bardzo fajny przepis na orzechowe blaty nie tylko do tortu. Nie bardzo wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam;) Składniki: 6 jajek
Krakowskie smaki Anizupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to : * dynia Muscat de Provence - wyjątkowo smaczna, o intensywnie pomarańczowym miąższu * dynia Hokkaido - o wysokich walorach smakowych, najpopularniejsza * dynia makaronowa - delikatna w smaku, po ugotowaniu rozpada się na makaronowe nitki * dynia piżmowa - słodka, o orzechowej nucie i charakterystycznym zapachu piżma * dynia
Magiczne Życie MartyUwielbiam rogale pod każdą postacią, te dzisiejsze przygotowałam na urlopie w Polsce :). Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Zamiast masy twarogowej możecie użyć masy orzechowej , twardej marmolady
Przepisy Aleksandrymało osób wie, albo garstka trzyma sekret i o tym mówi tylko w kuluarach To co wyróżnia naleśniki z mąki ryżowej to to, że są bardzo wdzięczne podczas smażenia. Ciasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką warstwą całą patelnię, a na sam koniec bardzo łatwo odchodzą gotowe naleśniki. Ja użyłem mąki z ryżu(...)jednej ani drugiej, to zaryzykuj zrobienie ich bez niej, ale dodaj wtedy troszkę mniej płynów. Ja najbardziej lubię zajadać naleśniki z owocami. Ewentualnie dobrymi dodatkami są również masło orzechowe lub tahini i dżem. A jakie są Wasze ulubione naleśniki? Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów na naleśniki bezglutenowe i wybrania swojego ulubionego przepisu. Naleśniki z mąki ryżowej Wydrukuj przepis Porcji
BlendmanDługi czas już się zabierałam do zrobienia tej potrawy i nareszcie mi się udało. Na obiad polecam pitę pełnoziarnistą, bardzo chrupiącą z lekkimi dodatkami. Do ciasta dodałam masło ghee , które udało mi się zakupić na Targach. Jest to rodzaj masła klarowanego, wytwarzanego zgodnie z recepturą Indyjską czyli długotrwałe gotowanie (na małym ogniu) i usuwanie szumowin oraz osadu. Ma bardzo długi(...)lodówką. Dużym plusem jest fakt, iż dopiero przy temperaturze ponad 235 stopni tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Jeśli chodzi o smak, to jest lekko orzechowy i bardzo delikatny, nie zmienia aromatu potrawy, ale "podbija" go. Masło ghee łatwiej zostaje strawione niż normalne, ponad to działa przeciwzapalnie, przyśpiesza metabolizm, pomaga przy leczeniu wrzodów żołądka oraz zaparciach
Życie na widelcumogło zabraknąć na mojej stronie dobrze znanego przepisu na ciasto bananowe/chlebek bananowy. Urozmaiciłam go tym, że dodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem(...)domowym, tym razem śliwkowym.😊 Zdradzę Wam sekret, że posmarowane masłem orzechowym również smakuje bombowo!!! Zachęcam również do przeczytania ciekawostki żywieniowej na temat bananów, dlaczego warto je wprowadzić do diety. LINK . Również o CYNAMONIE CEJLOŃSKIM, który jest o wiele zdrowszy od normalnego "chińskiego" dostępnego w każdym sklepie. LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (mała keksówka 15 cm) -2 szklanki mąki
zdrowo i aktywniemogło zabraknąć na mojej stronie dobrze znanego przepisu na ciasto bananowe/chlebek bananowy. Urozmaiciłam go tym, że dodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem(...)domowym, tym razem śliwkowym.😊 Zdradzę Wam sekret, że posmarowane masłem orzechowym również smakuje bombowo!!! Zachęcam również do przeczytania ciekawostki żywieniowej na temat bananów, dlaczego warto je wprowadzić do diety. LINK . Również o CYNAMONIE CEJLOŃSKIM, który jest o wiele zdrowszy od normalnego "chińskiego" dostępnego w każdym sklepie. LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (mała keksówka 15 cm) -2 szklanki mąki
Zdrowie i pysznie na talerzuPyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki
e-PrzepisyKulinarnePyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki
e-PrzepisyKulinarnemnie większość bez 😉) i wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową. UWAGI Toffifee robiłam na dwa sposoby. Pierwszy to ten z syropem klonowym, a drugi z daktylami. Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby były miękkie (to ułatwi blendowanie). Po 5 minutach odcedzamy(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.commnie większość bez 😉) i wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową. UWAGI Toffifee robiłam na dwa sposoby. Pierwszy to ten z syropem klonowym, a drugi z daktylami. Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby były miękkie (to ułatwi blendowanie). Po 5 minutach odcedzamy(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSylwester już jutro, a u nas istny remontowy armagedon. Niemniej trzeba jakoś ugościć znajomych i powitać hucznie ten Nowy Rok, stąd w dzisiejszym wpisie znajdziecie coś
W kuchni Karmel-itkimnie większość bez 😉) i wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową. UWAGI Toffifee robiłam na dwa sposoby. Pierwszy to ten z syropem klonowym, a drugi to z daktylami. Daktyle zalewamy gorącą wodą po to, aby były miękkie (to ułatwi blendowanie(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.com