zbożowe bez cukru – 200 g * masło orzechowe – 1 łyżka * daktyle suszone – 1 garść * sól -1 szczypta WARSTWA NUGATOWA: * jogurt naturalny wysokobiałkowy – 400 g * masło orzechowe – 2 łyżki * erytrytol sproszkowany na puder – do smaku * żelatyna spożywcza – 2 łyżeczki WARSTWA KARMELOWA: * daktyle namoczone wcześniej – 150 g * masło orzechowe – 2 łyżki * orzechy ziemne solone(...)daktyle, masło orzechowe, szczyptę soli i niewielką ilość ciepłej wody – wszystko razem miksujemy. Przygotowaną masą wylepiamy tortownicę. WARSTWA NUGATOWA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jogurt miksujemy z masłem orzechowym i słodzidłem. Dodajemy żelatynę wcześniej hartując – miksujemy na gładką masę. Wylewamy na schłodzony spód. WARSTWA KARMELOWA: Namoczone wcześniej daktyle blendujemy na krem. Blendujemy z masłem orzechowym, prażonymi orzeszkami
Ostra na Słodkokrem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru Masa czekoladowa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 250g śmietanki kremówki 80g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa 120g masła(...)lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy *** *** Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto *** *** Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem
Blog z ApetytemZapraszam dziś na pyszne danie w stylu azjatyckim , improwizowany makaron smażony po chińsku . Improwizowany , ponieważ w naszych polskich warunkach, a tym bardziej mieszkając na polskiej wsi
Kawa z mlekiemSernik i ciasta biszkoptowe to bardzo dobre połączenie. Jednak samo ciasto wymaga naprawdę sporo pracy i nie wiem, czy jeszcze pokuszę się o jego przygotowanie. Zwłaszcza, że naprawdę jak dla mnie było zbyt czasochłonne. Poza smakiem dodatkowym plusem będzie to, że wychodzi duże, podzielne i piecze się w całości. Pozostawiam Wam przepis. Składniki (34x26cm): Biszkopt orzechowy: 3 jajka(...)cukru Sposób przygotowania: 1. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku,potem ser i proszek budyniowy.Na koniec delikatnie wmieszać ubitą osobno pianę. 2. Ubić ciasta na biszkopty. 3. W dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia naprzemiennie układać łyżką wszystkie rodzaje ciasta oraz masę serową. Piec w całości w 180*C przez około godziny
Kuchnia domowa Anismakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki z orzechową Milką. W zależności od wielkości szklanki, którą będziemy wycinać(...)drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia (warto na nie spoglądać od czasu do czasu, lubią uciekać). W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięte drożdże i margarynę z jajkami i cukrem. Zarabiamy ciasto dodając w razie potrzeby trochę mąki (ciasto nie powinno być lejące) lub mleka (jeśli jest zbyt twarde) i odstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką
CiastkozercyZupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko
Kuchnia MagdaLenyNa swoje urodziny zrobiłam taki właśnie tort. Wyszedł fajnie - pysznie i nie za słodko. Składniki (tortownica o średnicy 24cm): Biszkopt orzechowy: 5 jajek 1 i 1/3
Kuchnia domowa AniTorcik orzechowo - czekoladowy w moich ulubionych smakach. Puszyste, aromatyczne, orzechowe blaty biszkoptowe przełożone gęstym kremem czekoladowym, ułożone na cieniuteńkim kruchym spodzie i oblane grubą warstwą czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dawno nie było tutaj żadnej słodkiej tarty , więc pora nadrobić zaległości. Dziś mam dla Was przepis na genialna tartę serowo – orzechową bez pieczenia. Ciasteczkowy spód
Ostra na SłodkoW tym roku u mnie na Boże Narodzenie jest rolada biszkoptowa o smaku cytrynowym z masą śliwkowo-orzechową. Bardzo ciekawe zestawienie smakowe, więc warto spróbować. Równocześnie
Passions hobbies lifeSkładniki na spód: 1 opakowanie hitów lub innych ciasteczek z kremem 1/2 opakowania herbatników 1 kostka masła 1 łyżka masła orzechowego (tudzież kremu) Sposób przygotowania: Ciasteczka
ClauditteMissCookingMuszę to przyznać: do tej pory nie jadłam lepszego sernika niż ten ! Na serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa
Kulinarne przygody GatityGdy zobaczyłam to ciasto ( tak swoja drogą nie wiem czemu w nazwano je torcikiem...) w ostatnim wrześniowym numerze KUCHNI wiedziałam, że je upiekę. Nie byłabym jednak
Dzieje kuchennej Wiewióryzamieścić tutaj. Ciasto jest delikatne i puszyste (przypomina to do pancakesów) i co najważniejsze banalnie proste , a placuszki smaży się ekspresowo. Poniższa wersja jest z jabłkami, ale oczywiście możesz użyć innych owoców. Ostatnimi czasy zakochałam się w mące orkiszowej typu 700, ponieważ doskonale nadaje się do wypieków (wszystko pięknie rośnie) i nadaje im ciekawego orzechowego smaku. Składniki: 1 szklanka mąki(...)oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 jabłko 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw
Roślinna - blog wegańskiDawno nie było u mnie ciasta drożdżowego , a jak już zapewne wiecie, jestem jego ogromną fanką. Dlatego też dla zaspokojenia swojej zachcianki upiekłam zakręcone bułeczki drożdżowe z masłem czekoladowym . Pracy przy nich niewiele, a smakują wyśmienicie. Takie bułeczki to mój faworyt na obecne chłodne, ponure wieczory. Zamiast masła czekoladowego można tu użyć masła orzechowego, masy serowej czy makowej(...)łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić
Zrób to smacznie