ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:118/212)

Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym 185

kokosowym. Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt.Aby dodać swoim wypiekom jeszcze bardziej świątecznego wyglądu, wystarczy

Pora coś zjeść
Puszysty sernik na śmietanie 389

Świąt Wielkanocnych Sernik na śmietanie Spód: (tortownica o średnicy 24 cm, lub forma o wymiarach 24×28 cm) 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 4 żółtka Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować

UgotujmyTo.pl
Świąteczne pierniki 215

trochę poleżały, najlepiej w metalowej puszcze. Ile to znaczy trochę? Im więcej, tym lepiej! :) Ale myślę, że w zupełności wystarczą 2-3 tygodnie, czyli właśnie tyle ile zostało do Świąt. A więc do dzieła!Składniki na ok. 50 sztuk:25 dag płynnego miodu12 dag cukru1⁄2 kostki margaryny (125 g)2/3 torebki przyprawy do piernika1 jajko50 dag mąki + trochę(...)połączeniu składników całość przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką i zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste możemy dodać śmietanę, jeśli za rzadkie - podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki.Ciasto po wyjęciu wałkujemy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na grubość

Zakręcony Widelec
Barszcz czerwony na zakwasie 243

W ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole

Emskie Smaki
NieŚwiątecznie mi i Korzenne ciasto z jabłkowym musem i bakaliami czyli poWeekendowe Łakocie odc. 28 227

Przepis znalazłam w kalejdoskopie kulinarnym. I gdyby nie on całkiem nie czułabym nadchodzących Świąt. Wczoraj uświadomiwszy sobie, że to już TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ruskie na oleju rzepakowym 184

się nie mówi w zasadzie... Odgrzejemy sobie dziś stary jak świat temat PIEROGI... I użyjemy do nich OLEJU RZEPAKOWEGO !  Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne(...)klasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. Jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku”. I dlatego dzisiaj super zboże połączymy z super olejem rzepakowym , wciskając

Z Kuchni Do Kuchni
sernik z pianką i żelkami 359

Ciasto to upiekłam do przedszkola córeczki na poczęstunek z okazji Dnia Babci i Dziadka. To impreza seniorów ale chciałam, żeby maluszki też znalazły na stole coś dla siebie. W tym wypieku połączyłam sernik pieczony na biszkopcie kakaowym z malinową pianką, galaretką i żelkami. Nic tak nie przyciąga małych łasuchów jak kolory, galaretki i żelki. Wiem, że żelki to nic zdrowego(...)przecież dzieci za nimi przepadają! W końcu wnuczkom w święto Babć też coś się należy! *blaszka 25*34 cm (36 kawałków) Składniki: na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanka kakao łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg serka na sernik (z wiaderka) 5 jajek 2 torebki budyniu waniliowego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Puchaty sernik 310

wyjątkowy przepis na znakomity i bardzo puszysty sernik! Przyznam się Wam, że jestem raczej antytalenciem sernikowym i to dla mnie bardzo bolesna sprawa, bo uwielbiam sernik. Ale w te Święta dostałam genialny przepis! Przepis, który jeśli wyszedł tak cudownie mnie, musi wyjść każdemu. Puchaty sernik 1 szkl. mąki 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego/daktylowego 3 żółtka 100g(...)ziemniaczanej 3/4 szkl. oleju 2,5 szkl. mleka Mąkę, cukier kokosowy i proszek do pieczenia posiekać razem z masłem. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii, po czym zagnieść gładkie ciasto. Schować do lodówki na minimum 30 minut (można też całkowicie zamrozić, po rozmrożeniu można od razu rozwałkować). Ser utrzeć z żółtkami i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Olej wlać powoli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 322

Sezon na szparagi otwieram pyszną pizzą. Ta ze szparagami wyróżnia się niezwykłym smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast

Ale Proste
Kruche ciasteczka walentynkowe 209

tego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie serca wykrawam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Warstwowy miodownik 217

Miód sprawia, że ciasta nabierają zupełnie innego smaku - bardziej bogatego i wyrafinowanego. Sama nie przepadam za ciastami warstwowymi, ale zdarza mi się je robić od czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 153

trzeci rok z rzędu planując potrawy na Święta, wpisuję sobie na listę pierniki. Co najważniejsze można je zrobić nawet ostatniego dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g

Kuchnia co dnia
Lizaki choinki z ciasta czekoladowego 192

miksera. Wsyp mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, wlej mąkę i wymieszaj szpatułką. Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20 cm , pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut  w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Dekoracja Ciasto oddziel od papieru i podziel na 8 równych trójkątnych części. W każdy kawałek wbij drewniany(...)jego rożek i udekoruj wierzch ciasta, formując szlaczek jak na zdjęciach. Ciasto ozdób cukierkami i cukrowymi gwiazdkami. Odstaw do zastygnięcia lukru. * *Pomysł zaczerpnięty z BBC Good Food . * Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w naszym e-booku, wydanym przez całą ekipę z  Codzisw.menu  specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych

Food Square
Śmietanowy tort motylek 246

Śmietanowy tort motylek Moja mała księżniczka jutro kończy 5 lat. Ależ ten czas leci...Szykują się więc 2 imprezy, jedna dla koleżanek, druga dla rodziny. Przed

na moim stole...
Sernik na pierniczkowym spodzie . 211

Witajcie :) Co  powiecie na pyszny sernik na pierniczkowym spodzie . Postanowiłam upiec coś innego niż tradycyjny kruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania