glukoza, bez tego ani rusz. Koszt mały w porównaniu do końcowego efektu, w glukozę i żelatynę możecie zaopatrzyć się w zwykłym sklepie spożywczym lub kupić przez internet na stronie www.Skworcu.com.pl . Do zrobienia różyczek wystarczy masa i odrobina różowego barwnika. Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrawamy małe kółeczka, nakładamy je na wykałaczkę zlepiając odrobiną wody. Przygotowaną różę na wykałaczce można wbić(...)łyżek 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 1. Gorącą wodę nalać do szklanki , wsypać żelatynę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać glukozę i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. 2. Cukier puder wysypać na stolnicę i stopniowo wlewać syrop, który powstał. Zagniatać ciasto. 3. Gotową masę cukrową można łączyć z barwnikami spożywczymi. Można ją przez długi czas przechowywać
Apetyczna babeczkazestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek 200 g kremu toffi/masy kajmakowej szklanka cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: słoiczek wiśni w syropie 3 łyżki żelatyny Ciasteczka wstępnie(...)temperaturę pokojową. Ser miksujemy z kajmakiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, jajka rozbełtujemy ze sobą, po czym dodajemy do ciasta. Wylewamy na spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny w 175 stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. W większym naczyniu mieszamy dokładnie razem z wiśniami
sama złodyczłyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 szt KREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier(...)masy cytrynowej i dokładnie miksujemy. W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy, Studzimy i wkładamy do lodówki. KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z nutellą. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy. CAŁOŚC: Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy
Ostra na Słodkokrem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone. Ciasto cappuccino bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 2 budynie w proszku bez cukru 0,5l mleka 8dag margaryny 4 łyżki cukru krem cappuccino 1 opakowanie Śnieżki 200ml mleka 8 czubatych łyżek cappuccino w proszku 250g serka mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2/3 szklanki ciepłej wody 16 herbatników 4 kostki czekolady deserowej(...)mleka z cappuccino wsypać Śnieżkę i miksować kilka minut na wysokich obrotach - do ubitej Śnieżki dodać serek mascarpone, ponownie zmiksować - rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając - masę wylać na gotową masę budyniową - tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą Ciasto cappuccino jest połączeniem dwóch smaków: dolna masa budyniowa jest
Smakołyki Berenikiużyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże 1,5 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej DO DEKORACJI: świeże owoce listki mięty lub melisy WYKONANIE: CIASTO CZEKOLADOWE: Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Nie będziesz potrzebować tutaj miksera, wystarczy rózga(...)wlej rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Całość dobrze wymieszaj. Schłodź frużelinę, by zgęstniała. Powinna mieć konsystencję żelu. SKŁADANIE TORTU: Dolny blat tortu połóż na ozdobnym talerzu lub paterze. Na niego nałóż połowę śmietankowego kremu, a następnie frużelinę. Przykryj drugim blatem, rozsmaruj pozostały krem i frużelinę. Na samą górę wysyp wcześniej pokruszone czekoladowe ciasto i ozdób wg uznania owocami
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aromat migdałowy śmietana 30% łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszysta pianę, następnie cały czas miksując dodajemy powoli olej i po łyżce przesianej wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec do ciasta wsypujemy cynamon i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy(...)Jabłka obieramy i kropimy na małe plasterki. Gotowe mieszamy z łyżką mąki i dodajemy je do ciasta. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder a na końcu żelatynę rozpuszczoną w kilku kroplach wody. Gotową śmietaną dekorujemy ciastka gdy ostygną. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziewłożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka, 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, łyżka żelatyny, 300g truskawek, galaretka truskawkowa(...)zalać 3 łyżeczkami zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki
Z miłości do słodkościMasa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi , a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze mówiąc, nie wierzyłam - są tam cuda wydające się być zdecydowanie poza moim zasięgiem). Całość jest bardzo(...)Wlać żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aż nieco stężeje. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko. Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę. Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzetarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g ricotty 120 g śmietanki 24% tabliczka białej czekolady łyżka żelatyny 200 g truskawek + 400 g truskawek do dekoracji Mąkę mieszamy z cukrem pudrem(...)lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim foremkę - jako że ja miałam dosyć małą, postanowiłam wykleić również boki - w standardowej wersji ilość składników jest wystarczająca tylko na podstawę. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach przez około 25 minut, a następnie studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, odstawiamy do napęcznienia. Truskawki myjemy
sama złodyczmasła 1 kg sera do serników śmietana 30% 350 ml 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny galaretka brzoskwiniowa (lub jak kto lubi ) ok. 200 g brzoskwinie Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Herbatniki przekładamy do mocnego foliowego
Smaki Edytydelikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do przygotowanej formy na tartę o śr.27cm. Piec ok. 30min w temp. 160st. Następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić. Mus czekoladowy: 3 jajka, 50g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej czekolady, 100g masła, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki żelatyny. Czekolady połamać(...)koniec ubijania stopniowo wsypując cukier. Żelatynę rozpuścić w 80ml zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Letnią żelatynę dodać do czekolady wraz z likierem. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wg uznania, ja użyłam żółte wiórki kokosowe, rurki waflowe oraz cukrowe kwiatki
Z miłości do słodkościpomarańczowa Krem: · 700 g jogurtu greckiego · 100 g białej czekolady · ½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody · 2 łyżeczki jasnego miodu Przygotowanie: Cukier utrzeć z masłem aż powstanie głodka masa. Dodać jajka, aromat, sok z cytryny(...)jeśli mamy formę teflonową lub silikonową wlać ciasto bezpośrednio do niej. Wypełnić papilotki do połowy. Nałożyć łyżkę marmolady lub konfitury. Zalać pozostałym ciastem. Babeczki piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce. Żelatyna powinna się lekko ściąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać
Mania GotowaniaThe post Kawowe ciasto z borówkami, galaretką i bitą śmietaną appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojegalaretka czereśniowa 300g czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 100ml wody + 2 łyżki 1,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie: - mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - składniki na masę jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - formę(...)środku - upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce - czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić do lodówki na jakiś czas, aby puściły trochę soku - do czereśni dodać sok z cytryny oraz 100ml wody, postawić na małym palniku i gotować przez 10-15 minut, zdjąć z ognia - żelatynę zalać zimną
Smakołyki Berenikiprawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi mam dla Was jeszcze jeden truskawkowy przepis;)) Pyszne ciasto na zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:) Spód: 100g herbatników maślanych, 70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył(...)ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i nasionami wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać przebrane truskawki około 200g. Schłodzić. Na wierzchu ciasta rozłożyć resztę truskawek. Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić. Inspiracja: Moje wypieki
Z miłości do słodkości