Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? To ja Was zapraszam na pyszny makaron z sosem truskawkowym, idealny obiad na piękny, słoneczny dzień kiedy nie mamy ochoty
To co lubię - gotuję i polecamUpały trwają w najlepsze, podobnie jak sezon na truskawki. Mam zatem dla Was super pomysł na sernik truskawkowy na zimno. Przygotowałam go w okrągłej tortownicy o
Ciastkozercyktóry zrobią nawet dzieci. Sama będąc dzieckiem taki robiłam. To jedno z pierwszych moich "ciast". Nie wymaga użycia miksera, wystarczy kilka galaretek, serki homogenizowane i odrobina cierpliwości. GALARETKOWIEC Składniki: 3 serki waniliowe homogenizowane (po 200 g każdy) 1 galaretka przezroczysta 3 galaretki kolorowe (np. truskawkowa, wieloowocowa i kiwi) 10-15 szt truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy, obrywamy szypułki, przecinamy
Bon appetit mon amiejogurtach greckich z truskawkami i borówką amerykańską. Robi się sprawnie, najwięcej czasu zajmuje schładzanie, ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Idealne na upały. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x23 cm Składniki: 800 g jogurtu greckiego 200 ml śmietanki 30% biszkopty podłużne 2 galaretki truskawkowe 3 galaretki krystaliczne truskawki borówka amerykańska 1. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku
kruche babeczkipuddingi z nutellą Ten kto stale odwiedza bloga wie, że mam słabość do ciastek ... Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Tak jak istnieje i w magiczny sposób działa szarlotka sypana... Sernik na zimno z mascarpone Malinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo pro... Lody truskawkowe bez maszynki Uwielbiam domowe lody! Niestety są one często pełne kryształ... Post Murzynek z serem
Poezja smakuSkładniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 kg sera z wiaderka 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1/2 kg świeżych truskawek Sposób wykonania
Prosto i Smacznie z Anetąmnie ksylitol ) 1 jajko Dodatkowo: 30g czekolady (u mnie gorzka oraz mikro kropla truskawkowa) W misce umieścić płatki, mąkę i cukier. Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem
Di gotujeUwielbiam dżemy truskawkowe, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie ich w tradycyjny sposób, więc zamiast smażenia wybieram gotowe zagęszczacze. Wykorzystuję je nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast. Składniki: 2 kg truskawek 2 opakowania konfitur-fix 1 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze
Kuchnia w czekoladziesłoik pachnący latem. Aktualnie w internecie można znaleźć bardzo dużo różnych receptur na dżem truskawkowy. W skład wchodzą różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów. Truskawki na dżem nie muszą być piękne - lepiej by były bardzo
Poezja Smaków - blog kulinarnyDla wszystkich Mam z okazji ich święta pyszny tort czekoladowy z bananowym wnętrzem i truskawkową dekoracją. Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm ) 3 x 3
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g truskawek (mogą być
Z miłości do słodkościPyszne ciasto, które uwiodło każdego kto tylko go spróbował. Ciężkie, czekoladowe brownie w zestawieniu z masą serową to połączenie idealne, które zawsze sprawdzi się świetnie. Do tego orzeźwiający i lekki mus truskawkowy.. Obłęd. Do musu można wykorzystać również truskawki mrożone. Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód brownie: 150 gram
Mango Papaja1 kg truskawek 400 g sera białego 1 szkl cukru sok z połowy cytryny 3 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa Żelatynę rozpuścić w połowie szkl wrzątku
Gotowanie jest łatweskładniki: 300 g truskawek 150 g banana 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu ok. 5 kostek lodu dodatkowo: truskawki i listki mięty do dekoracji wykonanie
Domowy Smak JedzeniaSezon truskawkowy w pełni, dlatego korzystajmy ile możemy z jego uroków. Na stronie znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem truskawek. Wystarczy kliknąć w TEN LINK . Pod tym adresem znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, desery oraz wartościowe śniadania z wykorzystaniem tych słodkich owoców. Dzisiejszą tartę przygotowałam z okazji Dnia Taty. Jest niesamowicie szybka i zachwyca smakiem. Łączy bowiem kwaśny smak cytryny
Chocolate Muffin Blognowe wydarzenie "Ciasto z truskawkami" [ klik ]. Wspólnie z innymi osobami pieczemy ciasta z truskawkami, obojetnie jakie czy to na zimno czy na ciepło ale truskawki obowiązkowe. Mam i ja pyszny tort jogurtowy. Lekki, delikatny i smakowity, zapraszam do degustacji. Tort jogurtowo - truskawkowy na zimno. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskładniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120
Domowy Smak JedzeniaSezon truskawkowy nadchodzi. Danie to możemy wykonać również zimą. Trzeba jednak o to zadbać, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek. Ja miksuję truskawki z cukrem i zamrażam w plastikowych pojemniczkach. Składniki ciasta naleśnikowego: 1 szklanka mąki 3 łyżki oleju cukier (ilość według uznania) łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko około 1 szklanki mleka 0,5 szklanki wody Pozostałe
Smak mojego domuAtak cukrzycy ale także jakieś witaminy z truskawek. Przygotowanie składa się z trzech faz : Przygotowania ciasta kruchego , masy oraz bezy. Ciasto kruche robimy z masła, żółtek
Full Smakutortowej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 0,5 słoika dżemu (najlepiej truskawkowy); Wykonanie: Wszystkie płynne składniki oraz jajka razem zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć oba rodzaje składników. Formę do muffinków wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem do połowy. Do każdej muffinki kłaść po 1 łyżeczce dżemu i przykryć to ciastem
In my kitchenDziś ciąg dalszy przepisów na tarty... Przepis na ciasto na tartę jest już na moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami i galaretką tarta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką tarta z kremowym nadzieniem truskawkowym i czekoladą
Humanistka w kuchniTo NAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi. Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz
Kuchnia domowa Aniroku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać
Ze smakiem i z pasjąkolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga " Gotuję bo lubię ". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową. Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia a mimo to pięknie i równo wyrasta. Po upieczeniu nie opada co zawdzięczamy opuszczeniu go na podłogę z wysokości 50 cm ;) Myślę(...)drugim. Zmiksować do połączenia. Oba rodzaje mąk przesiać do jajek. Zmiksować tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec 30 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt opuścić w formie z wysokości około 50 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Masa
Moja Galeria SmakuPyszne ciasto, które smakuje wybornie. Może być elementem niejednej imprezy w domu. Ciasto robi się szybko, nie wymaga dużego nakładu pracy i finansów. Wygląda apetycznie i takie jest. Polecam. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej(...)truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, następnie dodać żółtka. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Na zimno ciasto wyłożyć śmietanę, na śmietanie
Gotuję Testujępamiętam jednak, od kogo dokładnie nauczyłam się piec ciasta drożdżowego. Byłam samoukiem w wielu sprawach kulinarnych, ale tutaj nie wiem. Mama też niegdyś spędzała mnóstwo czasu w kuchni, ale od jakiegoś okresu gdzieś to umknęło, a gotowanie to dla niej strata w grafiku i energii. Szkoda. Oczywiście, sezon truskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami(...)najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość). Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę mieszam z drożdżami i mlekiem, jajkami, resztą cukru, solą. Zagniatam ciasto, na samym końcu dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto musi być dość luźne, ale odchodzić od rąk - jeśli tak nie jest, dodać nieco mąki. Następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam
W kuchni Karmel-itkiSzklanka 250 ml Blaszka 25x35 cm Herbatniki kakaowe 250 g Mleko 1 l Kasza manna szklanka Masło 200 g Cukier 3/4 szklanki Cukier waniliowy łyżka truskawki 500 g Galaretka truskawkowa 2 Przygotowanie: W Garnku zagotować 750 ml mleka z cukrami oraz masłem. W pozostałych 250 ml mleka wymieszać kasze mannę i wlać do gotującego się mleka. Gotować przez(...)masy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą część masy i wyrównujemy łyżką. Ostawiamy na ok. 15 minut W 750 ml wrzątku rozpuścić galaretki i odstawić do przestudzenia. Na ciasto układamy połówki truskawek ( można lekko poodciskać do masy). Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku
Kulinarne przygodyinnych owoców np. malin, borówek) • 2-3 łyżki cukru kryształu • 3 galaretki truskawkowe ( lub o takim smaku jakich owoców używamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa
W mojej kuchnitych smaków jest bezpieczne i bardzo lubiane przez dzieci, które zazwyczaj nie lubią kawałków owoców w kremach. Dlatego mus malinowy jest idealnym rozwiązaniem. Zamiast musu malinowego można dać mus truskawkowy lub z czerwonej porzeczki. Tutaj ograniczają nas tylko upodobania małego solenizanta :). Polecam wpis: jakie kremy wybrać do tortu. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień(...)dzień: Tort z musem malinowym podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam wpis
Słodki Pomysłszklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier waniliowy 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, jogurt truskawkowy 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki świeże 50 dag, śmietana kremowa 30% 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, czekolada gorzka 60% Goplana 100 gram, borówki 10 dag szpinak mrożony odmrozić(...)nadmiar wody jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości, porcjami wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem, wlać pomału olej i krótko połączyć składniki dodać szpinak i łyżką wmieszać w ciasto tortownica 20 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto szpinakowe upiec w 190 C około 50-55 minut, ciasto jak dobrze wystygnie wyjąć z blaszki, odciąć wierzch ciasta i pokruszyć
W Mojej Kuchni Lubięciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe(...)ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Rabarbar dusimy z 2 łyżkami cukru i szklanką wody do zmięknięcia. Odlewamy
Symfonia smakowazimno. Przepis ten jest z nami już długo, długo i jeszcze nigdy nie zawiódł. Przepis nie jest skomplikowany, za to efekt oszałamiający! Najczęściej robię go oczywiście w sezonie truskawkowym, ale w tym roku zaczynam wcześniej :-) Serniczek z tego przepisu charakteryzuje się aksamitną, kremową lekkością, delikatną słodyczą, przełamana orzeźwiającą nutą kwaskowych truskawek. Na spód można użyć upieczony wcześniej biszkopt(...)oczywiście czas oczekiwania na ten pyszny serniczek). Truskawki możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było :-)) lub po prostu powtykać truskaweczki na wierzchu i podawać, w każdej wersji będzie pysznie! Żałuję jedynie, że zrobiłam z połowy porcji (na tortownicę o średnicy
Rozpustne gotowaniejuż kilkukrotnie korzystałam z jego receptur. Przepis na te bułeczki znajdziecie w książce Cukiernia Lidla. Szczerze zachęcam Was do ich przygotowania, są lekko słodkawe, pyszne. Z poniższe porcji ciasta wyjdzie Wam 12 niewielkich bułeczek wielkości małej dłoni. Bułeczki pszenno-owsiane (jak każde pieczywo) możecie zamrozić, aby mieć je na zaś Oczywiście możecie poszaleć i na wierz bułeczek dodać inne dodatki(...)bitą śmietaną i malinami Tarta szpinakowo-truskawkowa Przepis na bułeczki pszenno-owsiane Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 200 ml mleka 3,2% 20 g masła 60 g zmielonych płatków owsianych 20 g miodu 1/2 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 320-350 g mąki pszennej + do posypania ciasta 1 jajko płatki owsiane do posypania bułeczek Przepis
Kuchnia BazyliiOlej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kisielek truskawkowy cukier puder do posypania Wykonanie: Masło ucieramy na puch z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dolewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy z ciastem, które dzielimy na 4 części. Do jednej
Z Majeczką w kuchnicoś co pokocha chyba każdy! Ciasto jest przyjemne do współpracy, a robiąc je z bliską osobą, miło można spędzić czas :) Idealnie nadają się na większą imprezę bądź okazje, musicie koniecznie spróbować! Składniki: * 250g mąki pszennej * 120g masła * 12g suchych drożdży * 4 łyżki mleka * 1 średnie jajko * 3 łyżki cukru pudru * nutella * dżem truskawkowy Poziom trudności: średni Kaloryczność: średnia Czas(...)długo, aż swobodnie będzie odchodziło od rąk, po czym należy je wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby było idealnie kruche. Po 2 lub 3 godzinach, ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na około 1cm. Wycinamy długie trójkąty w kształcie kawałka pizzy. Na każdym trójkącie, na środku tej szerszej części, układamy łyżeczkę nutelli lub dżemu. Trójkąciki zwijamy zaczynając od części
Klasyka GotowaniaBardzo lekkie, smaczne i puszyste ciasto. Prawdziwie puch łabędzi. Dodatek wiórków otoczonych karmelem sprawia, że każdy kawałek jest dodatkowo pysznie chrupiący. Na bazie jasnego biszkoptu, który zawsze się udaje. Zachęcam do spróbowania! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej niepełna szklanka cukru Masa: 2 czerstwe bułki 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru(...)dżem truskawkowy Posypka 1 łyżka masła roślinnego 10 dag wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie biszkoptu - Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dużą blachę (lub tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia na samym dnie. Wyłożyć ciasto, piec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezanim zawita klimat truskawkowy, jagodowy i malinowy, chciałabym pokazać kilka przepisów, które nazbierały mi się w tym czasie, kiedy tutaj nie publikowałam. Mam nadzieję, że was zainspiruję bezcukrowymi słodkościami, które się tutaj pojawią i upieczecie coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego i fit ;) Zapraszam też do polubienia strony na facebooku , która dopiero niedawno powstała :) Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem
FitKot