ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:218/395)

Bułeczki drożdżowe z truskawkami 185

sezonie truskawkowym nie może zabraknąć oto takich drożdżowych bułeczek , z kruszonką , posypanych cukrem pudrem. Przepis  zaczerpnięty  z internetu. Bułeczki drożdżowe z truskawkami Składniki : Rozczyn : mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko jajka - 1 szt sól - szczypta masło

Kuchnia Danusi
Babeczki na przyjęcie 151

masła 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: majonez delikatny Winiary krem balsamiczny truskawkowy szczypiorek sałata pomidorki koktajlowe kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić w kosteczkę i zagnieść szybko z pozostałymi produktami. Zawinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do wypieków. Wyciąć koła ciut większe od foremek i dokładnie wylepić

Wielki apetyt
Bezglutenowe naleśniki gryczano-kukurydziane z ekologicznych mąk Symbio 185

łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka cukru szczypta soli 50g ekologicznego dżemu truskawkowego niskosłodzonego Symbio (do smarowania naleśników) 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię teflonową wylewamy po kolei porcje ciasta. Naleśniki smażymy po 30 sekund z każdej strony. 3. Podajemy z dżemem

Szefowa kuchni
Dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią 186

Dziś przygotowałam na próbę kilka słoiczków dżemu truskawkowego z biszkoptami oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak więc jak dorwę truskawki to na bank jeszcze zrobię. Przyda się do naleśników, ciast czy na śniadanie z domowym pieczywem.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Truskawkowy Mus 173

jest Mus Truskawkowy, za którym szaleje mój kochany Syn:) Gdy truskawki mam już w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix

Blondynka Gotuje
Ciasto, truskawki i krem. Najsmaczniejszy tort ! 833

słodki i wilgotny w sam raz. Liczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem.  Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia.Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort

Smaczna Pyza
Wiosenne ciasto urodzinowe wg Aleex 183

niej więcej niedługo. Na razie zapraszam na ciasto. Jest pyszne. Składniki: Biszkopt: • 4 jajka • 4 pełne łyżki mąki pszennej • ½ pełnej łyżki mąki ziemniaczanej • ¾ szklanki cukru, w tym cukier waniliowy • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: • 1 budyń waniliowy z cukrem • 2 szklanki mleka • 200 g masła Wierzch: • 2 galaretki truskawkowe • 3 szklanki wrzątku • 500 g mrożonych (lub świeżych) truskawek(...)miski, większe przekroić na cząstki. Mrożonych nie rozmrażać! 10. Zalać truskawki gorącą galaretką. Wymieszać, ostudzone wstawić do lodówki. 11. Kiedy zacznie tężeć, galaretkę z owocami wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. 12. Ciasto kroić na porcje, podawać z kawą lub herbatą. Smacznego

W mojej kuchni
,, Magiczny truskawkowy deser -radość dla podniebienia’’ 124

Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 5 dag serka mascarpone 50 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) 5 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników maślane (zmielone w blenderze) 30g masła pół łyżki brązowego cukru 2 metalowe obręcze Wykonanie: Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Masę(...)mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego

Podróż w kulinaria
Tort śmietanowy z kryształkami 90

Wyłącznie ku uciesze dziecięcej. Ciasto stworzone na imprezę dziesięciorga nieprzykładnie zachowujących się kilkulatków. Wszystko w nim jest przyjemne. Delikatna masa śmietanowa, słodkie kolorowe galaretki, miękki spód, galaretka gładką warstwą pokrywająca całe dzieło. I muszę przyznać, jest coś kręcącego w procesie wkręcania pokrojonych w kosteczkę galaretek w masę śmietanową. Na urodziny seniora rodu, święta lub imprezę biurową raczej nie ośmieliłabym się(...)szlaczek. Wystarczy do kompletu jeszcze truskawkowy szampan ulepkowy i ta nieszczęsna piniata. Nie potrafię zrozumieć zamiłowania do walenia kijem w coś, co ma formę zwierzątka lub ulubionej postaci bajkowej, będącej aktualnie na topie ( czyli : występującej w kinderejajach, okładkach zeszytów, piórnikach, plecakach, ręcznikach, bluzeczkach, piżamach, pościeli, bidonach i piłkach ). Wyposażcie się w następujące składniki na ciasto i w pokłady cierpliwości. Imprezy

Kronika Piekarnika
Fit ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką 228

Szukacie prostego fit ciasta, które będzie idealne na upały? Polecam przygotować ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką . Całość jest orzeźwiająca, najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki, kiedy ciasto jest zimne. Jeśli nie macie w domu budyniu bez cukru, możecie użyć z cukrem, ale pomińcie erytrytol. Drukuj Fit ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką Przygotowanie: 1 h. 20 min. Wielkość(...)kcal Składniki 60 g herbatników (około 12-15 sztuk) 2 szt budyniu waniliowego bez cukru 120 g erytrytolu (3/4 szklanki) 800 ml mleka (użyłam 1,5 %) 2 szt galaretki truskawkowej 300 g świeżych truskawek Instrukcja Przygotuj blaszkę (użyłam o wymiarach 20 cm na 30 cm) i wyłóż spód herbatnikami. Dotnij odpowiednio, aby pokryły cały spód. Ugotuj budynie zgodnie z instrukcją

Przepisy na widelcu
Malinowa chmurka 213

białek -230g cukru -płatki migdałowe Białka ubijamy z dodatkiem soli na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami cukier i miksujemy 5 minut. Ubite białka wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C.  Bita śmietana: - 1 l śmietany 36%  -2 śmietan fix  -2 łyżki cukru pudru -1 cukier(...)malinowy: -2 galaretki truskawkowe/ malinowe -700g mrożonych malin 2 galaretki rozpuściłam w 600 ml gorącej wody. Do galaretek dodałam mrożone maliny, które następnie zmiksowałam. Masę wstawiłam na chwilę do zamrażalnika, aż lekko stężeje. Mus malinowy wykładamy na pierwszą warstwę bitej śmietany i następnie nakładamy kolejną warstwę bitej śmietany. Całość przykrywamy drugim upieczonym i ostudzonym spodem. Ciasto najlepiej smakuje

Receptura smaku
Torcik walentynkowy w serduszka 296

tradycji i z każdym rokiem coraz bardziej się do niego przyzwyczajamy. Jedną z możliwości obdarowania osoby ukochanej jest przygotowanie czegoś słodkiego, można znaleźć wiele przepisów na torty i ciasta w kształcie serca. Postanowiłam przygotować torcik walentynkowy, z tym że w tradycyjnej, okrągłej formie, jednakże pozostając w duchu walentynek - udekorowany serduszkami. Torcik walentynkowy w serduszka Składniki: biszkopt 3 jajka szczypta soli(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny poncz 1/3 szklanki wody kilka łyżek soku z cytryny krem 300ml śmietanki 30% lub 36% 0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej 200ml gorącej wody galaretka 0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej 100ml gorącej wody opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru do śmietanki do dekoracji oraz śmietan

Smakołyki Bereniki
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 141

deszczu. Wychwytuję promienie słońca. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Wówczas miałam przed oczami wizję upieczenia słodkich bułeczek z cynamonem, aż w sieci nie znalazłam tego ciasta. Wtedy od razu wiedziałam, że je upiekę. Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna (z czego byłam bardzo zadowolona(...)dałam truskawkowy) 70 g brązowego cukru Do miski wsypujemy mąkę. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (ale nie gorące). Roztrzepujemy w nim jajka i dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Masę mleczną wlewamy do mąki i mieszamy lub miksujemy za pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy łyżkę masła. Następnie już ręcznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy

My simple kitchen
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 219

Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki

Truskawkowa Fiesta
Pleśniak z liliową bezą 131

głównie ze względu na to, że zwykle piekę ciasta szybkie - czytaj: biszkoptowe, w których kilka ruchów mikserem i ląduje w piekarniku. A tu jednak trzeba zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować... Nie stanowi to dla mnie problemu jeśli mam czas - ten mam tylko wieczorami i nocami, kiedy moje Dziecko idzie spać :) a ponieważ nie przesypia mi nocy i budzi się(...)gęstej śmietany 18% (Piątnica) 1 kisiel truskawkowy (Dr. Oetker) 1 kisiel żurawinowy (Dr. Oetker) dżem porzeczkowy (lub inny gęsty) / marmolada Sposób przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, posiekaną margarynę, olej, cukier kryształ, cukier wanilinowy i śmietanę. Zagniatamy energicznie gładkie i jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie

Kolorowy Przepisownik