Pierogi ruskie nie odzownie kojarzą nam się z rodziną. Wyjazdami do ciotki Danki do Jawora, gdzie ona przygotowywała ciasto, a cała żeńska część rodziny siadała i
Kolizje SmakówTen sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta
Smakołyki Berenikiobiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek. Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami , dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois , tartę na Święto Trzech Króli. Tartę upiekłam już(...)może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało. Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz. Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej
Chilli Czosnek i OliwaŚwięta Bożego Narodzenia tuż tuż. Czas leci nieubłaganie. Jesteśmy zabiegani, zapracowani, zaaferowani, za.... Ale na pierniczki obowiązkowo należy poświęcić jakąś godzinę. Bo moje pierniczki są błyskawiczne. Robi się je bardzo szybko. A jak szybko znikają! Błyskawicznie. Dlatego też przygotujcie potrzebne składniki, wybierzcie foremki w ulubionych kształtach, nagrzejcie piekarnik. Ciasto piernikowe po wyrobieniu jest bardzo elastycznie, świetnie się(...)minutach zacznie swobodnie odchodzić od ścianek misy. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, można dodać odrobinę mąki żytniej. Ale trzeba z dosypywaniem mąki uważać, ponieważ ciasto, a finalnie pierniczki, będą bardzo twarde. Po wyrobieniu masy ciasto powinno być plastyczne i nie kleić się do rąk. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 st. C, program góra - dół. Blaszki wykładamy papierem
Naturalna Kuchniaświęta :) 50 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej wody 7 żółtek 125 g. margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: drożdże rozetrzeć razem z 2 łyżkami cukru, dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Dokładnie rozmieszać i odstawić na ok. 10-15 minut. Ciasto: żółtka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie . I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię czy do świąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki(...)przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół
Malinowa Kawiarenkaciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, jeśli jest za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/uszka-wigilijne-i-podstawowy-przepis-na-ciasto-pierogowe-nie-tylko-dla-alergika/ Mąkę przesiewamy dodajemy sól, olej i 125 ml ciepłej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody Ciasto(...)wodę Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/uszka-wigilijne-i-podstawowy-przepis-na-ciasto-pierogowe-nie-tylko-dla-alergika/ Mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól oraz powoli gorąca wodę. Zagniatamy. Jeżeli ciasto wydaje się nam zbytnio twarde to dodajemy dodatkowo wodę. Odstawiamy na 20minut. Ciasto rozwałkujemy, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kieliszkiem nieduże kółka, na które nakładamy łyżeczka farsz. Ciasto z farszem składamy
ChilliJemyJeden z lepszych serników, na korzennej kruszonce o zapachu kandyzowanej skórki z pomarańczy a kropką nad i jest masa krówkowa o smaku orzechowym. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Tortownica o wym 24 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej Masa serowa: 1 kg mielonego(...)pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, dodać jajka, wsypać budyń, dodać mleko w proszku, masło, cukry, wlać
Wanilia i Kardamontego obsypane cynamonowym cukrem, który mieni się w świetle sprawiając, że ciasteczka wyglądają jak oprószone śniegiem. One pierwsze wylądowały w mojej świątecznej puszce - i choć wiedziałam, że do Świąt nie wytrzymają, łudziłam się, że może chociaż do grudnia... Płonne nadzieje - po ciasteczkach nie ma już śladu. Meksykańskie ciasteczka czekoladoweSkładniki:(na 30-35 sztuk)300 g mąki pszennej110(...)połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy.Piec w 200 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Smacznego!Rok temu, przed Świętami, Siostra C. uczyła mnie robić papierowe gwiazdki. Postanowiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąt. Ostatecznie połowa z nich i tak zawsze znikała w nieznanych nikomu okolicznościach i trzeba było przygotowywać drugą turę pierników. Dzisiaj przepis na jeden z pierników, który do dzisiaj pojawia się na rodzinnym stole. Wprawdzie nie nazwałabym go do końca piernikiem, ponieważ nie zawiera miodu, ale smakuje równie wyśmienicie. Z dodatkiem powideł, które doskonale nawilżają ciasto sprawiając
My simple kitchenprzyjemność uczestniczyć warsztatach kulinarnych pod hasłem Smaczny orzech do zgryzienia. Tematem przewodnim były orzechy i nasiona, a wszystkie dania, które przygotowaliśmy były oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować: Świąteczną zupę z orzechów włoskich Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek(...)muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto
Kulinarne przygody GatitySama nie wiem skąd pochodzi nazwa tego ciasta. Może od tego, że wygląda jakby miało na górze korki ? Zresztą nie ważne, ważne jest to że ciacho jest smaczne i można przygotować je na każdą okazję. A najbliższą są Święta, więc możecie je upiec. Kiedyś ktoś powiedział, że przy nim jest dużo pracy ale to nie prawda. Rozwiń
Ewa w kuchniJako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany. Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat. Składniki: Na blaszkę 24x36cm: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 25 dkg cukru pudru 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej Masa serowa
Kuchnia w czekoladzietemu i czekały na dobry moment by się pokazać.Teraz, gdy zbliżają się święta te kandyzowane wisienki kojarzą mi się z nosami reniferów :). Dla kogo: dla fanów wiśni w każdej postaci dla lubiących deser "Czarny Las" dla chcących spróbować babeczek bez jajek Składniki na ciasto: szklanka cukru szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju (ok. 80ml) 1/3 szklanki kakao łyżeczka
Mania WypiekaniaCiepłą masę przelewamy na nasze herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą. Gdy nasze ciasto ostygnie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy bitą śmietanę i rozsmarowujemy ją na herbatnikach. Całość posypujemy startą czekoladą. Smacznego A wszystkim kobietą życzę wszystkiego dobrego z okazji Waszego święta :) Pozdrawiam Patryk kulinarne szalenstwa maniusi Paulina
cookpl