilka dni??? Wprawdzie wiosnę można już wyczuć w powietrzu bez żadnego problemu, to jednak znane nam przysłowie "W marcu jak w garncu" przypomina, że zima - niestety - nie daje jeszcze za wygraną. I czasami, aby ją przegonić, nie wystarczą paznokcie w kolorze trawy i nieba czy czupryna w kolorze(...)Tyle tytułem wstępu, przejdźmy do konkretów :) Tadaaammmm.... A to ciacho, które zrobiło furorę wśród gości:) A mój M wręcz oszalał na jego punkcie :) I wcale mu się nie dziwię. Ciasto jest rewelacyjne!!! Już teraz wiem, że pojawi się u mnie na Wielkanocnym stole :) Placki miodowe przełożone kremem, do tego dżem wiśniowy, masa kajmakowa i pyszne, karmelowe orzechy na wierzchu

My simple kitchen
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 460

być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka(...)bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki czy piernikowe chatki będą cieszyć oczy i podniebienia naszych gości!   Lukrowane bałwanki   Lukrowana choinka z piernika Pierniczki Babeczki - renifery Świętego Mikołaja Chatka z piernika Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą Ciastka grzybki Na świąteczny

Kulinarne Inspiracje
Sernik na spodzie brownie 158

się tym sernikiem bez opamiętania, a dzieci ciągle prosiły o jeszcze kawałek. Miałam w lodówce puszkę mleka skondensowanego, które wykorzystałam w tym serniku, połączenie idealne Spód brownie jest idealne mokry i ciężki pasując tu w sam raz. To na dodatek moja pierwsza przygoda z brownie, bo mimo, że uwielbiam czekoladę to bałam się tego ciężkiego mokrego ciasta, ale na pewno(...)wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Łyżka lub szpatułką zrobić mozaikę na wierzchu sernika. Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z naczyniem wypełnionym gorącą wodą na spodzie piekarnika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego function

dom-agi.pl
Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki) 178

chrupiące beziki w kremie - sprawiły, że zniknął w oka mgnieniu. Pyyyycha! Po mimo niewielkich wymiarów biszkoptu wyszło mi pokaźne ciacho - a to za sprawą dużej ilość masy i obłożenia ciasta biszkopcikami. Wykonanie całości zajęło mniej niż 1,5 godziny. Teraz mój tort dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym gospodarzom, czyli dla Marco Ghia i Emiliano Castagna. Mam nadzieję(...)należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.) Przygotować nasączenie.  Herbatę wymieszać z likierem. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixami - ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z syropem truskawkowym.   1/3 kremu odłożyć - do wysmarowania wierzchu i boków, a do reszty wmieszać pokruszone (nie na drobno!) bezy. Krem schłodzić w lodówce (około

Di gotuje
Bułeczkowe miseczki 155

rozmyslania o wyjadaniu rozmoczonego miąższu z jadalnej miseczki, o odrywaniu po kawałku brzegu chlebka aby później zamoczyć go w sosie lub zupie i smacznie zjeść. I to wszystko prawie bez zmywania naczyń Kiedyś na weselu przyjaciółki jadłam cudowny gulasz który właśnie był nalany do chlebowych miseczek i od tamtej pory zaczęła się moja mania miseczkowa - jednak brak odwagi powstrzymywał mnie(...)szczyptą cukru i soli - konsystencją ma przypominać śmietanę - odstawiamy aby wyrosło - taka mieszanka powinna bardzo szybko urosnąć. Mieszamy wyrośnięte drożdże z resztą mąki, wodą, solą, oliwą - dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 h aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część delikatnie

sierotka maRysia w kuchni
Sernik pod pierzynką z pianki 135

żółtek - 1 i 1/2 szklanki mleka letniego - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 kostki miękkiego masła - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1 kg sera twarogowego  - sok z jednej cytryny - 1 laska wanilii lub dwa cukry waniliowe Na piankę - 5 białek - 1/2 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masło utrzyj z cukrem  i wanilią na puszystą masę, dodaj po kolei żółtka(...)białka z cukrem i solą.  Rozsmaruj je delikatnie na gorącym serniku, zrób wzorki widelcem i piecz kolejne 15-20 minut.  Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamknięciu na 15 minut. Potem uchyl piekarnik na jeszcze 20 minut po czym wyjmij ciasto do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Piernik z kremem czekoladowym 259

samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka(...)jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę o wym. 25×15 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 60 minut, albo do tzw. suchego patyczka. Studzimy, ciasto kroimy wzdłuż na ok. 1/3 wysokości. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ciasto z malinami i galaretką 1324

koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru(...)wierzch: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 300 – 400 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę. Na masie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ok. 15 min. wcześniej

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 166

Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem budyniowym: 200 ml mleka z nerkowców , 100 g masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku

SzczyptaSmaQ
Sylwestrone przystawki z ciasta francuskiego w 2 wariantach! 1101

dzieje się bez przyczyny! Poprzez niektóre rzeczy wydoroślałam, zmieniłam się, ale niczego nie żałuję. I też niczego nie rozpamiętuję, bo wychodzę z założenia, że co nas nie zabije, to nas wzmocni!Dlatego ten rok chciałabym pożegnać naprawdę dobrze. Odpowiedzialna za wieczorne przystawki mam dla Was kilka pysznych i prostych (!) propozycji!Słone ciasteczka z ciasta francuskiegoSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 słoiczek

Kitchens Alphabet
"Piernik" z cukinii. 161

CUKINII.           Składniki: Ciasto: 8 - 9 łyżek oleju 250 g cukru 2 duże jajka 1 łyżka amaretto 250 g mąki pszennej tortowej 85 g posiekanych orzechów nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody  1 łyżka przyprawy do piernika 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki) 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek Polewa(...)łyżek), jajka i amaretto. Wymieszać razem mąkę pszenną tortową, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Małymi porcjami przesiewać do oleju z jajkami i cukrem, cały czas ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli będzie bardzo gęste można dodać jeszcze łyżkę oleju) dodać cukinię, orzechy i suszone śliwki, delikatnie wymieszać (po dodaniu cukinii ciasto będzie bardziej rzadkie, więc proszę się

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bezglutenowy sernik jagodowy 110

Sernik z jagodami na ciasteczkowym, bezglutenowym spodzie, który zachwycił całą moja rodzinę. Delikatny, wilgotny i po prostu przepyszny. Ja mój wykonałam w wersji bez białego cukru - użyłam ciastek bezcukrowych i ksylitolu. Rewelacyjny w smaku i wyglądzie. Inspiracja z blogu Moje Wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi) 50 g masła, roztopionego Masa(...)twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Delfiko waniliowy) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  180 g cukru pudru lub 220 g ksylitolu 4 jajka  2 łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g jagód  Polewa:  300 kwaśnej śmietany 18%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Spód: Ciastka pokrusz

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą! 196

żółtek (białka zachować do bezy) 40g cukru   Warswa budyniowa: 1 budyń śmietankowy (40g)  2 łyżki cukru 500 ml mleka  Śliwki: 850 g śliwek węgierek Beza: 5  białek 250 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe lub zmielone orzechy   Spód: Do miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać pokrojone masło. Zagnieść(...)przepisem na opakowaniu i wyłożyć na upieczone ciasto. Śliwki umyć, usunąć pestki, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć na warstwie budyniowej. Białka wlać do czystej miski, rozmiksować. Następnie należy porcjami dodawać cukier. Po dodaniu cukru należy miksować jeszcze 5 minut, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Bezę wyłożyć na śliwki i posypać płatkami migdałowymi lub zmielonymi orzechami

Receptura smaku