ciasto na żelatynie - 831 przepisów (strona:23/56)

Sernik malinowy na owsianym spodzie 189

łyżki żelatyny łyżka oleju      Płatki owsiane mieszamy z cukrem i mąką, dodajemy posiekane na mniejsze kawałeczki masło oraz jajko. Zagniatamy ze sobą dokładnie i przekładamy na spód tortownicy. Masa nie jest zbyt współpracująca, więc łatwiej odrywać mniejsze porcje i dociskać miejsce przy miejscu, na samym końcu wyrównując całość dużą łyżką. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35 minut(...)proszku, cały czas mieszając. Dusimy chwilę do momentu rozpadnięcia się owoców. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą na 10-15 minut, mieszamy. Dodajemy do masy owocowej razem z odrobiną oleju. Gdy glazura zaczyna się powoli zsiadać, a nasz sernik jest już całkowicie wystudzony możemy przelać ją na wierzch ciasta. Rozprowadzamy malinowe cudo równomiernie i całość schładzamy w lodówce. Uwielbiam tę piosenkę

sama złodycz
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 170

białek i wymieszać delikatnie  ale  już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej wody) Jagody, cukier zmiksować   blenderem , następnie powstałą masę jagodową(...)serem, na końcu  do masy dałam rozpuszczoną żelatynę wymieszałam i tężejącą masę jagodową wylałam na biszkopt. Wstawiłam do lodówki Pianka Malinowa 5 białek 1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody) Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę jagodową. Ciasto należy  schłodzić w lodówce przez 2 godziny

RAROSSA
Tort w kształcie motyla 195

pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru Szczypta soli Składniki na krem: 660 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Składniki na poncz: Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 400 g dżemu truskawkowego 50 g wiórek kokosowych marki Kresto 100 g drażetek czekoladowych 2 rurki z kremem(...)mikser i do żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany. Mieszamy ją z żelatyną i dodajemy do pozostałej śmietany. Całość delikatnie mieszamy łyżką.  Przepis na poncz: Gorącą wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat). Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy

Emcia Pichci
Borówkowy sernik na zimno 245

takiej foremki ciasto można przygotować w zwykłej tortownicy, tylko zamieniając kolejność warstw - najpierw biszkopty, potem masa serowa a na wierzchu galaretka. Ja użyłam galaretki szafirowej  Wodzisław  aby pasowała kolorystycznie do borówek. składniki: 700 g sera z wiaderka, użyłam Wieluń 50 g miękkiego masła 1 żółtko 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 1 galaretka szafirowa(...)Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem, następnie porcjami dodawać ser. Cały czas ucierać i dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy serowej dodać borówki, ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na stężoną galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć biszkopty lekko wciskając w masę serową. Ciasto odstawić do stężenia do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i odstawić

Monia miesza i gotuje
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 173

cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta. Masa ryżowa: 200g ryżu, 150g malin, 50g cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szkl. mleka, 600ml śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny.     Ryż ugotować na mleku do miękkości, ostudzić. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie(...)rozgnieść. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić i dodać do malin, wymieszać. Lekko przestudzić, połączyć z ugotowanym ryżem. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.     Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek

Z miłości do słodkości
Blue Velvet Cupcake 88

Dnia Pieczenia, który obchodzimy 18 maja. Tematem będą czerwone cupcake co prawda, ale próba powstała niebieska. Nie dodałam jajek i ciasto wyszło bardzo gęste, ale babczki są rewelacyjne. Nie za słodkie, dlatego dodałam krem na bazie śmietanki i żelatyny. Co tutaj dużo mówić. Też je zróbcie! Składniki na 12 babeczek : * 180 g Kasi * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 jajka

Magiczne Życie Marty
Boskie ciasto czekoladowe z kremem bananowym oraz polewą czekoladowo-orzechową 558

zaprosić na naprawdę pyszne ciasto, z równie dobrym kremem i polewą (mojego pomysłu). Torcik czekoladowo-bananowy podane składniki wystarczą na upieczenie okrągłego ciasta o średnicy 24 cm Do przygotowania ciasta należy przygotować: 200 g ciemnej, dobrej jakości czekolady (np. 70% kakao) 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklankę mąki tortowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Polewa jest banalnie prosta, ale niesamowicie dobra. (P. smakowała tak bardzo, że zażyczył sobie krem o takim smaku. Następnym razem na pewno tego spróbuję.) W rondelku należy umieścić masło orzechowe z połamaną czekoladą i dokładnie rozpuścić. Polewa ma mieć jednolity kolor i małe grudki  (kawałki orzeszków ziemnych). Przed polaniem ciasta, należy

Ratunku obiad
Biszkoptowy ogródek z malinami 143

Składniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)tortownicy o średnicy ok. 20 cm ustawić płotek z biszkoptów przeciętych na wysokości 2 cm ponad brzeg tortownicy. Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy. Budyń ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny

Świat Smaku
Krumkaker z kremem piernikowym- norweski przysmak świąteczny 196

nawijamy na specjalny wałek i pozostawiamy do ostygnięcia. Z resztą ciasta postępujemy tak samo aż do wyczerpania. Z tej porcji powinno wyjść wam około 10 wafelków. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier puder a następnie przyprawę do piernika. Na koniec żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do masy dokładnie mieszając. Gotową bitą

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik pomarańczowy z owocową glazurą 177

oleju kokosowego Sernik: 500g zmielonego twarogu 2 jajka szklanka cukru 1 pomarańcza 3 łyżki mąki ziemniaczanej Glazura pomarańczowa: 1 słoik konfitury pomarańczowej 2 pomarańcze 3 łyżki wody 3 łyżki żelatyny      Masło i olej rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie. Wlewamy do pokruszonych ciasteczek i miksujemy na gładką masę, wykładamy na dnie blaszki i odstawiamy(...)stopni (na dolnej półce piekarnika można wstawić miseczkę z wodą).      Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy glazurę pomarańczową. Konfiturę, skórkę i sok z dwóch pomarańczy zagotowujemy i czekamy chwilę aż zgęstnieje. Cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę. Lekko przestudzoną masę wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli komuś mało kalorii, można

sama złodycz
Migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji 291

chyba w każdej sytuacji. Szczególnie takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takie jest właśnie to ciasto - szybkie i baaaardzo smaczne! Zaś chrupiące płatki migdałowe są pysznym zwieńczeniem ciasta... foremka 23x33 cm Krem budyniowy: 1litr mleka,  szklanka mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  3/4 szklanki cukru, jajko,  budyń waniliowy,  250g masła.  W połowie mleka(...)budyniową i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić.   Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka.  Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce. Źródło:  Cukierenka Klementynki

Z miłości do słodkości
SMERFNY JAGODOWIEC 259

Jagody leśne pojawią się już coraz liczniej, jako że jestem fanką mocno owocowych ciast, takie wydanie na zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubi Składniki: 2,5 szkl.jagód leśnych 30 dag serka waniliowego pól szkl,smietany 18 3 łyżki zelatyny+pół szkl.wrzatku 2 galaretki jagodowe lub wisniowe kostka margaryny 20 dag herbatników 5 łyzek cukru Wykonanie: Margarynę(...)Wyklejamy tym dno tortownicy.Odstawiamy do lodówki do stężęnia.  Jagody blenderujemy,dodajemy smietanę,serek ,cukier.Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w pól szkl.wrzatku,studzimy i dodajemy do mieszanki jagodowej.Wylewamy na mase herbatnikową.Odstawiamy do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl.wody,wylewamy na stężąłe ciasto,odstawiamy do lodówki,aż galaretka stężeje

Z Majeczką w kuchni
Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym z wiśniami 320

mieszamy do czasu zgęstnienia budyniu. Budyń przelać do miseczki i przykryć folią i odstawić. Żelatynę wymieszać  z małą ilością zimnej wody i poczekać aż spęcznieje. Gdy to nastąpi wlać ją do budyniu , wymieszać i wystudzić. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z budyniem. Ciasto rozkroić na dwa blaty. Połowę kremu rozprowadzamy na 1 blacie. Na kremie równomiernie rozsypujemy odsączone

Słodkości i nie tylko
Sernik jogurtowy z galaretką 520

szaro – bure dni trochę lata! Delikatne , jogurtowe ciasto wypełnione kolorowymi galaretkami to super przepis na imprezę. Ciasto / deser robi się błyskawicznie … i równie błyskawicznie znika z talerzy!   SKŁADNIKI: ( na formę keksową )   - jogurt naturalny – 400 g - żelatyna – 2 łyżki - cukier puder – ok. 80 g - galaretka malinowa – 1 op - galaretka niebieska ( Wodzisław

Ostra na Słodko
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 229

ponczem, posmarować dżemem oraz kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Wierzch i boki ciasta posmarować cienką warstwą kremu. Ciasto przełożyć na paterę i wstawić do lodówki.     Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu.       Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania