ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:222/395)

Kruche ciasteczka z marmoladą 152

żółtka 300 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli marmolada truskawkowa lub inna Masło miksujemy na puszystą masę. Miksując nadal dodajemy cukier – nadal miksujemy, żółtka – miksujemy dalej. Po 1 łyżce dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i solą. Nadal miksujemy. Gdy ciasto połączy składniki przekładamy je do maszynki i wyciskamy na blachę wyłożoną papierek do pieczenia

MojaQchnia.pl
Tęczowy tort urodzinowy 172

nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Będziecie potrzebowali także  2 galaretki malinowe, lub truskawkowe 300 g malin lub truskawek (mogą być mrożone) 800 ml śmietany kremówki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pleśniak 163

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem

Szczęśliwa kuchnia
Bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo) 191

cukru 1 jajko M około 3/4 szklanki mleka olej kokosowy do smażenia domowy dżem truskawkowy lub inny ulubiony propozycja podania: cukier puder, plasterki banana i suszony berberys Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na mniejszym

Słodkie okruszki
Deser z galaretką i mascarpone 149

Często mamy ochotę na coś słodkiego a nie chce nam się piec ciasta. Wtedy idealnie sprawdzają się takie deserki. Galaretka, bita śmietana, serek mascarpone i owoce są idealne aby stworzyć coś słodkiego. składniki: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa 2 kostki gorzkiej czekolady oraz starta czekolada do posypania kilka truskawek i czereśni Galaretkę truskawkową przygotować

Monia miesza i gotuje
Crumble truskawkowe z czekoladą (truskawki z kruszonką) 164

obłędnie pachnie! Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje!  500g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego (czubata) Kruszonka: 50g masła 50g cukru 75g mąki pszennej Dodatkowo:   30-50g czekolady (użyła białej, mlecznej i mikro kropli truskawkowej ) Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć. Formę (lub kokilki) wysmarować masłem

Di gotuje
Kruche rogaliki z dżemem 234

łyżeczka proszku do pieczenia 125 g miękkiej margaryny 1 jajko dżem (u mnie dżem truskawkowy ) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy

na moim stole...
Pierogi z truskawakami 158

się ,że jak pierogi to ruskie, z kapustą, z mięsem... No cóż sezon truskawkowy narzuca swoje przepisy. U mnie w długi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony  azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier lub syrop klonowy. WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
Kaszak pomarańczowo - truskawkowy, bez pieczenia. 177

wariant spośród wszystkich kasz do jakich mamy dostęp, niemniej jednak smakuje dobrze, a w cieście wręcz idealnie. Spróbujcie sami :) Potrzebujemy: małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk 700 ml mleka szklanka kaszy manny 3 łyżeczki cukru kilka łyżek konfitury pomarańczowej 1 galaretka truskawkowa, ja użyłam galaretki od Przyprawy Premium, którzy sprzedają ją w dużym opakowaniu, sprawdźcie TUTAJ

MamaOskarka
Pleśniak 165

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placek z truskawkami 185

owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety zgrabnie go kroić, z masy truskawkowej powstaje dużo pysznego soku

Stare Gary
Sernik marmurek na zimno 189

Pyszny serniczek na zimno z truskawkami. Sernik marmurek na zimno SKŁADNIKI: ser biały tłusty - 0,5 kg truskawki biszkopty - 150 g galaretka cytrynowa - 2 opak galaretka truskawkowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak śmietana 18%- 400 ml bita śmietana - 1 opak cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka  PRZYGOTOWANIE: Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance(...)wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek. Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
sernik w wersji tortowej 218

inaczej, to zmniejszę ilość białek do bezy; chciałabym, żeby była niższa i bardziej chrupiąca. składniki: beza: 1 szkl białek 1 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu ciasto "kruche": 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 5 jajek(...)truskawkowym Białka na bezę ubić pod koniec dodając cukier, mąkę i ocet. Pianę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, suszyć bezę do chwili aż jej wierzch będzie chrupiący, lekko popękany (przy tej ilości białek trwało to ok 2 godzin). Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, dopiero potem delikatnie odciągnąć papier. Składniki na ciasto

6niebo
Ciasto cukiniowe z otrębami, bakaliami i świeżymi jeżynami 123

składnikiem, który dopełnia całość są jeżyny. Ciasto w czasie studzenia zapadło się na środku, dlatego pokrojone na kawałki przypomina motyle. Więcej motyli znajdziecie na moim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka kefiru lub maślanki 2/3 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie otrębów o smaku truskawkowym Kupiec 1 i 2/3 szklanki mąki razowej(...)oraz cukrem. Następnie dodać otręby i mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, jeszcze raz wymieszać łyżką. Dodać bakalie, dobrze łącząc składniki. Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1/3 ciasta, a na ciasto połowę umytych i osuszonych jeżyn. Następnie wyłożyć kolejną część ciasta, na ciasto jeżyny i resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC - do "suchego patyczka". Ostudzone

Czerwień i błękit
Tort truskawkowy – prosty 68

bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie popołudnie przy kawce. Polecam przepis na biszkopt, to najlepszy przepis jaki wypróbowałam jest puszysty, wysoki i zawsze wychodzi! Po upieczeniu trzeba biszkopt ( w tortownicy ) upuścić z 60 cm, jego powierzchnia będzie wtedy równa. Print Tort truskawkowy - prosty .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)serka mascarpone ok. 225 ml śmietany do ubijania 4-5 łyżek drobnego cukru 2 łyżka ekstraktu waniliowego lub aromat waniliowy Do przełożenia ok. 3 szklanki pokrojonych truskawek dżem truskawkowy lub inny ulubiony do dekoracji boków ryż preparowany lub płatki migdałowe Do nasączenia 6 łyżek wody 4 łyżki sok z cytryny 2 łyżki likieru Amaretto opcjonalnie Instructions Tortownicę o średnicy

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Katarzyny 56

szklanki cukru kryształu łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremowa: 2 śmietanki 30% łaciata każda po 250 ml pól szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa Na wierzch: pokrojone w plasterki banany (u mnie wyszły 3 sztuki) 2 galaretki truskawkowe Wykonanie Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy będzie błyszcząca dodawaj po 1 żółtku stopniowo ubijając(...)sztywno. Stopniowo dodawaj 1 tężejącą galaretkę. Zmiksuj. Wyłóż na zimny biszkopt. Wyrównaj. Pokrój banany w plastry. Wyłóż na masę. Całość pokryj resztą tężejącej galaretki. Autor przepisu: Katarzyna Miszkurka Artykuł Ciasto Katarzyny pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Drożdżówki z Dżemem I 224

zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z  Moje Wypieki . Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia na bloga robię telefonem komórkowym... a wczoraj bułeczki robiłam grubo(...)Porzeczki Dżem Morelowy Truskawkowy Mus Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić

Blondynka Gotuje
Poro - tort 195

składniki masa owocowa * 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele) * 250 ml śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa(...)otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu.   Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie wyjąć na paterę. Do naczynia przełożyć serek mascarpone, dodać 2 łyżki cukru pudru

Mix smaku
Sernik arbuzowy "Arbuz" 326

naprawdę nie wiem czy by się uzbierało 30 minut. Z pieczeniem ciasta szpinakowego niech to będzie nawet godzina ;) Najważniejsze, że wszystko udało się tak, jak to sobie zaplanowałam! Pędźcie więc do sklepu po arbuza, zakupcie przy okazji arbuzowe galaretki, które tego lata są dostępne w wersji limitowanej (truskawkowe mogą zmienić smak sernika, a tego nie chcemy!) i nie zapomnijcie(...)font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na miskę o śr ok 20cm na górze i wysokości ok 15cm Ciasto szpinakowe: 4 jajka 200g świeżego szpinaku 250ml oleju roślinnego 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka

Kuchnia w czekoladzie
Kostka malinowa 204

pieczenia i całość miksujemy do połączenia. Połowę ciasta wykładamy do blaszki (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor - ok 25 minut w 180 st. C. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości i piekarnik z termoobiegiem to możecie jak ja upiec oba placki jednocześnie. Krem: 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 litra mleka 4 łyżki cukru(...)czerwone galaretki (użyłam truskawkowych, bo akurat takie miałam) ok 1/2 kg malin Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku. Gdy ostygną mieszamy je z malinami i czekamy aż zaczną tężec Polewa: tabliczka czekolady (u mnie pół gorzkiej i pół mlecznej) 5 łyżek mleka Pokruszoną czekoladę mieszamy z mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta. Jeden z placków smarujemy połową kremu

Cynamonowe szczęście
Ptasie mleczko z malinami + film 172

lodówki aby stężała. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę, dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Do miski wlewamy pozostałe mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy a następnie przekładamy na pierwszą warstwę ciasta. Na wierzchu torcika układamy maliny

Smakowite Dania
Śmietanowiec z galaretką i białą czekoladą 290

Śmietanowiec - ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa gościło prawie w każdą niedzielę na stole. W sezonie letnim masę śmietankową wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta(...)galaretki (np. truskawkowej) Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy

W kuchni Katie
Torcik z pianką bez pieczenia 213

przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam…     Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka papai w syropie(...)wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Wierzch: 7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać biszkopty maczane w ponczu. 9. Skondensowane mleko ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie cały czas mieszając, wlewać powoli

Mała Cukierenka
Ciasto z kremem i truskawkami 144

truskawki, galaretka truskawkowa 2 szt, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy

kulinarne odsłony pati
Tort komunijny 112

rodzaj deseru wyglądał naprawdę wyjątkowo. I nie trzeba w tym celu wcale udawać się do cukierni. Przy odrobinie talentu można samemu zarówno upiec, jak i udekorować to odświętne ciasto. Tort komunijny z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Pięknie przystrojony stanie na honorowym miejscu, a goście nie będą mogli oprzeć się pokusie jego skosztowania. Smak tortu jest równie ważny(...)Składniki 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru Krem 500 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany pod masę cukrową 200 g masła 170 g cukru pudru 1-2 łyżki mleka

Wędrówki po kuchni