łyżeczki sody oczyszczonej szczypta cynamonu, soli coś do osłodzenia porządna łyżka masła orzechowego (im więcej tym lepiej :D) porządna łyżka pure z dyni hokkaido (z 50g) szczypta soli, ew. coś do posłodzenia, cynamon (wszystko porządnie wymieszać) Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy mokre i miksujemy, przekładamy ciasto do foremki/papilotki, wypełniając ją do połowy, nakładamy farsz(ew. wtykamy kilka malin
More food, love and dreamsPożywne bułeczki, o lekko orzechowym smaku. Idealne na śniadanie, ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:) Paluchy z ziarnami (na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a) ciasto: 540g mąki pszennej 300g wody 30g oliwy z oliwek 10g cukru 10g soli 10g drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie
Zapiski Młodej Żonymocno przyciskajac grzbietem wilgotnej lyzki rozprowadzic na ciescie konfiture rozprowadzic druga czesc ciasta i wyrownac powierzchnie piec w 180°C 20 minut studzic na kratce kuchennej przed podaniem pociac w kwadraty Uwagi:batoniki owsiane mozna przechowywac w zamknietej puszce do 2 tygodni.Jako nadzienie mozna wykorzysta mase orzechowa lub z karobu. Przepis zaczerpnelam z "Natürlich"-Heft April
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!350gram 2jajka klasy m szczypta soli porządna szczypta cukru szklanka (ta po małej nutelli) mix otrąb,mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki żytniej pełnoziarnistej cynamon,duużo cynamonu Dodatkowo łycha masła orzechowego łyżeczka miodu rządek gorzkiej czekolady Ilość zabrudzonych naczyń : DUŻA Co gdzie i jak ogólnie postępować by uzyskać leniwe: 1. Do średniej wielkości miski wrzucić jaja, sól i cukier.Rozbe(...)kształt leniwych czyli: wyciągnąć część ciasta uformować z niego podłużny wałeczek nożem do smarowania masła kroić odpowiednio szerokie kluski 8. Wrzucać kluchy na osolony wrzątek i gotować 5-8 minut (GÓRA 8 minut i nie nie ma,że rozmowa wciąga bo potem trzeba jeść rozgotowane...) 9.Idealnie smakują polane miodem,z gorzką czekoladą i masłem orzechowym(pisze to osoba mająca awersję
Fiolka w kuchniserem; gotowane nóżki cielęce w zalewie octowej; ser „sulguni” zapiekany z masłem; „dolma” – bakłażany, zielone pomidory, papryka nadziewane pastą orzechową przyprawioną nasionami granatu oraz aromatycznymi ziołami; wegetariański talerz „pchali” z liśćmi buraków lub szpinaku wymieszanymi z pastą orzechową, nasionami granatu i różnymi przyprawami. W Gruzji popularny jest pszeniczny chleb „puri” (w zależności od kształtu chlebek określa się nazwami: „szoti(...)sosem orzechowym. Absolutnie podstawowymi daniami są jednak: popularny na całym Kaukazie „mcwadi”, czyli szaszłyk (serwowany na wiele sposobów); „kebabi”, czyli mielone mięso w formie szaszłyku z rusztu, oraz typowo gruzińskie „chinkali”. W samym Tbilisi jest kilka restauracji serwujących wyłącznie to danie. Są to pierogi w kształcie „sakiewek” – piramidek, ze zgrubieniem ze zwiniętego ciasta na szczycie, wypełnione aromatycznymi i soczystymi
ProstePesto.ploleju Poncz: 200 ml przegotowanej zimnej wody sok z 1/2 dużej cytryny 1 płaska łyżka cukru Masa fistaszkowa: 250 g masła lub dobrej margaryny 250 g masła orzechowego solonego 150 ml cukru pudru Mus czekoladowy: 350 g czekolady gorzkiej 50% lub mieszanka 200 g gorzkiej i 150 mlecznej 3 szkl śmietanki 30% 50 g cukru pudru 2 szczypty chilli(...)sztywną masę. Dodać olej i ubić jeszcze trochę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i miksować na najniższych obrotach. Wylać na średnią tortownicę i dokładnie rozprowadzić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piec 20 minut. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby odpowiednio wystygły i stężały. Poncz. Wymieszać podane składniki do rozpuszczenia
Ze smakiem bez glutenuswojemu. ;) Churros robi się z ciasta parzonego i jest to hiszpański przysmak, jednak przepisów na churros jest mnóstwo. Sprawdź różne i znajdź swój idealny. :) Ja mam póki co jeden, ale na pewno będę jeszcze testować inne. Jeśli szukasz innego smacznego przepisu na Tłusty Czwartek, sprawdź też drożdżowe racuchy serowe lub placuszki orzechowe . Składniki na 3-4 pełne talerze(...)mąki z solą wraz z drobinkami z sitka, wyłącz płomień i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta gęsta masa bez grudek. Odstaw na kilkanaście minut do przestudzenia. Do letniego ciasta wbijaj po 1 jajku, miksując mikserem na wysokim obrotach, aż powstanie jednolita gęsta masa - będzie trochę klejąca. Rozgrzej porządnie olej w niedużym garnku - tak z pół litra. Ciasto przełóż
Anioszek w kuchniJabłka w cieście z nutą cynamonu, to ostatnio nasz ulubiony szybki deser do kawy. Przepis mam od lat. Na chwilę odszedł w kąt, by znów do niego wrócić Jabłka w cieście z nutą cynamonu są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo proste w przygotowaniu. Kilka chwil i gotowe. Możecie śmiało je przygotować na zbliżające się Walentynki. Można podać do nich(...)dziś do jabłek w cieście piliśmy kawę CAFE NATURAL GENER Ten zapach… Już po otwarciu opakowania wiadomo z jakim produktem mamy do czynienia. To pyszna mieszanka wysokiej jakości ziaren kawy z południowej Ameryki, Azji i Afryki składająca się w 90% z ziaren Arabica i 10% ziaren Robusty. Kawa ma lekko słodki orzechowy posmak i wyczuwalny delikatny posmak gorzkiej czekolady
Słodkie okruszkimożna ją pominąć bo ciasto samo w sobie jest i słodkie, i pyszne! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): 200 gram chudego twarogu 150 gram puree z dyni* 2 jajka 1/2 szklanki cukru (trzcinowego, białego, stewii lub ksylitolu- wszystko jedno) 1 laska wanilii 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)** 150 gram herbatników lub ciastek orzechowych, ja użyłam tych 5 suszonych(...)dokładnie z puree z dyni i budyniem. Masę serowo-budyniową wylewam na spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut (góra/dół). Upieczone ciasto studzę w piekarniku. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Polewam nią ciasto i schładzam w lodówce. Smacznego, Klaudia. *Pokrojoną i pozbawioną nasion dynię piekę
Mango Papajakrólewiczu. Ekipie Red Lips też dostał się całkiem zacny kawałek :) Zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz ale musiałam go w znacznej mierze pozmieniać. Krem nie zdążył wylądować na wierzchu ciasta. Położyłam więc obok. Wygląda jak chleb ponieważ piekłam go w mojej formie do chleba ( nie posiadam jeszcze takiej "babkowej " wysokiej formy) A oto składniki, których użyłam: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)migdałów 1 małe opakowanie potłuczonego mixu orzechowego 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy Krem: 1-2 łyżka masła 1/2 opakowania wędzonego twarogu Pilos ( Lidl) 2-3 łyżki miodu ( radzę go dodawać stopniowo aby nie przesłodzić ) Połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Nałożyć na ostudzone ciasto. Ser wędzony dodaje tutaj bardzo ciekawego
Jemy Pijemytylko dzieciom. Razem z Dominikiem uwielbiamy wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki etc., a gdy w przepisie można wykorzystać ukochane przez nas banany i połączyć je z masłem orzechowym, to jesteśmy wniebowzięci. Buszując w poszukiwaniu przepisu na podwieczorek dla Adasia natknęłyśmy się wraz z Siostrą na placuszki jogurtowo-bananowe. Ja poszłam o krok dalej i zamiast jogurtu użyłam twarogu sernikowego(...)patelnię po 3 łyżki ciasta, co daje 3 placki. Dzięki proszkowi do pieczenia podczas smażenia na powierzchni placków powinny pojawić się bąbelki, to znak, że należy je przełożyć na drugą stronę. Kontrolujcie moc gazu, gdyż placki można łatwo przypalić. Z podanej porcji wychodzi ok. 12 grubszych placków. My najbardziej lubimy jadać te placuszki z masłem orzechowym - banan i masło orzechowe
Cooking MonsterDomowe wafelki Knoppers są przepyszne i wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. Moim zdaniem smakują dużo lepiej niż te ze sklepu. Przełożone masą mleczną
Przepiski.plPrzepyszne trufle z orzechów włoskich , oblane czekoladą i posypane złotym, jadalnym pyłem. Jedne z moich ulubionych. Nadzienie jest kremowe, delikatne i mocno orzechowe. Niebo w gębie
Oryginalny smakZdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz udanych wypieków! :) Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie to moja propozycja na ciasto na wielkanocny stół. Nie ma on
Smakołyki Bereniki