się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało. Forma na ciasto: 36 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 35 minut Składniki: Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół ) 1 2/3 szkl(...)Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyć ) - tłuszcz do blaszki - wiórki kokosowe do posypania wierzchu Sposób przygotowania : Biszkopt: Składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijać , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec
Różne smaki w kuchnikawałków ciasta jest mniej ;) Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 55 minut do suchego patyczka Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g cukru ( ja dałam 180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 2 jajka roztrzepane 1 szklanka mleka 90 g oleju 250 g dżemu truskawkowego(...)wymieszaj łopatką drewnianą Nastaw piekarnik na 180C , blaszkę o wymiarach 22x22cm wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 55 minut, aby się upewnić że ciasto się upiekło sprawdzaj patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy tzn. że ciasto się upiekło :) Wyjmij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem. Polecam schować ciasto do torebki foliowej
Różne smaki w kuchnikawałków ciasta jest mniej ;) Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 55 minut do suchego patyczka Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g cukru ( ja dałam 180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 2 jajka roztrzepane 1 szklanka mleka 90 g oleju 250 g dżemu truskawkowego(...)wymieszaj łopatką drewnianą Nastaw piekarnik na 180C , blaszkę o wymiarach 22x22cm wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 55 minut, aby się upewnić że ciasto się upiekło sprawdzaj patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy tzn. że ciasto się upiekło :) Wyjmij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchniupiekłam w dwóch formach keksowych, polałam polewą z czekolady mlecznej i mleka. Możecie posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem, choć z polewą smakuje najlepiej! Wyszło pyszne, puszyste, pulchne ciasto, bez miksera, które polecam nie tylko na Dzień Matki. Smacznego SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 5 żółtek (lub 2 całe jajka) 1 szklanka maślanki (lub mleka(...)soda oczyszczona) większa szczypta soli 90 g oleju rzepakowego 200 g cukru (lub cukru trzcinowego) opakowanie cukru z wanilią 250 g dżemu z czarnej porzeczki (może być także wiśniowy, truskawkowy lub żurawina ze słoika, na pewno jakiś ciemny dżem o dowolnym smaku) Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Przepis na 2 keksówki o górnych wymiarach
Zasmakuj KuchniMurzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 100 gram, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat migdałowy 2 krople, mąka tortowa 60-70 dag, jajka 3 sztuki "L", truskawki 1 kg, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka kruszonka waniliowa: palma Murzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 150 gram, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka krupczatka 20-25 dag do misy robota(...)minut w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem kuchennym następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią palmę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła
W Mojej Kuchni Lubięczekolady 3 jajka 200 g masła 270 g cukru 135 g mąki Składniki na mus truskawkowy: niecały 1 kg truskawek 3 - 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku truskawkowym opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam) Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym ogniu. Dodałam(...)wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą masę. Przestudzoną masę czekoladową wlewałam stopniowo do masy jajecznej. Mieszając połączyłam składniki. Pozostało jeszcze wsypać mąkę i dokładnie zmiksować wszystko razem. Przelałam ciasto do brytfanki ( 28 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekłam przez około 35 minut. Mus można przygotować wcześniej i wstawić
potrawyregionalneciasto zupełnie inne, może nawet smaczniejsze, bardziej wykwintne, wszak była to wyjątkowa okazja... ;-) Oczywiście ciasto powstało również z dodatkiem jabłek, bo to jedyny owoc jaki jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej. Piekłam w blaszce 33x23cm. Składniki biszkoptu: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 6 łyżek* ksylitolu lub cukru - 7 łyżek* mąki orkiszowej typ750(...)kremówki 36% - 250g mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście. W misie miksera umieścić kremówkę, dodać mascarpone
Smaczne Zdroweimprezę domową. PĄCZKI Z CUKREM PUDREM SKŁADNIKI: Ciasto na pączki: mąka (1 kg) mleko (0,5 litra) jajka (2 szt.) żółtka (5 szt.) masło (100 g) cukier (150 g) drożdże świeże (100 g) lub (28 g suchych) sól (szczypta) spirytus albo ocet (1 łyżka) cukier waniliowy (1 łyżka) Nadzienie: dżem truskawkowy lub konfitura (dowolnego smaku) albo nutella Dekoracja(...)masa stanie się gęsta. Dzięki tak ubitym jajkom pączki będą pulchniutkie. 3.) Do miski przekładamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, ciepłe mleko, sól i wcześniej ucieraną masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki tak około 15 - 20 min.. Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera (będzie to trwało około 10 - 15 min.). Dodajemy roztopione masło oraz spirytus
RITA food channelPolecam ten sernik na letnie przyjęcia. U mnie idealnie sprawdził się podczas tegorocznej Wielkanocy. Składniki : * 300g twarogu na sernik * 250g mascarpone * 2 galaretki truskawkowe * szklanka pokrojonych truskawek * galaretka truskawkowa * kilka truskawek do ozdoby Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku . Odstawić do wystygnięcia, gdy będzie tężeć to ubijać mikserem razem z masca rpone . Doda ć twaróg i wymieszać(...)połowę przelać do tortownicy , posypać truskawkami i przykryć drugą połową masy. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Na górze sernika ułożyć truskawki, zalać ciasto gala retką i zostawić do całkowitego stężenia na ca ł ą noc do lodówki
Magiczne Życie Martydodatku cukru do zrobienia tych babeczek. 😉 Muszę przyznać, że jestem baaardzo zadowolona i usatysfakcjonowana z tego małego, kulinarnego eksperymentu. Owsiane spody z lekkim, słodkim kremem o smaku prawdziwych lodów truskawkowych - bez cukru, bez "słodyczowych" wyrzeczeń! Dla takiego łasucha jak ja idealne! Co więcej - dla mojej mamy też idealne, więc tym bardziej się cieszę. ❤ A Wy, co planujecie podarować swoim mamom(...)lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, a następnie wylepić nim foremki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru do pieczenia, a potem zaczęłam wylepiać dno i boki foremek by uformować ,,koszyczki" z wgłębieniem na krem. Spody podpiekać przez ok. 10 minut w temp.220 stopni. truskawkowy krem: 100 g zmielonego twarożku
Kuchnia EllieCzas czytania: 4 min Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu jest obłędny! Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy i żałuję, że odkryłam jego smak
SprawdzonaKuchnia.plKiedy nadchodzi weekend człowiek ma więcej wolnego czasu. Leniwe poranki sprawiają, że marzy nam się zjedzenie czegoś wykwintnego! Moją propozycją są bez jajeczne naleśniki z twarogiem
Truskawkowa FiestaOd kilku dni jest piękna złota jesień. W ogrodzie zbieram pierwsze zbiory. Gruszki i jabłka goszczą u mnie co roku, więc zawsze coś z nich przygotowuję
Truskawkowa FiestaTruskawka, znowu!Zaczął się sezon, ceny spadają (mam na dodatek taniego "dostawcę"),na ogrodzie też już się poczęły pojawiać. Wykorzystuję to w tym roku po całości
W kuchni Karmel-itkipiekarnik omijam z daleka… i jestem pewna, że Wy również. Stąd, jeśli przychodzi nam ochota na coś słodkiego, a lodów mamy już dosyć, zróbmy sernik na zimno lub ciasto piankę. Jest to świetny sposób na coś lekkiego i łatwego w przygotowaniu. Będąc dzieckiem uwielbiałam wszelkiego rodzaju piankowce i wciąż wracam do nich z wielką przyjemnością. A Wy? Przepis(...)Składniki : – 1 opakowanie biszkoptów (120g) – 100g masła, miękkiego – 500ml wrzątku – 400ml śmietanki 30%, bardzo zimnej – 2 galaretki (o ulubionym smaku, u mnie truskawkowe) Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Biszkopty miksujemy na mąkę i łączymy z masłem, aż uzyskamy zwartą masę. Otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy i wyrównujemy np. za pomocą łyżki, wkładamy do lodówki. Obie
Be Fit Be Strong