najlepiej charakteryzuje moje ciasto czekoladowee. Aromatyczne, w środku wilgotne i puszyste. Kolejnym ważnym dla mnie aspektem jest fakt, że jest dziecinnie łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie mam góry naczyń do zmywania. Świetnie sprawdza się jako składowa deserów (przykład znajdziesz tu ) lub samodzielnie. Tym razem podałam je klasycznie z sosem truskawkowym i lodami. Goście byli(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza wodą umieść w misie miksera i na najniższych obrotach wymieszaj składniki). Dodaj wodę i kontynuuj mieszanie. Ciasto przelej do natłuszczonej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Jeśli masz formę o średnicy 32 cm użyj 2 porcji ciasta. Piecz w temperaturze 150 stopniach przez 60 minut. Smacznego
Wielki apetytskładniki: 500 g sera białego, zmielonego 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500 ml gorącej wody ok. 40 g cukru dodatkowo: biszkopty na spód sernika bita
Domowy Smak JedzeniaŚwięta tuż, tuż. U mnie w mieszkaniu pachnie przyprawą do piernika. Szczerze nie przepadam za świętami, ale potrawy świąteczne są pyszne! Uwielbiam ciasta z bakalii, pierniki
Truskawkowa FiestaJesienne ranki i wieczory wymagają od nas spokoju i relaksu. Przy dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej! Idealnym posiłkiem jest ciasto z jabłkiem i kardamonem. Zapach, który
Truskawkowa FiestaBanalnie proste w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, aby delektować się nieziemskim deserem. Sekretem tego deseru jest połączenie lekko kwaskowatego serka mascarpone ze słodyczą truskawek. Składniki na
Mechanik w kuchniJest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu. Podane z gorącą kawą lub herbatą zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na formę 26 na 23 cm 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki kakao szklanka kawy rozpuszczalnej lub parzonej (ostudzonej) 150 g dżemu truskawkowego 1 łyżka(...)koniec ubijania dodajemy cukier kryształ. Do ubitych białek dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, wszystko bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na pół i obie części ciasta nasączamy
Smakowite Daniasię w ustach! Brak spodu wyszedł mu na korzyść, ponieważ dopiero w takiej postaci można w pełni rozkoszować się niebiańską pianką o smaku wanilii. Całość idealnie dopełnia orzeźwiający mus truskawkowy , który przywołuje letnie wspomnienia. Musicie koniecznie wypróbować! Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 400 g jogurtu greckiego 1 szklanka ksylitolu 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym(...)być bardzo puszysta i lekka. Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym i posypujemy płatkami jaglanymi (lub ryżowymi). Do formy przelewamy masę sernikową i delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki. Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. mus truskawkowy: 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1 miarka odżywki
Kuchnia Elliecukru pudru - opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być(...)plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami
W poszukiwaniu inspiracjiDziś zapraszam po przepis na smacznie drożdżowe ślimaczki, u mnie z powidłami węgierkowymi ale tak naprawdę możecie je posmarować tym na co macie ochotę, np. dżemem truskawkowym, marmoladą czy masłem czekoladowym. Takie ciasteczka są świetne do kawki czy herbatki, albo z ciepłym mlekiem na chłodne już wieczory :) W przepisie wykorzystałam powidła węgierkowe od Dagoma . Składniki na około 30 ślimaczków(...)mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować (u mnie było to około 15 minut). Następnie do zaczynu dodać pozostałe składniki (prócz powideł), dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ponownie ścierką i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i dobrze wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około
Zrób to smacznieUwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja. Składniki 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 75 g masła 200 ml dżemu ( u nas truskawkowy ) Przygotowanie Przepis na małą keksówkę. Drożdże mieszamy z cukrem(...)żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Pieczemy 30 min w temperaturze
R'n'G Kitchenświeże 40 g masło 100 g mleko 125 ml cukier 1 łyżka spirytus 1 .1/2 łyżki Dodatkowo: cukier puder 1 szklanka sok z 1 cytryny wiórka cytrynowe i truskawkowe znajdziecie na.. Wykonanie: Przesiałam mąkę nad misą i zrobiłam w niej dołek. Mleko podgrzałam i dodałam do niego drożdże i cukier, rozmieszałam i wlałam do dołka(...)godzinie ciasto ponownie wyrobiłam, formowałam kuleczki które lekko spłaszczałam ręką. Zostawiłam je do ponownego wyrośnięcia. Olej zagrzałam i kiedy już był gotowy wkładałam pączki i smażyłam z dwóch stron na piękny złotawy kolor.Po usmażeniu przekładałam na kratkę aby tłuszcz odciekł. Lukier: Cukier zmieliłam, dodałam do niego sok z cytryny.Polewałam ostudzone pączki lukrem i posypałam wiórkami cytrynowymi i truskawkowymi
Różowa kuchnialeniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy(...)zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
Kulinarne przygody GatityTutaj - możecie znalezć. :) Nadzienie oczywiście ulubione- truskawkowe , plus polewa - lukier. A teraz zaczynamy faworki :) Składniki: 3 szkl mąki 50 gr masla 3 jaja 3 łyzki cukru sól 30 ml spirytusu , wódki lub innego alkoholu śmietana do podlania oliwa do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy, dolewamy troszkę śmietany. Jeżeli ciasto jest za twarde- podlewamy więcej śmietany
Smaki Edytywami podzielę, jeśli będzie warto, na pewno. Natomiast od dawna miałam zaplanowane ciasto urodzinowe dla Męża, co roku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś odmiana biszkoptu z bitą śmietaną i wielką ilością truskawek. Jednak tym razem wspólnie podjęliśmy decyzję, że pora na coś bezowo-truskawkowego. Proponuję więc i wam cudowną bezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem(...)truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą. Zatem dla tych, którzy gustują w bezie przepis na dacqoise z orzechami włoskimi i truskawkami: Potrzeba: - 6 białek -150g cukru -100g cukru pudru - 200g orzechów włoskich oraz na krem - 6 żółtek - 2 op. cukru wanilinowego - 80g cukru - sok z 1 cytryny - ok. 10g żelatyny - 600ml śmietanki
I tu będę miała takie teskładniki: 600 g serka homogenizowanego waniliowego (3x po 200g) 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody ok. 450 g truskawek biszkopty na spód ciasta Pooglądaj film jak wykonać sernik z serków homogenizowanych: wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Tortownicę (ok. 24-25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą(...)wstawiamy do lodówki aby stężało. składniki na wierzch: 1 galaretka truskawkowa 400 ml gorącej wody kilka truskawek pokrojonych w plasterki wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Plasterki truskawek układamy na tężejącej masie serowej i delikatnie zalewamy lekko tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki aby ciasto stężało
Domowy Smak Jedzenia