ciasto na żelatynie - 831 przepisów

Bajaderki 181

przepisu: Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne w sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny. Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa. Margarynę można zastąpić masłem. Ja używam papilotek, aby goście nie brudzili

Gospodyni Miejska
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 189

której wcześniej nikt nie pisnął słowa. Ponieważ dżemu nie miałam, stwierdziłam, że żelatyna będzie ok. Dzięki temu rabarbar ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki. Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną(...)żółtko 2 łyżki śmietany kremówki (38%) krem: 160 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) rabarbar: 200 g rabarbaru sok z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru 2 płatki żelatyny Ciasto rozmrozić, pokroić na 12 kwadratów. Marcepan, serek i białku utrzeć na gładki krem. Na każdy kwadrat ciasta wykładać porcję nadzienia, sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi, formując ciasteczka. Wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik zawijany 172

składniki * 4-5 jabłek * 4 jajka * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1/3-1/2 szklanki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * płatki migdałowe * cynamon dodatkowo * 4 łyżki dowolnego dżemu * 1/2 łyżeczki żelatyny    Sposób wykonania   Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poszatkować lub pokroić na plasterki. Formę (36/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier delikatnie margaryną(...)roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko, połączyć z żelatyną. Ciasto odwinąć, zdjąć papier, posmarować po wierzchu polewą z dżemu i posypać płatkami migdałowymi

Mix smaku
Mini mazurki -jajko sadzone 151

pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru   4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy  bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię(...)aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ubić razem.Odłożyć trochę

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowy śmietanowiec z winogronami 154

jakieś fajne lekkie ciasto. Zainspirowana przepisem z gazety postawnowiłam wykonać śmietanowiec z winogronami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 1l śmietany 12% 4łyżki cukru 4 łyżki żelatyny 200g herbatników 300g winogron 2 opakowania(...)galaretki łyżka masła Jedną z galaretek przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż dobrze się zwiąże i kroimy ją w kosteczkę. Kiedy mamy już przyszykowaną galaretkę możemy zacząć przygotowywać ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki cieplej wody. Śmietanę przekładamy do miski i delikatnie rozbijamy mikserem. Dodajemy cukier i powoli wlewamy żelatynę, nadal miksując. Winogrona myjemy i przekrajamy na pół

Kolizje Smaków
Pysio 314

Pyszne ciasto do kawy Pysio  SKŁADNIKI: jajka 6 szt mąka 1 szklanka mąka ziemniaczana 1 łyżka ocet 1 łyżka cukier 1/2 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki KREM sok zielony pysio 4 szklanki budyń waniliowy 3 opakowania  cukier 0,5 szklanki śmietana 30% 2 szklanki żelatyna 4 łyżeczki wiórki kokosowe 1 opakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić(...)szkl soku.  Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.  Gotować aż zgęstnieje.  Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.  Śmietankę ubić, połączyć z żelatynąCiasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną.  Posypać wiórkami kokosowymi.  Wstawić do lodówki

Kuchnia Danusi
Tort - Ciasto z Owocami Kiwi 226

kiwi budyń śmietankowy Masa z kiwi - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku kiwi 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania: Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę(...)soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone kiwi i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na dolny biszkopt (w tortownicy). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku - całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy (nie za długo, aby uniknąć wytrącenia się masła). Pod koniec dodajemy cukier puder i jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy

Słodka Strona
Tort pomarańczowo - marchewkowy 136

sody oczyszczonej 2 szklanki mąki cukier waniliowy krem śmietankowy: 900 ml śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru waniliowego krem pomarańczowy: 500 g dżemu pomarańczowego 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto: Margarynę roztapiamy i gdy ostygnie dodajemy do niej jajka, cukier  i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą na zmianę(...)stopniach. Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.  Krem pomarańczowy: Do dżemu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy Przełożenie: Ciasto dzielimy na trzy części. Na pierwszą część kładziemy krem pomarańczowy następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim kręgiem ciasta. Na wierzch znowu kładziemy kremy w tej samej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z jagodami 241

