ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:328/518)

Niebiańsko delikatny sernik z białą czekoladą i malinami 234

krok - przygotowanie ciasta. Wyjmij z kuchennych szafek : tortownicę o średnicy ok. 23 cm, papier do pieczenia, mikser oraz malakser.  Przygotowanie:  KROK I : Zaczynamy od przygotowania spodu. Płatki pełnoziarniste żytnie ( KONIECZNIE TAKIE ) umieszczamy w malakserze i rozkruszamy na "pył".  KROK II : Daktyle (wcześniej namoczone w wodzie), miksujemy na gładki mus wraz z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny wody(...)KROK III : W jednej misce łączymy wszystkie składniki na spód : rozkruszone płatki żytnie, daktyle z masłem orzechowym, kakao oraz rozpuszczony olej kokosowy. UWAGA! W razie gdyby spód był za suchy należy dodać odrobinę ciepłej wody lub mleka.  KROK IV : Tak przygotowanym spodem wykładamy dno tortownicy (wcześniej obłożonej papierem do pieczenia, delikatnie natłuszczonej i oprószonej mąką). Wkładamy do lodówki

Kuchnia Ellie
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 114

mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 100

mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 147

mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 217

mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Piernik z mąki gryczanej ze śliwkami,powidłami i kremem daktylowym 129

Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto z mąki gryczanej Radix-Bis ze śliwkami, powidłami i kremem daktylowym. Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 200 g masła miękkiego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 szklanki  mąki gryczanej Radix(...)Krem z daktyli:   160 g suszonych daktyli 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego 1 łyżka gorzkiego kakao 200 ml mleka kokosowego ( nie mleczka ) 2 kopiaste łyżki pasty orzechowej  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Daktyle, olej kokosowy,kakao,pastę orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem.   300 g powideł śliwkowych gęstych wiórki kokosowe do dekoracji

Sama słodycz i szczypta chili
Góra lodowa 462

wszystkie składniki się “przegryzą”, dlatego to ciasto można na spokojnie przygotować dzień-dwa przed ważną okazją. Biszkopt: 6 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do nasączenia: kawa (warto dodać do niej 2-3 łyżki likieru orzechowego) Krem maślany: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru(...)wyrównujemy. Kładziemy na to drugi biszkopt, nasączamy pozostałym płynem i rozsmarowujemy drugą część masy maślanej. Polewa z mleka w proszku: Biszkopty kroimy na połówki. Ustawiamy na sztorc na cieście w bliskich odległościach (przekrojeniem do dołu). Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i dodajemy masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i do ciepłej masy dodajemy dwie szklanki

Poezja smaku
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 198

ciasto, makaron, naleśniki, zagęścicie sosy, etc.  Płaskurka jest dość wymagająca w uprawie – nie urośnie na byle glebie. Wręcz nie toleruje nawozów i środków chemicznych. Jednymi słowy – zdecydowanie jest zdrowsza nie tylko od mąk pszennych, ale również orkiszowych. Za sprawą zwiększonej ilości popiołu i innych składników mineralnych, wypieki z płaskurki są ciemniejsze i mają lekko orzechowy posmak(...)Zaczyn drożdżowy dodać do pozostałej mąki, dodać wodę, olej, sól i wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi

gutfut
Fasolowe brownie 141

migdałowego (lub orzechowego) 2 łyżki oleju 3-4 łyżki miodu 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mielonych migdałów* łyżeczka esencji pomarańczowej 0,5 łyżeczki sody Daktyle zalać gorącą wodą, pozostawić na 20 minut, żeby zmiękły. Fasolę osączyć z zalewy.  Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wmieszać migdały. Ciasto przelać do wyłożonej

Obiad gotowy
Jagodzianki z migdałową kruszonką 131

Delikatne ciasto i mnóstwo jagodowego nadzienia. Tak bezwstydnie jagodowe, że obłęd! Słodkie, ale nieprzesłodzone. I ta chrupiąca migdałowa kruszonka... nawet gdy zmięknie następnego dnia (o ile coś zostanie), to i tak jest pyszna.  Koniecznie je upieczcie, póki jagody jeszcze są:) Na moim instagramie pokazałam krótki film z robienia jagodzianek. Zapraszam!   Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.  Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek) roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Jeśli używamy drożdży suchych, należy wymieszać je z mąką i dodać resztę składników. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone

Obiad gotowy
FIT SŁODKOŚCI Z TERMOROBOTEM ICOOOK FIRMY MPM 90

ciasteczek: * 1 puszka czerwonej fasoli (420 g z zalewą/ 240 g bez zalewy) * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 płaskie łyżki ciemnego kakao * szczypta cynamonu * 3 kopiate łyżki masła orzechowego * 1/4 szklanki (55 g) wody * 4 łyżki ksylitolu * 1 łyżka ziaren siemienia lnianego * 1 łyżka prażonych orzechów laskowych   Wykonanie: W naczyniu miksującym umieścić nóż. Włożyć 240g odlanej(...)pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować całość - czas 30 sekund , prędkość 7 .  Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przy pomocy łyżki nakładać porcję ciasta (1 łyżka ciasta na 1 ciastko), masę lekko spłaszczyć łyżką, nadając ciastkom okrągły kształt. Ciastka układać z niedużym odstępem między sobą, podczas pieczenia ciastka urosną minimalnie i zachowują nadany im kształt

Zrób to smacznie
Brownie i gruszki w miodowo-migdałowym kremie 186

ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej.  Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piernika, a następnie bierzemy się za przygotowanie kremu. migdałowy krem jeśli lubicie bardziej słodkie dodajcie trochę cukru lub zdrowego słodziku 150 g płatków jaglanych 3 łyżki rodzynek 1,5 łyżki masła orzechowego(...)migdałów Płatki zalewamy ciepłą wodą, odrobinę ponad powierzchnię płatków, dodajemy rodzynki i odstawiamy na kilka minut. Kiedy płatki wsiąkną wodę mieszamy je z masłem orzechowym i przekładamy do malaksera lub blendera. Blendujemy na gładki krem dodając odrobinę wody by ułatwić sobie zadanie, a krem nie stał się zbyt gęsty i zbity. gruszki w miodzie łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżeczki płynnego

Kuchnia Ellie
Sernik z białymi Michałkami 129

Sernik z białymi Michałkami to ciasto, którym zaskoczymy wszystkim miłośników sernika oraz czekoladowych cukierków Wbrew pozorom przygotowanie sernika z białymi Michałkami jest naprawdę bardzo prostą sprawą Nie wymaga wielu produktów oraz dużych umiejętności cukierniczych. Musimy jedynie pamiętać o kilku zasadach: wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej, nie należy zbyt długo miksować masy serowej oraz otwierać piekarnika w trakcie pieczenia(...)znika szybciej niż nam się wydaje Sernik z białymi Michałkami Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm 300 g ciasteczek owsianych lub herbatników 100 g masła 50 g masła orzechowego 250 g mascarpone 750 g twarogu sernikowego (polecam Mój ulubiony z Wielunia) 2 jajka 70 g cukru cukier waniliowy 8 cukierków Biały Michałek 30 ml śmietany 30% + 80 g białej

365 dni dookoła kuchni
Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 332

grzybami mun Kisiel cytrynowo bananowy Łosoś w warzywach Risotto z suszonymi pomidorami Risotto z botwinką Spring rolls wegetariańskie Ekspresowy kociołek meksykański Trufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy jaglanej podane z wędzonym łososiem, śmietaną i kwiatem kopru Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą Roladki z kurczaka faszerowane botwinką Sałatka warstwowa(...)Kanapka z masłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem

Dorota Smakuje