bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie popołudnie przy kawce. Polecam przepis na biszkopt, to najlepszy przepis jaki wypróbowałam jest puszysty, wysoki i zawsze wychodzi! Po upieczeniu trzeba biszkopt ( w tortownicy ) upuścić z 60 cm, jego powierzchnia będzie wtedy równa. Print Tort truskawkowy - prosty .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)serka mascarpone ok. 225 ml śmietany do ubijania 4-5 łyżek drobnego cukru 2 łyżka ekstraktu waniliowego lub aromat waniliowy Do przełożenia ok. 3 szklanki pokrojonych truskawek dżem truskawkowy lub inny ulubiony do dekoracji boków ryż preparowany lub płatki migdałowe Do nasączenia 6 łyżek wody 4 łyżki sok z cytryny 2 łyżki likieru Amaretto opcjonalnie Instructions Tortownicę o średnicy
SprawdzonaKuchnia.plszklanki cukru kryształu łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremowa: 2 śmietanki 30% łaciata każda po 250 ml pól szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa Na wierzch: pokrojone w plasterki banany (u mnie wyszły 3 sztuki) 2 galaretki truskawkowe Wykonanie Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy będzie błyszcząca dodawaj po 1 żółtku stopniowo ubijając(...)sztywno. Stopniowo dodawaj 1 tężejącą galaretkę. Zmiksuj. Wyłóż na zimny biszkopt. Wyrównaj. Pokrój banany w plastry. Wyłóż na masę. Całość pokryj resztą tężejącej galaretki. Autor przepisu: Katarzyna Miszkurka Artykuł Ciasto Katarzyny pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyzmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z Moje Wypieki . Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia na bloga robię telefonem komórkowym... a wczoraj bułeczki robiłam grubo(...)Porzeczki Dżem Morelowy Truskawkowy Mus Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić
Blondynka Gotujeskładniki masa owocowa * 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele) * 250 ml śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa(...)otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu. Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie wyjąć na paterę. Do naczynia przełożyć serek mascarpone, dodać 2 łyżki cukru pudru
Mix smakunaprawdę nie wiem czy by się uzbierało 30 minut. Z pieczeniem ciasta szpinakowego niech to będzie nawet godzina ;) Najważniejsze, że wszystko udało się tak, jak to sobie zaplanowałam! Pędźcie więc do sklepu po arbuza, zakupcie przy okazji arbuzowe galaretki, które tego lata są dostępne w wersji limitowanej (truskawkowe mogą zmienić smak sernika, a tego nie chcemy!) i nie zapomnijcie(...)font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na miskę o śr ok 20cm na górze i wysokości ok 15cm Ciasto szpinakowe: 4 jajka 200g świeżego szpinaku 250ml oleju roślinnego 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka
Kuchnia w czekoladziepieczenia i całość miksujemy do połączenia. Połowę ciasta wykładamy do blaszki (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor - ok 25 minut w 180 st. C. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości i piekarnik z termoobiegiem to możecie jak ja upiec oba placki jednocześnie. Krem: 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 litra mleka 4 łyżki cukru(...)czerwone galaretki (użyłam truskawkowych, bo akurat takie miałam) ok 1/2 kg malin Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku. Gdy ostygną mieszamy je z malinami i czekamy aż zaczną tężec Polewa: tabliczka czekolady (u mnie pół gorzkiej i pół mlecznej) 5 łyżek mleka Pokruszoną czekoladę mieszamy z mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta. Jeden z placków smarujemy połową kremu
Cynamonowe szczęścielodówki aby stężała. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę, dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Do miski wlewamy pozostałe mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy a następnie przekładamy na pierwszą warstwę ciasta. Na wierzchu torcika układamy maliny
Smakowite DaniaŚmietanowiec - ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa gościło prawie w każdą niedzielę na stole. W sezonie letnim masę śmietankową wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta(...)galaretki (np. truskawkowej) Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy
W kuchni Katieprzypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam… Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka papai w syropie(...)wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Wierzch: 7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać biszkopty maczane w ponczu. 9. Skondensowane mleko ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie cały czas mieszając, wlewać powoli
Mała Cukierenkatruskawki, galaretka truskawkowa 2 szt, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy
kulinarne odsłony patirodzaj deseru wyglądał naprawdę wyjątkowo. I nie trzeba w tym celu wcale udawać się do cukierni. Przy odrobinie talentu można samemu zarówno upiec, jak i udekorować to odświętne ciasto. Tort komunijny z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Pięknie przystrojony stanie na honorowym miejscu, a goście nie będą mogli oprzeć się pokusie jego skosztowania. Smak tortu jest równie ważny(...)Składniki 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru Krem 500 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany pod masę cukrową 200 g masła 170 g cukru pudru 1-2 łyżki mleka
Wędrówki po kuchniPropozycja idealnego śniadania na letnie poranki to mięciutkie bułeczki a do nich proponuję pyszne masełko truskawkowe. Bułeczki Składniki: - 1 szklanka letniego mleka - 110 g letniego rozpuszczonego masła - 2 łyżki cukru - 2 jajka lekko roztrzepane - 3/4 łyżeczki soli - 4 szklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) - dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy(...)suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników bez masła i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy
Kulinarne życiednia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g(...)łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki gęstej śmietany lukier: - 1 białko - 1 1/4 szklanki cukru pudru dodatki: - posypki Delecta (kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce) Forma: blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek Przygotowanie: Masło z cukrem, miodem, kakao i kawą rozpuszczamy w garnczku
Kuchnia co dniaCoś pysznego, coś zdrowego, coś wyjątkowo prostego i też coś na szybko? W tym sezonie to stanowczo musi być koktajl truskawkowy! Palce lizać! Przygotujecie raz i
Bardzo Gruby SmokSmocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi
Tajemnice Smaku