Tarta wiśniowo-malinowa 212miłośnikowi owocowych smaków! Zapraszam na tartę wiśniowo-malinową." S kładniki na kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2 zółtka 70 g cukru pudru 2 łyżki cukru wailiowego Składniki na masę wiśniową 0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody Dodatkowo : 500 ml śmietanki 30% opakowanie świeżych(...)ładnie rozpuści a owoce puszczą sok - gotujemy około 10 minut, następnie wlewamy rozpuszczoną w 1/4 szklanki żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. (Aby masę szybciej ostudzić przelewamy ją do szklanego naczynia, włożonego do garnka z zimną wodą :)) Na gotowe kruche ciasto wylewamy masę wiśniową, następnie dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Następną warstwę przygotowujemy z ubitej wcześniej zimnej śmietanki śmietanki
Słodkie Przyjemności
Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym 390Orzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: pół szklanki mleka (125 ml) 2 czubate łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 30% 200 ml mleka skondensowanego 150 g poziomek(...)rozpuszczoną żelatyną. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy lekko rozgniecione borówki, do drugiej poziomki. Mieszamy do połączenia składników. Na dno tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce. Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce
Słodka Strona
Czekoladowe ciasto z truskawkowym musem. 308Chocolate cake with strawberry. Składniki. Ciasto. 3 jajka 100g cukru 150g czekolady deserowej 50g masła 50g mąki tortowej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10g kakao Mus truskawkowy.. 500g truskawek 150g cukru 5 łyżeczek żelatyny Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło(...)temp.170stop.około 25-30minut. Przygotować mus. Truskawki ,u mnie mrożone, zasypać cukrem i podgrzewać do uzyskania syropu. Następnie zmiksować i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia. Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem. Na jeden krążek nałożyć mus i przykryć drugim. Polewa. Masło rozpuścić i dodać połamaną czekoladę do gotowania. Kiedy się
Kulinarny karnet Christophera
Ciasto z kremem bawarskim, musem truskawkowym i galaretką z białego wina 310Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny , zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek ) . Ciasto piekłem w formie o średnicy 28 cm i wysokości 6 cm. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować na gładko blenderem. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Połączyć(...)sztywno mikserem, następnie na małych obrotach stopniowo dodawać schłodzony krem. Gotowy krem bawarski przelać na stężały mus truskawkowy. Ciasto wstawić do lodówki na 3h. Galaretka z białego wina: 500 ml słodkiego białego wina (np. muscatu) 3 płaskie łyżeczki żelatyny cukier (opcjonalnie) dodatkowo plasterki truskawek do dekoracji Odlać 100 ml białego wina i zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę i cukier. Połączyć
Food Square
Tort z malinową pianką 202mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 2 szklanki mleka 2 op. bitej śmietany w proszku 4 łyżki żelatyny 1 op. galaretki malinowej Wykonanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wlać do włożonej papierem do pieczenia formy (okrągła). Piec około 45 minut w temp. 180 stopni C. Pianka: Do mleka dodać
Bon Appetit Małgorzaty
Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową. 42524/24 posmarować tylko spód i wysypać bułką tarta . Przełożyć ciasto. Piec w temp 180 st do suchego patyczka ( około 25/ 30 minut ) Masa śmietanowo kawowa ; 1 l kremówki 30 % ja kupuję łaciatą 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl mleka 3 łyżki wody Nie cała paczka biszkoptów Wykonanie; Żelatynę namoczyć(...)cukrem waniliowym. Dodać kawę z żelatyna i wymieszać mikserem. 2 galaretki zielone 3 łyżeczki żelatyny 1 l przegotowanej wody Galaretki i żelatynę rozpuścić w litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Warstwy ciasta : Ciasto przeciąć na pół . Jedna połowę włożyć do blaszki i nasączyć kawą rozpuszczalną ( około 1/2 szkl . wody , 2 łyżeczki kawy, 1 łyżeczka cukru
Sama słodycz i szczypta chili
POTRÓJNIE CZEKOLADOWY DESER TWAROŻKOWY 332niestety chyba tylko mnie i córce. Deser jest dosyć "delikatny", a twarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:) Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu- spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka kropel aromatu waniliowego -165g mąki orkiszowej -88g miękkiego masła Składniki(...)mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C. W tym czasie przygotowujemy masę
Smaczne Zdrowe
Happy birthday to You! 203niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma formę swoją i ciasta. Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę od dawna, a małe jabłuszka prezentują się w tej formie zachwycająco! Nie można się do nich nie uśmiechnąć(...)większość jabłek się rozpadnie, ale niektóre pozostaną w kawałkach. Dodać pozostałe 3 listki żelatyny, dobrze wymieszać, ostudzić. Sok z cytryny wymieszać z wódką. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 268które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków - biszkopt, mus owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :) Typowy smak ciepłego lata. Wszystkim życzę smacznego! :) SKŁADNIKI: CIASTO: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli MUS: 850 g wiśni 3 łyżki(...)godziny. Gdy mus będzie ścięty ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Żelatynę (nie może być zimna, najlepiej żeby była letnia) dodajemy do bitej śmietany i wykładamy na mus wiśniowy. Wkładamy ciasto do lodówki aż do ścięcia się bitej śmietany. Każdy kawałeczek ciasta dekorujemy borówkami :) Dziękuję za inspirację : margarytka
Serce zamknięte w formie pyszności
Wiśniowy przekładaniec 2182formie o wiele łatwiej jest wypełnić masą brzegi ciasta, niż gdyby robić to bez jej użycia. Wiśniowy przekładaniec Składniki: masa grysikowa 300ml mleka 5 łyżek cukru 4 łyżki kaszy manny 120g masła masa wiśniowa 750g wydrylowanych wiśni 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 7,5 łyżeczki żelatyny 7,5 łyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY(...)kuchence mikrofalowej, do rozpuszczonej żelatyny dodać 1-2 łyżki musu wiśniowego, wymieszać, całość wlać do reszty musu, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia i momentu, gdy masa zacznie widocznie się ścinać (można ją wstawić do lodówki, wtedy jednak należy sprawdzać co kilka minut stan stężenia, gdyż w zimnie może to szybko nastąpić) PRZEŁOŻENIE CIASTA - na dnie formy ułożyć ciemny biszkopt
Smakołyki Bereniki
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 875trochę jak delicje pomarańczowe. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 2 łyżki (20g) kakao 50g masła 3 łyżki (30g) cukru pudru 3 łyżki zimnej wody masa serowa 400g gęstego twarogu z wiaderka 90g gorzkiej czekolady (użyłam(...)ziarenka z 1/2 laski wanilii mus pomarańczowy 4 pomarańcze (około 1kg) 200ml śmietanki 30% 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny ziarenka z 1/2 laski wanilii kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę, kakao i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać zimną wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić
Smakołyki Bereniki
Tort czekoladowo - malinowy 333takie trudne. Teraz mogę powiedzieć, że na każdą rodzinną okazję jestem gotowa zrobić takie małe dzieło dla solenizanta bądź solenizantki. Ten tort zrobiłam na urodzinki mojej siostry :) (I :***) SKŁADNIKI: CIASTO: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli(...)kremu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i połowę żelatyny. Następnie do mniejszej części kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru, zmiksowane maliny i pozostałą część żelatyny. Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki ze sobą. Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm grubości), przekładamy na ciasto 1/3 część kremu czekoladowego. Następnie
Serce zamknięte w formie pyszności
Rodzynkowiec 1175wódką PRZEŁOŻENIE CIASTA - na dnie formy ułożyć jeden z blatów biszkoptowych, nasączyć połową ponczu - na blat biszkoptowy wyłożyć schłodzony krem kawowy, wyrównać - wierzch przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć go pozostałym ponczem POLEWA CZEKOLADOWA - śmietankę podgrzać, zdjąć z palnika - do gorącej śmietanki wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, po minucie wymieszać do uzyskania gładkiej masy - żelatynę zalać zimną woda, wymieszać(...)rodzynki, wymieszać - gotową polewę wyłożyć od razu na wierzch drugiego biszkoptu, rozsmarowując ją tak, by pokryła całą powierzchnię - ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc Krojenie rodzynkowca powinno się odbywać po wcześniejszym leżakowaniu w chłodnym miejscu, gdyż krem nie zawiera żelatyny i pod wpływem ciepła mięknie, co może utrudniać porcjowanie
Smakołyki Bereniki
Sernik truskawkowy na zimno 244Pyszny..zjedzony w ekspresowym tempie..taki sernik można zrobić nawet na biszkoptach. Składniki ciasta: 140 g mąki pszennej 140 g margaryny 140 g cukru pudru 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy(...)według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem, po łyżce dodawać twaróg, a gdy masa będzie gładka, wlać żelatynę, stale miksując. Podzielić na połowę Do jednej części dodać zmiksowane truskawki i wymieszać.Masy wyłożyć na wystudzonym cieście.Można najpierw jedną a, potem drugą część, albo tak jak ja łyżką kładłam na przemian.Odstawić do zastygnięcia.Na wierzchu ułożyć
Moje domowe kucharzenie
Czekoladowy sernik 254żelatyny + zimna woda i wrzątek (jak najmniejsza ilość) 2 czekolady deserowe 2 czekolady białe + 5 łyżek wody 1. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając . 3. Ciasto wylewamy(...)sztywno, dodajemy porcjami serek waniliowy, delikatnie mieszając dużą łyżką. Dzielimy na dwie części. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej , żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z połową masy . Wylewa ją na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3h . 6. Z białą czekoladą postępujemy tak samo
ciemna strona patelni