szkl cukier puder 1 opak cukier waniliowy 1 szt żółtko 3 łyżki cukier kryształ żelatyna- 1,5 łyżki Masa jagodowa 30 dag jagody mrożone 1,5 łyżki żelatyna PRZYGOTOWANIE CIASTO: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka, cukier i margarynę, zagnieść ciasto,  podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 30 minut.  Wyłożyć pierwszą(...)Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do śmietany, zmiksować. MASA JAGODOWA:  Jagody przełożyć do rondla, gotować z dodatkiem cukru.ok 3 minuty. żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody,  dodać  do jagód. PRZEŁOŻENIE CIASTACiasto  masa serowa  masa jagodowa  ciasto  wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.  Można też lekko wierzch ciasta posmarować masą

Kuchnia Danusi
W - Z, czyli Wuzetka 20355

lubię. Jednak następnym razem zwiększę ilość cukru pudru w bitej śmietanie, wtedy dla mojego syna będzie idealnie :) Do ubitej kremówki dodałam żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika w jeden dzień. Nie zrobiłam jednego ciasta w tortownicy o średnicy 23 cm tak jak to proponuje autorka przepisu, tylko upiekłam w dwóch małych tortownicach o średnicy(...)wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty). Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
WZK czyli wuzetka 178

przejdźmy do konkretów. Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu. Biszkopcik czekoladowy, bita śmietana, polewa czekoladowa i dżem, polecam wiśniowy. Istnieją przepisy gdzie ciasto przekłada się samą bita śmietaną. Ja polecam jednak dodanie albo fix śmietankowy albo żelatyny dla pewności, że z śmietaną nie stanie się nic nie oczekiwanego.  Polewę najlepiej uzyskać z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej. Można(...)Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i polewamy przygotowaną polewą. A właśnie jak zrobić polewę? Roztopić margarynę i dodać do niej śmietanę i kakao. Na koniec do polewy dodajemy żelatynę i gotowa.  Ciasto można ozdobić bitą śmietaną wyciśniętą z szprycy. W tedy mamy ciasto którego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 352

czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i tyle samo proszku do pieczenia dużą szczyptę soli A także: 500 g śmietanki kremówki (używam 36%) 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny (jeśli ciasto będzie podane tego samego dnia, to nie jest ona konieczna, ale jeśli następnego, to lepiej ją dodać) cukier puder do smaku sok z 1/4 cytryny (opcjonalnie(...)śmietankę, serek i ok. 3-4 łyżki cukru pudru umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. W razie potrzeby dosładzamy. Dodajemy przestudzoną żelatynę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Połowę kremu wykładamy na spodni blat ciasta i przykrywamy drugim - równym spodem do góry. Lekko dociskamy. Pozostały krem możemy cały wyłożyć na wierzch ciasta (najlepiej za pomocą szprycy) lub udekorować

Ratunku obiad
Kruche ciasto z gruszkami i Nutellą 260

śmietan-fix, 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny.     Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę

Z miłości do słodkości
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16292

formie, musicie zwiększyć proporcje składników lub liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe. Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia Składniki: 100g herbatników (około 12 sztuk) 50-60g masła 2-3 banany sok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone 200g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki gorącej wody masa śmietankowa 50g czekolady(...)lodówce Sernik z mascarpone jest mocno bananowy, obie warstwy ciasta - mascarpone i czekoladowa - równoważą nawzajem swoje smaki, gdyż jedna z nich jest mocno słodka, druga natomiast gorzka. Ciasto dzięki żelatynie ma zwartą konsystencję, dobrze się kroi i ładnie prezentuje na talerzu

Smakołyki Bereniki
Straccatiella na maślance 257

łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżemu brzoskwiniowy kilkanaście wiśni z alkoholu         Jajka z cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę(...)Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier, a następnie schłodzoną żelatynę. Gęstniejącą masę wylać na ciasto. Posypać okruchami i powciskać wiśnie. Schłodzić

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania