ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:304/518)

Ciasteczka orzechowe 182

szklanki grubo posiekanych orzechów ziemnych Margarynę oraz  Plantę ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i cukier dokładnie ucieramy składniki. Następnie dodajemy mleko, sól i mąkę wymieszaną z sodą oraz na końcu orzechy, mieszamy do połączenia się wszystkich składnków.  Ciasto będzie dość kleiste, delikatnie obsypujemy ręce mąką, robimy niewielki kuleczki i spłaszczamy je widelce na wyłożonej papierem

Słodka Kraina Wypieków
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 126

wiele bardziej sycące niż przeciętne pieczywo. Na pewno to kwestia zbyt krótkiego wyrabiania ciasta plus mąki pełnoziarnistej, która jest zawsze nieco cięższa z oczywistych powodów :) Ponad to bułeczki orkiszowe polecam zwłaszcza na ciepło w towarzystwie dżemu truskawkowego :) Mąka orkiszowa ma przyjemny, lekko orzechowy smak. Powodzenia! Dajcie znać, jak wyszły wasze bułki :) Caro & Ciri

Spektrum Smaku
Wegańskie batoniki jabłkowo-cynamonowe 278

naszego organizmu. Po wstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego.  Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia . Znalazły się w niej między innymi: masło orzechowe bez soli i cukru ( KLIK ), masło migdałowe ( KLIK ) oraz suszone jabłka

peanutbuttermonster
Kulki mocy 257

osobnej miski. 3. Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle 4. Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem. Dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. 5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki z dynią! Smażone banany! 196

have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię! Zapraszam! PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ: składniki: - 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli - 6 łyżek miodu - 1 łyżeczka(...)godzinę.  Ciasto podwoi swoją objętość.  Uformuj z małych kuleczek bułeczki i ułóż na blaszce.  Odstaw na 20 minut. W tym czasie bułeczki wyrosną. Natnij je nożem. Posyp czarnuszką  Wstaw do nagrzanego piekarnika.  Temp. 200 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut.  Smażone banany i figi w sosie kokosowo- orzechowym: Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę

SMYKWKUCHNI
Tarta z jagodami 100

Ciasto z własnoręcznie zbieranych jagód smakuje nejlepiej! :) Co najbardziej lubisz robić z jagód? Daj znać w komentarzu, inspirujmy się nawzajem! Pomysł na tą tartę, jak na większość moich przepisów, powstał spontanicznie i jak zwykle był to eksperyment ;) Spód wyszedł przepyszny, a połaczenie jagód z budyniem o smaku cytryny jest genialne! Wypróbuj inne moje tarty: 1.  TARTA CYTRYNOWO-TYMIANKOWA(...)ORZECHOWYM KARMELEM I KRUSZONKĄ 3.  TARTA Z JEŻYNAMI 4.  BEZGLUTENOWA KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI 5.  GALETTE ZE ŚLIWKAMI Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP !   Składniki (forma o średnicy 23-24 cm.): Ciasto

Delicious Place
Staropolska ściągawka wigilijna 198

dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową(...)podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego i pokrajanego na kwadratowe kawałki

Tradycyjna Kuchnia
PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM 179

ciasto, polecam poniższy piernik bez miodu. Piernik bez miodu to ciasto zbliżone procesem przygotowania i składnikami do naszego kochanego murzynka z dżemem ( przepis tutaj ). Jest prosty, szybki i przede wszystkim niezawodny. Zawsze się udaje, zawsze smakuje i znika w tempie ekspresowym. Tegoroczną wersję urozmaiciłam nadzieniem z kajmaku i posypką orzechową. Smakuje wybornie. PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM (blaszka(...)utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę.  Stopniowo dodawać sypkie składniki na zmianę z mlekiem i dżemem. Dosypać żurawinę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.  Przekroić ciasto i przełożyć gotową masą kajmakową. Część masy zostawić do dekoracji

W kuchni Karmel-itki
Pomarańczowe ciasto z kaszki kukurydzianej z palonym masłem 118

ciasto z kategorii jakie lubię najbardziej – prosto, bez udziwnień i pełne smaku. Mocno pomarańczowe ciasto na bazie kaszy kukurydzianej, z dodatkiem palonego masła. Można posypać cukrem pudrem ale wtedy osłabia to jego piękny słoneczny kolor- który o takiej porze roku dobrze robi na psychikę. Spieczona kasza(...)masło na wierzchu tworzą pyszną, chrupiącą powierzchnię. Na umilenie oczekiwania na wiosnę. Bardzo lubię takie ciast na bazie kasz, na blogu znajdziecie kilka z kaszą jaglaną, a z kaszą kukurydzianą też już się jedno trafiło, pyszne jesienne ciasto z winogronami . Pomarańczowe ciasto z kaszki kukurydzianej z palonym masłem Składniki: 180 g masła skórka z 2 pomarańczy (najlepiej użyć ekologiczne

Cooking for Emily
Batony proteinowe – Bakalland 85

Ostatnio w Lidlu pojawiły się nowe batony proteinowe firmy Bakalland. Do wyboru były 4 smaki: waniliowy, słony karmel, kakaowy i masło orzechowe. My wybrałyśmy te dwa

Candy Pandas
Styczniowe śniadanie. Obłędne placuszki ryżowo-orzechowe. 194

Nadając postom tytuły, czyli najprościej mówiąc kiedy wpisuję nazwę danej potrawy, bardzo rzadko używam sformułowań "wyjątkowy przepis na gulasz", "absolutnie niesamowite ciasto z owocami", "jedyne w

bistro mama
Rogaliki nadziewane masą orzechową 190

Ostatnimi czasy często goszczą u nas rogaliki:) Mam dla Was w zapasie klika pysznych propozycji. Pierwszą z nich są małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do

Z miłości do słodkości
Galette z pomidorami i ricottą 201

orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym! Ciasto: 250 g razowej

Food Square
Bułki pszenno-żytnie na poolishu 58

poolishu? Po pierwsze, bułki mają bardziej złożony, głęboki smak. Pre-ferment sprawia, że w cieście zachodzą dłuższe procesy fermentacyjne, które wzbogacają smak gotowego pieczywa. Po drugie, struktura bułek jest wyjątkowo lekka, a wnętrze wilgotne i delikatne. Skórka natomiast staje się cudownie chrupiąca. Dzięki pre-fermentowi ciasto ma doskonałą strukturę – pieczywo nie kruszy się, jest elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Niezależnie(...)mąki żytniej. Żyto dodaje również specyficznego, lekko orzechowego posmaku, który doskonale komponuje się z delikatnością mąki pszennej. Proces przygotowania tych bułek jest stosunkowo prosty. Najpierw przygotowujemy poolish, który musi fermentować przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Rano dodajemy pozostałe składniki – więcej mąki, trochę wody, sól i drożdże, a następnie wyrabiamy ciasto. Po krótkim wyrastaniu formujemy bułki, pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia

codojedzenia