było mi smutno w Wielkanoc, bo choć za ciastami nie przepadam, to coś jednak do świątecznej kawki by się przekąsiło. Na szczęście na diecie ketogenicznej istnieje coś tak cudownego jak "fat bombs" czyli bomby tłuszczowe, które pomagają delikwentom takim jak ja spożywać odpowiednią, zaplanowaną ilość tłuszczu. Robiłam już kuleczki z maseł orzechowych, które są bardzo smaczne. Teraz chciałam coś
Cytryna&Co.wesoło, bo ciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych śliwek "z prądem";) A masa? Mmmm... mogę się o niej rozpisywać i rozpisywać: słodziutka, przyjemnie chrupiąca, a przy tym kremowa, ale bardziej przypominająca strukturą masło orzechowe z dodatkami niż krem. Spróbujcie, naprawdę warto! Składniki
Domowe ciastaborówkami Krem czekoladowy z daktyli Ciastka kaszaki Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut Kawowe naleśniki z kremem mascarpone Szybki murzynek na maślance Domowe markizy Sernik zebra Omletowy naleśnik z serem Babeczki w 5 minut Kule mocy Czekoladowiec na maślance Omlet kakaowy z orzechami Jaglanka czekoladowo orzechowa z bananem Murzynek z twarogiem i kaszą Proteinowy
Zdrowie i pysznie na talerzuorzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich daniach oczekiwałbym od niego czegoś więcej. Na deser pieczone mleko, niestety nie moje smaki, ale nalewka orzechowo- jabłkowa super. Podsumowując. Przepiękne miejsce praktycznie w centrum miasta
królestwo garówTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżka sody mąki tortowej
Pyszności Słodkościdowolnych proporcjach - też wychodzą :-) 4 kopiate łyżki masła orzechowego lub migdałowego (lub obu) 5 łyżek erytrytolu (do smaku - z tą ilością wychodzą bardzo słodkie) 1 jajko 1/2 łyżeczki sody szczypta soli wanilia (opcjonalnie) Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do ok.175 stopni w dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki dodaj jajko, masło i ulep ciasto (najlepiej ręką) z ciasta lepimy 12 kulek wielkości
Marta próbujeroku dojrzewający piernik staropolski, nadszedł czas, aby upiec ciasta, które do tej pory spokojnie czekały w chłodnych miejscach. W moim domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli dziś nie macie czasu, upieczcie
W mojej kuchniodżywki białkowej (u mnie Allnutrition orzechowa) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 duże jajka (ok. 140 g ze skorupką) 3 łyżki wiórek kokosowych (ok. 18 g) Dodatki: 100 g jogurt naturalny, 7 winogron (ok. 50 g) Płatki zalać mlekiem, odstawić na 3 min do wchłonięcia, dodać pozostałe składniki, wymieszać (ciasto wychodzi dosyć rzadkie w tym przepisie). Lekko natłuścić patelnię, smażyć
Vroblewska-fitlifeTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżka sody mąki tortowej - ile się
Salonik smakówdrobno siekamy. W misie miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy
My Culinary ArtKoktajl czekoladowy z masłem orzechowym Ostatnio z rana mam strasznego lenia. Nie chce mi się zwlec tyłka z łóżka, a jak już to zrobię to z wielkim bólem zabieram się za poranne czynności, takie jak przygotowywanie śniadania. Świetną alternatywą dla gotowania płatków czy jaglanki jest szybki koktajl czekoladowy . Ważne, aby był pożywny, zdrowy i stosunkowo prosty. Smak czekoladowy myślę(...)jest w miarę uniwersalny. Kto go nie lubi? Większość ludzi z ochotą zajada się czekoladami, ciastami czekoladowymi czy lodami czekoladowymi… świat kręci się wokół niej. Niedawno też, bo 12 kwietnia, był „dzień czekolady” i tak naprawdę z tego powodu to ona stała się głównym składnikiem koktajlu – a raczej kakao. Dodatkowo taka wersja koktajlu jest zdrową alternatywą
Blendmanprzygotowań zapraszam Was na pyszną chałkę drożdżową, która nieco przypomina warkocz z nadzieniem. To pyszna alternatywa dla tych, którzy nie lubią tradycyjnych makowców (tak, tak, takie osoby też są). Ciasto dobrze się formuje, jest elastyczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie wyrasta i jest pyszne. Inspirowałam się przepisami Dorotus i siostry Anastazji, do których dodałam coś od siebie. Polecam do przygotowania(...)szklanka ciepłego mleka • 3 pełne łyżki drobnego cukru • 1/3 łyżeczki soli • 4 łyżki masła • 1 duże jajko • 1 cukier waniliowy Dodatkowo: • 2-3 łyżki nutelli (można zastąpić dżemem, masą orzechową lub makową) • 1 jajko • 2 łyżki mleka • 1 łyżeczka drobnego cukru Kruszonka: • 1 łyżka masła • 2 łyżki mąki pszennej • 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z drożdży, 1 łyżki mleka
W mojej kuchniorzechowa: 2 jajka 6 łyżek cukru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich mleko do zalania orzechów 1 łyżka spirytusu (lub innego alkoholu) Dodatkowo: około 200 g zmielonych orzechów lakowych lub włoskich do obtoczenia ciasteczek Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Białka(...)ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki. Ciasto podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy małe kółeczka (ja użyłam kieliszka do wódki) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy lukrem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160° (z termoobiegiem) na złoty
PatiGotujeSzukając pomysłów na domowe batony, ciasteczka i w ogóle przekąski trafiłam na bloga Grzegorza Mniam Mniam . Popatrzyłam, poczytałam i zrobiłam. Batony o smaku czekolady i
Życie zaczyna się w kuchniDomowe czekoladki Reese’s to popularne oraz przepyszne smakołyki, szalenie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Pod chrupiącą warstwą czekolady ukrywa się kremowe nadzienie z
Smakowite Dania