ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:604/1217)

Sernik marmurkowy (sernik zebra) 1185

Sernik to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Ostatnio piekłam rewelacyjny sernik kajmakowy, w którym zamiast cukru dodałam kajmak waniliowy z puszki. Teraz postanowiłam przygotować sernik marmurkowy, czyli taką sernikową zebrę, który prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. Sernik marmurkowy (sernik zebra) podbił serce mojego męża. Przepis na sernik marmurkowy z bezą był na starym blogu, ale zw względu na jakość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KISIEL WIŚNIOWY 163

Po raz pierwszy przygotowałam kisiel ale nie z taki z torebki, lecz własnej produkcji:) Kolor, smak, zapach są nieporównywalnie  intensywniejsze i przede wszystkim zdrowy

RAROSSA
Sernik wiedeński (bez spodu) z kawałkami czekolady i polewą czekoladowo-miodową 177

Wiedeńskich w internecie pełno, a każdy przepis inny. Na cieście, ciasteczkach takich i owakich... ale czy ze spodem to jeszcze sernik wiedeński?? W końcu zamknęłam przeglądarkę

Kraina Tysiąca Smaków
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 156

    Dziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie

Smaczne Zdrowe
Pavlova z truskawkami i jagodami 363

Truskawki  pojawią się w naszych sklepach,oczywiście te nasze polskie bo są najlepsze.Więc do bezy pasują idealnie.Dzisiaj więc zapraszam Was na bezowy tort pavlova

Ala piecze i gotuje
KREM KAWOWO-KRÓWKOWY. 445

Lekkość, pomimo powalającej słodyczy. Puszystość, pomimo ciężkości składników.Idealny do nadziewania, dekorowania, smarowania czy nawet zajadania bez niczego.Krem krówkowy. Najlepszy.To właśnie tym kremem nadziałam orzeszki z

W kuchni Karmel-itki
Jogurtowo migdałowo waniliowe ciasto do góry nogami z rabarbarem 140

Już dawno chciałam zrobić ciasto do góry nogami, a rabarbar od którego uginają się targowe stoiska zachęcił mnie do wykonania go w takiej wersji, oczywiście musiałam go zrobić w zdrowszej wersji czyli bez białej mąki i cukru więc dodałam migdały, mąkę owsianą cukier kokosowy i miód, a do tego smak podkręciła wanilia i imbir, z pozostałego rabarbaru zrobiłam pyszny dżem(...)wanilią (nie wylewamy powstałego syropu, może się przydać np do przyrządzenia dżemu), tak przygotowany rabarbar (nie musi być miękki) układamy na spodzie kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy ciasto, miksujemy masło  z żółtkami i cukrem, dodajemy mąki, proszek do pieczenia, sól i mieszamy już łyżką, następnie dodajemy jogurt i wcześniej ubite białka, delikatnie mieszamy, masę wylewamy na ułożony

zdrowa vege kuchnia
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 145

sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej bez grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno(...)Przepis znajdziecie  TUTAJ 2. Schab ze śliwką Pieczone mięso jest obowiązkowe na świątecznym stole. Najlepiej jak jest dobrej jakości, świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony w szynkowarze. Ja zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb gryczany bezglutenowy 145

skuszę na kawałeczek ciasta czy coś, czego nie powinnam jeść, ale niestety zawsze to odchoruję. Bo im dłużej nie jem glutenu, tym bardziej mi szkodzi. Tak więc chleba takiego prawdziwego z pszenicą i żytem nie jadłam 8 miesięcy. Próbowałam gotowe bezglutenowe pieczywo ale jest tak niesmaczne, że bez problemu i większej szkody(...)chleb jaglany, ale najpierw muszę zjeść gryczany. Zamroziłam sobie po dwie kromeczki i wyciągam po trochu, gdy mam na niego ochotę, bo chleb bez glutenu lubi wysychać i robi się wtedy niesmaczny. Składniki na 2 małe keksówki: • 500 g mąki gryczanej pełnoziarnistej • 1/2 szklanki mąki jaglanej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki

To co kocham
Biszkopt z budyniem i galaretką. 201

tortów, które trzeba łączyć poprzez miksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten biszkopt jest idealny :)   Składniki: 2 spody biszkoptowe do tortów, 2 galaretki, 400g truskawek. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe, 6łyżek cukru (jeżeli budynie są bez dodatku cukru), 200g masła, 1l mleka. Przygotowanie:  Galaretki rozpuścić w 0,9l wody(...)spodem i wylać drugą połowę budyniu. Poukładać truskawki, lekko je wciskając w masę - nie trzeba czekać aż budyń wystygnie, ja układałam na gorącym. Gdy galaretka zacznie tężeć, a reszta ciasta już całkowicie wystygła można tą galaretkę wylać na górę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.         Smacznego

W kuchni u Moniki
Szarlotka pomarańczowa z kruszonką 164

ciasto: 600g. mąki 300g. margaryny 70g. cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2,5kg. jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy 4 łyżki bułki tartej cukier - do smaku (ok. 2 łyżki) Forma:  blaszka o wym. dna 22 x 37 cm. Oczyszczone jabłka pokroić(...)duże kawałki i uprażyć tak aby się częściowo rozpadły (bez dodawania wody, ew. jeśli to konieczne to odrobinkę). Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z jej połówki i dodać do jabłek. Dodać cukier i wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część podzielić na mniejsze kawałki i włożyć

Lubię to gotuję
Szarlotka z bezą 368

Szarlotka z bezą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 5 dag cukru, 15 dag cukru pudru, 25 dag margaryny, 2 łyżki śmietany, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, sól. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy

paapilotkaa
Szybkie trójkątne pączki kokosowe 160

Ciasto z całych jajek przygotowane, do tego mleczko kokosowe dodane, na 4 krążki rozwałkowane i jak pizza porcjowane. Trójkąciki wysmażone, na papierze osuszone, w lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania.  Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy. Składniki: 350 g mąki, 25 g drożdży(...)Jajka miksujemy z dodatkiem cukru, soli i rozkruszonych drożdży. Dodajemy masło, mleczko kokosowe, spirytus i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę (miksujemy ). Dodajemy tyle mąki, żeby uzyskać gładką ale kleistą konsystencję. Ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich wałkujemy na krążek o średnicy ok. 12 cm. Następnie nożykiem np. do pizzy ciasto dzielimy na 8 trójkącików, jak na pizze. Trójkąciki

Moniki Smakołyki
Drożdżówki z serem 259

godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto drożdżowe rośnie, przygotowujemy farsz. W zależności od naszych preferencji twaróg możemy zmielić lub tylko rozdrobnić widelcem (wtedy będą wyczuwalne grudki sera). Jeśli chcemy, aby ser był gładki – mielimy twaróg dwukrotnie w maszynce lub blendujemy ( * można użyć już zmielonego twarogu, ale tylko prawdziwego i gęstego, bez sztucznych dodatków – ja bardzo lubię twaróg „Mój

Poezja smaku
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 151

Kiedy kilka lat temu odkryłem ciasteczka milanais, nie wiedziałem, jak wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat(...)utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik do 200°C. Teraz wyjmuj ciasto partiami. Każdy kawałek rozwałkuj

Food Square