dziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi(...)bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób
Kolizje Smakówszklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml; w ostateczności może być zwykłe) 2 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki mąki (u mnie żytnia typ 720 ) 1/2 szklanki mąki orzechowej /drobno zmielonych orzeszków ziemnych 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 3 figi (świeże) Polewa: 20g czekolady gorzkiej 10g masła(...)łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do masy wmieszać figi - uprzednio pokrojone w kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy.) Ciastka wyjąć z blachy
Di gotujestrucla z orzechami i rumem. Jest przepyszna! Kiedy dostałam w prezencie cały worek orzechów włoskich, zastanawiałam się, co z nimi zrobię. Chodziła za mną strucla drożdżowa pełna słodkiego nadzienia orzechowego. Postanowiłam, że upiekę ją na nadchodzące Boże Narodzenie. W czasie pieczenia w domu unosił się oszałamiający zapach cynamonu i rumu… Puszysta, wilgotna strucla za sprawą nadzienia, aromatyczna dzięki wielu dodatkom(...)bożonarodzeniowy stół, ale na każdy zimowy weekend. Korzystając z okazji chciałam złożyć wszystkim moim Czytelnikom słodkich, zdrowych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia! Strucla z orzechami i rumem Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 12 g suchych drożdży 4 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki mleka 90 g masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli 1 jajko
Raj dla PodniebieniaRyż oraz soczewicę myjemy i moczymy przez ok. 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy tak, żeby powstała gładka pasta. Dolewamy do niej stopniowo wode. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy sól do smaku. Smażymy na rozgrzanym oleju podobnie jak naleśniki. Dosa jest trochę krucha, więc odwracamy ją dopiero, gdy jest dobrze wysmażona. Zachowujemy przy(...)razem. Ziemniaki mogą być trochę pogniecione, ale część z nich powinna być w kawałkach. W trakcie smażenia dodajemy trochę wody, w której były gotowane ziemniaki. wszystko mieszamy. Sos: Masło orzechowe i sos sojowy mieszamy w kubku. Dodajemy tyle wody, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Gotową dosę umieszczamy ponownie na patelni. Podgrzewamy z obu stron. Na połowę powierzchni kładziemy trochę farszu
Weganka gotujeSŁONECZNIKIEM mmm... smaczne, słodkie, pożywne, dodają energii :) SKŁADNIKI: (16 porcji) - płatki owsiane górskie - 1 szklanka (130g) - odzywka białkowa WPC - 1 szklanka (100g) (u mnie smak: banan z masłem orzechowym) >odżywkę białkową można pominąć, zamiast odżywki dodaj ok. 4 łyżki mąki. - rodzynki - (200g) - słonecznik, nasiona - (120g) - miód pszczeli -(100g) > można pominąć lub zmniejszyć ilość o połowę - cynamon - 2 łyżeczki(...)duża blaszka), piecz w 180 stopniach C, 15 min. Po tym czasie pozostaw jeszcze formę w piekarniku przez około 30 min (nie otwieraj piekarnika przed tym czasem). Pokrój upieczone ciasto na 16 równych części. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja z 16: około 75g 156 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasczyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów nadaje mu niesamowitego efektu, jest pyszne i świetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku, ale zaręczam Wam, że w wydaniu orzechowym jest niesamowicie smaczne! Polecam(...)zostawiamy na około 10 minut, rozczyn ma w tym czasie podwoić swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, cukier, żółtka i wyrabiamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto (nie krócej niż 5 minut). Następnie dodajemy roztopione, letnie masło i znów wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Rozpustne gotowanieprzyszła pora na pieczenie placków na piernik.. ciasto dojrzewało od miesiąca..niby w przepisie jest, żeby piec placki 3-5 dni przed świętami.ale ja upiekłam je wczoraj wieczorem..a dziś lub jutro przełożę..zrobię ciut inaczej..zobaczymy co z tego będzie.. Przepis dla przypomnienia podaję w całości.. Przepis na ten piernik znalazłam u Margarytki(...)marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania Etap I 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć
Moje domowe kucharzenieorzechowe ciastka hity sposób przygotowania: Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam by przestygło. Mąkę , cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce. ( suche składniki) Mleko, jajko i masło (mokre składniki) mieszam w drugiej misce. Następnie suche składniki przesypuje do mokrych i niestarannie mieszamy, dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę lub inny dodatek. Formę wykładamy papilotkami i nakładamy ciasta
Cukier&PuderPrzepis na sernik z michałkami i białą czekoladą. Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji. Składniki 1 kg sera z wiaderka 250 g michałków 2 białe czekolady 2
Wasze Przepisykostka Dobrej Gospodyni Mlekovita 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników pół puszki masy kajmakowej orzechowej 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki żurawiny suszonej 1/4 szklanki rodzynek Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do sera, miksujemy(...)mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta. Zapraszam na stronę Mlekovity: http://www.mlekovita.com.pl/php/ Zapraszam również
Z Majeczką w kuchniOrzechowo-biszkoptowe rurki oblane czekoladą i wypełnione bitą śmietaną to pyszny pomysł na deser po obiedzie. Z poniższego przepisu otrzymacie około 8-9 takich pyszności. Gdybym miała podać stopień trudności, to przyznam, że miałabym problem. Przygotowanie samego ciasta nie jest skomplikowane, natomiast obtoczenie nim foremek do rurek, a następnie zdjęcie ich z formy (po kilkunastogodzinnym suszeniu) wymaga nieco delikatności
Smaki Na Talerzugładko. Następnie na rozgrzaną i lekko natłuszczoną gofrownicę wyłożyć łyżką gotowe ciasto. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Keto gofry jogurtowe można podawać z różnego rodzaju dodatkami w zależności od Waszego zapotrzebowania kalorycznego, docelowego makro posiłku oraz dobowego. Zdecydowanie idealnie komponują się np. z bitą śmietaną, mascarpone, masłem orzechowym , sosem na bazie gorzkiej czekolady, oleju kokosowego lub MCT, dżemem
Ola la LCHFNiewielkie ciasto, na przyjemne popołudnie. Babeczka dla kilku znajomych, którzy prosząc o kolejne kawałki zadbają o to, by zniknęła cała. Zachęcam do przetestowania mojego przepisu, bo to już kolejna udana propozycja z zastosowaniem majonezu. Szybka, bardzo prosta w przygotowaniu. Lekka, miękka babeczka. Dodana kawa nie dominuje, podkreśla tylko i dopieszcza czekoladową moc wypieku. W oryginalnym przepisie(...)rozsmarować w pęknięciu wzdłuż ciasta, lub polać ozdobnymi zygzakami. W cieście doskonale odnajdą się również bakalie, takie jak pokrojone suszone śliwki lub orzechy. Za wersję bakaliową zabiorę się już niedługo, pozostało mi jeszcze przecież pół słoiczka majonezu. W mym odczuciu, to wypiek na rozpoczęcie sezonu jesiennego. Czekoladowo - orzechowo - bakaliowego, aromatycznego, choć jeszcze nie korzennego
Kronika Piekarnikamasła orzechowego z 3 składników - klik i Ciastka z masła orzechowego z kokosem i malinami - klik . Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego - składniki: (około 12 ciastek) 200g masła orzechowego 100g cukru/ksylitolu 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej w zależności od jej rodzaju) 1 łyżeczka kakao Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego - przygotowanie: Masło orzechowe, cukier/ksylitol, jajko oraz(...)misce i połączyć za pomocą dłoni na jednolitą konsystencję. Następnie masę podzielić na 2 części i do jednej z nich wmieszać kakao. Odrywając po kawałku jasnego oraz ciemnego ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, Kuleczki ułożyć z odstępami na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i lekko docisnąć widelcem lub dłonią. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez
Di gotuje