Kolejne proteinowe batony pojawiły się na rynku i tym razem do kupienia są nie tylko w sklepie internetowym SFD ale także w Biedronce. Do wybory mamy
Candy Pandassłodkie ciacho z serii: "dla każdego coś dobrego ;) Bo i pochrupać ciasto kruche można i słodkiego kremu skosztować , a i beza się pojawia.. Ciasto powstało spontanicznie, a wyszło zaskakująco dobrze :) To połączenie smaków dobrze się zgrywa i najlepiej lubi towarzystwo niesłodzonej małej czarnej :) Składniki na ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru cukier waniliowy(...)ciasto z bezą: druga część ciasta kruchego 4 białka 3/4 szklanki cukru drobnego sok wyciśnięty z połowy cytryny 4 łyżki dżemu morelowego Mniejszą bryłkę ciasta wykładamy do brytfanki, nakłuwamy widelcem, smarujemy dżemem morelowym. Białka miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Na końcu miksowania wlewamy sok z cytryny. Pianę bezową wykładamy na ciasto
Domowe ciastaMazurek czekoladowy „Iwan” , dlaczego Iwan? Nie wiem. Wiem tylko, że przepis z PRL-u, z lat sześćdziesiątych / siedemdziesiątych. Mazurek bez pieczenia. Masa orzechowa : kaszę mannę rozgotować
królestwo garówuczelnie lub do pracy. Jak zrobić idealne rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym? Odpowiadam poniżej :) WSKAZÓWKI: Z podanego przepisu wychodzi 40 rogalików czyli dwie pełne blaszki. W razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ proporcje tak aby uzyskać satysfakcjonującą Cię liczbę rogalików. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami laskowymi lub pistacjami. Ciasto na rogaliki po pierwszym wyrastaniu będzie bardzo delikatne. Podczas wałkowania podsypuj
CzarnawisienkaCiasteczka orzeszki to super pyszne ciasto kruche, a w środku idealne nadzienie z kremu budyniowego z orzechami. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciastka orzeszki. - zimowe ciastka w kształcie orzechów - bardzo ciekawy pomysł na jadalny prezent - można je nadziewać gotowym kremem orzechowym
AniaGotuje.plciasto na Wielkanoc? Mazurek i babka! A co jeśli Wielkanoc jest bezglutenowa? To mazurek bezglutenowy i babka bezglutenowa :) Zobacz przepisy na bezglutenowe ciasta wielkanocne. Jeśli przy wielkanocnym stole pojawi się osoba na diecie bezglutenowej to spokojnie możesz przygotować mazurek bezglutenowy dla wszystkich, zresztą babkę też. Są naprawdę smaczne i podejrzewam, że nikt nie […] The post Mazurek bezglutenowy orzechowo-kokosowy
Eksperymentalnie.comŻelka jabłkowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jabłek do tortu idealnie łączy się z kremem: waniliowym
Słodki PomysłPyszna mięciutka rolada z masą z bitej śmietany, mascarpone i nutelli, do tego truskawki .....mniam pychota,dzięki dodatkowi nutelli ma czekoladowo orzechowy posmak,polecam do kawy
Swojskie jedzonkoKrem ala Ferrero Rocher, to pyszne połączenie orzechowej nuty z czekoladowo – śmietankowym smakiem. Jego gęsta konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do tworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko
Domowe TortyOrzechowo-białkowe ciasteczka z konfiturą pomarańczową i maślaną masą to pyszna i niebanalna opcja na deser. Jeśli więc planujecie z bliską Wam osobą spotkanie przy kawie, takie ciasteczko z pewnością dodatkowo umili Wam wspólny czas. Do ciasta można również wykorzystać po połowie orzechy mielone i drobno posiekane. Takie kawałki orzechów z pewnością dadzą fajny efekt. Ciasto: 5 białek
Smaki Na TalerzuWszyscy pieką babki i mazurki a ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam paschę daktylowo- orzechową. Niestety nie mam specjalnej foremki na paschę i robiłam ją w
Smaki ArmineKrem ala Ferrero Rocher, to pyszne połączenie orzechowej nuty z czekoladowo – śmietankowym smakiem. Jego gęsta konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do tworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko
Domowe Tortyszkl cukru 1/2 szkl kwaśnej śmietany cukier wanilinowy 200 g masy orzechowej Helio oraz: lukier tortownica o śred. 18 cm Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Następnie wlewamy ostudzone masło, jajka i śmietanę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem
słodkie i nie tylko historie kulinarnepewnością znikną w momencie ;) Składniki (13-15 kuleczek): 1/2 szklanki masła orzechowego 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać w misce. Nabierać łyżka ciasto i za pomocą dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bardzo mocno dociskać
Healthy food explorerMichaszkowy torcik nie tylko dla Michaszków, Michałów czy Michalinek ! To tort dla każdego z Was. Bardzo czekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem
kolorowotorcikowoformie z wyjmowanym dnem. Tarta orzechowa: 1 opakowanie markiz orzechowych (ok. 450g np. Hit) 125g masła Markizy wyjmujemy z opakowanie i przekładamy do malaksera, blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dorzucamy pokrojone w mniejsze kawałki masło i miksujemy wszystko kilkanaście sekund do połączenia składników. Ciasto wysypujemy na formę i wyklejamy ją równomiernie na bokach oraz spodzie. Tak przygotowany spód
Cooking Monsteropakowanie budyniu śmietankowego (64 g) 1 czubata łyżka domowego masła orzechowego (lub innego dobrej jakości) 90 g ksylitolu lub erytrytolu (można dosłodzić szczyptą stewii) 3-4 łyżki mleka 1 łyżeczka karobu Masło utrzeć z ksylitolem i żółtkami, dodać pozostałe suche składniki (oprócz karobu) i zagnieść gładkie ciasto. Oddzielić około 1/4 gotowego ciasta i dodać do niej karob, zagnieść do uzyskania
Fitkotopakowanie budyniu śmietankowego (64 g) 1 czubata łyżka domowego masła orzechowego (lub innego dobrej jakości) 90 g ksylitolu lub erytrytolu (można dosłodzić szczyptą stewii) 3-4 łyżki mleka 1 łyżeczka karobu Masło utrzeć z ksylitolem i żółtkami, dodać pozostałe suche składniki (oprócz karobu) i zagnieść gładkie ciasto. Oddzielić około 1/4 gotowego ciasta i dodać do niej karob, zagnieść do uzyskania
Fitkotmoich propozycji. Przepis na brownie jest ulubionym , bo to takie wdzięczne ciasto do pieczenia. Zawsze się uda! Ten przepis na brownie nie zawiera glutenu. Dziewczyna syna jest wrażliwa na gluten , więc zamiast tradycyjnej mąki użyłam zmielonych migdałów i kokosowej mąki. Jest to czekoladowe brownie z mocnym akcentem orzechowym, Migdały w środku, mieszanka orzechowa na wierzchu…Nic dziwnego, że moje
codojedzeniaDzisiaj przepis na jeden z moich ulubionych serników, w którym bardzo fajnie łączy się smak słony ze słodkim. To coś dla fanów masła orzechowego oraz amerykańskich
Bon appetit mon amiełyżek mąki Do smażenia: masło klarowane nadaje fajny smak, taki jakby orzechowy, ale można smażyć też na oleju rzepakowym Przygotowanie: Do dużej miski dodać obrane i umyte ziemniaki, pokrojone w małą kostkę cebulę i wszystko zmielić, np. w blenderze. Dodać jajka, sól, majeranek i mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste, jest nawet bardzo lejące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Wołowina od rekinachcemy pozwolić sobie na słodkiego pączka czy batonika przygotujmy swój deser, ciasto, czy czekoladę. Tak, by było i słodko i zdrowo i oczywiście pysznie. Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych propozycji słodkich fit deserów: Babka cynamonowa z czekoladą Fit torcik z nutą szarlotki i kremem a’la nutella Orzechowy pudding chia Jaglany mugcake z nutą białej czekolady i malinami Biała czekolada
Tetiisherijakości orzechów laskowych i charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem oraz subtelnym orzechowym aromatem. Dodatkowo mamy wrażenie, że jeszcze można wyczuć delikatną nutkę kawy w zapachu co niewątpliwie podnosi przyjemność z degustacji tej słodkości Olej z orzechów laskowych charakteryzuje się żółtozłotym kolorem. Jest idealnym składnikiem słodkości takich jak ciasta, lody czy desery. Oprócz tego również dobrze sprawdzi się jako dressing. Olej
Kuchenne Wariacjebłonnika . SKŁADNIKI: 150g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej 100g masła orzechowego- najlepiej domowego ( PRZEPIS ) 30g miodu lub syropu z agawy 1/2 szklanki napoju sojowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Zmielone płatki owsiane lub mąkę wsypać do miski Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać Ciasto wstawić na 15 minut do lodówki Ze schłodzonego ciasta formować ciasteczka
peanutbuttermonstermożna też płatki zmielić, pomijając etap prażenia. Masło orzechowe, mleko i miód miksujemy ze sobą, powoli dodając białko. Odżywka zwykle zachowuje się podobnie jak mąka, więc o zbicie się w grudki wcale nie trudno. Do masy dodajemy uprażone płatki owsiane i żurawinę, wyrabiamy jak ciasto. Powinna wyjść zbita, twarda kula. Albo coś jakby kula
sama złodyczwakacji. Bułeczki na wycieczki i do poduszeczki Pachnące, świeże bułeczki to symbol udanego dnia. Powracajmy do tej symboliki więc w naszych domach i wypełniajmy je szczęściem oraz smakiem drożdżowego ciasta. Bułki podane z ulubionym dodatkiem to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, zwłaszcza w sobotni czy niedzielny poranek, kiedy mamy zazwyczaj więcej czasu na przyjemności. Zabierzcie je także na weekendowe wycieczki(...)dużo lepszy pomysł niż na przykład kupione na szybko fast foody. Opisane dzisiaj bułki można podać w formie domowego hamburgera czy jako rodzaj słodkiej przekąski (z dżemem, masłem orzechowym, miodem). Bułki drożdżowe na słodko lub na słono Składniki na 15 bułek: 15 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody (250 g) 3,5 łyżki miękkiego masła (50 g) 1 jajko
KulinarneImpresje.plŚwięta Bożego Narodzenia postanowiłam upiec piernik długo dojrzewający, dlatego zrezygnowałam z pierniczków i zaczęłam szukać inspiracji na inne ciasteczka. Przeglądając swój stary zeszyt, natknęłam się na te proste ciasteczka orzechowe. Dodaję je do mojej ulubionej kolekcji 😊 Chociaż nadal na mojej liście, na pierwszym miejscu, są ciasteczka cynamonowe , polecam 😊 Składniki: -450 g mąki pszennej -150 g cukru pudru(...)pokrojoną drobno margarynę. Rękami rozetrzeć suche składniki z margaryną, tak aby uzyskać konsystencję grubego piasku. Dodać żółtka, śmietanę, starannie wyrobić, zagnieść w kulkę. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto, na grubość ok. 5 mm, wykrawać dowolnymi foremkami ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec ok. 15 min. do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180°C Gotowe ciasteczka
Kulinarne przemysleniadziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi(...)bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób
Kolizje Smakówszklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml; w ostateczności może być zwykłe) 2 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki mąki (u mnie żytnia typ 720 ) 1/2 szklanki mąki orzechowej /drobno zmielonych orzeszków ziemnych 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 3 figi (świeże) Polewa: 20g czekolady gorzkiej 10g masła(...)łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do masy wmieszać figi - uprzednio pokrojone w kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy.) Ciastka wyjąć z blachy
Di gotujestrucla z orzechami i rumem. Jest przepyszna! Kiedy dostałam w prezencie cały worek orzechów włoskich, zastanawiałam się, co z nimi zrobię. Chodziła za mną strucla drożdżowa pełna słodkiego nadzienia orzechowego. Postanowiłam, że upiekę ją na nadchodzące Boże Narodzenie. W czasie pieczenia w domu unosił się oszałamiający zapach cynamonu i rumu… Puszysta, wilgotna strucla za sprawą nadzienia, aromatyczna dzięki wielu dodatkom(...)bożonarodzeniowy stół, ale na każdy zimowy weekend. Korzystając z okazji chciałam złożyć wszystkim moim Czytelnikom słodkich, zdrowych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia! Strucla z orzechami i rumem Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 12 g suchych drożdży 4 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki mleka 90 g masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli 1 jajko
Raj dla PodniebieniaRyż oraz soczewicę myjemy i moczymy przez ok. 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy tak, żeby powstała gładka pasta. Dolewamy do niej stopniowo wode. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy sól do smaku. Smażymy na rozgrzanym oleju podobnie jak naleśniki. Dosa jest trochę krucha, więc odwracamy ją dopiero, gdy jest dobrze wysmażona. Zachowujemy przy(...)razem. Ziemniaki mogą być trochę pogniecione, ale część z nich powinna być w kawałkach. W trakcie smażenia dodajemy trochę wody, w której były gotowane ziemniaki. wszystko mieszamy. Sos: Masło orzechowe i sos sojowy mieszamy w kubku. Dodajemy tyle wody, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Gotową dosę umieszczamy ponownie na patelni. Podgrzewamy z obu stron. Na połowę powierzchni kładziemy trochę farszu
Weganka gotujeSŁONECZNIKIEM mmm... smaczne, słodkie, pożywne, dodają energii :) SKŁADNIKI: (16 porcji) - płatki owsiane górskie - 1 szklanka (130g) - odzywka białkowa WPC - 1 szklanka (100g) (u mnie smak: banan z masłem orzechowym) >odżywkę białkową można pominąć, zamiast odżywki dodaj ok. 4 łyżki mąki. - rodzynki - (200g) - słonecznik, nasiona - (120g) - miód pszczeli -(100g) > można pominąć lub zmniejszyć ilość o połowę - cynamon - 2 łyżeczki(...)duża blaszka), piecz w 180 stopniach C, 15 min. Po tym czasie pozostaw jeszcze formę w piekarniku przez około 30 min (nie otwieraj piekarnika przed tym czasem). Pokrój upieczone ciasto na 16 równych części. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja z 16: około 75g 156 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasczyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów nadaje mu niesamowitego efektu, jest pyszne i świetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku, ale zaręczam Wam, że w wydaniu orzechowym jest niesamowicie smaczne! Polecam(...)zostawiamy na około 10 minut, rozczyn ma w tym czasie podwoić swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, cukier, żółtka i wyrabiamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto (nie krócej niż 5 minut). Następnie dodajemy roztopione, letnie masło i znów wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Rozpustne gotowanieprzyszła pora na pieczenie placków na piernik.. ciasto dojrzewało od miesiąca..niby w przepisie jest, żeby piec placki 3-5 dni przed świętami.ale ja upiekłam je wczoraj wieczorem..a dziś lub jutro przełożę..zrobię ciut inaczej..zobaczymy co z tego będzie.. Przepis dla przypomnienia podaję w całości.. Przepis na ten piernik znalazłam u Margarytki(...)marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania Etap I 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć
Moje domowe kucharzenieorzechowe ciastka hity sposób przygotowania: Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam by przestygło. Mąkę , cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce. ( suche składniki) Mleko, jajko i masło (mokre składniki) mieszam w drugiej misce. Następnie suche składniki przesypuje do mokrych i niestarannie mieszamy, dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę lub inny dodatek. Formę wykładamy papilotkami i nakładamy ciasta
Cukier&PuderPrzepis na sernik z michałkami i białą czekoladą. Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji. Składniki 1 kg sera z wiaderka 250 g michałków 2 białe czekolady 2
Wasze Przepisy