ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:115/212)

Sernik z białą czekoladą i serduszkiem 119

święta proponuję wyjątkowy sernik z serduszkiem. Po jego spróbowaniu będziecie mówić "poprzez sernik do serca..." Gwarantuję, że zakochacie się w jego smaku od pierwszego ugryzienia nawet jeśli nie jesteście zwolennikami białej czekolady ;) Ja wpadłam po uszy.... Udanych Walentynek Wam życzę. SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: spód : 300 g pokruszonych herbatników czekoladowych lub pierników (opcjonalnie może być np.stare ciasto(...)truskawkowa Przygotowanie: spód: Herbatniki/pierniki kruszymy i łączymy z roztopionym i przestudzonym masłem. Rozkładamy na dnie tortownicy i dociskamy dłonią. Ja spód zrobiłam z nieudanego piernika, który został mi po świętach (zamroziłam z zamiarem zrobienia bajaderek)   Piernik rozmroziłam, starłam i dodałam zimne starte masło. Wymieszałam i ułożyłam na dnie tortownicy. masa serowa: Czekoladę z jogurtem wstawiamy w misce

Bon appetit mon amie
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 172

właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie"  😊 Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo potem tracą zdecydowanie

Walijskie Pichcenie
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 147

lekko pękł w nowym piekarniku i tym samym ucieszył mnie :)  . Ciasto wyjmuję, czekam około 10 minut i potem jeszcze ciepłe delikatnie wyjmuję z formy na kratkę, ew. na drewnianą deskę. Wierzch jeszcze ciepłego posypuję cukrem pudrem.  Kroję ostrym nożem po całkowitym wystudzeniu. Keks na święta można upiec nawet już dziś, potem przechowuję go w chłodnym miejscu

I tu będę miała takie te
Niestandardowe pierniczki, czyli jaglane, bezglutenowe i z batatami 162

mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić(...)batatów, miód, olej i masło. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłożyć, podzielić na części i rozwałkować na grubość około 4 mm. Wycinać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 170 stopniach. Wpis dodaję do akcji Dobrze wypieczone święta Link do filmiku

FitKot
Tort makowy 109

niesłychane emocje i każdy jest ciekaw jak smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą

Kubki smaku
Pierniczki leżakujące 157

Święta, święta i już po świętach, czyli jak co roku było więcej przygotowań, niż rzeczywistych świąt i dni odpoczynku. Jutro już normalnie maszerujemy do pracy, Ci co właśnie wykorzystują dni urlopowe to prawdziwi szczęściarze i im naprawdę zazdroszczę. Nawiązując jeszcze do świąt przedstawiam przepis na pierniczki - rozpływające się w ustach, przepięknie udekorowane(...)szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wałkujemy i delikatnie posypując mąką wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby nie piec zbyt długo

psgotujemy
Pierniczki drożdżowe 306

możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest to raczej ciasto jak na klasyczne pierniczki z sodą oczyszczoną

Smakołyki Bereniki
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 128

Dzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków.  Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym.  Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zajączek wielkanocny z ciasta drożdżowego 133

razu wzięłam się do zamieszania ciasta. Przepis wzięłam z ciasta na pizzę który znajdziecie  TUTAJ WYSZEDŁ TAKI WESOŁY STWOREK IDEALNY  NA WIELKANOCNY STÓŁ ZOBACZCIE SAMI NIE BYŁABYM SOBĄ JAK NIE DODAŁABYM KOKARDKI :) I OCZKA NO I WRESZCIE SPOCZĄŁ NA TRAWCE-HIHI WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH KOCHANI

Swojskie jedzonko
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 163

Mówiłam Wam kiedyś, że wiele lat temu serniki mogły dla mnie nie istnieć? Miłością do serowych ciast zapałałam dość późno, ale to taki rodzaj miłości, który

Plate of Joy
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 165

cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu migdałowego. Całość wymieszać. Pierożki podawać polane sosem Wesołych i Słodkich Świąt

MarciochaKucharzy
Propozycje na Wielkanoc 336

Wprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy!!!!!  Zapraszam na kilka rożnych przepisów, które możemy wykorzystać na Świata Wielkanocne(...)CIASTO MAKOWE                                                                        KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki ze sliwkową nutką 172

Święta zbliżają się już wielkimi krokami więc najwyższa pora na pierniczki. Dziś pierwsza partia, ale to dopiero początek... Dziś do wypróbowania idzie przepis na pierniczki z powidłami śliwkowymi, ale nie jako nadzienie, ale skład ciasta. Na tyle mnie ten przepis zaciekawił, że postanowiłam, iż te pierniczki również zagoszczą na świątecznym stole.  składniki* 2,5 szklanki mąki

Mix smaku
Najlepszy piernik świąteczny 189

podstawie przepisu ewylukas z cincin. Jest przepyszny, a przepis zasługuje na rozpowszechnienie. Przygotowanie trwa 3 tygodnie. Trzeba przystąpić do dzieła na początku grudnia - jeśli ciacho ma być gotowe na święta.50 dag mąki25 dag cukru25 dag miodu30 ml wódki2 jajaczubata łyżka masłałyżeczka przyprawy do piernika2 łyżki kakao1 łyżeczka sody15 dag suszonych śliwek10 dag rodzynek50 ml kawy rozpuszczalnej100(...)naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień. Po upływie tygodnia bardzo gęsto

Praktyczna pl
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 242

typowo drożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem(...)sezam – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier. Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ). Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania