kolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki. Jestem bardzo zadowolona, ze udało mi się w końcu upiec to ciasto, bloczki wyglądały na talerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały. Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne(...)sokiem z cytryny. Polewa: Masło roztapiamy w cukrem w garnku na piecu. Dodajemy kwaśną śmietanę i na koniec rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody żelatynę. Czekamy aż masa lekko stężeje i możemy wylać ją na ciasto. Przełożenie: Na biszkopt jasny nakładamy ciemną masę z kakao. W biszkopcie ciemnym wycinamy kieliszkiem dziurki i kładziemy go na wierzch masy. W dziury
ciastkarnia na kruchym spodziebardzo szybkie i bez problemowe! Czas przygotowania: 2h ( w tym czas na chłodzenie) Ilość porcji: 7 Składniki Ciasto: 125g cukru pudru 250g mąki 125g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko Opakowanie cukru wniliowego Nadzienie : 300g ricotty 150g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Powidła lub dżem 2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcze 1 brzoskiwnia 1 kiwi 1 jabłko Kiść winogron Pół(...)lodówki. Można też użyć gotowego ciasta kruchego. W tym czasie przygotowujemy owoce i masę serową. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce, na drobnych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Serek riccota ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy do tego 2 łyżki likieru pomarańczowego, sok i skórkę pomarańczy. Dodajemy serek homogenizowany waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy
Kolizje SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tort kryształki to ciasto na zimno wykonane z galaretek i bitej śmietany. Zrobione na cienkim biszkopcie, ale
Marta Gotujedorodnymi truskawkami otoczonymi wianuszkiem kremu. Mmm... Bajeczne. Ponieważ padało, nie chciało mi się ruszyć do sklepu, pozmieniałam więc troszkę. Zamiast truskawkowej galaretki użyłam soku jabłkowego zgalaretkowanego za pomocą żelatyny. Nie miałam też tak dużej foremki jak proponowano w przepisie, wyszło mi więc więcej mniejszych ciasteczek. O tyle mniejszych, że nijak nie mogłam na nich zmieścić całej truskawki. Nie miałam też(...)łyżeczka cukru waniliowego 40 g niesolonych pistacji dodatkowo: 160 g niedużych truskawek 200 ml soku jabłkowego 3 łyżeczki żelatyny Płatki drobno zmielić blenderem. Wymieszać z przesianą mąką i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemigdałowymi. Masa: 800 ml kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru Ubić i podzielić na dwie części. Do każdej dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie. 2 galaretki wiśniowe ( przygotować według przepisu na opakowaniu) Słoik drylowanych wiśni Złożenie ciasta: 1 ciasto, ½ porcji śmietany wiśnie galaretka ½ porcji śmietany na wierzch ciasto z bezą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKolejny klasyk prosto z USA. Od Brownie różni się przede wszystkim lekkością. Nazwa ciasta doskonale oddaje jego konsystencję, jest wilgotne i „błotniste” ale zarazem lekkie i rozpływające się w ustach. Polecam na Walentynki J Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową Składniki: 230 g masła 250 g gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej 150 gorzkiej(...)sprawdzamy wykałaczką po około 60 minutach, gdyż czas pieczenia może się skrócić. Ciasto powinno być lekko wilgotne. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy dżem oraz wiśnie z kompotu. W szklance rozprowadzamy żelatynę z kompotem wiśniowym, tak aby nie było grudek. Dodajemy do dżemu. Mieszamy cały czas do momentu, aż masa
Mania GotowaniaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą serową. Składniki: Ciasto ( blaszka 24x36cm): 3 i 1/2 szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 3 jajka 3-4 łyżki miodu(...)masła (rozpuścić) 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 budyń waniliowy 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka Na wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK ) i dowolna posypka Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie
Kuchnia domowa Ani200g śmietanki 30% 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody Wykonanie: - składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową - białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli - pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany dodawać stopniowo żółtka oraz wodę, cały czas miksując - mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką - masę przełożyć(...)ubitej piany, dokładnie wymieszać - żelatynę wlać do piany i krótko zmiksować - zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać ją do piany i wymieszać łyżką do połączenia się składników - jedną część biszkoptu ułożyć na spodzie formy (ważne, żeby była to forma dość wysoka, okalająca biszkopt ciasno z każdej strony), wyłożyć masę, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć - ciasto schłodzić w lodówce, już
Smakołyki Berenikiorzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier(...)folią aluminiową, smarujemy tłuszczem (np masło, olej) i wlewamy przygotowany mus. Umieszczamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i wanilią. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę serową cały czas mieszając. Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie tortownicy
Słodka StronaPolewa 1/4 kostki masła 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki żelatyny Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy posiekane na drobne kawałki masło i jajko, szybko zagniatamy lub miksujemy za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny(...)masa będzie miała już gładką, płynną konsystencję dorzucamy rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Podgrzewamy jeszcze chwilę i zostawiamy do względnego ostygnięcia. Tutaj trzeba być czujnym i od czasu do czasu obczaić czy masa już nie stężała za bardzo - musimy ją w odpowiednim momencie przełożyć na wierzch ciasta. Słodko uzależniające, aż ręka sama sięga po kolejny kawałek... :D Jako
sama złodyczsię nam z płatkami. Tak przygotowanym spodem pokrywamy tortownice. Jeśli używamy gotowej konfitury owocowej to wystarczy jak nałożymy ją na spód naszego ciasta...natomiast jeśli mamy owoce świeże musimy je zmiksować i dodać do nich rozpuszczona żelatynę. Ser twarogowy mieszamy z cukrem pudrem...Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody i ostudzoną dodajemy do sera...Markizy rozdrabniamy na mniejsze
NaKońcuJęzykaśmietanki 30% 150 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 60 g masła 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 1 opakowanie ptasiego mleczka Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania : Masa: Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki(...)całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie ubić śmietankę z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody. Biszkopt: Blaszkę o wymiarze ok. 20 x 28 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę
Słodka Stronaprzełożyłam masą jogurtową i posypałam okruchami z ciasta..i jak tako było..ale ogólnie nie byłam zadowolona.. 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 żółtka 3 czubate łyżki miękkiej margaryny (około 60 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl. mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli dodatkowo jogurt żelatyna Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)stale ucierając dodawać kawę z mlekiem na przemian z mąką. Foremkę 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Wystudzić i przekroić na połowę.Przełożyć masą jogurtową [ jogurt zmiksować , dodać rozrobioną żelatynę.], dowolnie udekorować. Razem ze mną piekły [ dziękuję]: Ala Lidia Iwona
Moje domowe kucharzenieśmietanę 18% gęstą i mikserem wszystko zmiksować wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować foremki silikonowe napełnić do pełna ciastem piec w 200C około 20 minut - do suchego patyczka twarożek, truskawki, cukier puder zmiksować żelatynę 1 łyżkę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i zostawić na 20 minu7t do napęcznienie - podgrzać w mikrofali i dodać do masy
W Mojej Kuchni LubięJeśli lubicie batonik Kinder Pingui o smaku kokosowym to ciasto będzie szczałem w dziesiątkę. Moim zdaniem jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Trafia zdecydowanie do mojego TOP 5. Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady Składniki : · 70 g gorzkiej czekolady(...)24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut,do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, całkowicie ostudzić. Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. Wodę zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Również odstawić do przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubić. Dodać do niej serek mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać. Następnie cały
Mania Gotowania