ciasto na żelatynie - 831 przepisów (strona:9/56)

Kruche jeżynowe babeczki 243

szklanki cukru pudru 200 g jeżyn 3 łyżki cukru waniliowego 250 ml śmietanki do ubijania 1 czubata łyżeczka żelatyny 4 łyżki mleka do rozpuszczenia żelatyny do dekoracji : jeżyny i listki mięty Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąki z cukrem pudrem. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć(...)upieczeniu kształt przypomina malutkie tarty. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni. Upieczone babeczki wyłożyć na deskę do wystudzenia. Przygotować krem. Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała a następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła, trzeba uważać aby nie przypalić bo jest mało mleka, wystarczy tylko

Monia miesza i gotuje
Kokosowa babka z musem truskawkowym 136

kokos – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * olej rzepakowy – 1 szkl MUS: * świeże truskawki – ok. 300 g * żelatyna – 3 czubate łyżeczki * cukier – 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka(...)przesiane mąki. Wsypujemy kokos i wlewamy olej – dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ). Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy. MUS: Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy. Oczyszczone truskawki miksujemy z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. W razie potrzeby dosładzamy jeszcze do smaku , chłodzimy. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko
Kopiec adwokatowy 186

łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa adwokatowa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 6 łyżeczek żelatyny krem czekoladowy * 250 g masła lub margaryny * 100 g mlecznej czekolady * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania Biszkopt prostokątny Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą(...)delikatnie wymieszać Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 20 min. Przygotować miskę, wyłożyć folią spożywczą. Z biszkoptu prostokątnego wykrawać sześciokąty i układać w misce zaczynając od ułożenia pierwszego na środku dna miski. Wyłożyć całą powierzchnię wyrównując krawędzie odpowiednio dociętymi kawałkami biszkoptu. Przygotować masę adwokatową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach

Mix smaku
Ciasto czekoladowe na Guinnessie z kremem porzeczkowym 235

się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g śmietanki 24% 100 g masła 250 g porzeczek pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny     Masło podgrzewamy z kakao i piwem(...)skoncentrowany sok. Dorzucamy do niego masło i cukier puder, zaczynamy ubijać. Gdy masa będzie już gładka, dodajemy śmietankę i chwilę miksujemy. Dolewamy po łyżeczce rozpuszczonej żelatyny, za każdym razem dokładnie łącząc składniki. Wykładamy na ciasto czekoladowe - można użyć rękawa cukierniczego lub też zostawić artystyczny misz masz :) Zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Specyficzna muzyka na specyficzny nastrój. Dobrze się przy

sama złodycz
Ciasto a'la Kopiec kreta 656

minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie. Masa bananowa: Żelatynę rozpuszczamy(...)wodzie i studzimy. Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek cukru pudru do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę . Na końcu można dodać płatki czekoladowe lub starta czekoladę. Wylewamy na poukładane banany. Górną część ciasta kruszymy na wierzch. Smacznego Smacznego

Słodkości i nie tylko
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 323

boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty, w zależności od zapotrzebowania. masa straciatella: 6 serków Danio Straciatella* 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru Żelatynę z cukrem rozpuszczam w gorącej(...)minimalnej ilości gorącej wody i studzę, odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie (np. od jogurtu). Wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciasto chałwowe - II wersja 244

cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto. Masa chałwowa:  300g chałwy,  400g jogurtu naturalnego greckiego,  250g serka mascarpone,  300 ml śmietanki 36%,  1/2 szklanki cukru,  3 łyżki miodu,  3 czubate łyżeczki żelatyny,  50 g gorzkiej czekolady,  2 łyżki śmietany(...)Śmietankę zmiksować na sztywno. Dodać serek mascarpone, jogurt, miód, cukier oraz pokruszoną chałwę. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Miksując, powoli wlewać żelatynę do masy chałwowej. Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować. Schłodzić. Czekolady stopić wraz ze śmietaną na parze. Przestudzić i zrobić na cieście esy-floresy. Ciasto wstawić do lodówki.   Źródło

Z miłości do słodkości
Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny – łatwy i szybki! 397

odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami! Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje! A składniki przeważnie mamy pod ręką! SKŁADNIKI: - biszkopty – ok.15 szt - margaryna – 200 g - mleko – 1 l - cukier puder – 200 g - żółtko – 3 szt - kasza manna – 1 szkl - brzoskwinie w puszce ( 900 g ) - żelatyna – 2 łyżki - kakao(...)jednej dodajemy przesiane kakao. Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ). Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „. 125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną. Odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. W tym czasie miksujemy brzoskwinie na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy , by całkowicie się rozpuściła a na następnie dodajemy

Ostra na Słodko
Rolada tiramisu 240

łyżek mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * 3 łyżeczki żelatyny * 100g cukru pudru dodatki * kakao * kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów * likier amaretto * cukier puder Sposób wykonania ciasto Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu. Upieczone ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem pudrem, delikatnie zdjąć papier, zwinąć gorące razem ze ściereczką i odstawić do wystudzenia. masa Żelatynę namoczyć w łyżce wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze, aż masa zrobi

Mix smaku
Kremówka z Bitą Śmietaną 290

masła w temperaturze pokojowej masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki żelatyny + ok. 20 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Kremówka z Bitą Śmietaną -  Sposób przygotowania: Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury(...)Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie może być grudek). Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ciągle mieszając dodajemy cukier puder i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Śmietaną pokrywamy krem budyniowy i całość przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do spodu). Całość posypujemy cukrem pudrem. przepis zainspirowany: mojewypieki.blox.pl Moje posty

Słodka Strona
Tort czekoladowy z bananami 267

napęczniała. Następnie dodać jeszcze 1 łyżkę wody i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia.     7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać(...)rozmieszać. Następnie żelatynę dodać do pozostałego kakaowego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Krem rozłożyć na banany w tortownicy. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę (nie gotować). Polewę odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut i jeszcze ciepłą wylać na wierzch ciasta. Tort wstawić

Mała Cukierenka
Szachownica inaczej 675

już o takiej nazwie i znacie sernik szachownicę :)  Ja dzisiaj postanowiłam troszkę zmienić i zrobić szachownicę ale z biszkoptu kakaowego i pysznej masy śmietanowej . Jeśli zaciekawiło Was moje ciasto to jeszcze raz zapraszam :)  Składniki na biszkopt : 1 szkl mąki tortowej  1 szkl cukru 3 łyżki kakao gorzkiego 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera  2 łyżeczki proszku(...)Wykonanie ; Jajka ubić  z cukrem i cukrem wanilinowym . Dodać mąkę z proszkiem i kakao . Wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem tylko spód . Przelać ciasto . Piec w temp 180 st . około 30 minut do suchego patyczka . Wykonanie masy ; Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym . Do żelatyny dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać . Przelać do reszty

Sama słodycz i szczypta chili
Potrójnie czekoladowe walentynkowe serce 222

gorzkiej czekolady 225 g masła 3 jajka 250 g cukru pudru szczypta soli  masa: tabliczka białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny serek philadelphia 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% poleca: półtabliczki  czekolady deserowej 50 g masła Wykonanie: Ciasto: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z masłem i cukrem aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy mikserem, gdy są sztywne dodajemy(...)gotowe odstawimy do ostygnięcia.  Masa: Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę oraz po łyżce serka.  Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy ostygnie dodajemy ją do masy. Całość wylewamy na zimne ciasto. Polewę możemy wykonać od razu ale włożyć ciasto do lodówki na 30 minut i po tym czasie polać

ciastkarnia na kruchym spodzie
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 187

szybkie i dziecinnie proste przekąski ( także na słono ). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce ze słoika. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego nadzienie (u mnie wiśnie ze słoika) Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi

Ciastkozercy
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 223

łyżki cukru, 3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym),  2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki maku do posypania. Przygotowanie: Przygotować ciasto: wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól).  Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i skórkę z pomarańczy, wymieszać z mąka (siekając nożem, żeby(...)wylepić ciastem, nakłuć je widelcem, nadmiar przyciąć równo nożem, środek obciążyć (np. wsypując do foremki groch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z foremek. Mak uprażyć na patelni. Aby kontrolować stopień uprażenia można do maku doda kilka ziarenek białego sezamu. Przygotować krem: syrop karmelowy  wymieszać z żelatyną

SzczyptaSmaQ