Pyszne, pachnące, soczyste, jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem, do tego kubek kawy i jakoś tak lepiej człowiekowi na sercu. Ja bułeczki smarowałam serkiem truskawkowym, posypałam mrożonymi wiśniami, czarnymi i czerwonymi porzeczkami, ale dodatki mogą być różne np. jagódki, truskawki lub maliny. Wszystko to posypane słodką kołderką z kruszonki i cukru pudru... Pycha!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć
Rozpustne gotowanieszklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy domowej) + 0,5 szklanki wody - wymieszać Dodatkowo: 5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz kilka sztuk czekoladowych serduszek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej(...)mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki. Po tym czasie ubijamy krem do otrzymania gęstej konsystencji. Blaty biszkoptowe nasączamy nalewką truskawkową, wymieszaną z wodą. Na pierwszy blat kładziemy połowę kremu czekoladowego i smarujemy frużeliną truskawkową. Nakładamy kolejny blat i delikatnie smarujemy go kremem czekoladowym. Na calej powierzchni rozłożyłyśmy połówki
Lili w kuchniłyżkiMasa kokosowa:* mascarpone- 250g* śmietanka kokosowa- 250ml** wiórki kokosowe- 1 szklanka** cukier trzcinowy drobny- pół szklankiPolewa czekoladowa:* woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* kakao- 3 łyżki* masło- 100g+ dżem truskawkowy np. z tego przepisu do smarowania blatów+ owoce- ok 200g (u mnie truskawki, czereśnie, maliny, jagody i agrest)Biszkopt:Piekarnik nagrzać do 180st.Migdały zalać wrzątkiem, zostawić(...)utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę.Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek.Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka).Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.Masa kokosowa:Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Potem
Kraina Miodem Płynącabardzo. Jednym słowem żyć nie umierać. Aby do takiej sielankowej scenerii dosłodzić się całkowicie przy filiżance kawy zrobiłam sernik z truskawkami. Staram się korzystać z sezonu truskawkowego maksymalnie i czekam pomału na wyjazd do Polski. A tam? Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie tego najbardziej mi tutaj brakuje. Ceny owoców są wysokie i nie mogę(...)śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru oraz jogurtu. Żelatynę
ciastkarnia na kruchym spodzieprzecież kolejna okazja do świętowania, a co za tym idzie – do robienia keto ciast . Tym razem mocno letnia i wakacyjna propozycja, czyli keto torcik straciatella z owocami. Wspaniała pogoda, która zawitała do nas po dość mokrym, pochmurnym i zimnym maju skłoniła mnie do sporządzenia ciasta biszkoptowego z jogurtowym kremem straciatella oraz owocami w galaretce. Zapewniam – smakuje dokładnie tak dobrze(...)całkowicie zgodny z dietą ketogeniczną . Torcik straciatella z owocami Kolejna pyszna i wakacyjna propozycja na keto ciasto. Tym razem jest to keto torcik straciatella z owocami. Mówię Wam - niebo w gębie! Dania Deser Kuchnia Europejska Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , galaretka , jajka , jogurtowiec , owoce , torcik Porcje 10 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania
Modern Cave Girltruskawkowym sosem. Idealne mini torciki. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 3 jajka w temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru trzcinowego 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE: włączam piekarnik na 160 stopni C. białka ubijam, pod koniec dodaję partiami cukier, gdy piana będzie sztywna dodaję po jednym żółtku dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam łyżką. ciasto(...)PRZYGOTOWANIE: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej miksuję odsączony jogurt i dolewam powoli przestudzoną czekoladę gdy krem jest za rzadki wkładam na ok. 15 minut do lodówki. SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY: ok. 500g. truskawek 4- 5 łyżek cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: cukier wsypuję na suchą patelnię i chwilę smażę dorzucam pokrojone w plasterki truskawki smażę do zredukowania soku z truskawek ostudzonym sosem
Upiecz sobie babeczkęproszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotujemy galaretki: 4. Dwie czerwone galaretki wsypać do miski(...)wstawić na około 3-4 minuty do lodówki. Gotową masę truskawkową wylać na biszkopt w blaszce i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 15 minut, aż masa stężeje. 8. Do pozostałej masy serowej dodać ostygniętą zieloną galaretkę i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotową masę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać, na wierzchu poukładać truskawki ( patrz FILM ), ciasto
Mała Cukierenkasoli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21 cm ×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia(...)masła 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wkładamy masło, lekko podgrzewamy, dodajemy jabłka oraz cukier, doprowadzamy do wrzenia i smażymy ok. 10 min. Następnie wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy i delikatnie schładzamy. Wykonanie ciasta: biszkopt – masa jabłkowa – masa kokosowa – polewa czekoladowa
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej krem: ok. 80 dkg truskawek 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 400 g serka naturalnego … Czytaj dalej Rolada truskawkowa
czarrna od kuchniowocowe: 500 g rabarbaru około 350 g truskawek (dałam mrożone) 1 op. galaretki truskawkowej 2-3 łyżki cukru (lub do smaku) Masa serowa: 600-700 g twarogu sernikowego 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około
Smaki Na TalerzuSkładniki: ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej krem: ok. 80 dkg truskawek 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 400 g serka naturalnego … Czytaj dalej Rolada truskawkowa
czarrna od kuchniWiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!babeczki z dodatkiem truskawek w cieście, udekorowane moim ulubionym śmietankowym kremem i truskawkami. Ciasto jest delikatne i pachnące za sprawą dodatku proszku budyniowego i śmietanki. Całość jest słodka, lecz nie przesłodzona. Ponadto babeczki wyglądają niezwykle uroczo i są bardzo wdzięcznym materiałem do fotografowania :) W sezonie truskawkowym must-have! Składniki (6 większych lub 10-12 mniejszych babeczek) Babeczki wszystkie składniki powinny
Słodkie inspiracjetwarogu 250 ml śmietanki kremówki, 36% 300 g truskawek 2 łyżki sosku z cytryny 150 g cukru pudru 6 listków żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku Truskawkowy mus 300 g truskawek 2 listki żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku 4 łyżki cukru lub wedle smaku Dodatkowo truskawki do dekoracji biała czekolada Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Listki żelatyny(...)brzeg aluminiową folią. Wysyp okruchy ciasta na dno patery i dociśnij. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę serową. Do miski wlej śmietankę i ubij ale nie do końca. Dodaj zimny twaróg do śmietanki i ubijaj dalej . Na koniec wsyp cukier i zmiksuj raz. Oczyść truskawki z szypułek i zmiksuj w blenderze. Dodaj truskawkowy mus i sok z cytryny
codojedzeniapuszystą pianką jogurtową z truskawkami i galaretką na spodzie z ciastek Degistive. Ciasto można wykonać z dowolnymi owocami i z jogurtem o ulubionym smaku :) Składniki: Na spód: * 300 g ciastek degistive * 120 g roztopionego masła Na piankę: * 500 ml śmietany kremówki * 5 serków homogenizowanych truskawkowych po 150 g każdy * 400 g truskawek * 3 łyżki żelatyny namoczonej w 6 łyżkach wody
Zrób to smaczniepodczas smażenia możemy położyć plasterek jabłka na nieupieczoną stronę racucha, zanurzyć go w cieście i dalej smażyć wg. przepisu tylko o chwilkę dłużej, wtedy otrzymamy racuchy z jabłkami. Po usmażeniu studzimy racuchy i serwujemy posypane cukrem pudrem z ulubionym dżemem. Ja swoje podałem z dżemem truskawkowym . Smacznego
Kuchnia Łukaszawanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Dodatkowo: 1 czekolada mleczna truskawkowa 100ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Śmietanę, mąkę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia miksujemy. Część wafelków mielimy, resztę siekamy nożem na większe kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej. 2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy
Kuchnia w czekoladziedodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo biszkopty Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą
Moje domowe kucharzeniesezonie truskawkowym nie może zabraknąć oto takich drożdżowych bułeczek , z kruszonką , posypanych cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty z internetu. Bułeczki drożdżowe z truskawkami Składniki : Rozczyn : mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko jajka - 1 szt sól - szczypta masło
Kuchnia Danusimasła 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: majonez delikatny Winiary krem balsamiczny truskawkowy szczypiorek sałata pomidorki koktajlowe kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić w kosteczkę i zagnieść szybko z pozostałymi produktami. Zawinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do wypieków. Wyciąć koła ciut większe od foremek i dokładnie wylepić
Wielki apetytłyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka cukru szczypta soli 50g ekologicznego dżemu truskawkowego niskosłodzonego Symbio (do smarowania naleśników) 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię teflonową wylewamy po kolei porcje ciasta. Naleśniki smażymy po 30 sekund z każdej strony. 3. Podajemy z dżemem
Szefowa kuchniDziś przygotowałam na próbę kilka słoiczków dżemu truskawkowego z biszkoptami oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak więc jak dorwę truskawki to na bank jeszcze zrobię. Przyda się do naleśników, ciast czy na śniadanie z domowym pieczywem.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni