ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę. Spokoju i radości Wam życzę na ten przedświąteczny czas! CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU 350 g cukru pudru 5 białek 2 łyżki kakao(...)szklanka drobno pokrojonych bakalii 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 żółtko do posmarowania Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować powidłami, a na nich rozłożyć posiekane bakalie wymieszane ze zmielonymi orzechami. Zwijać tak jak roladę, końcówki zlepić
KUCHARNIAłyżka masła 2 łyżki oleju roślinnego lub 250 ml śmietany kremówki tarta czekolada Zaczniemy od pokruszenia ciasteczek. Zmieliłam je w malakserze. Dodałam rozpuszczone masło. Można dołożyć łyżkę masła orzechowego. Dokładnie wymieszałam. Masą ciasteczkową wyłożyłam spód i lekko boki tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyłam do lodówki. Kolej na masę serową. Do miski włożyłam połamaną na kosteczki czekoladę. Rozpuściłam(...)ciepłej czekolady cukier puder. Wymieszałam. Do czekolady dodawałam stopniowo po łyżce twarogu. Powinien być w pokojowej temperaturze. Dokładnie połączyłam wszystkie składniki. Masę wyłożyłam na spód z ciasteczek. Wstawiłam ciasto na 3 godziny do lodówki. Gdy stężał w lodówce, wyjęłam go z formy. Sernik można polać polewą czekoladową. Roztopić czekoladę, dodać masło i olej. Ja stwierdziłam, że w deserze za dużo
potrawyregionalneChrupiące, zdrowe FIT Ciastka jabłkowe bez pieczenia . Ciastka bez mąki, cukru, jajek czy mleka. Prosta, pożywna i błyskawiczna w przygotowaniu przekąska dla wszystkich. Na deser, na
Moja DelicjaZarzekałam się całkiem niedawno, że znów będę trzeć marchewkę, narzekając na odrętwienie ręki, twardość warzywa i zużytą tarkę. Chciałam powtórzyć marchewkowca orzechowego ( post z 11.01 2024). Przeznaczeniem mojej marchewki okazała się jednak surówka. Wykorzystałam jabłko. Niewielkie, dość słodkie, bezoporowo ślizgające się po oczkach tarki. Bazowałam natomiast na wspomnianym przepisie na marchewkowca, ale troszkę zmieniłam proporcje(...)rozmiar M 3 łyżki erytrytolu szczypta soli 1 niewielkie, obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłko Wykonanie: Na wstępie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę migdałową, orzechową, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, przyprawę szarlotkową. Teraz rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, odkładamy na bok. Do żółtek umieszczonych w większej misce wsypujemy erytrytol
Kronika Piekarnikagranic, umiaru, mogę jeść, jeść, jeść... chwila przerwy i znów jeść, jeść... tak jeśli chodzi o truskawki jestem obżartuchem ! Lubię jeść je kilogramami, same, z jogurtem, zapiekane, w cieście, jako koktajl, krojone, rozduszone, zmiksowane... tym razem pokusiłam się o szybki sycący deser, który idealnie sprawdzi się na śniadanie. Wykorzystałam do niego jeden z produktów które dostałam ostatnio do testowania(...)MIELONY ODTŁUSZCZONY Len mielony odtłuszczony jest produkowany z selekcjonowanych ziaren lnu. Len w tej postaci pozwala na pełne wykorzystanie jego wartościowych składników, z uwagi na lekkostrawność produktu. Produkt posiada orzechowy smak, można go stosować jako dodatek do mleka, soków, jogurtów, płatków śniadaniowych, zup itp. albo jako składnik wypieków (do 20%). Wartość odżywcza (średnio) w 100g: Wartość energetyczna 375 kcal
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoja zdrowsza wersja tradycyjnego bożonarodzeniowego kesku. Bez cukru, białej mąki i masła, za to z mnóstwem zapewniających słodycz suszonych owoców, orzechowymi mielonymi migdałami i pyszną oliwą aromatyzowaną pomarańczą. Robi się go banalnie prosto, a wygląda tak odświętnie, że żadna gospodyni nie powstydzi się go na swoim stole ;) Mój keks jest wilgotny, ciężki i lepki od suszonych owoców. Szybko syci, dlatego(...)odświętnie dzięki dekoracji z blanszowanych migdałów i suszonych owoców (u mnie morele oraz kwaśny berberys dla przełamania słodyczy). Jego wierzch posmarowałam dżemem brzoskwiniowym, który pomógł "przykleić się" dekoracji do ciasta. Ja kupuję dżem dla dzieci słodzony sokiem jabłkowym, więc nie rujnuje on bezcukrowości mojego wypieku. Zawsze możecie jego dodatek pominąć i po prostu ułożyć dekorację bezpośrednio na cieście. ➤ Spróbuj również
Chilli Czosnek i OliwaSzczerze przyznaję, że kiedy pierwszy raz przygotowywałam ten chlebek, to zamysł był taki, aby było to ciasto migdałowe z jabłkami na deser. Jednak kiedy go spróbowałam, to stwierdziłam, że może ciasto nie wyszło idealne, ale za to jest to fantastyczny chlebek na słodko, który sprawdzi się jako zdrowa alternatywa dla pieczywa na śniadanie czy podwieczorek. Smakuje świetnie z konfiturami(...)miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe, płynny tłuszcz, wanilię oraz, jeśli używamy, to miód. Wszystko dokładnie ze sobą miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i wszystko mieszamy łyżką. Jabłko kroimy w średnią kostkę (można również zetrzeć na tarce, wtedy chlebek będzie bardziej wilgotny), wsypujemy do ciasta i ponownie mieszamy. Jeśli chcemy ciasto wzbogacić
Analiza Smakuprostu należy zagnieść wszystkie składniki na ciasto, a potem pobawić się wycinanie ulubionych kształtów. Ja ozdobiłam je polewą czekoladową, ale można je też polać cytrynowym lukrem, a potem obsypać cukrowymi posypkami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut(...)mielonej skórki pomarańczowej szczypta soli 200 g zimnego masła Polewa: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka 20 g masła Wykonanie: Zimne masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, formując je w kulę Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość
Kulinarne przygody Gatityserowej masy z mięciutkimi nasączonymi cappuccino biszkoptami. Wyśmienite ciasto bez pieczenia które musicie wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 gram podłużnych biszkoptów deserowych, ( u mnie 3 opakowania po 200 gram) 300 gram masła 1,5 kg serka śmietankowego z wiaderka 3 jajka 1 duży kubek zaparzonej kawy cappuccino ( u mnie smak orzechowy, zrobiony z 3 czubatych łyżek) 330 ml mleka(...)serowej, na masę serową wykładamy drugą warstwę nasączonych cappuccino biszkoptów, i wylewamy drugą połowę masy, pozostałe biszkopty możemy rozkruszyć na mniejsze kawałki, nasączyć w kawie i ułożyć na wierzchu ciasta, ciasto wstawiamy na kilka godzin lecz najlepiej na całą noc do lodówki do schłodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLkcal w tym: B: 5 g; W: 13 g; T: 13 g. Składniki (6 ciastek - wykrojone typową szklanką) - 80 g zmielonych płatków owsianych (mąki owsianej) - 30 g masła orzechowego 100% - 70 ml mleka roślinnego - 1 łyżka kakao - 4 kostki gorzkiej czekolady Nadzienie - 100 ml mleczka kokosowego - 50 g wiórek kokosowych - 1 łyżka miodu lub innego słodzika Wykonanie Czekoladę(...)miski wsypujemy zmielone płatki/mąkę. Dodajemy mleko, masło oraz kakao. Wlewamy także roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia gdyż ciasto jest dość kleiste). Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy na przykład szklanką kołka (tak by była parzysta liczba). Wkładamy na godzinę do lodówki. Nadzienie Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe oraz miód. Chwilę
Health-Fit-Lifełyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka 1 jajko Krem orzechowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 słoik masła orzechowego 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciastka: 1. W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. 2. W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy cukier(...)mlekiem przez około 5 minut. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. 3. W kolejnym etapie dodajemy sypkie składniki do masy i miksujemy do połączenia składników. 4. Z ciasta formujemy małe kulki o średnicy około 2 cm. 5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na niej 6 kulek w sporych odstępach między nimi, a następnie spłaszczamy kulki za pomocą
W kuchni Katiełyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka 1 jajko Krem orzechowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 słoik masła orzechowego 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciastka: 1. W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. 2. W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy cukier(...)mlekiem przez około 5 minut. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. 3. W kolejnym etapie dodajemy sypkie składniki do masy i miksujemy do połączenia składników. 4. Z ciasta formujemy małe kulki o średnicy około 2 cm. 5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na niej 6 kulek w sporych odstępach między nimi, a następnie spłaszczamy kulki za pomocą
W kuchni KatiePodzielić na 2 części. DODATKOWO: 1/2 puszki kajmaku o smaku orzechowym 2-3 listki wafli POLEWA: 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao WYKONANIE: W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao. Całość mieszać aż powstanie gładka polewa. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - pół masy budyniowej - wafel- kajmak - wafel - pół masy budyniowej
Dziś Ja gotujemiłośników śniadań na słodko . Pyszny, pożywny, łatwy i szybki w przygotowaniu omlet owsiano- bananowy na słodko . Jego przygotowanie zajęło mi niespełna 15 minut. Wierzch można posmarować dodatkowo masłem orzechowym albo jogurtem naturalnym wysokobiałkowym Skyr. Omlet doskonały dla dorosłych i dla dzieci. Moja córka bardzo często zabiera sobie taki omlet pokrojony na mniejsze trójkąciki na przekąskę w czasie szkolnej przerwy(...)łyżka masła Dodatkowo na wierzch: * ulubione owoce * jogurt naturalny typu Skyr * masło orzechowe * syrop klonowy Wykonanie: Do blendera kielichowego wsypać płatki owsiane, mąkę pszenną, szczyptę soli, wbić całe jajka, dodać banana. Całość wymieszać na gładką masę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto na omlet. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnio nagrzanej patelni. Omlet
Zrób to smaczniemiłośnicy orzechów? Jeśli tak, to mam dla Was pomysł na pyszne, weekendowe ciasto z mnóstwem chrupiących orzechów! Wspaniała i delikatna babka wzbogacona subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic […] Artykuł Babka z kruszonką orzechową pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni